Domaro
Reklama

Do nové sezony Čáslav půjde jako farma druholigového klubu FK Pardubice

19. červen 2014, 08:03
(aktualizováno: 19. červen 2014, 19:43)

Čáslav - Ani po posledním kole ČFL fotbalisté FK Čáslav neví, na kterém místě tabulky skončili. Řídící komise totiž Kunicím zkontumovala několik utkání, tím se Čáslav dostala na sedmé místo. "Kunice se ale odvolaly, pokud uspějí, mohli bychom skončit i šestí," vysvětlil manažer klubu Tomáš Haniak a dodal: "To už ale nerozhoduje."

Jak byste hodnotil první sezonu Čáslavi po sestupu z druhé ligy?
Rozdělil bych jí na dva poločasy. Na lepší, podzimní část, kdy všechno šlapalo. Jak po fotbalové, tak po finanční stránce. Z toho také vyplynulo naše první místo v podzimní tabulce, sláva, euforie a asi i velké oči. Podzim jsme si užili všichni, diváci, funkcionáři i hráči, poráželi jsme silné soupeře, včetně postupujícího Kolína. Fotbal jsme si užívali.

Jaro ovšem tolik radosti z fotbalu v Čáslavi nepřineslo...
S jarem přišly finanční problémy a už jsme se vezli. Řešili jsme všechno možné mimo fotbal. Přitom si myslím, že jsme nepředváděli špatný fotbal, nesehráli jsme špatné zápasy, doma ani venku. Pořád tam ale bylo něco v podvědomí, nebylo to stejné jako na podzim, kdy se všichni starali jen o fotbal a body. Mrzí mě, že jsme se do takové situace dostali, pak už to bylo i ze strany fanoušků i trochu nevraživé.

Jak jste vůbec spokojení s diváckou kulisou ve Vodrantech?
Na to, jak kvalitní zápasy jsme v Čáslavi v sezoně odehráli, mě diváci na konci zklamali. Někde psali, že 80 diváků na poslední zápas je naše ostuda, podle mě je to ostuda především těch fanoušků. Když viděli předchozí zápas s Královým Dvorem, ve kterém jsme soupeře měli "na lopatě", odehráli jsme nejlepší poločas v sezoně, lidi se zvedali ze sedaček a tleskali šancím, nebo když viděli zápasy s Kolínem, či Chrudimí, ve kterých jsme byli jasně lepší a diváci si fotbal mohli užít, byl závěr sezony opravdu tristní. Rozloučit se s kluky, kteří v Čáslavi už nebudou, jich přišlo osmdesát, to je ostuda především jejich. My jsme připravili všechno pro to, aby se fotbal hrál, aby čáslavský dres oblékaly hvězdy, aby se na hru dalo koukat, změnil se i servis restaurace. Podpora fanoušků tam ale asi nebyla taková, jaká měla být, což mě mrzí. Jsou diváci, kteří chodí pravidelně. Víme, kdo to je, vážíme si jich. Na stadionu je pravidelně vídáme, ale asi jsme nelákali tolik, aby si ti ostatní našli cestu na zápas. Možná si asi někdo myslí, že jsme blbci a že fotbal děláme špatně.

Nemohli jste být při finančních operacích přece jen více obezřetnější?
Nikdo před sezonou nemohl předpokládat potíže, do kterých jsme se na jaře dostali. Peníze jsme měli slíbené, v určitou dobu měly do klubu chodit. Na to jsme měli postavený i rozpočet a sezonu bychom v pohodě zvládli. Pokud se ale firma sama dostane do potíží, jde sport stranou. Je smutné,  že to položí třeba i dva kluby v regionu, ale je to prostě tak. Je jen na nás, abychom co nejdříve našli nějaké finance a klukům vše splatili. Aby všechno bylo co nejrychleji srovnané.

Třeba se i dalo postavit skromnější mužstvo...
Nechtěli jsme, aby Čáslav dopadla jako jiné týmy, které postoupily do ligy a od té doby se propadly až do nižších soutěží. To je neskutečný sešup, v průhu tří let se dostaly do divize, přeboru a jsou tam, kde byly před dvanácti lety. To je rychlost a tomuto pádu jsme chtěli čelit kvalitním týmem, který by hrál na předních pozicích a držel těžce vydobyté jméno Čáslavi. To se myslím povedlo, ale uvidíme, co bude dál.

Souvisely s jarními potížemi odchody Habbara a Fikejze?
U cizinců je to trochu specifické - jinou práci v Čechách moc nemají a potřebují peníze, na fotbale jsou závislí. U Habbara to je škoda, nedostával pravidelně výplatu, musel si najít práci a nějak uživit rodinu. To bylo smutné a špatné, před sezonou jsme netušili, že se do takové situace vůbec dostaneme. U Davida Fikejze šlo čistě o sportovní záležitost: Chtěl hrát druhou ligu, což jsme mu umožnili. Daniel Kocourek, i když přišel po zranění, ho nezastoupil špatně, brzy se do toho dostal a určitě byl právoplatným hráčem i v základní sestavě.

V týmu pro příští sezonu nezůstane kámen na kameni

Teď se nabízí otázka - co dál?
To je trochu složitější. Můžeme zapomenout na to, na co jsme v Čáslavi byli zvyklí. Ať už hráče, kteří prošli první nebo druhou ligou. Diváci musí zapomenout na to, že se chodili do Vodrant dívat na jména. Volají po svých hráčích, po dochovancích - já si ale pořád říkám, kde ty odchovance, kteří budou mít na ČFL, přijedou na kole a budou hrát za pivo a párek, máme? Samozřejmě pár kluků znám, ale určitě na tom nemůžeme postavit celý třetiligový kádr. Sice ulevíme financím, ale podle mě takoví hráči v okolí prostě nejsou. Dohodli jsme se, že rozpočet snížíme tak, abychom mohli fungovat, ale abychom zároveň mohli splácet dluhy hráčům i ostatním.

Jak to vvypadá s financemi pro příští sezonu?
Sponzorů moc není, je vždy otázkou, co firmě může fotbal za příspěvek nabídnout. I proto jsme pro partnery připravili program, který nebyl ani tak finančně náročný, přesto se setkal s minimální odezvou. To nás mrzí, protože fotbal za posledních deset let proslavoval město i firmy, v době, kdy jsme hráli druhou ligu a postupovali do první si všichni slízli smetánku. Zástupci firem a partnerů, sponzoři a obchodníci byli vidět, mluvilo se o Čáslavi. Teď jsme v opačné situaci, té smutnější a nikdo nedokáže říci - pojďme to fotbalu vrátit. Vím, že peněz je málo, ale když jsme na tom byli hodně špatně a hráči peníze neměli, tak by se hodila každá koruna. To mě mrzelo asi nejvíce. Věřím, že se ale najde někdo, kdo nám bude chtít pomoct. Vítáme každého, kdo se bude chtít na fotbale v Čáslavi podílet, jak finančně nebo i osobně.

Jedna perlička: Na náš program pro partnery mi přišla odezva i v podobě pohledu, kde stálo: Jediné, co vám v tuto chvíli můžeme poslat, je tento pohled. Kvůli špatným výkonům - na obrázku bylo lejno...

Jak tedy bude vypadat tým pro ročník 2014 - 2015?
Nějaký kádr sestavíme, bude ale bez hvězd. Lidi možná budou kroutit hlavou, co v Čáslavi hraje za hráče, co to je za tým. Už vidím jejich otrávené obličeje, kdybychom první dvě, tři kola prohráli. Samozřejmě bych opět rád postavil silné mužstvo, jako jsme měli třeba v této sezoně. To byl druholigový kádr, na hráče se dalo koukat, předváděli dobré výkony. Například Dolejš, občas předvedl excelentní výkon Abena, někdy se mu dařilo, někdy chtěl více, někdy méně. Kolikrát si ale se soupeři udělal sám, co chtěl. Ta doba je ale pryč, budeme hrát to, na co budeme mít finance.

Na to, abychom všechno odehráli s vlastními hráči, na to nemáme. V béčku hrají převážně mladí kluci, kteří se velký fotbal teprve učí. I když jsou mladí a šikovní, bude jim to chvíli trvat. Na druhou stranu ne každý má charakter, aby chodili trénovat a fotbalu podřídili vše. Aby - když vědí, že mají trénink nebo zápas - šli trénovat či hrát a netoulali se po městě.

V jakých soutěžích budou čáslavské týmy působit v sezoně 2014 - 2015?
A tým je přihlášený do ČFL, B tým do I. A třídy. Dorosty budou hrát krajský přebor, obhájili jsme centrum mládeže, takže fotbal v Čáslavi bude i nadále, i když ve skromnějších podmínkách.

Už máte představu u změnách v kádru áčka?
Máme celkem dost kmenových hráčů, které jsme získali. Opět se vše odvíjí od financí: Hráčům nabídneme nějakou částu a bude jen na nich, jestli ji budou akceptovat a budou chtít hrát v Čáslavi. Pokud ne, uvolníme je na hostování. Nikomu nebudeme bránit, pokud si najde tým, který ho bude chtít a bude mít vyšší ambice. Ať už se jedná o Antošíka, Ujce, Fikejze, Abeny, Rendla či další. Stávající kádr se rozprchne, ten už v Čáslavi nikdo pohromadě neuvidí. Odhaduji, že pětaosmdesát procent hráčů tady nebude. I když bychom je v Čáslavi měli rádi a rádi bychom je viděli na hřišti, prostě na ně nejsou finance. Teď teprve skončila sezona, situace se vyvíjí, jednání se rozjíždí.

Zůstane v týmu nejzkušenější hráč Petr Kunášek, který v sezoně řešil i zdravotní potíže?
Pořezal si ruku, pak řešil zdravotní potíže, které ho trápí už delší dobu. Brzy se ale z toho dostal a znovu se zapojil do týmu, nechtěl vynechat ani jeden zápas. To je kluk, který do mužstva patří. Navíc je ve výboru občanského sdružení a o to více ho mrzely potíže, do kterých jsme se dostali. Řešili jsme to společně, byl spojkou mezi vedením klubu a kabinou, aby mezi hráči nevznikla panika a situace se ještě více nevyhrotila.

Další otázkou je post trenéra. Už víte, kdo povede áčko v příští sezoně?
Někde jsem četl, že jsme se s Janem Kmochem ani nerozloučili. To není pravda, nebudu se s trenérem bavit někde u vuřtu nebo u grilování o budoucnosti, to by asi nebylo důstojné. Hlavně jsem také s nikým také před koncem sezony nemluvil, což si myslím, že se nedělá. Byli jsme dohodnutí, že se po konci sezony sejdeme, dáme si oběd a všechno vklidu probereme, co dál. Tak se také stalo, trenérovi jsem nastínil situaci, ovšem na další spolupráci jsme se nedohodli. Za klub jsem mu poděkoval a popřál hodně štěstí, obsazení postu trenéra budeme řešit v nejbližších dnech.

Máte už představu, kdo z nových hráčů by v Čáslavi mohl začít letní přípravu?
Odkryji jednu z hlavních karet - podepsali jsme smlouvu o farmě s FK Pardubice a to jak na úrovni dospělých, tak mládeže. S Pardubicemi jsme dohodnutí, že do Čáslavi přijdou tři, čtyři hráči na hostování, dále budou na každý zápas náš tým posílený o další hráče ze širšího kádru Pardubic. Tato spolupráce se povedla, nám to ušetří finance, Pardubice mohou posílat hráče do kvalitní soutěže. Na spolupráci se těším a věřím, že nám přinese to, co obě strany očekávají.

Kdy áčku začne letní příprava?
Začneme 7. července v 16.30 hodin ve Vodrantech. Trénovat budeme čtyřikrát týdně, o víkendech odehrajeme přátelská utkání, k tomu ještě vložíme nějaká utkání na středy.

B tým už nebude spoléhat na posily z áčka

B tým sestoupil z krajského přeboru, nešlo soutěž pro Čáslav zachránit?
Béčko jsme nechali, aby hrálo. V kádru mělo mladé hráče, kteří na to fotbalově měli, chyběly jim ale zkušenosti. Krajský přebor je silná soutěž a soupeřům jsme se moc rovnat nemohli. K záchraně by béčko potřebovalo doplnit o tři, čtyři zkušené hráče, což by nás stálo další peníze. A to v naší situaci možné prostě nebylo. Chtěli jsme béčko v krajském přeboru zachránit, ale nešli jsme přes mrtvoly. I. A třídy mladým hráčům třeba pomůže k výkonnostnímu posunu, nadále budou trénovat s áčkem a můžou vedle zkušenějších hráčů vyrůst.

Kdo z mladších hráčů se perspektivně jeví jako vhodný pro A tým?
Tomáš Mlynka chtěl někam odejít, ale to jsme rezolutně odmítli. To je přesně typ hráče, na kterých bude stát budoucnost fotbalu v Čáslavi. Potřebují se otrkat, dostat do sebe dospělý fotbal a za pár let to můžou převzít. Jestli si necháme utíkat takové hráče, nikdy nedáme dohromady tým z místních kluků. Dále bych chtěl přitáhnout do áčka našeho zlobivého a ztraceného syna Jakuba Špičáka. Dát mu druhou šanci. Příležitost ve druhé lize promarnil. Kdyby si ale srovnal priority, byl by pro Čáslav platným útočníkem. Dále se ukáže, jak se mladší hráči prosadí v letní přípravě a trenér po nich sáhne. Každý má šanci. Plánujeme, že B tým bude samostatný, nebo závislý na hráčích z áčka. Chtěli bychom, aby měl čtrnáct, patnáct svých hráčů. Nechtěli bychom, aby se spoléhal na kluky z áčka.

B tým i nadále povede Miroslav Paták?
Ano, zůstane jako trenér béčka, počítáme i s jeho větší rolí u A týmu.

Co závěrem?
Chtěl bych poděkovat Městu Čáslav a starostovi Jaromíru Strnadovi, kterého nám můžou všude závidět. Pro sport a Čáslav dělá maximum, patří mu poděkování z klubu a naší strany. Poděkování patří i všem hráčům, kteří prokázali charakter. Hráli půl roku bez peněz a přesto podávali dobré výkony. Patří jim velké díky, řekl jsem jim, že jim pomůžu v dalším jednání o jejich dalším angažmá a že je budu jenom doporučovat. Pro klub udělali hodně, ukázali srdce a charakter, který se jen tak nevidí. Samozřejmě děkuji i funkcionářům a všem, kteří pro klub pracovali obětavě celou sezonu. Poděkování patří i trenérům mládeže, pořadateli Pánkovi i všem našim věrným fanouškům.

Komentáře
Re: - vložil Anonymous - 19. červen 2014, 19:42

Koukame,ze se nam tady opet mazou komentare na objednavku pana Haniaka.Dalsi neseriozni server a to jsem si myslela opak.Zamyslete se nad sebou.Vsichni jste zkorumpovani a nechutni lhrai.Za prve Haniak at tahne zpatky do prahy,za druhe kmoch at tam tahne(ale ten uz dostal rozum),za treti pan tobias uz ma postavene baraky pro vsechny deti a pro sebe take,takze ma take dost nakradeno,kdo tam dale krade?Myslim ze vsichni.Jen krome tech lidi co behaj kolem deti.Ty si zaslouzi pochvalu


PS:co je tam prosim vulgarniho?

Re: - vložil Anonymous - 19. červen 2014, 19:19

Koukame,ze se nam tady opet mazou komentare na objednavku pana Haniaka.Dalsi neseriozni server a to jsem si myslela opak.Zamyslete se nad sebou.Vsichni jste zkorumpovani a nechutni lhrai.Za prve Haniak at tahne zpatky do prahy,za druhe kmoch at tam tahne(ale ten uz dostal rozum),za treti pan tobias uz ma postavene baraky pro vsechny deti a pro sebe take,takze ma take dost nakradeno,kdo tam dale krade?Myslim ze vsichni.Jen krome tech lidi co behaj kolem deti.Ty si zaslouzi pochvalu

Re: - vložil Anonymous - 19. červen 2014, 19:01

Osobne si myslim,ze pan Haniak by mel tahnout zpet do te sve prazske prdele a prodavat tam dal svoje oblecky na trznice.At se probere kdo kde co dela pro fotbal a kdo jen cumi

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Do nové sezony Čáslav půjde jako farma druholigového klubu FK Pardubice

Do nové sezony Čáslav půjde jako farma druholigového klubu FK Pardubice

19. červen 2014
(aktualizováno: 19. červen 2014, 19:43)

Čáslav - Ani po posledním kole ČFL fotbalisté FK Čáslav neví, na kterém místě tabulky skončili. Řídící komise totiž Kunicím zkontumovala několik utkání, tím se Čáslav dostala na sedmé místo. "Kunice se ale odvolaly, pokud uspějí, mohli bychom skončit i šestí," vysvětlil manažer klubu Tomáš Haniak a dodal: "To už ale nerozhoduje."

Jak byste hodnotil první sezonu Čáslavi po sestupu z druhé ligy?
Rozdělil bych jí na dva poločasy. Na lepší, podzimní část, kdy všechno šlapalo. Jak po fotbalové, tak po finanční stránce. Z toho také vyplynulo naše první místo v podzimní tabulce, sláva, euforie a asi i velké oči. Podzim jsme si užili všichni, diváci, funkcionáři i hráči, poráželi jsme silné soupeře, včetně postupujícího Kolína. Fotbal jsme si užívali.

Jaro ovšem tolik radosti z fotbalu v Čáslavi nepřineslo...
S jarem přišly finanční problémy a už jsme se vezli. Řešili jsme všechno možné mimo fotbal. Přitom si myslím, že jsme nepředváděli špatný fotbal, nesehráli jsme špatné zápasy, doma ani venku. Pořád tam ale bylo něco v podvědomí, nebylo to stejné jako na podzim, kdy se všichni starali jen o fotbal a body. Mrzí mě, že jsme se do takové situace dostali, pak už to bylo i ze strany fanoušků i trochu nevraživé.

Jak jste vůbec spokojení s diváckou kulisou ve Vodrantech?
Na to, jak kvalitní zápasy jsme v Čáslavi v sezoně odehráli, mě diváci na konci zklamali. Někde psali, že 80 diváků na poslední zápas je naše ostuda, podle mě je to ostuda především těch fanoušků. Když viděli předchozí zápas s Královým Dvorem, ve kterém jsme soupeře měli "na lopatě", odehráli jsme nejlepší poločas v sezoně, lidi se zvedali ze sedaček a tleskali šancím, nebo když viděli zápasy s Kolínem, či Chrudimí, ve kterých jsme byli jasně lepší a diváci si fotbal mohli užít, byl závěr sezony opravdu tristní. Rozloučit se s kluky, kteří v Čáslavi už nebudou, jich přišlo osmdesát, to je ostuda především jejich. My jsme připravili všechno pro to, aby se fotbal hrál, aby čáslavský dres oblékaly hvězdy, aby se na hru dalo koukat, změnil se i servis restaurace. Podpora fanoušků tam ale asi nebyla taková, jaká měla být, což mě mrzí. Jsou diváci, kteří chodí pravidelně. Víme, kdo to je, vážíme si jich. Na stadionu je pravidelně vídáme, ale asi jsme nelákali tolik, aby si ti ostatní našli cestu na zápas. Možná si asi někdo myslí, že jsme blbci a že fotbal děláme špatně.

Nemohli jste být při finančních operacích přece jen více obezřetnější?
Nikdo před sezonou nemohl předpokládat potíže, do kterých jsme se na jaře dostali. Peníze jsme měli slíbené, v určitou dobu měly do klubu chodit. Na to jsme měli postavený i rozpočet a sezonu bychom v pohodě zvládli. Pokud se ale firma sama dostane do potíží, jde sport stranou. Je smutné,  že to položí třeba i dva kluby v regionu, ale je to prostě tak. Je jen na nás, abychom co nejdříve našli nějaké finance a klukům vše splatili. Aby všechno bylo co nejrychleji srovnané.

Třeba se i dalo postavit skromnější mužstvo...
Nechtěli jsme, aby Čáslav dopadla jako jiné týmy, které postoupily do ligy a od té doby se propadly až do nižších soutěží. To je neskutečný sešup, v průhu tří let se dostaly do divize, přeboru a jsou tam, kde byly před dvanácti lety. To je rychlost a tomuto pádu jsme chtěli čelit kvalitním týmem, který by hrál na předních pozicích a držel těžce vydobyté jméno Čáslavi. To se myslím povedlo, ale uvidíme, co bude dál.

Souvisely s jarními potížemi odchody Habbara a Fikejze?
U cizinců je to trochu specifické - jinou práci v Čechách moc nemají a potřebují peníze, na fotbale jsou závislí. U Habbara to je škoda, nedostával pravidelně výplatu, musel si najít práci a nějak uživit rodinu. To bylo smutné a špatné, před sezonou jsme netušili, že se do takové situace vůbec dostaneme. U Davida Fikejze šlo čistě o sportovní záležitost: Chtěl hrát druhou ligu, což jsme mu umožnili. Daniel Kocourek, i když přišel po zranění, ho nezastoupil špatně, brzy se do toho dostal a určitě byl právoplatným hráčem i v základní sestavě.

V týmu pro příští sezonu nezůstane kámen na kameni

Teď se nabízí otázka - co dál?
To je trochu složitější. Můžeme zapomenout na to, na co jsme v Čáslavi byli zvyklí. Ať už hráče, kteří prošli první nebo druhou ligou. Diváci musí zapomenout na to, že se chodili do Vodrant dívat na jména. Volají po svých hráčích, po dochovancích - já si ale pořád říkám, kde ty odchovance, kteří budou mít na ČFL, přijedou na kole a budou hrát za pivo a párek, máme? Samozřejmě pár kluků znám, ale určitě na tom nemůžeme postavit celý třetiligový kádr. Sice ulevíme financím, ale podle mě takoví hráči v okolí prostě nejsou. Dohodli jsme se, že rozpočet snížíme tak, abychom mohli fungovat, ale abychom zároveň mohli splácet dluhy hráčům i ostatním.

Jak to vvypadá s financemi pro příští sezonu?
Sponzorů moc není, je vždy otázkou, co firmě může fotbal za příspěvek nabídnout. I proto jsme pro partnery připravili program, který nebyl ani tak finančně náročný, přesto se setkal s minimální odezvou. To nás mrzí, protože fotbal za posledních deset let proslavoval město i firmy, v době, kdy jsme hráli druhou ligu a postupovali do první si všichni slízli smetánku. Zástupci firem a partnerů, sponzoři a obchodníci byli vidět, mluvilo se o Čáslavi. Teď jsme v opačné situaci, té smutnější a nikdo nedokáže říci - pojďme to fotbalu vrátit. Vím, že peněz je málo, ale když jsme na tom byli hodně špatně a hráči peníze neměli, tak by se hodila každá koruna. To mě mrzelo asi nejvíce. Věřím, že se ale najde někdo, kdo nám bude chtít pomoct. Vítáme každého, kdo se bude chtít na fotbale v Čáslavi podílet, jak finančně nebo i osobně.

Jedna perlička: Na náš program pro partnery mi přišla odezva i v podobě pohledu, kde stálo: Jediné, co vám v tuto chvíli můžeme poslat, je tento pohled. Kvůli špatným výkonům - na obrázku bylo lejno...

Jak tedy bude vypadat tým pro ročník 2014 - 2015?
Nějaký kádr sestavíme, bude ale bez hvězd. Lidi možná budou kroutit hlavou, co v Čáslavi hraje za hráče, co to je za tým. Už vidím jejich otrávené obličeje, kdybychom první dvě, tři kola prohráli. Samozřejmě bych opět rád postavil silné mužstvo, jako jsme měli třeba v této sezoně. To byl druholigový kádr, na hráče se dalo koukat, předváděli dobré výkony. Například Dolejš, občas předvedl excelentní výkon Abena, někdy se mu dařilo, někdy chtěl více, někdy méně. Kolikrát si ale se soupeři udělal sám, co chtěl. Ta doba je ale pryč, budeme hrát to, na co budeme mít finance.

Na to, abychom všechno odehráli s vlastními hráči, na to nemáme. V béčku hrají převážně mladí kluci, kteří se velký fotbal teprve učí. I když jsou mladí a šikovní, bude jim to chvíli trvat. Na druhou stranu ne každý má charakter, aby chodili trénovat a fotbalu podřídili vše. Aby - když vědí, že mají trénink nebo zápas - šli trénovat či hrát a netoulali se po městě.

V jakých soutěžích budou čáslavské týmy působit v sezoně 2014 - 2015?
A tým je přihlášený do ČFL, B tým do I. A třídy. Dorosty budou hrát krajský přebor, obhájili jsme centrum mládeže, takže fotbal v Čáslavi bude i nadále, i když ve skromnějších podmínkách.

Už máte představu u změnách v kádru áčka?
Máme celkem dost kmenových hráčů, které jsme získali. Opět se vše odvíjí od financí: Hráčům nabídneme nějakou částu a bude jen na nich, jestli ji budou akceptovat a budou chtít hrát v Čáslavi. Pokud ne, uvolníme je na hostování. Nikomu nebudeme bránit, pokud si najde tým, který ho bude chtít a bude mít vyšší ambice. Ať už se jedná o Antošíka, Ujce, Fikejze, Abeny, Rendla či další. Stávající kádr se rozprchne, ten už v Čáslavi nikdo pohromadě neuvidí. Odhaduji, že pětaosmdesát procent hráčů tady nebude. I když bychom je v Čáslavi měli rádi a rádi bychom je viděli na hřišti, prostě na ně nejsou finance. Teď teprve skončila sezona, situace se vyvíjí, jednání se rozjíždí.

Zůstane v týmu nejzkušenější hráč Petr Kunášek, který v sezoně řešil i zdravotní potíže?
Pořezal si ruku, pak řešil zdravotní potíže, které ho trápí už delší dobu. Brzy se ale z toho dostal a znovu se zapojil do týmu, nechtěl vynechat ani jeden zápas. To je kluk, který do mužstva patří. Navíc je ve výboru občanského sdružení a o to více ho mrzely potíže, do kterých jsme se dostali. Řešili jsme to společně, byl spojkou mezi vedením klubu a kabinou, aby mezi hráči nevznikla panika a situace se ještě více nevyhrotila.

Další otázkou je post trenéra. Už víte, kdo povede áčko v příští sezoně?
Někde jsem četl, že jsme se s Janem Kmochem ani nerozloučili. To není pravda, nebudu se s trenérem bavit někde u vuřtu nebo u grilování o budoucnosti, to by asi nebylo důstojné. Hlavně jsem také s nikým také před koncem sezony nemluvil, což si myslím, že se nedělá. Byli jsme dohodnutí, že se po konci sezony sejdeme, dáme si oběd a všechno vklidu probereme, co dál. Tak se také stalo, trenérovi jsem nastínil situaci, ovšem na další spolupráci jsme se nedohodli. Za klub jsem mu poděkoval a popřál hodně štěstí, obsazení postu trenéra budeme řešit v nejbližších dnech.

Máte už představu, kdo z nových hráčů by v Čáslavi mohl začít letní přípravu?
Odkryji jednu z hlavních karet - podepsali jsme smlouvu o farmě s FK Pardubice a to jak na úrovni dospělých, tak mládeže. S Pardubicemi jsme dohodnutí, že do Čáslavi přijdou tři, čtyři hráči na hostování, dále budou na každý zápas náš tým posílený o další hráče ze širšího kádru Pardubic. Tato spolupráce se povedla, nám to ušetří finance, Pardubice mohou posílat hráče do kvalitní soutěže. Na spolupráci se těším a věřím, že nám přinese to, co obě strany očekávají.

Kdy áčku začne letní příprava?
Začneme 7. července v 16.30 hodin ve Vodrantech. Trénovat budeme čtyřikrát týdně, o víkendech odehrajeme přátelská utkání, k tomu ještě vložíme nějaká utkání na středy.

B tým už nebude spoléhat na posily z áčka

B tým sestoupil z krajského přeboru, nešlo soutěž pro Čáslav zachránit?
Béčko jsme nechali, aby hrálo. V kádru mělo mladé hráče, kteří na to fotbalově měli, chyběly jim ale zkušenosti. Krajský přebor je silná soutěž a soupeřům jsme se moc rovnat nemohli. K záchraně by béčko potřebovalo doplnit o tři, čtyři zkušené hráče, což by nás stálo další peníze. A to v naší situaci možné prostě nebylo. Chtěli jsme béčko v krajském přeboru zachránit, ale nešli jsme přes mrtvoly. I. A třídy mladým hráčům třeba pomůže k výkonnostnímu posunu, nadále budou trénovat s áčkem a můžou vedle zkušenějších hráčů vyrůst.

Kdo z mladších hráčů se perspektivně jeví jako vhodný pro A tým?
Tomáš Mlynka chtěl někam odejít, ale to jsme rezolutně odmítli. To je přesně typ hráče, na kterých bude stát budoucnost fotbalu v Čáslavi. Potřebují se otrkat, dostat do sebe dospělý fotbal a za pár let to můžou převzít. Jestli si necháme utíkat takové hráče, nikdy nedáme dohromady tým z místních kluků. Dále bych chtěl přitáhnout do áčka našeho zlobivého a ztraceného syna Jakuba Špičáka. Dát mu druhou šanci. Příležitost ve druhé lize promarnil. Kdyby si ale srovnal priority, byl by pro Čáslav platným útočníkem. Dále se ukáže, jak se mladší hráči prosadí v letní přípravě a trenér po nich sáhne. Každý má šanci. Plánujeme, že B tým bude samostatný, nebo závislý na hráčích z áčka. Chtěli bychom, aby měl čtrnáct, patnáct svých hráčů. Nechtěli bychom, aby se spoléhal na kluky z áčka.

B tým i nadále povede Miroslav Paták?
Ano, zůstane jako trenér béčka, počítáme i s jeho větší rolí u A týmu.

Co závěrem?
Chtěl bych poděkovat Městu Čáslav a starostovi Jaromíru Strnadovi, kterého nám můžou všude závidět. Pro sport a Čáslav dělá maximum, patří mu poděkování z klubu a naší strany. Poděkování patří i všem hráčům, kteří prokázali charakter. Hráli půl roku bez peněz a přesto podávali dobré výkony. Patří jim velké díky, řekl jsem jim, že jim pomůžu v dalším jednání o jejich dalším angažmá a že je budu jenom doporučovat. Pro klub udělali hodně, ukázali srdce a charakter, který se jen tak nevidí. Samozřejmě děkuji i funkcionářům a všem, kteří pro klub pracovali obětavě celou sezonu. Poděkování patří i trenérům mládeže, pořadateli Pánkovi i všem našim věrným fanouškům.

Zlata banka
Reklama