Stavex
Reklama

Trenér Oldřich Abrhám: "Z podzimních zápasů jsme mohli vydolovat daleko více bodů"

23. listopad 2011, 11:13
(aktualizováno: 23. listopad 2011, 11:13)

Čáslav - Fotbalisté FK Čáslav za podzim nasbírali ve II. lize dvacet bodů. V předchozích dvou letech přezimovali se šestnácti body a tak se nabízí důvod ke spokojenosti. "Já ale spokojený nejsem a kdo mě zná, zná moje ambice a náročnost na sebe a moje hráče, od mě ani jinou odpověď neočekává," předeslal před hodnocením podzimní části soutěže čáslavský trenér Oldřich Abrhám.

Nasbíraných dvacet bodů ale není špatný výsledek...
Slyším kolem sebe, že dvacet bodů je velmi dobrý počin i s ohledem na to, že mužstvo je staré čtyři měsíce a dávalo se dohromady od začátku léta. Z tohoto pohledu lze asi souhlasit s tím, že dvacet bodů je slušných. Já ale spokojený nejsem.

Co Vám chybí ke spokojenosti?
Zápasy jsem absolvoval a vím, že se ze soutěže dalo vydolovat daleko více. Uvedu jednoduchý příklad: Remizovali jsme s Jihlavou 0:0 v zápase, ve kterém jsme měli tři, čtyři vyložené šance a byli jsme jasně lepší. Remizovali jsme se Znojmem a opět jsme měli dvě, tři vyložené příležitosti a také jsme byli lepší. Takových zápasů bylo více - body jsme ztratili na Bohemce, v Třinci, kde jsme vedli 1:0 a neproměnili jasnou gólovou příležitost. Z následného protiútoku rozhodčí odpískal penaltu na 1:1 za incident, který - pokud se vůbec stal - tak před šestnáctkou. Na to si ale nestěžuji, naopak, jsem naštvaný, že jsme nedali ten gól před tím.  S dvaceti body spokojený nejsem a kdo mě zná, zná moje ambice a náročnost na sebe a moje hráče od mě ani jinou odpověď neočekává.

Co chybělo k tomu, aby Čáslav získala přece jen více bodů?
Jediné, co nám chybělo, byla vyšší produktivita. V drtivé většina zápasů jsme byli lepší než soupeř, dovolím si dokonce tvrdit, že jsme byli lepší v Sokolově. Tam ale ze čtyř šancí Sokolov tři proměnil, my jsme ze čtyř brankových příležitostí dali jen jednu. A podobných zápasů byla celá řada - Most, Bohemians, Třinec. Mohl bych tady opakovat zápasy jeden po druhým. Cením si výkonu mužstva, výkony v drtivé většině utkání byly velice dobré na to, že jsme se potkali před čtyřmi měsíci, tak to bylo velmi dobré. Jediné, co chybělo, byla ta vyšší produktivita v koncovce.

Čím si vysvětlujete neproměňování gólových šancí?
Už jsem to jednou říkal - je potřeba vidět, že náš útok byl nejmladším v soutěži. Takto mladý útok prostě nemá nikdo. Nezkušenost tam samozřejmě je, buďme realisti - většina hráčů jde do Čáslavi sbírat zkušenosti, jde se k nám učit fotbal. Hotových hráčů moc nemáme a pokud nějací přišli, tak do defenzivy. Do ofenzivy nám přišli pouze mladíci a tam problém s proměňováním šancí samozřejmě je. Gólové sitauce mladí hráči někdy neřeší tak, jak by měli.

Zkušenost v obraně byla vidět - Čáslav patřila v tomto měřítku k lepším týmům soutěže, v domácích zápasech měla po Zlínu a Sezimově Ústí třetí nejlepší obranu...
Vsadil jsem na starší hráče, které znám. Zkušenost se v konečném důsledku v defenzivě prostě projeví. Hráči jako Němeček, Šisler, Kunášek, Karal - ti už mají něco odkopáno a mají velkou zkušenost. Pokud jde o defenzivu, tým táhli. Je potřeba zdůraznit, že velký kus práce v defenzivě udělal i Ondřej Prášil na postu štítového defenzivného záložníka, obranu organizoval a řídil. Nerad bych zapomněl na Vítka Duchečka, který v průběhu celé sezony prokázal, že jeho angažmá v Čáslavi je naprosto zasloužené a v drtivé většině pro nás byl doopravdy oporou. Podle mě ukázal, že je to brankář, který má i na víc. Je to ale kvalitní brankář, ve druhé lize patří k těm lepším.

Navíc se ukázalo, že obrana Čáslavi byla na podzim velice variabilní...
Většinou jsem nahrazoval zkušeného hráče za zkušeného hráče, proto to bylo snažší. Je ale potřeba vidět, že u nás je jasně určeno, jakým způsobem se brání, útočí a hraje. Naše schema se nemění, to prostě trénujeme každý týden. Všichni hráči proto vědí, jaké mají úkoly a co mají dělat. I když někdo vypadne, jsme schopní ho bez problémů nahradit někým jiným. A on to zládne, protože ví, co přesně má dělat a jak hrát.

Budou všichni hráči, kteří za Čáslav hráli na podzim, působit ve Vodrantech i na jaře?
Na to už můžu teď odpovědět, že stoprocentně ne. Ne snad proto, že bychom je nechtěli. Všem hráčům v kabině jsem řekl, že o každého z nich mám zájem. Ale je o ně prostě zájem jinde a Čáslav nemá tu sílu, aby je udržela. Kádr se bohužel zase bude měnit, ale na to už jsme zvyklí a věřím, že si s tím poradíme.

Mluvíte třeba o Radku Voltrovi?
Samozřejmě o něm, ale i o dalších. Ti se v Čáslavi zviditelnili a postoupí někam dál. Někdo možná odejde i proto, že se tady cítil nevytížený. My v Čáslavi nikoho násilím držet nebudeme a pokud někdo bude chtít odejít, jsem dalek od toho ho přemlouvat. Chci, abychom v Čáslavi pracovali s hráči, kteří tady být chtějí. Jsou tady hlavně proto, aby se zviditelnili a potom udělali další krok výše. Je potřeba se na to dívat z rozumného úhlu.

V závěru podzimu Čáslav trápila mnohá zranění - myslíte, že hráčský kádr byl dostatečně široký na to, aby se s touto situací dokázal dobře vyrovnat?
Vydali jsme se cestou úzkého kádru. Je pravda, že svým způsobem na to možná doplatilo béčko, že nemohlo využít tolika hráčů. Cesta úzkého kádru má ale jasný důvod - abychom vyrovnali všechny věci z minulosti, a to se daří. Přesto, že jsme v některých zápasech doopravdy měli velké problémy se sestavou, zvládli jsme to a myslím, že na stávajícím počtu zůstaneme. Tým rozšiřovat nechceme, chceme doopravdy žít rozumně a mít to, na co máme. Možná, že počet hráčů ještě snížíme.

Ke konci se chýlí rok 2011, ve kterém Čáslav přijala úsporný model hospodaření. Lze tedy druhou ligu hrát s omezeným rozpočtem?
Nevím, jestli já jsem kompetentní k tomu, abych na tyto otázky mohl odpovídat. Určitě jsou v oddíle povolanější lidé, kteří to mohou posoudit. Mě to ale samozřejmě zajímá, já jsem byl vlastně strůjce všech těch omezení a odlehčení od rozpočtu. Myslím, že jsme jasně ukázali, že i s minimálním rozpočtem jde druhá liga hrát velmi dobře. Ukázali jsme, že tento model je životaschopný a že není důvod k tomu - a nemyslím to ve zlém - hráče přeplácet. Hráčů je dost, jen je potřeba o nich vědět a přivést je.

Co si myslíte o letošní úrovni druhé ligy?
Někdo se mnou třeba nemusí souhlasit, ale já tvrdím, že druhá liga je rok od roku kvalitnější. Myslím, že úplná špička není daleko od úrovně provoligových mužstev. Druhá liga je momentálně hrozně těžká a její úroveň je velmi dobrá. Celky jsou vyrovnané a není jednoduché udržet úroveň mužstva na takové úrovni, aby druhou ligu mohlo důstojně hrát.

Jaký plán má áčko pro nejbližší dny a týdny?
Mužstvo má týden volno, od pondělí 28. listopadu máme naplánovaný čtrnáctidenní blok pro udržení kondice. Bude to ale formou jiných sportů. Nechci, aby hlavní dovolená, která přijde, trvala déle jak tři týdny. Do tří týdnů dovolené totiž nedochází u hráčů k výraznému úbytku kondice.

Sehrajete do konce roku ještě nějaké přípravné utkání?
Stoprocentně ne. Teď to ani není dobré a také je potřeba říct, že jsme všichni velmi unavení. Možná ani ne tak fyzicky, jako spíše psychicky. Zápasy jsou přece jenom náročné, zvládat utkání proti movitějším klubům, které mají trojnásobné, pětinásobné rozpočty než Čáslav, není jednoduché. Rádi si odpočineme, navíc v této době hrozí velká pravděpodobnost zranění, proto nejsem pro nějaké zápasy navíc.

Na kdy plánujete začátek zimní přípravy?
Zimní příprava v Čáslavi začne 6. ledna, připravený máme klasický devítitýdenní cyklus. Myslím, že přípravu mám velmi zajímavou, u mě to není jen o běhání, ale i o dalších věcech. Z loňské zimní přípravy jsem od kluků měl pozitivní ohlasy, na letošní zimní přípravu se už docela těším. Hlavně se teď těším na měsíc a půl volna, protože zvládat soutěž je psychicky opravdu velmi náročné a sám na sobě cítím, že si od toho potřebuji odpočinout. Srovnat si myšlenky, dát si dohromady nové mužstvo, což také nebude jednoduché. Hlavně se těším na volné dny, kdy pojedu do hor, zalyžuji si a zkusím i jiné sporty.

 Bude Čáslav v rámci přípravy hrát nějaký zimní turnaj?
Jsem odpůrce turnajů z mnoha důvodů, upřednostňuji jednotlivé zápasy, které je potřeba dobře rozvrhnout mezi první a třetí ligu, i když se soupeři z druhé ligy se v přípravě také potkáme. První liga ale začne už 18. února, tak nám bohužel některé zápasy odpadly. Ale to nevadí, nahradíme je jinými soupeři, třeba i z třetí ligy.

Tabulky a čísla podzimu ve II. lize najdete zde.

Komentáře
Re: - vložil František - 24. listopad 2011, 14:00

Pane Abrhám gratuluji k podzimnímu umístění, navíc jste hráli fotbal na který se dalo koukat, neříkám vždy, ale není to špatný. Doufám, že jaro bude neméně tak dobré, věřím, že ještě lepší. Jenom nechápu co tam pisálek se do vás naváží že kašlete na béčko? Podle toho, jak se prezentujete, tak je zřejmé, že máte o čáslavský fotbal zájem. Jsem jen laik, ale myslím si, že za béčko je zodpovědný jeho trenér, tak jako vy jste zodpovědný za áčko. A otázka béčka je v jeho kompetenci, jestli na to nestačí ať skončí. Myslím si že hráči áčka pomáhají dost a je to vždy na výsledku béčka znát! Ještě jednou vám díky

Re: - vložil Richard - 24. listopad 2011, 10:08

Hráči z Ačka skoro každý zápas byli nastoupeni co já vím.. vždy někdo pomohl. To že hráči mají poslední zápas a chtějí si dopřát odpočinek za to je nikdo hanit nemusí... Spíše by se měl změnit trenér. Richard N.

Re: - vložil Anonymous - 24. listopad 2011, 09:23

Vše je dobré až na to, že kašlete na béčko, což je také Čáslav. Když měli hráči volno a odehráno třeba v sobotu, nikdo mladým nepomohl, aby se to projevilo na jejich umístění a třeba doma v neděli jim pomohl. Měl byste pane trenére vidět zdejší fotbal jako celek i když jste trenérem áčka a někdy se na kluky také podívat, třeba na poslední utkání doma. Jinak gratulace všem za hezké umístění!

AVE_CZ
Reklama
Trenér Oldřich Abrhám: "Z podzimních zápasů jsme mohli vydolovat daleko více bodů"

Trenér Oldřich Abrhám: "Z podzimních zápasů jsme mohli vydolovat daleko více bodů"

23. listopad 2011
(aktualizováno: 23. listopad 2011, 11:13)

Čáslav - Fotbalisté FK Čáslav za podzim nasbírali ve II. lize dvacet bodů. V předchozích dvou letech přezimovali se šestnácti body a tak se nabízí důvod ke spokojenosti. "Já ale spokojený nejsem a kdo mě zná, zná moje ambice a náročnost na sebe a moje hráče, od mě ani jinou odpověď neočekává," předeslal před hodnocením podzimní části soutěže čáslavský trenér Oldřich Abrhám.

Nasbíraných dvacet bodů ale není špatný výsledek...
Slyším kolem sebe, že dvacet bodů je velmi dobrý počin i s ohledem na to, že mužstvo je staré čtyři měsíce a dávalo se dohromady od začátku léta. Z tohoto pohledu lze asi souhlasit s tím, že dvacet bodů je slušných. Já ale spokojený nejsem.

Co Vám chybí ke spokojenosti?
Zápasy jsem absolvoval a vím, že se ze soutěže dalo vydolovat daleko více. Uvedu jednoduchý příklad: Remizovali jsme s Jihlavou 0:0 v zápase, ve kterém jsme měli tři, čtyři vyložené šance a byli jsme jasně lepší. Remizovali jsme se Znojmem a opět jsme měli dvě, tři vyložené příležitosti a také jsme byli lepší. Takových zápasů bylo více - body jsme ztratili na Bohemce, v Třinci, kde jsme vedli 1:0 a neproměnili jasnou gólovou příležitost. Z následného protiútoku rozhodčí odpískal penaltu na 1:1 za incident, který - pokud se vůbec stal - tak před šestnáctkou. Na to si ale nestěžuji, naopak, jsem naštvaný, že jsme nedali ten gól před tím.  S dvaceti body spokojený nejsem a kdo mě zná, zná moje ambice a náročnost na sebe a moje hráče od mě ani jinou odpověď neočekává.

Co chybělo k tomu, aby Čáslav získala přece jen více bodů?
Jediné, co nám chybělo, byla vyšší produktivita. V drtivé většina zápasů jsme byli lepší než soupeř, dovolím si dokonce tvrdit, že jsme byli lepší v Sokolově. Tam ale ze čtyř šancí Sokolov tři proměnil, my jsme ze čtyř brankových příležitostí dali jen jednu. A podobných zápasů byla celá řada - Most, Bohemians, Třinec. Mohl bych tady opakovat zápasy jeden po druhým. Cením si výkonu mužstva, výkony v drtivé většině utkání byly velice dobré na to, že jsme se potkali před čtyřmi měsíci, tak to bylo velmi dobré. Jediné, co chybělo, byla ta vyšší produktivita v koncovce.

Čím si vysvětlujete neproměňování gólových šancí?
Už jsem to jednou říkal - je potřeba vidět, že náš útok byl nejmladším v soutěži. Takto mladý útok prostě nemá nikdo. Nezkušenost tam samozřejmě je, buďme realisti - většina hráčů jde do Čáslavi sbírat zkušenosti, jde se k nám učit fotbal. Hotových hráčů moc nemáme a pokud nějací přišli, tak do defenzivy. Do ofenzivy nám přišli pouze mladíci a tam problém s proměňováním šancí samozřejmě je. Gólové sitauce mladí hráči někdy neřeší tak, jak by měli.

Zkušenost v obraně byla vidět - Čáslav patřila v tomto měřítku k lepším týmům soutěže, v domácích zápasech měla po Zlínu a Sezimově Ústí třetí nejlepší obranu...
Vsadil jsem na starší hráče, které znám. Zkušenost se v konečném důsledku v defenzivě prostě projeví. Hráči jako Němeček, Šisler, Kunášek, Karal - ti už mají něco odkopáno a mají velkou zkušenost. Pokud jde o defenzivu, tým táhli. Je potřeba zdůraznit, že velký kus práce v defenzivě udělal i Ondřej Prášil na postu štítového defenzivného záložníka, obranu organizoval a řídil. Nerad bych zapomněl na Vítka Duchečka, který v průběhu celé sezony prokázal, že jeho angažmá v Čáslavi je naprosto zasloužené a v drtivé většině pro nás byl doopravdy oporou. Podle mě ukázal, že je to brankář, který má i na víc. Je to ale kvalitní brankář, ve druhé lize patří k těm lepším.

Navíc se ukázalo, že obrana Čáslavi byla na podzim velice variabilní...
Většinou jsem nahrazoval zkušeného hráče za zkušeného hráče, proto to bylo snažší. Je ale potřeba vidět, že u nás je jasně určeno, jakým způsobem se brání, útočí a hraje. Naše schema se nemění, to prostě trénujeme každý týden. Všichni hráči proto vědí, jaké mají úkoly a co mají dělat. I když někdo vypadne, jsme schopní ho bez problémů nahradit někým jiným. A on to zládne, protože ví, co přesně má dělat a jak hrát.

Budou všichni hráči, kteří za Čáslav hráli na podzim, působit ve Vodrantech i na jaře?
Na to už můžu teď odpovědět, že stoprocentně ne. Ne snad proto, že bychom je nechtěli. Všem hráčům v kabině jsem řekl, že o každého z nich mám zájem. Ale je o ně prostě zájem jinde a Čáslav nemá tu sílu, aby je udržela. Kádr se bohužel zase bude měnit, ale na to už jsme zvyklí a věřím, že si s tím poradíme.

Mluvíte třeba o Radku Voltrovi?
Samozřejmě o něm, ale i o dalších. Ti se v Čáslavi zviditelnili a postoupí někam dál. Někdo možná odejde i proto, že se tady cítil nevytížený. My v Čáslavi nikoho násilím držet nebudeme a pokud někdo bude chtít odejít, jsem dalek od toho ho přemlouvat. Chci, abychom v Čáslavi pracovali s hráči, kteří tady být chtějí. Jsou tady hlavně proto, aby se zviditelnili a potom udělali další krok výše. Je potřeba se na to dívat z rozumného úhlu.

V závěru podzimu Čáslav trápila mnohá zranění - myslíte, že hráčský kádr byl dostatečně široký na to, aby se s touto situací dokázal dobře vyrovnat?
Vydali jsme se cestou úzkého kádru. Je pravda, že svým způsobem na to možná doplatilo béčko, že nemohlo využít tolika hráčů. Cesta úzkého kádru má ale jasný důvod - abychom vyrovnali všechny věci z minulosti, a to se daří. Přesto, že jsme v některých zápasech doopravdy měli velké problémy se sestavou, zvládli jsme to a myslím, že na stávajícím počtu zůstaneme. Tým rozšiřovat nechceme, chceme doopravdy žít rozumně a mít to, na co máme. Možná, že počet hráčů ještě snížíme.

Ke konci se chýlí rok 2011, ve kterém Čáslav přijala úsporný model hospodaření. Lze tedy druhou ligu hrát s omezeným rozpočtem?
Nevím, jestli já jsem kompetentní k tomu, abych na tyto otázky mohl odpovídat. Určitě jsou v oddíle povolanější lidé, kteří to mohou posoudit. Mě to ale samozřejmě zajímá, já jsem byl vlastně strůjce všech těch omezení a odlehčení od rozpočtu. Myslím, že jsme jasně ukázali, že i s minimálním rozpočtem jde druhá liga hrát velmi dobře. Ukázali jsme, že tento model je životaschopný a že není důvod k tomu - a nemyslím to ve zlém - hráče přeplácet. Hráčů je dost, jen je potřeba o nich vědět a přivést je.

Co si myslíte o letošní úrovni druhé ligy?
Někdo se mnou třeba nemusí souhlasit, ale já tvrdím, že druhá liga je rok od roku kvalitnější. Myslím, že úplná špička není daleko od úrovně provoligových mužstev. Druhá liga je momentálně hrozně těžká a její úroveň je velmi dobrá. Celky jsou vyrovnané a není jednoduché udržet úroveň mužstva na takové úrovni, aby druhou ligu mohlo důstojně hrát.

Jaký plán má áčko pro nejbližší dny a týdny?
Mužstvo má týden volno, od pondělí 28. listopadu máme naplánovaný čtrnáctidenní blok pro udržení kondice. Bude to ale formou jiných sportů. Nechci, aby hlavní dovolená, která přijde, trvala déle jak tři týdny. Do tří týdnů dovolené totiž nedochází u hráčů k výraznému úbytku kondice.

Sehrajete do konce roku ještě nějaké přípravné utkání?
Stoprocentně ne. Teď to ani není dobré a také je potřeba říct, že jsme všichni velmi unavení. Možná ani ne tak fyzicky, jako spíše psychicky. Zápasy jsou přece jenom náročné, zvládat utkání proti movitějším klubům, které mají trojnásobné, pětinásobné rozpočty než Čáslav, není jednoduché. Rádi si odpočineme, navíc v této době hrozí velká pravděpodobnost zranění, proto nejsem pro nějaké zápasy navíc.

Na kdy plánujete začátek zimní přípravy?
Zimní příprava v Čáslavi začne 6. ledna, připravený máme klasický devítitýdenní cyklus. Myslím, že přípravu mám velmi zajímavou, u mě to není jen o běhání, ale i o dalších věcech. Z loňské zimní přípravy jsem od kluků měl pozitivní ohlasy, na letošní zimní přípravu se už docela těším. Hlavně se teď těším na měsíc a půl volna, protože zvládat soutěž je psychicky opravdu velmi náročné a sám na sobě cítím, že si od toho potřebuji odpočinout. Srovnat si myšlenky, dát si dohromady nové mužstvo, což také nebude jednoduché. Hlavně se těším na volné dny, kdy pojedu do hor, zalyžuji si a zkusím i jiné sporty.

 Bude Čáslav v rámci přípravy hrát nějaký zimní turnaj?
Jsem odpůrce turnajů z mnoha důvodů, upřednostňuji jednotlivé zápasy, které je potřeba dobře rozvrhnout mezi první a třetí ligu, i když se soupeři z druhé ligy se v přípravě také potkáme. První liga ale začne už 18. února, tak nám bohužel některé zápasy odpadly. Ale to nevadí, nahradíme je jinými soupeři, třeba i z třetí ligy.

Tabulky a čísla podzimu ve II. lize najdete zde.

Zlata banka
Reklama