Stavex
Reklama

Marie Bílková: "Potýkáme s nedostatkem holek a naše základna je momentálně malá"

5. prosinec 2011, 09:53
(aktualizováno: 5. prosinec 2011, 09:53)

Uhlířské Janovice - Podzimní část třetiligové sezóny je pro fotbalistky FK Uhlířské Janovice již minulostí. Před "zimním spánkem" přišel čas pro milovníky statistik. Je průběžné podzimní 8. místo při zisku 10 bodů a skóre 19:30 úspěch, zklamání, realita? Otázka, na kterou lze odpovědět různě. Záleží na úhlu pohledu.


FK Uhlířské Janovice: (Nahoře zleva) Monča Syrovátková, Káťa Dlouhá, Káťa Baranovičová, Verča Němcová, Míša Beranová, Zuzka Vedralová, Niki Vinická, Míša Makalová. (Dole zleva) Maruška Bílková, Romča Melcherová, Sylva Kutílková, Hanka Černá, Magda Broumová, Lucka Vondráčková. (Na zemi) Lenka Prnková.

Podzim FK Uhlířské Janovice

Úvodní zápas na hřišti nováčka soutěže, Mělníka B , kde uhlířky prohrály 0:3, jakoby naznačil, jakým směrem se bude půlsezóna vydávat. Podobně jako v následných duelech, již zde se projevily dva faktory ­- úzký hráčský kádr a absence tréninků.

V domácím prostředí uhlířky odehrály pět zápasů. Ten úvodní, kdy deklasovaly Kutnou Horu 7:2, patřil mezi ty nejpovedenější, naopak závěrečná porážka s Meteorem Hradištko 2:9 mezi brankově nejbohatší. Asi nejvíce zbytečnou ztrátou byla porážka 0:1 s Čáslaví. Územní převahu nedokázaly uhlířky vyjádřit gólově, za což byly nakonec potrestány. Naopak se Všestudy se po většinu zápasu bránily, porážka 0:4 byla odpovídající hře. Kromě Kutné Hory si žádné body neodvezly ani hráčky z Poděbrad, míč v jejich síti se třepotal dvakrát, zatímco L. Prnková udržela nulu. Suma sumárum 6 bodů při skóre 11:16.

Bodově chudší byly zápasy na hřištích soupeřů. Po porážce v Mělníku si chuť a skóre uhlířky napravily v Jestřabí Lhotě, kde zvítězily 3:0. Na "umělce" v Jablonci ani v Tuklatech si žádné body nepřipsaly, domů uhlířky odjížděly poraženy 4:1, resp. 5:2. V Mnichově Hradišti nesložily zbraně ani po poločasovém vedení domácích 2:0,  v posledních minutách po hlavičce R.Melcherové vyrovnaly na konečných 2:2. Suma sumárum 4 body při skóre 8:14.

O pomyslnou střeleckou korunku se přetahovaly M. Bílková, R. Melcherová a Z. Vedralová. Nejvíce gólů nakonec vsítila prvně jmenovaná, na své střelecké pažbě má celkem šest zásahů, R. Melcherová a Z. Vedralová shodně pět. Pod zbývající góly se podepsaly K. Baranovičová dvakrát a M. Broumová jednou, obě v duelu s Kutnou Horou.

Ani minutu na zeleném trávníku nechyběly, a tedy 900 minut odehrály M. Bílková a M. Makalová. Stříbrný stupínek v počtu odehraných minut patří H. Černé, bylo jich 829, 810 min vyneslo pomyslný bronz triu Z. Vedralová, M. Syrovátková, R. Melcherová. Dále se v dresu uhlířek vystřídaly: L. Vondráčková 756 min, 720 min L. Prnková, 605 min K. Baranovičová, 495 min V. Němcová,  463 min M. Broumová, 427 min S. Kutílková, 323 min N. Vinická, 179 min M. Beranová, 153 min K. Dlouhá, 90 min P. Jelínková.

Po odchodu K. Veselé na hostování do FK Čáslav místo mezi třemi tyčemi nejčastěji opanovala L. Pnková. Nejen ona kryla záda uhlířkám. V úvodním duelu  v Mělníku ji zastoupila P. Jelínková, v Jablonci na 75 mim M. Bílková, na závěrečných 15 min si post golmanky vyzkoušela M. Syrovátková.

A tak si zopakujme otázku. Je průběžné podzimní 8. místo při zisku 10 bodů a skóre 19:30  úspěch, zklamání, realita? Ale i odpověď bude znít stejně jako v úvodu. Otázka, na kterou lze odpovědět různě. Záleží na úhlu pohledu.

Rozhovor

Na několik otázek odpověď dala Marie Bílková, kapitánka uhlířek:
Podzimní 8. místo při zisku 10 bodů a skóre 19:30, není to na uhlířky vzhledem k jejich historii málo?
Nevím, jestli vzhledem k historii, ale určitě je to málo pro současnost. Abych byla přesnější, pro podzimní sezónu 2011/2012. A to ve všech směrech!

Předsezónní odchod brankářky Katky Veselé do Čáslavi byla asi citelná ztráta? Jak se vyrovnávala s nelehkou situací její nástupkyně Lenka Prnková? Jak ji pomáhal tým?
Samozřejmě každý odchod ze základní sestavy je ztráta, dvojnásobně pokud odejde hráčka z postu jediné brankářky. Ale Katka, na rozdíl od jiných odejitých hráček z Uhlířských Janovic, kterým tým nestál ani za důstojné "sbohem", svoje přání zkusit štěstí na hostování v Čáslavi oznámila předem. I přesto jsme za ní nenašly jinou odchovanou gólmanku a musely jsme zvolit náhradní alternativu a místo v bráně obsadit hráčkou z pole. Lenka měla těžkou pozici, odchytala slušné i méně povedené zápasy, byla jsem vděčná, že mi z té brány neutekla už po prvním zápase a snažila se. Nejde se stát gólmanem a oporou v zádech po deseti zápasech, oproti deseti letům, kdy svoje zkušenosti sbírá Katka Veselá.

Před sezónou kádr uhlířek rozšířily M. Broumová a S. Kutílková, přesto uhlířky řešily leckdy problémy ze sestavou. Proč?
Magda se Sylvou jsou u nás na hostování a i díky jim jsme podzim dohrály v počtu, který je důstojný pro hru. Existuje desítky důvodů a příčin, proč tomu tak je. Kdybych je měla všechny vyjmenovat, nestačilo by to na titulní stránku, kde se můj rozhovor asi neobjeví... Možná, kdybych měla pod kůží pár promile, jako pan rozhodčí Fidra, jehož popularita sahá až do Blesku, ale jeho výkony do černé kroniky fotbalu, proslavila bych tým Uhlířských Janovic natolik, že by se do Janovic hrnuly davy holek. Ale zatím se potýkáme s nedostatkem holek a naše základna je momentálně malá.

Třetí liga přinesla i  tzv. derby zápasy - vysoké vítězství nad Kutnou Horou, ale zbytečná prohra z Čáslaví. Mají tyto zápasy zvláštní nádech?
Zvláštní nádech má spíše naše výkonnost a paradoxně jsme body ztratily se slabším soupeřem. Ač je mi Čáslav sympatická svojí pracovitostí a hlavně chutí do fotbalu, což je asi jediné, co je mi na ní sympatické a na druhou stranu to zase není málo, jen to dokumentuje kvalitu celé soutěže a III. ligy. Tým , který je v letošní sezoně nováčkem a až na výjimky, některé z holek v Čáslavi poprvé spatřily míč dosáhl na pro ně ohromný výsledek. Pro nás,  ostatní  týmy v tabulce jen důkaz rozpadu nás,  ostatních týmů. Výhledově může být Čáslav jediný ženský tým v okrese, který se díky zázemí rozroste a udrží. (Peníze hýbou světem a fotbalovým zvlášť!)

Střeleckým tabulkám vévodí vyrovnané trio. Ostatní nemají střelecké kopačky?
Ostatní kdo? Ostatní je až obrana a ta má jiné povinnosti:-D ! Když pominu, předchozí poznámku na odlehčení a přidám další, že kolem města Janovic obchází asi podivný stín fotbalové krize a deprese, která padá na každého kdo kopne do balónu, tak se dostávám k realitě. Nezáleží na tom, kdo kolik těch gólů a dá a kolik hráčů se o to podělí, důležité je, aby ty góly byly vítězné a bylo jich vždy o jeden víc, než jich dal soupeř. Za prohrané zápasy padá na každého z nás svůj podíl viny, nehrajeme dobře v celém poli a výjimkou není ani hra dopředu, z čehož pramení i málo nastřílených branek.

Mají uhlířky naplánovanou zimní přípravu? Doženou na jaře bodovou ztrátu?
V této otázce se asi očekává, že budu hýřit sliby, jak se polepšíme a rázem se vyhoupneme na první příčky tabulky... Situace je ale taková, že s zimní přípravou začínáme po Novém roce, tréninky v hale a halovými turnaji - ten první bude ve Zruči nad Sázavou, dne 14. ledna. A  jestli doženeme bodovou ztrátu se ukáže až sleze sníh a začne jarní sezona.

Souhrm výsledků uhlířek - podzim 2011

Mělník B - U. Janovice 3:0 (1:0), branky Tereza Bardová 3.
U. Janovice - K. Hora 7:2 (4:2), branky Káťa Baranovičová 2, Zuzka Vedralová 2, Maruška Bílková, Romča Melcherová, Magdalena Broumová - Alena Buchtová, Aneta Prchalová.
Jestřabí Lhota - U. Janovice 0:3 (0:2), branky Romča Melcherová 2, Maruška Bílková.
U. Janovice  - Čáslav 0:1 (0:0), branka Kamila Pohlová.
Jablonec - U. Janovice  4:1 (1:0), branky Pavla Trojáková 3, Denisa Bartošová - Maruška Bílková.
U. Janovice - Všestudy 0:4 (0:1), branky Vlaďka Skúpová 3, Markéta Švancarová.
Tuklaty - U. Janovice 5:2 (2:1), branky Niki Mádliková 2, Eva Jenčíková 2, L. Chalupníková - Zuzka Vedralová, Maruška Bílková.
U. Janovice - Poděbrady 2:0 (2:0), branky Zuzka Vedralová, Maruška Bílková.
M. Hradiště - U. Janovice 2:0 (2:0), branky Barbora Němečková 2 - Zuzka Vedralová, Romča Melcherová.
U. Janovice - Hradištko I 2:9 (1:3), branky Romča Melcherová, Maruška Bílková - Jitka Látrová 4, Jana Midlochová 3, Blažena Myšičková 2.

Ladislav Brandejský
Komentáře
Re: - vložil Anonymous - 14. prosinec 2011, 17:52

Je zajímavé, že jedna z otázek byla směřována směrem ke Kutné Hoře, ale odpovědi se sl. Bílková vyhnula, ptám se proč?

Zábavná hra - vložil Bílková - 13. prosinec 2011, 17:38

Vidím Láďo, že jsi neodolal a přidal jses, hrajeme tu v diskusi takovou hru, kdo koho chytne za slovíčko a nahází na toho druhého nejvíc špíny:-D, já zatím prohrávám,ale zdatně mě doháníš.
Odpověď pro posledního anymouse, je vám málo,co je mi sympatického na Čáslavi, myslím,že je toho až dost,ale že jste tak náročný čtenář, ještě vám přidám,aby měla dušička klid. Na Čáslavi, i když nevim,proč se tak čertíte,že se jí někdo vláskem dotýká, je mi ještě sympatické,že tam hrají dvě Katky Veselé, s kterými mám dobré kamarádské vztahy a jinak už opravdu nic, chtěla bych říct,že pan vážený Vaňeček,ale zklamu Vás, není:-D

Re: - vložil Anonymous - 13. prosinec 2011, 15:04

Malá poznámka ke komentáři Bílkové: snad jsem četl dobře. " Na Čáslavi je mi sympatická chuť do fotbalu a pracovitost. To je jediné co mi je na ni sympatické" Takže žádná další slova o Vašich pocitech nejsou třeba.

AVE_CZ
Reklama
Marie Bílková: "Potýkáme s nedostatkem holek a naše základna je momentálně malá"

Marie Bílková: "Potýkáme s nedostatkem holek a naše základna je momentálně malá"

5. prosinec 2011
(aktualizováno: 5. prosinec 2011, 09:53)

Uhlířské Janovice - Podzimní část třetiligové sezóny je pro fotbalistky FK Uhlířské Janovice již minulostí. Před "zimním spánkem" přišel čas pro milovníky statistik. Je průběžné podzimní 8. místo při zisku 10 bodů a skóre 19:30 úspěch, zklamání, realita? Otázka, na kterou lze odpovědět různě. Záleží na úhlu pohledu.


FK Uhlířské Janovice: (Nahoře zleva) Monča Syrovátková, Káťa Dlouhá, Káťa Baranovičová, Verča Němcová, Míša Beranová, Zuzka Vedralová, Niki Vinická, Míša Makalová. (Dole zleva) Maruška Bílková, Romča Melcherová, Sylva Kutílková, Hanka Černá, Magda Broumová, Lucka Vondráčková. (Na zemi) Lenka Prnková.

Podzim FK Uhlířské Janovice

Úvodní zápas na hřišti nováčka soutěže, Mělníka B , kde uhlířky prohrály 0:3, jakoby naznačil, jakým směrem se bude půlsezóna vydávat. Podobně jako v následných duelech, již zde se projevily dva faktory ­- úzký hráčský kádr a absence tréninků.

V domácím prostředí uhlířky odehrály pět zápasů. Ten úvodní, kdy deklasovaly Kutnou Horu 7:2, patřil mezi ty nejpovedenější, naopak závěrečná porážka s Meteorem Hradištko 2:9 mezi brankově nejbohatší. Asi nejvíce zbytečnou ztrátou byla porážka 0:1 s Čáslaví. Územní převahu nedokázaly uhlířky vyjádřit gólově, za což byly nakonec potrestány. Naopak se Všestudy se po většinu zápasu bránily, porážka 0:4 byla odpovídající hře. Kromě Kutné Hory si žádné body neodvezly ani hráčky z Poděbrad, míč v jejich síti se třepotal dvakrát, zatímco L. Prnková udržela nulu. Suma sumárum 6 bodů při skóre 11:16.

Bodově chudší byly zápasy na hřištích soupeřů. Po porážce v Mělníku si chuť a skóre uhlířky napravily v Jestřabí Lhotě, kde zvítězily 3:0. Na "umělce" v Jablonci ani v Tuklatech si žádné body nepřipsaly, domů uhlířky odjížděly poraženy 4:1, resp. 5:2. V Mnichově Hradišti nesložily zbraně ani po poločasovém vedení domácích 2:0,  v posledních minutách po hlavičce R.Melcherové vyrovnaly na konečných 2:2. Suma sumárum 4 body při skóre 8:14.

O pomyslnou střeleckou korunku se přetahovaly M. Bílková, R. Melcherová a Z. Vedralová. Nejvíce gólů nakonec vsítila prvně jmenovaná, na své střelecké pažbě má celkem šest zásahů, R. Melcherová a Z. Vedralová shodně pět. Pod zbývající góly se podepsaly K. Baranovičová dvakrát a M. Broumová jednou, obě v duelu s Kutnou Horou.

Ani minutu na zeleném trávníku nechyběly, a tedy 900 minut odehrály M. Bílková a M. Makalová. Stříbrný stupínek v počtu odehraných minut patří H. Černé, bylo jich 829, 810 min vyneslo pomyslný bronz triu Z. Vedralová, M. Syrovátková, R. Melcherová. Dále se v dresu uhlířek vystřídaly: L. Vondráčková 756 min, 720 min L. Prnková, 605 min K. Baranovičová, 495 min V. Němcová,  463 min M. Broumová, 427 min S. Kutílková, 323 min N. Vinická, 179 min M. Beranová, 153 min K. Dlouhá, 90 min P. Jelínková.

Po odchodu K. Veselé na hostování do FK Čáslav místo mezi třemi tyčemi nejčastěji opanovala L. Pnková. Nejen ona kryla záda uhlířkám. V úvodním duelu  v Mělníku ji zastoupila P. Jelínková, v Jablonci na 75 mim M. Bílková, na závěrečných 15 min si post golmanky vyzkoušela M. Syrovátková.

A tak si zopakujme otázku. Je průběžné podzimní 8. místo při zisku 10 bodů a skóre 19:30  úspěch, zklamání, realita? Ale i odpověď bude znít stejně jako v úvodu. Otázka, na kterou lze odpovědět různě. Záleží na úhlu pohledu.

Rozhovor

Na několik otázek odpověď dala Marie Bílková, kapitánka uhlířek:
Podzimní 8. místo při zisku 10 bodů a skóre 19:30, není to na uhlířky vzhledem k jejich historii málo?
Nevím, jestli vzhledem k historii, ale určitě je to málo pro současnost. Abych byla přesnější, pro podzimní sezónu 2011/2012. A to ve všech směrech!

Předsezónní odchod brankářky Katky Veselé do Čáslavi byla asi citelná ztráta? Jak se vyrovnávala s nelehkou situací její nástupkyně Lenka Prnková? Jak ji pomáhal tým?
Samozřejmě každý odchod ze základní sestavy je ztráta, dvojnásobně pokud odejde hráčka z postu jediné brankářky. Ale Katka, na rozdíl od jiných odejitých hráček z Uhlířských Janovic, kterým tým nestál ani za důstojné "sbohem", svoje přání zkusit štěstí na hostování v Čáslavi oznámila předem. I přesto jsme za ní nenašly jinou odchovanou gólmanku a musely jsme zvolit náhradní alternativu a místo v bráně obsadit hráčkou z pole. Lenka měla těžkou pozici, odchytala slušné i méně povedené zápasy, byla jsem vděčná, že mi z té brány neutekla už po prvním zápase a snažila se. Nejde se stát gólmanem a oporou v zádech po deseti zápasech, oproti deseti letům, kdy svoje zkušenosti sbírá Katka Veselá.

Před sezónou kádr uhlířek rozšířily M. Broumová a S. Kutílková, přesto uhlířky řešily leckdy problémy ze sestavou. Proč?
Magda se Sylvou jsou u nás na hostování a i díky jim jsme podzim dohrály v počtu, který je důstojný pro hru. Existuje desítky důvodů a příčin, proč tomu tak je. Kdybych je měla všechny vyjmenovat, nestačilo by to na titulní stránku, kde se můj rozhovor asi neobjeví... Možná, kdybych měla pod kůží pár promile, jako pan rozhodčí Fidra, jehož popularita sahá až do Blesku, ale jeho výkony do černé kroniky fotbalu, proslavila bych tým Uhlířských Janovic natolik, že by se do Janovic hrnuly davy holek. Ale zatím se potýkáme s nedostatkem holek a naše základna je momentálně malá.

Třetí liga přinesla i  tzv. derby zápasy - vysoké vítězství nad Kutnou Horou, ale zbytečná prohra z Čáslaví. Mají tyto zápasy zvláštní nádech?
Zvláštní nádech má spíše naše výkonnost a paradoxně jsme body ztratily se slabším soupeřem. Ač je mi Čáslav sympatická svojí pracovitostí a hlavně chutí do fotbalu, což je asi jediné, co je mi na ní sympatické a na druhou stranu to zase není málo, jen to dokumentuje kvalitu celé soutěže a III. ligy. Tým , který je v letošní sezoně nováčkem a až na výjimky, některé z holek v Čáslavi poprvé spatřily míč dosáhl na pro ně ohromný výsledek. Pro nás,  ostatní  týmy v tabulce jen důkaz rozpadu nás,  ostatních týmů. Výhledově může být Čáslav jediný ženský tým v okrese, který se díky zázemí rozroste a udrží. (Peníze hýbou světem a fotbalovým zvlášť!)

Střeleckým tabulkám vévodí vyrovnané trio. Ostatní nemají střelecké kopačky?
Ostatní kdo? Ostatní je až obrana a ta má jiné povinnosti:-D ! Když pominu, předchozí poznámku na odlehčení a přidám další, že kolem města Janovic obchází asi podivný stín fotbalové krize a deprese, která padá na každého kdo kopne do balónu, tak se dostávám k realitě. Nezáleží na tom, kdo kolik těch gólů a dá a kolik hráčů se o to podělí, důležité je, aby ty góly byly vítězné a bylo jich vždy o jeden víc, než jich dal soupeř. Za prohrané zápasy padá na každého z nás svůj podíl viny, nehrajeme dobře v celém poli a výjimkou není ani hra dopředu, z čehož pramení i málo nastřílených branek.

Mají uhlířky naplánovanou zimní přípravu? Doženou na jaře bodovou ztrátu?
V této otázce se asi očekává, že budu hýřit sliby, jak se polepšíme a rázem se vyhoupneme na první příčky tabulky... Situace je ale taková, že s zimní přípravou začínáme po Novém roce, tréninky v hale a halovými turnaji - ten první bude ve Zruči nad Sázavou, dne 14. ledna. A  jestli doženeme bodovou ztrátu se ukáže až sleze sníh a začne jarní sezona.

Souhrm výsledků uhlířek - podzim 2011

Mělník B - U. Janovice 3:0 (1:0), branky Tereza Bardová 3.
U. Janovice - K. Hora 7:2 (4:2), branky Káťa Baranovičová 2, Zuzka Vedralová 2, Maruška Bílková, Romča Melcherová, Magdalena Broumová - Alena Buchtová, Aneta Prchalová.
Jestřabí Lhota - U. Janovice 0:3 (0:2), branky Romča Melcherová 2, Maruška Bílková.
U. Janovice  - Čáslav 0:1 (0:0), branka Kamila Pohlová.
Jablonec - U. Janovice  4:1 (1:0), branky Pavla Trojáková 3, Denisa Bartošová - Maruška Bílková.
U. Janovice - Všestudy 0:4 (0:1), branky Vlaďka Skúpová 3, Markéta Švancarová.
Tuklaty - U. Janovice 5:2 (2:1), branky Niki Mádliková 2, Eva Jenčíková 2, L. Chalupníková - Zuzka Vedralová, Maruška Bílková.
U. Janovice - Poděbrady 2:0 (2:0), branky Zuzka Vedralová, Maruška Bílková.
M. Hradiště - U. Janovice 2:0 (2:0), branky Barbora Němečková 2 - Zuzka Vedralová, Romča Melcherová.
U. Janovice - Hradištko I 2:9 (1:3), branky Romča Melcherová, Maruška Bílková - Jitka Látrová 4, Jana Midlochová 3, Blažena Myšičková 2.

Zlata banka
Reklama
Ladislav Brandejský