Domaro
Reklama

Derby v Lorci? Poslední víkend v září!

23. červen 2009, 21:46
(aktualizováno: 1. leden 1970, 01:00)

Uhlířské Janovice - Týden po uzavření mistrovské třetiligové sezóny 2008/2009 nastává, podobně jako každý rok, čas pro krátké zhodnocení sezony fotbalistek FK Uhlířské Janovice řečí statistických čísel:

Podzim 2008

Mistrovská utkání začala uhlířky výsledkově výborně, po dvou kolech měly plný počet bodů a již zaznívaly hlasy a možném a rychlém návratu do druhé ligy. Jenže následné problémy, kdy jednak hráčský kádr dostal několik trhlin z různých důvodů, a jednak předváděná hra nebyla úplně bez chyb, s sebou přinesly i bodové ztráty. Zda považovat šesté místo v podzimní tabulce, tedy přesně v polovině, za úspěch, průměr či dokonce propadák, toť otázka, na kterou je opravdu asi těžké jednoznačně odpovědět.

V domácím prostředí nastoupily uhlířky v pěti utkáních. Z toho si třikrát připsaly plný bodový zisk (St. Máteřov 5:2, Chotěvice 7:0, Rokytnice v Orl. h. 2:0 ), jednou se o body se svým soupeřem podělily (St. Čivice 4:4) a jednou odešly poraženy (Pardubice B 0:5). Celkových domácích deset bodů a pozitivní skóre 18:11 špatných snad není, ale mohlo být i lépe. Vždyt v duelu se St. Čivicemi vedly uhlířky v průběhu druhého poločasu již 4:1, poté však při třech brejkových situacích nechaly střelecky vyniknout hostující K. Urbancovou. Jediná domácí porážka přišla s lídrem dosavadní tabulky, celkem Pardubice B.

Při zápasech na hřištích soupeře uhlířky již tak úspěšné nebyly. Plný bodový zisk si připsaly pouze v jednom případě (Zálší 1:7), jednou se o body podělily (Dvůr Králové 1:1) a třikrát odjely domů s prázdnou (Hradištko 2:0, Liberec B 1:0, Choceň 1:0). "Venkovní" zisk čtyř bodů je slabší, skóre bylo však opět pozitivní – 8:6. Po plnobodovém a brankově bohatém úvodním zápase v Zálší přišel půst. Výsledkově těsné porážky v Liberci (jediné utkání hrané na umělém povrchu) a Chocni byly určeny tím, který celek dokáže potrestat chybu toho druhého, neb šance byly na obou stranách. V obou případech se to bohužel povedlo domácímu týmu. Smolné utkání ze strany uhlířek bylo ve Dvoře Králové. průběhu prvního poločasu se zranila a do konce podzimu již tak nemohla nastoupit golmanka K. Veselá, domácí hráčky zremizovaly duel až v nastaveném čase. "Derby" na hřišti nedalekého Hradištka body také nepřineslo, neb bez vstřelených gólů se vyhrávat nedá.

V dresu uhlířek se při mistrovských duelech během podzimu vystřídalo celkem 23! hráček. Ani minutu nechyběly a plných 900 mistrovských minut odehrály K. Baranovičová a N. Koudelková. Pouze zdravotní potíže a nucené střídání v posledním utkání s Rokytnicí v Orl. h. "obralo" o podobný pocit G. Fialovou, která si tak připsala "jen" 855 odehraných minut. Jednozápasová absence "pomohla" triu M. Bílková, V. Němcová, K. Šourková (řazeno abecedně) k 810 odehraným minutám.

Další pořadí dle času stráveného na hrací ploše: K. Dlouhá 780 min, M. Beranová 663 min, Z. Vedralová 540 min, L. Navrátilová 477 min, K. Veselá 385 min, B. Peroutková 315 min, trio B. Jiroušková, M. Kopecká, M. Makalová, 270 min, M. Syrovátková 180 min, N. Vinická 135 min, M. Grundová 132 min, duo A. Bedlivá, J .Benešová 90 min, A. Hoštová 63 min, duo L. Kapková, K. Pohlová 45 min.

Právě s počtem hráček se uhlířky několikrát potýkaly. Zdravotní stav postupně vyřadil ze hry K. Pohlovou (hned po prvním utkání), M. Syrovátkou (po druhém odehraném utkání) – obě jmenované se na zelený trávník již nevrátily, podobně jako K. Veselá (zraněna v pátém utkání sezóny) a Z. Vedralová ("loučící se" v šestém utkání s Chotěvicemi). Po třetím kole zraněná B. Peroutková se v závěrečných duelech již v dresu uhlířek opět objevila. Krom zdravotního stavu vedly ke konci (přerušení) fotbalové kariéry osobní důvody, tak jako např. B. Jirouškovou po čtvrtém kole.V některých utkáních pak vypomohly hráčky "bývalé" (J. Benešová, M. Grundová, L. Kapková, M. Kopecká ), v některých se objevily hráčky nové. Každá hráčka je vítaná, kontakt možný přes www.ujfotbal.wz.cz

Nezvyklá situace, vzhledem k minulým sezónám, nastala mezi třemi tyčemi. V průběhu podzimu si rukavice navlékla hned pětice! uhlířek. Jako první až do svého zranění "konstanta" předcházejících let K. Veselá, která při čtyřech celých a "kousku" jednoho zápasu, tedy 25 min zápasu ve Dvoře Králové, lovila míč ze své sítě celkem devětkrát. Zbývajících 65 min ve Dvoře Králové a první poločas závěrečného podzimního duelu s Rokytnicí v Orl. h. odchytala K. Dlouhá, za svá záda pustila míč v jednom případě. V utkání s Chotěvicemi, Libercem B a Pardubicemi B se do branky postavila M. Makalová. Počet inkasovaných branek ji pokazil duel s lídrem tabulky z Pardubic, kdy ji její spoluhráčky moc nepomohly a v tomto utkání lovila míč ze sítě pětkrát. Naopak s Chotěvicemi udržela čisté konto, v Liberci, kdy mezi třemi tyčemi "čarovala" byla překonána pouze jednou – suma sumárum šest obdržených branek. V Chocni jistila záda uhlířek jednou překonaná M. Kopecká, druhý poločas duelu s Rokytnicí převzala štafetový kolík v podobě golmanských rukavic a poslední golmankou uhlířek na podzim se tak stala L. Navrátilová.

Střeleckým tabulkám vévodila Z. Vedralová, autorka devíti podzimních branek. Těchto docílila v odehraných šesti utkáních, což znamená vynikaící průměr 1,5 gólu na zápas. Jak svým spoluhráčkám chyběla ve druhé polovině podzimu, kdy byla nucena ze zdravotních důvodů přerušit svoji fotbalovou kariéru, svědčí dva vstřelené góly ve zbývajících čtyřech utkáních... Na pomyslný stříbrný střelecký stupínek vystoupala pětigólová M. Bílková, bronz za čtyři vstřelené branky patří K. Šourkové. O další zásahy do sítě fotbalových sokyň se podělily: M. Beranová 2, B. Peroutková 2, K. Baranovičová 1, B. Jiroušková 1, M. Syrovátková 1 a dvakrát "pomohla" uhlířkám hráčka v dresu soupeře - I. Fenyková (St. Máteřov) a P. Hamerníková (St. Čivice). Bez vstřelených gólů se bodovat, jinými slovy vyhrávat, nedá. A koncovka rozhodně nepatřila mezi "výkladní skříně" uhlířek. Ve třech utkáních po sobě dokonce nepoznaly "gólovou radost". Na druhou stranu branku nejde vstřelit "z ničeho", vina neleží jen na bedrech útočnic, chyběla ofenzívní podpora všech řad.

Co by uhlířky mohly zlepšit? Určitě tréninkovou docházku, všeobecně tréninkové úsilí. Ono při počtu např. pěti trénujících (což se bohužel nejednou stalo) se toho moc nacvičit nedá, čemuž pak odpovídala i hra při mistrovských utkáních. Není třeba rozpitvávat konkrétní případy, toto snad lepší z očí do očí.

Takže ještě jednou pro zopakování: Po podzimních mistrovských utkáních patřila uhlířkám šestá příčka. Před sebou měli ještě minimálně deset zápasů na jaře, věříc, že dojde ke zlepšení výsledků, předváděné hry a tím i zákonitě tabulkového postavení. Radost by měli jistě i jeiich věrní fanoušci, kterým patří dík za podporu a fandění.

Uhlířské janovice - podzim: (nahoře zleva) Kamila Pohlová, Bára Jiroušková, Káťa Baranovičová, Káťa Šourková, Monika Syrovátková, Verča Němcová. (Dole zleva) Maruška Bílková, Gábina FIalová, Zuzka Vedralová, Míša Beranová, Nikola Koudelková. (Na zemi): Káťa Veselá.

Jaro 2009

Zatímco na podzim získávaly uhlířky body hlavně při domácích zápasech, na jaře tomu již tak nebylo. Z pěti těchto utkání "vydolovaly" pouze čtyři body při pasívním skóre 4:11. Bez bodu poslaly uhlířky domů pouze celek Zálší (1:0), celek Chocně se z uhlířskojanovického hřiště vracel s padesátiprocentní bodovou spokojeností (1:1), ale celky Hradištka (1:5), Králova Dvora (0:2) a Liberce B (1:3) se radovaly z maximálního počtu bodů.

Naopak při pěti zápasech venku odešly uhlířky poraženy pouze v jednom případě, konkrétně po duelu s vítězem 3. ligy, skupina C, Pardubicemi B (5:1). Alespoň jeden bod do tabulky si připsaly ve St. Čivicích, St. Mateřově (v obou případech za remízu 0:0) a Rokytnici v Orl. h. (2:2), z plného bodového zisku se uhlířky radovaly v Chotěvicích (0:3). To vše dalo dohromady lepší bilanci než při domácích utkání, konkrétně šest bodů při opět pasívním skóre 5:6.

V deseti jarních utkáních nastoupilo v uhlířskojanovickém dresu celkem 18 hráček. Ani minutu na zeleném trávníku nechyběly a 900 minut odehrály K. Baranovičová, M. Bílková, H. Černá, G. Fialová, V. Němcová, těsně pod vrcholem se v pomyslné tabulce zápasové docházky umístila A. Chudomelová (823 min), pouze jedno utkání na jaře absentovala a tedy 810 odehraných (odchytaných) minut si připsala K. Veselá. A kdo další a kolik minut odehrál? Byly to B. Jiroušková (778 min), K. Dlouhá (720 min), M. Beranová (489 min), M. Makalová (450 min), N. Koudelková (437 min), L. Prnková (413 min), K. Šourková (270 min), N. Vinická (90 min), M. Grundová (60 min), V. Rajnyšová (45 min), A. Hoštová (15 min). Ač zní 18 hráček jako dostatečné číslo, opak je pravdou. Celkem ve čtyřech zápasech nastoupily uhlířky bez možnosti střídání. Počtem hráček bylo nejúspěšnější domácí utkání s Libercem, kdy bylo na soupisce celkem 14 uhlířek. Mezi tyčemi v devíti jarních utkáních nastoupila K. Veselá, která si připsala tři vychytané nuly (doma se Zálší a venku ve St. Čivicích a Chotěvicích) nakonec dosáhla průměru 1,7 inkasovaného gólu na zápas. Ve St. Mateřově nečekaně v bráně zářila H. Černá a asi zaslouženě se může pyšnit čistým štítem, čili vychytanou nulou.

Výrazná změna oproti podzimu, bohužel k horšímu, nastala ve střeleckých úspěších. Na podzim 26 zásahů, na jaře 9 zásahů. O tyto se podělily pouze dvě hráčky: M. Bílková, autorka osmi branek, a K. Baranovičová, autorka jednoho gólu. Podzimní "střelecká královna" Z. Vedralová se z důvodu mateřských povinností na jaře na zeleném trávníku neobjevila, což bylo citelné oslabení v útočné fázi uhlířek.

U. Janovice - jaro 2009: (Nahoře zleva) Bára Jiroušková, Alice Chudomelová, Verča Němcová, Káťa Dlouhá, Lenka Prnková, Káťa Baranovičová, Nikola Koudelková. (Dole zleva) Maruška Bílková, Gábina Fialová, Hanka Černá, Míša Beranová. (Na zemi) Káťa Veselá.

Shrnutí

Vše výše napsané tedy krátce shrnuto: V sezóně 2008/2009 uhlířky odehrály dvacet mistrovských utkání. Domácích deset duelů znamenalo zisk celkem 14 bodů při skóre 22:22, z deseti zápasů na hřištích soupeřek si uhlířky přivezly celkem deset bodů při "plusovém" skóre 13:12. Jediná hráčka, a to Katka Baranovičová, se může pochlubit, že odehrála maximální počet 1800 min (pořadí na "bedně" doplňují G. Fialová s 1755-i odehranými minutami a na bronzovém stupínku M. Bílková a V. Němcová, odehravší 1710 min). Střeleckým tabulkám vévodila M. Bílková, autorka třinácti branek, následována Z. Vedralovou, autorkou devíti branek (vše na podzim), na bronzový stupínek vynesly čtyři vstřelené branky K. Šourkovou (podobně jako Z. Vedralová vše během podzimu). Celkový počet 24 bodů při lehce plusovém skóre 35:34 stačil v tabulce ČLŽ, skupina C, sezóna 2008/2009 na celkové osmé místo.

Rozhovor

K jarní části se ještě vraťme krátkým rozhovorem s Maruškou Bílkovou, kapitánkou uhlířek:

Po podzimu přesně v půlce tabulky, po konci sezóny na místě osmém s minimální tříbodovou ztrátou na šesté místo Spokojenost? Zklamání?
Do spokojenosti máme daleko, ale úplně zklamaní taky nejsme. Tahle sezona pro nás nebyla vůbec jednoduchá. Cílem bylo nespadnout do spodní hranice tabulky. Což se z části podařilo, na šesté místo ztrácíme tři body, byly jsme vyrovnaným soupeřem, máme na to skončit v tabulce výš. Teď už se soustředíme na přípravu a podzimní sezonu, kde jsou naše ambice vysoké.

Na podzim uhlířky vsítily celkem 26 branek, o nichž se podělilo celkem sedm hráček a dvakrát pomohly uhlířkám soupeřky vlastním gólem. Na jaře došlo k poklesu vstřelených branek, celkově "pouhých" devět jarních zásahů, o které se podělily jen dvě hráčky - osmkrát Ty a jednou Káťa Baranovičová. Kde hledat příčinu?
Jsme oslabené o klíčové hráčky, jako je Zuzka Vedralová - které i tímto srdečně gratulujeme k narození Tomáška a už se těšíme, až vyběhne na trávník, Monika Syrovátková, proto jsme se více soustředily na obranu. Holkám chybí "hlad" po gólu, s koncovkou se trápíme celý podzim, přes léto se budem snažit posílit útok.

V jarní části dle bodového zisku nebylo výhodou domácí prostředí, o čemž svědčí získané čtyři body z patnácti možných při skóre 4:11, zatímco venku se dařilo uhlířkám lépe, získaly šest bodů při skóre 5:6. I když kromě jednoho utkání (Zálší) se jednalo o celky z první poloviny jarní tabulky (Hradištko, Králův Dvůr, Choceň, Liberec), nepůsobí na uhlířky domácí prostředí jako svazující?
Nemyslím, že domácí prostředí je pro nás svazující, je to, jak zaznělo v otázce - na podzim jsme hostily celky z horní poloviny tabulky, kde jsme bohužel moc bodů neudělaly.

Po krátké letní pauze se opět rozjedou mistrovké boje (15. -16. srpna pohár ČMFS žen, 29. - 30. srpna soutěžní utkání třetí ligy). Jsou již známy nějaké změny v kádru, který hlavně v jarní části sezóny 2008/2009 nebyl "moc široký"? Případné přípravné zápasy či soustředění mají uhlířky dojednané?
Teď si krátce odpočineme a začneme s přípravou, soustředění chystáme, zatím je vše v jednání, důležité informace s přestupy a s přípravnými zápasy se dozvíte včas z našich webových stránek.

Po losovacím aktivu jsou již známa jména soupeřek v sezóně 2009/2010. Hlavně okresní derby s nováčkem soutěže, Kutnou Horou, bude mít asi zvláštní náboj. Budou vypsány speciální prémie?
Zápas s Kutnou Horou pro nás bude zápas jako každý jiný, i když je pravda, že asi budem mít zvláštní motivaci v tomto zápase uspět, vyhraje ten lepší.

A s kým by se uhlířky utkat na zeleném trávníku v příští sezóně ČLŽ, kdy tentokrát byly nalovsovány do skupiny B? Od víkendu 29. - 30. srpna by měly postupně následovat tato mistrovská utkání: 1. kolo Poděbrady - Uhlířské Janovice, 2. kolo Uhlířské Janovice - Dubice, 3. kolo Kryry - Uhlířské Janovice, 4. Kolo Uhlířské Janovice - Liberec B, 5. kolo okresní třetiligové derby Kutná Hora - Uhlířské Janovice, 6. kolo volno, 7. kolo Uhlířské Janovice - Vonoklasy, 8. kolo Mn. Hradiště – Uhlířské Janovice, 9. kolo Uhlířské Janovice - Všestudy.

Ještě před mistrovskými boji se uhlířky zapojí do duelů poháru ČMFS ženy. Jména soupeřek budou známa v nejbližších dnech, jistý je pouze termín úvodního kola: 15. -16. srpna 2009.

Komentáře
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Derby v Lorci? Poslední víkend v září!

Derby v Lorci? Poslední víkend v září!

23. červen 2009
(aktualizováno: 1. leden 1970, 01:00)

Uhlířské Janovice - Týden po uzavření mistrovské třetiligové sezóny 2008/2009 nastává, podobně jako každý rok, čas pro krátké zhodnocení sezony fotbalistek FK Uhlířské Janovice řečí statistických čísel:

Podzim 2008

Mistrovská utkání začala uhlířky výsledkově výborně, po dvou kolech měly plný počet bodů a již zaznívaly hlasy a možném a rychlém návratu do druhé ligy. Jenže následné problémy, kdy jednak hráčský kádr dostal několik trhlin z různých důvodů, a jednak předváděná hra nebyla úplně bez chyb, s sebou přinesly i bodové ztráty. Zda považovat šesté místo v podzimní tabulce, tedy přesně v polovině, za úspěch, průměr či dokonce propadák, toť otázka, na kterou je opravdu asi těžké jednoznačně odpovědět.

V domácím prostředí nastoupily uhlířky v pěti utkáních. Z toho si třikrát připsaly plný bodový zisk (St. Máteřov 5:2, Chotěvice 7:0, Rokytnice v Orl. h. 2:0 ), jednou se o body se svým soupeřem podělily (St. Čivice 4:4) a jednou odešly poraženy (Pardubice B 0:5). Celkových domácích deset bodů a pozitivní skóre 18:11 špatných snad není, ale mohlo být i lépe. Vždyt v duelu se St. Čivicemi vedly uhlířky v průběhu druhého poločasu již 4:1, poté však při třech brejkových situacích nechaly střelecky vyniknout hostující K. Urbancovou. Jediná domácí porážka přišla s lídrem dosavadní tabulky, celkem Pardubice B.

Při zápasech na hřištích soupeře uhlířky již tak úspěšné nebyly. Plný bodový zisk si připsaly pouze v jednom případě (Zálší 1:7), jednou se o body podělily (Dvůr Králové 1:1) a třikrát odjely domů s prázdnou (Hradištko 2:0, Liberec B 1:0, Choceň 1:0). "Venkovní" zisk čtyř bodů je slabší, skóre bylo však opět pozitivní – 8:6. Po plnobodovém a brankově bohatém úvodním zápase v Zálší přišel půst. Výsledkově těsné porážky v Liberci (jediné utkání hrané na umělém povrchu) a Chocni byly určeny tím, který celek dokáže potrestat chybu toho druhého, neb šance byly na obou stranách. V obou případech se to bohužel povedlo domácímu týmu. Smolné utkání ze strany uhlířek bylo ve Dvoře Králové. průběhu prvního poločasu se zranila a do konce podzimu již tak nemohla nastoupit golmanka K. Veselá, domácí hráčky zremizovaly duel až v nastaveném čase. "Derby" na hřišti nedalekého Hradištka body také nepřineslo, neb bez vstřelených gólů se vyhrávat nedá.

V dresu uhlířek se při mistrovských duelech během podzimu vystřídalo celkem 23! hráček. Ani minutu nechyběly a plných 900 mistrovských minut odehrály K. Baranovičová a N. Koudelková. Pouze zdravotní potíže a nucené střídání v posledním utkání s Rokytnicí v Orl. h. "obralo" o podobný pocit G. Fialovou, která si tak připsala "jen" 855 odehraných minut. Jednozápasová absence "pomohla" triu M. Bílková, V. Němcová, K. Šourková (řazeno abecedně) k 810 odehraným minutám.

Další pořadí dle času stráveného na hrací ploše: K. Dlouhá 780 min, M. Beranová 663 min, Z. Vedralová 540 min, L. Navrátilová 477 min, K. Veselá 385 min, B. Peroutková 315 min, trio B. Jiroušková, M. Kopecká, M. Makalová, 270 min, M. Syrovátková 180 min, N. Vinická 135 min, M. Grundová 132 min, duo A. Bedlivá, J .Benešová 90 min, A. Hoštová 63 min, duo L. Kapková, K. Pohlová 45 min.

Právě s počtem hráček se uhlířky několikrát potýkaly. Zdravotní stav postupně vyřadil ze hry K. Pohlovou (hned po prvním utkání), M. Syrovátkou (po druhém odehraném utkání) – obě jmenované se na zelený trávník již nevrátily, podobně jako K. Veselá (zraněna v pátém utkání sezóny) a Z. Vedralová ("loučící se" v šestém utkání s Chotěvicemi). Po třetím kole zraněná B. Peroutková se v závěrečných duelech již v dresu uhlířek opět objevila. Krom zdravotního stavu vedly ke konci (přerušení) fotbalové kariéry osobní důvody, tak jako např. B. Jirouškovou po čtvrtém kole.V některých utkáních pak vypomohly hráčky "bývalé" (J. Benešová, M. Grundová, L. Kapková, M. Kopecká ), v některých se objevily hráčky nové. Každá hráčka je vítaná, kontakt možný přes www.ujfotbal.wz.cz

Nezvyklá situace, vzhledem k minulým sezónám, nastala mezi třemi tyčemi. V průběhu podzimu si rukavice navlékla hned pětice! uhlířek. Jako první až do svého zranění "konstanta" předcházejících let K. Veselá, která při čtyřech celých a "kousku" jednoho zápasu, tedy 25 min zápasu ve Dvoře Králové, lovila míč ze své sítě celkem devětkrát. Zbývajících 65 min ve Dvoře Králové a první poločas závěrečného podzimního duelu s Rokytnicí v Orl. h. odchytala K. Dlouhá, za svá záda pustila míč v jednom případě. V utkání s Chotěvicemi, Libercem B a Pardubicemi B se do branky postavila M. Makalová. Počet inkasovaných branek ji pokazil duel s lídrem tabulky z Pardubic, kdy ji její spoluhráčky moc nepomohly a v tomto utkání lovila míč ze sítě pětkrát. Naopak s Chotěvicemi udržela čisté konto, v Liberci, kdy mezi třemi tyčemi "čarovala" byla překonána pouze jednou – suma sumárum šest obdržených branek. V Chocni jistila záda uhlířek jednou překonaná M. Kopecká, druhý poločas duelu s Rokytnicí převzala štafetový kolík v podobě golmanských rukavic a poslední golmankou uhlířek na podzim se tak stala L. Navrátilová.

Střeleckým tabulkám vévodila Z. Vedralová, autorka devíti podzimních branek. Těchto docílila v odehraných šesti utkáních, což znamená vynikaící průměr 1,5 gólu na zápas. Jak svým spoluhráčkám chyběla ve druhé polovině podzimu, kdy byla nucena ze zdravotních důvodů přerušit svoji fotbalovou kariéru, svědčí dva vstřelené góly ve zbývajících čtyřech utkáních... Na pomyslný stříbrný střelecký stupínek vystoupala pětigólová M. Bílková, bronz za čtyři vstřelené branky patří K. Šourkové. O další zásahy do sítě fotbalových sokyň se podělily: M. Beranová 2, B. Peroutková 2, K. Baranovičová 1, B. Jiroušková 1, M. Syrovátková 1 a dvakrát "pomohla" uhlířkám hráčka v dresu soupeře - I. Fenyková (St. Máteřov) a P. Hamerníková (St. Čivice). Bez vstřelených gólů se bodovat, jinými slovy vyhrávat, nedá. A koncovka rozhodně nepatřila mezi "výkladní skříně" uhlířek. Ve třech utkáních po sobě dokonce nepoznaly "gólovou radost". Na druhou stranu branku nejde vstřelit "z ničeho", vina neleží jen na bedrech útočnic, chyběla ofenzívní podpora všech řad.

Co by uhlířky mohly zlepšit? Určitě tréninkovou docházku, všeobecně tréninkové úsilí. Ono při počtu např. pěti trénujících (což se bohužel nejednou stalo) se toho moc nacvičit nedá, čemuž pak odpovídala i hra při mistrovských utkáních. Není třeba rozpitvávat konkrétní případy, toto snad lepší z očí do očí.

Takže ještě jednou pro zopakování: Po podzimních mistrovských utkáních patřila uhlířkám šestá příčka. Před sebou měli ještě minimálně deset zápasů na jaře, věříc, že dojde ke zlepšení výsledků, předváděné hry a tím i zákonitě tabulkového postavení. Radost by měli jistě i jeiich věrní fanoušci, kterým patří dík za podporu a fandění.

Uhlířské janovice - podzim: (nahoře zleva) Kamila Pohlová, Bára Jiroušková, Káťa Baranovičová, Káťa Šourková, Monika Syrovátková, Verča Němcová. (Dole zleva) Maruška Bílková, Gábina FIalová, Zuzka Vedralová, Míša Beranová, Nikola Koudelková. (Na zemi): Káťa Veselá.

Jaro 2009

Zatímco na podzim získávaly uhlířky body hlavně při domácích zápasech, na jaře tomu již tak nebylo. Z pěti těchto utkání "vydolovaly" pouze čtyři body při pasívním skóre 4:11. Bez bodu poslaly uhlířky domů pouze celek Zálší (1:0), celek Chocně se z uhlířskojanovického hřiště vracel s padesátiprocentní bodovou spokojeností (1:1), ale celky Hradištka (1:5), Králova Dvora (0:2) a Liberce B (1:3) se radovaly z maximálního počtu bodů.

Naopak při pěti zápasech venku odešly uhlířky poraženy pouze v jednom případě, konkrétně po duelu s vítězem 3. ligy, skupina C, Pardubicemi B (5:1). Alespoň jeden bod do tabulky si připsaly ve St. Čivicích, St. Mateřově (v obou případech za remízu 0:0) a Rokytnici v Orl. h. (2:2), z plného bodového zisku se uhlířky radovaly v Chotěvicích (0:3). To vše dalo dohromady lepší bilanci než při domácích utkání, konkrétně šest bodů při opět pasívním skóre 5:6.

V deseti jarních utkáních nastoupilo v uhlířskojanovickém dresu celkem 18 hráček. Ani minutu na zeleném trávníku nechyběly a 900 minut odehrály K. Baranovičová, M. Bílková, H. Černá, G. Fialová, V. Němcová, těsně pod vrcholem se v pomyslné tabulce zápasové docházky umístila A. Chudomelová (823 min), pouze jedno utkání na jaře absentovala a tedy 810 odehraných (odchytaných) minut si připsala K. Veselá. A kdo další a kolik minut odehrál? Byly to B. Jiroušková (778 min), K. Dlouhá (720 min), M. Beranová (489 min), M. Makalová (450 min), N. Koudelková (437 min), L. Prnková (413 min), K. Šourková (270 min), N. Vinická (90 min), M. Grundová (60 min), V. Rajnyšová (45 min), A. Hoštová (15 min). Ač zní 18 hráček jako dostatečné číslo, opak je pravdou. Celkem ve čtyřech zápasech nastoupily uhlířky bez možnosti střídání. Počtem hráček bylo nejúspěšnější domácí utkání s Libercem, kdy bylo na soupisce celkem 14 uhlířek. Mezi tyčemi v devíti jarních utkáních nastoupila K. Veselá, která si připsala tři vychytané nuly (doma se Zálší a venku ve St. Čivicích a Chotěvicích) nakonec dosáhla průměru 1,7 inkasovaného gólu na zápas. Ve St. Mateřově nečekaně v bráně zářila H. Černá a asi zaslouženě se může pyšnit čistým štítem, čili vychytanou nulou.

Výrazná změna oproti podzimu, bohužel k horšímu, nastala ve střeleckých úspěších. Na podzim 26 zásahů, na jaře 9 zásahů. O tyto se podělily pouze dvě hráčky: M. Bílková, autorka osmi branek, a K. Baranovičová, autorka jednoho gólu. Podzimní "střelecká královna" Z. Vedralová se z důvodu mateřských povinností na jaře na zeleném trávníku neobjevila, což bylo citelné oslabení v útočné fázi uhlířek.

U. Janovice - jaro 2009: (Nahoře zleva) Bára Jiroušková, Alice Chudomelová, Verča Němcová, Káťa Dlouhá, Lenka Prnková, Káťa Baranovičová, Nikola Koudelková. (Dole zleva) Maruška Bílková, Gábina Fialová, Hanka Černá, Míša Beranová. (Na zemi) Káťa Veselá.

Shrnutí

Vše výše napsané tedy krátce shrnuto: V sezóně 2008/2009 uhlířky odehrály dvacet mistrovských utkání. Domácích deset duelů znamenalo zisk celkem 14 bodů při skóre 22:22, z deseti zápasů na hřištích soupeřek si uhlířky přivezly celkem deset bodů při "plusovém" skóre 13:12. Jediná hráčka, a to Katka Baranovičová, se může pochlubit, že odehrála maximální počet 1800 min (pořadí na "bedně" doplňují G. Fialová s 1755-i odehranými minutami a na bronzovém stupínku M. Bílková a V. Němcová, odehravší 1710 min). Střeleckým tabulkám vévodila M. Bílková, autorka třinácti branek, následována Z. Vedralovou, autorkou devíti branek (vše na podzim), na bronzový stupínek vynesly čtyři vstřelené branky K. Šourkovou (podobně jako Z. Vedralová vše během podzimu). Celkový počet 24 bodů při lehce plusovém skóre 35:34 stačil v tabulce ČLŽ, skupina C, sezóna 2008/2009 na celkové osmé místo.

Rozhovor

K jarní části se ještě vraťme krátkým rozhovorem s Maruškou Bílkovou, kapitánkou uhlířek:

Po podzimu přesně v půlce tabulky, po konci sezóny na místě osmém s minimální tříbodovou ztrátou na šesté místo Spokojenost? Zklamání?
Do spokojenosti máme daleko, ale úplně zklamaní taky nejsme. Tahle sezona pro nás nebyla vůbec jednoduchá. Cílem bylo nespadnout do spodní hranice tabulky. Což se z části podařilo, na šesté místo ztrácíme tři body, byly jsme vyrovnaným soupeřem, máme na to skončit v tabulce výš. Teď už se soustředíme na přípravu a podzimní sezonu, kde jsou naše ambice vysoké.

Na podzim uhlířky vsítily celkem 26 branek, o nichž se podělilo celkem sedm hráček a dvakrát pomohly uhlířkám soupeřky vlastním gólem. Na jaře došlo k poklesu vstřelených branek, celkově "pouhých" devět jarních zásahů, o které se podělily jen dvě hráčky - osmkrát Ty a jednou Káťa Baranovičová. Kde hledat příčinu?
Jsme oslabené o klíčové hráčky, jako je Zuzka Vedralová - které i tímto srdečně gratulujeme k narození Tomáška a už se těšíme, až vyběhne na trávník, Monika Syrovátková, proto jsme se více soustředily na obranu. Holkám chybí "hlad" po gólu, s koncovkou se trápíme celý podzim, přes léto se budem snažit posílit útok.

V jarní části dle bodového zisku nebylo výhodou domácí prostředí, o čemž svědčí získané čtyři body z patnácti možných při skóre 4:11, zatímco venku se dařilo uhlířkám lépe, získaly šest bodů při skóre 5:6. I když kromě jednoho utkání (Zálší) se jednalo o celky z první poloviny jarní tabulky (Hradištko, Králův Dvůr, Choceň, Liberec), nepůsobí na uhlířky domácí prostředí jako svazující?
Nemyslím, že domácí prostředí je pro nás svazující, je to, jak zaznělo v otázce - na podzim jsme hostily celky z horní poloviny tabulky, kde jsme bohužel moc bodů neudělaly.

Po krátké letní pauze se opět rozjedou mistrovké boje (15. -16. srpna pohár ČMFS žen, 29. - 30. srpna soutěžní utkání třetí ligy). Jsou již známy nějaké změny v kádru, který hlavně v jarní části sezóny 2008/2009 nebyl "moc široký"? Případné přípravné zápasy či soustředění mají uhlířky dojednané?
Teď si krátce odpočineme a začneme s přípravou, soustředění chystáme, zatím je vše v jednání, důležité informace s přestupy a s přípravnými zápasy se dozvíte včas z našich webových stránek.

Po losovacím aktivu jsou již známa jména soupeřek v sezóně 2009/2010. Hlavně okresní derby s nováčkem soutěže, Kutnou Horou, bude mít asi zvláštní náboj. Budou vypsány speciální prémie?
Zápas s Kutnou Horou pro nás bude zápas jako každý jiný, i když je pravda, že asi budem mít zvláštní motivaci v tomto zápase uspět, vyhraje ten lepší.

A s kým by se uhlířky utkat na zeleném trávníku v příští sezóně ČLŽ, kdy tentokrát byly nalovsovány do skupiny B? Od víkendu 29. - 30. srpna by měly postupně následovat tato mistrovská utkání: 1. kolo Poděbrady - Uhlířské Janovice, 2. kolo Uhlířské Janovice - Dubice, 3. kolo Kryry - Uhlířské Janovice, 4. Kolo Uhlířské Janovice - Liberec B, 5. kolo okresní třetiligové derby Kutná Hora - Uhlířské Janovice, 6. kolo volno, 7. kolo Uhlířské Janovice - Vonoklasy, 8. kolo Mn. Hradiště – Uhlířské Janovice, 9. kolo Uhlířské Janovice - Všestudy.

Ještě před mistrovskými boji se uhlířky zapojí do duelů poháru ČMFS ženy. Jména soupeřek budou známa v nejbližších dnech, jistý je pouze termín úvodního kola: 15. -16. srpna 2009.

Zlata banka
Reklama