Domaro
Reklama

Změny v kutnohorské akciové společnosti Sparta

25. leden 2010, 21:00
(aktualizováno: 1. leden 1970, 01:00)

Kutná Hora - Internetový portál Justice zveřejnil v minulém týdnu další změny v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. A zdá se, že v souvislosti s nedávným střídáním v akcionářské struktuře se daly události významně do pohybu.

Akciová společnost Sparta ČKD Kutná Hora podle údajů na stránkách Justice vznikla 13. září 2000. Současnými akcionáři jsou Ledvické uhlí a.s. - 50 % akcií, Město Kutná Hora (25 %), SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a. s. (24 %) a občanské sdružení FK Sparta Respo ČKD Kutná Hora (1 %). Základní kapitál společnosti činí 1 milion Kč. Účetní hodnota se podle dostupných informací pohybuje kolem 16 milionů korun. Společnost vlastní největší kulturně společenský objekt v regionu a ve sportovní aktivitě zaštiťuje několik kutnohorských fotbalových týmů dospělých a mládeže. I proto se redakce TEPU hodlá tématu průběžně věnovat. Především právě s ohledem na skutečnost, že kulturní dům Lorec je pro širokou veřejnost významným centrem společenského dění.

Tomáš Havlíček, představitel akcionáře Sparty

Akciovou společnost SILNICE ČÁSLAV - HOLDING zastupoval v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora coby člen představenstva Tomáš Havlíček. Ten se při svém nástupu do funkce v představenstvu Sparty zhruba před dvěma lety prezentoval jako jeden z garantů projektu rekonstrukce kulturního domu Lorec. Ve firmě SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, která je majitelem čtyřiadvacetiprocentního podílu akcií ve Spartě ČKD Kutná Hora, působí jako člen představenstva a ekonomický náměstek ředitele. Redakci TEPU odpověděl na následující dotazy:

Ve středu 20. ledna se na portálu Justice.cz objevila překvapivá informace o tom, že v Obchodním rejstříku došlo k vymazání Vašeho jména z představenstva akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. Můžete tuto skutečnost prosím okomentovat?
Já jsem to zjistil stejnou cestou jako Vy, bylo to pro mě také překvapení. Dle mých informací nebyl tento krok v souladu se stanovami a platnými zákony. Evidentně se společnost Ledvické uhlí a.s. snaží dosáhnout svých cílů méně obvyklou cestou. Vzhledem k tomu, že se v příštím týdnu rozhodnu, zda budu podávat trestní oznámení, nechci se k tomu dále vyjadřovat.

Jak hodnotíte působení akciové společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING jako významného akcionáře v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
V situaci, v jaké se společnost Sparta ČKD Kutná Hora v posledním roce nacházela, byla společnost SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. jedinou zárukou toho, že bude Sparta schopna hradit své závazky. Samozřejmě, že stále zůstává prioritou oprava Lorce, ale je otázkou, jak se bude nadále celá situace mezi akcionáři vyvíjet. Z hlediska sportovní stránky se nám podařilo stabilizovat výkony A mužstva tak, aby mohlo hrát o postup, za což jsem rád.

Jak vnímáte roli Města Kutná Hora jako dalšího - čtvrtinového - akcionáře v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
Vhledem k současné úrovni fotbalu v Kutné Hoře je podpora města odpovídající. Pokud však chceme, aby hrála Sparta vyšší soutěž a mládeži byly vytvořeny lepší podmínky, je třeba větší podpory radnice tak, jak je to v jiných městech.

Existovala před vstupem akciové společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING do akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora vzájemná dohoda mezi jednotlivými akcionáři o tom, jak budou akcionáři během činnosti Sparta ČKD Kutná Hora a.s. spolupracovat? Pokud existovala, podařilo se ji naplnit?
Dohoda samozřejmě existovala. Bohužel záhy po vstupu společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. do Sparty, začal mít největší akcionář ČKD Kutná Hora ekonomické problémy a nebyl schopen podporovat Spartu v dohodnutém rozsahu. Vše vyústilo v prodej akcií společnosti Ledvické uhlí a.s.

< >Z jakého důvodu nedošlo k realizaci rekonstrukce loreckého areálu, či alespoň k jejímu zahájení? Proč nedošlo k pořízení úvěru (Vámi deklarovaná druhá varianta financování rekonstrukce) a následné obnově loreckého areálu?
V souvislosti s ekonomickou situací společnosti ČKD Kutná Hora nebyl dostatek fi nančních prostředků ani na spoluúčast v případě získání dotace. Ze stejného důvodu nám banky odmítly poskytnout úvěr. Na základě těchto skutečností jsem uvítal rozhodnutí společnosti ČKD Kutná Hora, která se rozhodla "odblokovat" vzniklou situaci prodejem akcií. I přesto, že o tom momentálně nejsem přesvědčen, doufám, že se podaří vytvořit takovou strukturu akcionářů, která bude schopna v co nejkratší době začít s rekonstrukcí Lorce.

Ivo Šalátek, starosta Kutné Hory

TEP v souvislosti s tématem oslovil další zainteresované osoby. Jednou z nich byl starosta Kutné Hory Ivo Šalátek, který ve Spartě zastupuje město jako člen představenstva.

Jakým způsobem vnímáte úlohu města jakožto čtvrtinového akcionáře v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora? S jakou představou Město Kutná Hora do akciové společnosti vstupovalo?
Role města jako minoritního akcionáře byla víceméně formální. Rozhodoval majoritní akcionář. Jaká byla představa "města", je spíše otázkou na tehdejšího předkladatele záměru do zastupitelstva, místostarostu inženýra Bartoně.

Jakým způsobem jste vykonával práva akcionáře ve společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
Formální účastí na jednáních představenstva.

Jaké konkrétní návrhy, které by mohly vést k rozvoji akciové společnosti, jste v rámci kutnohorské samosprávy předkládal?
Nedošlo k žádné zásadní realizaci investičního charakteru rozvoje této společnosti, a to z důvodů nedostatků financí na straně společnosti (mimo nákupu budovy Lorce a dotčených pozemků).

Podařilo se, z pohledu vedení radnice, naplnit původní představy, se kterými byla akciová společnost zakládána? Pokud nikoliv, můžete popsat důvody nezdaru?
Původní představy, jak jsem již uvedl, mi nejsou známy. Je naprosto zřejmé, že rozložení struktury akcionářů nedávalo od samotného vzniku společnosti dostatečnou pravomoc městu k tomu, aby mohlo významně společnost ovlivňovat, řídit i nastavovat jakékoliv rozvojové projekty. Nicméně základní role (činnost fotbalu a provoz Lorce) si společnost plnila. Výsledek je všem známý. Aby se zásadním způsobem tato společnost posunula dopředu, bylo by nanejvýš vhodné, aby mělo město ve svém vlastnictví majoritní podíl akcií. Jinak se obávám, že to bude fungovat podobně jako dosud, ale rád bych se mýlil.

Václav Vančura, zástupce starosty Kutné Hory

Místostarostovi Václavu Vančurovi byly položeny stejné otázky jako kutnohorskému starostovi Ivo Šalátkovi. Reakce zástupce starosty, který podle informací TEPU v akciové společnosti Sparta dlouhodobě vykonával práva jednoprocentního akcionáře - občanského sdružení kutnohorských fotbalistů - byla následující:

"Vážený pane redaktore, jako zakladatel zmíněné a.s. jsem vždy podporoval všechny lidi pracující pro zdárný chod a.s. a nadále podporuji silou svého postavení místostarosty města, který je odpovědný mimo jiné i za sport v Kutné Hoře. Vzhledem k tomu, že do a.s. má snahu vstoupit manžel spoluvlastnice vašeho týdeníku, nebudu na další otázky odpovídat právě vašemu týdeníku a nechci být zatahován do hrátek, které nemají se sportem nic společného. Důrazně Vás žádám o otisknutí mé odpovědi v plném znění. Nadále Vám přeji mnoho úspěchů ve vaší práci."

Pavel Krenk, předseda představenstva ČKD Kutná Hora a.s.

Předsedu představenstva ČKD Kutná Hora a.s. oslovil TEP jakožto představitele bývalého padesátiprocentního akcionáře Sparty.

Můžete z Vašeho pohledu zhodnotit spolupráci s Městem Kutná Hora jako akcionářem či dalšími akcionáři v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
Asi neuškodí vrátit se trochu v čase. Začátek byl takový, že jsme byli osloveni skupinou nadšenců, kteří chtěli zachránit v té době fakticky zkrachovalý kutnohorský fotbal. Neřekli jsme ne. Hned v úvodu se ukázalo, že problém je obrovský - nefungující fotbalové sdružení s milionovými dluhy a fotbalovými skupinami vzájemně se osočujícími z neschopnosti. Představy o tom, že sponzorským darem oddlužíme fotbal a vytvoříme dostatečné černé fondy pro uplácení funkcionářů a rozhodčích, jsme odmítli. Nicméně objevila se skupina lidí, zejména kolem mládežnického fotbalu, která nás přesvědčila o možnosti začít znovu a jinak. Ukázalo se, že technické zázemí je neřešitelné bez provázanosti s prostory kulturního domu Lorec, v té době vlastněným odbory. Bez sjednocení celého komplexu byl celý záměr odsouzen k zániku. Na budovu Lorce je navázáno technické a sociální zázemí. Připravili jsme projekt sjednocení pod hlavičkou nové akciové společnosti a pro tento záměr jsme získali tehdejší městskou politickou reprezentaci města - a to průřezově, jak se říká - přes celé politické spektrum jinak rozhádaných politických partiček. Podařilo se získat Lorec do vlastnictví a začali jsme tvrdě pracovat. Bohužel velmi brzy se politická garnitura na radnici opět rozhádala a fotbal se stal kolbištěm politiky, což od ztráty počáteční podpory časem vedlo až k přímému poškozování cílů společnosti, kdy jednotlivé soupeřící frakce podmiňovali spolupráci v akciovce jinými politickými či ekonomickými ústupky. Vyvrcholení nastalo v roce 2008, kdy až na výjimky politici odmítli projekt rekonstrukce celého areálu. My i SILNICE ČÁSLAV - HOLDING jsme byli připraveni financovat projekt, ale politici se dodnes neshodli na tom, jestli akciové společnosti Sparta mohou pronajmout nebo prodat pozemek na přístupové cesty, tribunu či jámu po atomovém krytu. Co se týče spolupráce s firmou SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, jako dalším akcionářem, jsem byl nadšen mírou vzájemného porozumění. Bohužel, nominovaný zástupce tohoto akcionáře se ukázal být více politikem jak na regionální úrovni, tak na krajské, což různice, o kterých jsem hovořil, jen umocnilo.

Co Vás vedlo k rozhodnutí prodat podíl v akciové společnosti Sparta?
Za prvé definitivní pochopení, že většinová vůle místních politiků je nespolupracovat na projektech naší společnosti. Za druhé - neochota nést jako padesátiprocentní vlastník odpovědnost za celý chod společnosti, a za třetí nás krizový rok 2009 v průmyslu vedl k nutnosti omezit veškeré vedlejší aktivity. Styděl bych se procházet fabrikou, která si prodělává těžké období, s vědomím, že část zdrojů ať již finančních, nebo nutnou časovou angažovaností lidí z ČKD, je investována do projektu, kde jsme za otloukánky, na kterých si politici druhého řádu brousí svůj vtip. Osobně se mi nelíbí ani situace ve fotbale a ze Sparty za ta léta odešli i lidé, kteří pro mne byli garancí, že i za cenu perzekuce ze strany fotbalových funkcionářů a rozhodčích nepůjde této mafii ani koruna.

Jaká byla podle Vás největší úskalí činnosti akciové společnosti Sparta za doby Vašeho působení?
V akciovce jsme vytvořili velmi dobré podmínky pro dlouhodobou stabilitu a rozvoj. Pořídili jsme areál Lorce, který je dnes z větší míry zaplacen. Za lichvářských podmínek jsme od státu museli koupit pozemky, na kterých Lorec stojí. V dobré kondici jsme udrželi zejména mládežnické oddíly. Nepodařilo se vytvořit společný obecný fotbalový soulad. A to ani s takzvanými fotbalovými odborníky, ani s většinou místních politiků. Je to naše vina i moje osobní vina. Nepřistoupím na pravidla, která si zavedli fotbalisté, kdy v zaběhaných kolejích korumpují všichni všechny. Stejně tak se zástupci politické samosprávy. Nikdy nebudeme oblíbeni, protože přinášíme jen starosti, nápady a práci. Ale ví se o nás, že z naší strany nepřiteče ani koruna do stranické či osobní kasy. To považuji za největší úskalí. To ostatní jsou jen větší či menší problémy, se kterými si člověk musí umět poradit.

Můžete potvrdit informace, které kolují ve veřejnosti, že na Vás byly vyvíjeny nějaké tlaky v souvislosti s prodejem Vašeho balíku akcií?
V okamžiku, kdy jsme se definitivně rozhodli zahájit proces vystoupení ze Sparty, nabídli jsme akcie ostatním spoluakcionářům. Přestože v té době samozřejmě ještě nebyla stanovena cena, neměli akcionáři zájem. Ze strany společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING šlo o postoj odpovídající filosofi i při vstupu do Sparty, trochu jsem byl překvapen reakcí představitelů města, protože v minulosti zaznívalo, že kdyby mělo město větší podíl, že by se chovalo jinak. Následně jsme podíl nabídli oficiálně a ozvalo se nám asi pět zájemců, z nichž dva byli reální. Oba zájemci deklarovali zájem na rozvoji Sparty a Lorce, což nás zajímalo už proto, abychom nezpůsobili problém ostatním akcionářům. Po pár týdnech obchodních jednání jsme vybrali zájemce, který ve větší míře splnil naše podmínky, zejména cenu a čas převzetí akcií. Vzhledem k tomu, že oba uchazeči měli seriozní zájem, došlo samozřejmě i k průběžným úpravám nabídek. Po dobu vyjednávání měli všichni akcionáři možnost nabídku kdykoliv přednostně dorovnat. V čase realizace jsem neměl pocit, že by rozhovory s kýmkoliv překročily slušný rámec. Akcionáři měli možnost v případě, že by se jim jeden nebo druhý zájemce nelíbil, koupit akcie sami a prodat dle vlastního rozmaru. To, že nikdo této možnosti nevyužil, považuji za dosažení shody. Samozřejmě jsem nemohl nezaznamenat různé reakce různých lidí, ale za léta jsem se naučil rozpoznávat věcná vyjádření od politických blábolů. Když nemá současný český politik myšlenku nebo argument, tak obvykle vyjadřuje podiv nad tím, kdo s kým chodí, žije, kamarádí a podobně. Pak se také tajuplně mluví o nekalých činech, haraší se soudními žalobami. Naši politici, sedící v dozorčích radách ČEZ, ČSA, Lesů a tak dále, údajně nevěděli ani o stamilionových bonusech manažerů. Předpokládám, že kutnohorští politici se budou muset podívat do diáře, aby si vůbec vzpomněli, že existuje nějaká Sparta. Taktika já nic, já muzikant. Byl bych zklamán, kdyby po létech politikaření na úkor Sparty někdo tyto nástroje hlupáků nepoužil.

Tomáš Zach, představitel nového akcionáře

Dalším osloveným k tématu byl samozřejmě Tomáš Zach, místopředseda představenstva akciové společnosti Ledvické uhlí, která od ČKD odkoupila padesát procent akcií ve společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. Rozhovor s Tomášem Zachem o pohnutkách vstupu do a.s. Sparta přinesl TEP v rozhovoru, který vyšel 21. prosince (zde). Představitel firmy Ledvické uhlí a.s. v něm mimo jiné uvedl, že hlavním důvodem jejího vstupu do kutnohorské Sparty je krédo být společensky odpovědnou firmou a v tomto kontextu se chce zaměřit hlavně na rekonstrukci zchátralého loreckého areálu, především kulturního domu.

Můžete potvrdit informace, které kolují ve veřejnosti, že na Vás byly vyvíjeny nějaké tlaky v souvislosti s nákupem Vašeho balíku akcií?
Od 1. září 2009, kdy bylo podepsáno první Memorandum o dohodnutých principech a termínech plánovaného převodu balíku akcií mezi naší rodinnou zahradnickou akciovou společností Timmer a ČKD Kutná Hora, a.s., neobvyklé tlaky v souvislosti s plánovaným převodem opravdu vyvíjeny byly. V té době ovšem spíše směrem k ČKD, aby společnosti Timmer akcie prodány nebyly. Tyto tlaky byly nakonec úspěšné a akciová společnost ČKD od plánovaného převodu cenných papírů opravdu ustoupila. Musel jsem dokonce zaplatit sankci za alokaci peněžních prostředků potřebných na uhrazení pořizovací ceny akcií.

Čím si to vysvětlujete?
Vnímám neochotu vedení radnice Města Kutná Hora již několik volebních období umožnit obnovení tradice bohaté parkové výsadby a údržby veřejné zeleně naším rodinným zahradnictvím. Vzpomeňte například na bohatě vysázený park pod Vlašským dvorem z první poloviny devadesátých let! Zmiňované tlaky jsem připisoval právě této nepřejícnosti v souvislosti s možnou údržbou trávníků fotbalových hřišť, dětského hřiště u sídliště Jana Palacha atd. V této fázi ještě nešlo o tlaky apriori nepřátelské, motivy mohly být i pozitivní, například budování silných Technických služeb Kutná Hora jakožto společnosti zřizované městem a podobně. Mohu tedy k tlakům z podzimu 2009 jen spekulovat. Druhá vlna tlaků, tentokráte již přímo na mou osobu, jako místopředsedu představenstva společnosti Ledvické uhlí a.s., která nakonec balík akcií koupila dne 11. listopadu 2009, eskalovala zejména v posledních dvou týdnech. Důvody těchto tlaků si nedokáži standardní cestou vysvětlit a v médiích o nich spekulovat nehodlám.

Na internetu se objevila informace z Obchodního rejstříku, že Tomáš Havlíček byl 20. ledna vyškrtnut jako člen představenstva akciové společnosti Sparta, kde zastupoval akcionáře SILNICE ČÁSLAV - HOLDING a.s. Můžete k tomu podat nějaké vysvětlení?
Na 13. ledna 2010 byla v notářské kanceláři v Praze svolána valná hromada Sparta ČKD Kutná Hora, a.s., na které se měli "dovolovat" jeden člen představenstva a ti členové dozorčí rady, kterým skončil mandát. Důvodem byla (a bohužel stále zůstává) akutní potřeba platných mandátů k přípravě a následnému schvalování účetní závěrky za rok 2009. I přes dohodu s minoritním akcionářem z úterý 12. ledna 2010 byla tato valná hromada dvěma dalšími akcionáři, firmou SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. a Městem Kutná Hora, bojkotována bez udání důvodu. Ing. Tomáš Havlíček oznámil svůj odchod z aktivního vedení Sparty a akcionář Ledvické uhlí a.s. neměla dostatek informací, aby v jeho nepřítomnosti hlasovala pro jeho opětovné zvolení do představenstva Sparta ČKD Kutná Hora, a.s. Nikdo jiný s právem hlasovat se dne 13. ledna 2010 nedostavil. Soukromá společnost SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. nemá povinnost uplatňovat svá hlasovací práva, ale Město Kutná Hora dle mého názoru ano. Určitě s touto problematikou vystoupím před městské zastupitele na nejbližším zasedání kutnohorského zastupitelstva (pozn. v úterý 26. ledna). Bez úplného představenstva a dozorčí rady s platným mandátem nemůže kutnohorský fotbal žádného investora seriózně zaujmout.

Předseda představenstva akciové společnosti Sparta Adam Dušek

Redakce TEPU oslovila také předsedu představenstva Sparta ČKD Kutná Hora a.s. Adama Duška a položila mu stejnou otázku jako Tomáši Zachovi v souvislosti s vymazáním Tomáše Havlíčka jako člena představenstva.

Zde je vysvětlení Adama Duška: "Mohu jen potvrdit, že akcionář Ledvické uhlí a.s. navrhl znovuzvolení Ing. Tomáše Havlíčka do představenstva společnosti Sparta ČKD Kutná Hora, a.s. na poslední valné hromadě, ale vzhledem k tomu, že se ani akcionář SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. ani akcionář Město Kutná Hora bez uvedení důvodu nedostavili a nemohli se k návrhu společnosti Ledvické uhlí a.s. vyjádřit, nebyl pan Ing. Tomáš Havlíček znovuzvolen. Je smutnou pravdou, že odstoupení Ing. Tomáše Havlíčka z vedení Sparty přináší do hospodaření kutnohorského fotbalu zbytečnou nejistotu, kterou mám z pověření hlavního akcionáře Ledvické uhlí a.s. za úkol řešit všemi dostupnými prostředky. Slibuji, že využiji všech, i těch v okresním městě méně obvyklých způsobů, k zajištění financování kutnohorské Sparty!"

Komentáře
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Změny v kutnohorské akciové společnosti Sparta

Změny v kutnohorské akciové společnosti Sparta

25. leden 2010
(aktualizováno: 1. leden 1970, 01:00)

Kutná Hora - Internetový portál Justice zveřejnil v minulém týdnu další změny v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. A zdá se, že v souvislosti s nedávným střídáním v akcionářské struktuře se daly události významně do pohybu.

Akciová společnost Sparta ČKD Kutná Hora podle údajů na stránkách Justice vznikla 13. září 2000. Současnými akcionáři jsou Ledvické uhlí a.s. - 50 % akcií, Město Kutná Hora (25 %), SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a. s. (24 %) a občanské sdružení FK Sparta Respo ČKD Kutná Hora (1 %). Základní kapitál společnosti činí 1 milion Kč. Účetní hodnota se podle dostupných informací pohybuje kolem 16 milionů korun. Společnost vlastní největší kulturně společenský objekt v regionu a ve sportovní aktivitě zaštiťuje několik kutnohorských fotbalových týmů dospělých a mládeže. I proto se redakce TEPU hodlá tématu průběžně věnovat. Především právě s ohledem na skutečnost, že kulturní dům Lorec je pro širokou veřejnost významným centrem společenského dění.

Tomáš Havlíček, představitel akcionáře Sparty

Akciovou společnost SILNICE ČÁSLAV - HOLDING zastupoval v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora coby člen představenstva Tomáš Havlíček. Ten se při svém nástupu do funkce v představenstvu Sparty zhruba před dvěma lety prezentoval jako jeden z garantů projektu rekonstrukce kulturního domu Lorec. Ve firmě SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, která je majitelem čtyřiadvacetiprocentního podílu akcií ve Spartě ČKD Kutná Hora, působí jako člen představenstva a ekonomický náměstek ředitele. Redakci TEPU odpověděl na následující dotazy:

Ve středu 20. ledna se na portálu Justice.cz objevila překvapivá informace o tom, že v Obchodním rejstříku došlo k vymazání Vašeho jména z představenstva akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. Můžete tuto skutečnost prosím okomentovat?
Já jsem to zjistil stejnou cestou jako Vy, bylo to pro mě také překvapení. Dle mých informací nebyl tento krok v souladu se stanovami a platnými zákony. Evidentně se společnost Ledvické uhlí a.s. snaží dosáhnout svých cílů méně obvyklou cestou. Vzhledem k tomu, že se v příštím týdnu rozhodnu, zda budu podávat trestní oznámení, nechci se k tomu dále vyjadřovat.

Jak hodnotíte působení akciové společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING jako významného akcionáře v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
V situaci, v jaké se společnost Sparta ČKD Kutná Hora v posledním roce nacházela, byla společnost SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. jedinou zárukou toho, že bude Sparta schopna hradit své závazky. Samozřejmě, že stále zůstává prioritou oprava Lorce, ale je otázkou, jak se bude nadále celá situace mezi akcionáři vyvíjet. Z hlediska sportovní stránky se nám podařilo stabilizovat výkony A mužstva tak, aby mohlo hrát o postup, za což jsem rád.

Jak vnímáte roli Města Kutná Hora jako dalšího - čtvrtinového - akcionáře v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
Vhledem k současné úrovni fotbalu v Kutné Hoře je podpora města odpovídající. Pokud však chceme, aby hrála Sparta vyšší soutěž a mládeži byly vytvořeny lepší podmínky, je třeba větší podpory radnice tak, jak je to v jiných městech.

Existovala před vstupem akciové společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING do akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora vzájemná dohoda mezi jednotlivými akcionáři o tom, jak budou akcionáři během činnosti Sparta ČKD Kutná Hora a.s. spolupracovat? Pokud existovala, podařilo se ji naplnit?
Dohoda samozřejmě existovala. Bohužel záhy po vstupu společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. do Sparty, začal mít největší akcionář ČKD Kutná Hora ekonomické problémy a nebyl schopen podporovat Spartu v dohodnutém rozsahu. Vše vyústilo v prodej akcií společnosti Ledvické uhlí a.s.

< >Z jakého důvodu nedošlo k realizaci rekonstrukce loreckého areálu, či alespoň k jejímu zahájení? Proč nedošlo k pořízení úvěru (Vámi deklarovaná druhá varianta financování rekonstrukce) a následné obnově loreckého areálu?
V souvislosti s ekonomickou situací společnosti ČKD Kutná Hora nebyl dostatek fi nančních prostředků ani na spoluúčast v případě získání dotace. Ze stejného důvodu nám banky odmítly poskytnout úvěr. Na základě těchto skutečností jsem uvítal rozhodnutí společnosti ČKD Kutná Hora, která se rozhodla "odblokovat" vzniklou situaci prodejem akcií. I přesto, že o tom momentálně nejsem přesvědčen, doufám, že se podaří vytvořit takovou strukturu akcionářů, která bude schopna v co nejkratší době začít s rekonstrukcí Lorce.

Ivo Šalátek, starosta Kutné Hory

TEP v souvislosti s tématem oslovil další zainteresované osoby. Jednou z nich byl starosta Kutné Hory Ivo Šalátek, který ve Spartě zastupuje město jako člen představenstva.

Jakým způsobem vnímáte úlohu města jakožto čtvrtinového akcionáře v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora? S jakou představou Město Kutná Hora do akciové společnosti vstupovalo?
Role města jako minoritního akcionáře byla víceméně formální. Rozhodoval majoritní akcionář. Jaká byla představa "města", je spíše otázkou na tehdejšího předkladatele záměru do zastupitelstva, místostarostu inženýra Bartoně.

Jakým způsobem jste vykonával práva akcionáře ve společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
Formální účastí na jednáních představenstva.

Jaké konkrétní návrhy, které by mohly vést k rozvoji akciové společnosti, jste v rámci kutnohorské samosprávy předkládal?
Nedošlo k žádné zásadní realizaci investičního charakteru rozvoje této společnosti, a to z důvodů nedostatků financí na straně společnosti (mimo nákupu budovy Lorce a dotčených pozemků).

Podařilo se, z pohledu vedení radnice, naplnit původní představy, se kterými byla akciová společnost zakládána? Pokud nikoliv, můžete popsat důvody nezdaru?
Původní představy, jak jsem již uvedl, mi nejsou známy. Je naprosto zřejmé, že rozložení struktury akcionářů nedávalo od samotného vzniku společnosti dostatečnou pravomoc městu k tomu, aby mohlo významně společnost ovlivňovat, řídit i nastavovat jakékoliv rozvojové projekty. Nicméně základní role (činnost fotbalu a provoz Lorce) si společnost plnila. Výsledek je všem známý. Aby se zásadním způsobem tato společnost posunula dopředu, bylo by nanejvýš vhodné, aby mělo město ve svém vlastnictví majoritní podíl akcií. Jinak se obávám, že to bude fungovat podobně jako dosud, ale rád bych se mýlil.

Václav Vančura, zástupce starosty Kutné Hory

Místostarostovi Václavu Vančurovi byly položeny stejné otázky jako kutnohorskému starostovi Ivo Šalátkovi. Reakce zástupce starosty, který podle informací TEPU v akciové společnosti Sparta dlouhodobě vykonával práva jednoprocentního akcionáře - občanského sdružení kutnohorských fotbalistů - byla následující:

"Vážený pane redaktore, jako zakladatel zmíněné a.s. jsem vždy podporoval všechny lidi pracující pro zdárný chod a.s. a nadále podporuji silou svého postavení místostarosty města, který je odpovědný mimo jiné i za sport v Kutné Hoře. Vzhledem k tomu, že do a.s. má snahu vstoupit manžel spoluvlastnice vašeho týdeníku, nebudu na další otázky odpovídat právě vašemu týdeníku a nechci být zatahován do hrátek, které nemají se sportem nic společného. Důrazně Vás žádám o otisknutí mé odpovědi v plném znění. Nadále Vám přeji mnoho úspěchů ve vaší práci."

Pavel Krenk, předseda představenstva ČKD Kutná Hora a.s.

Předsedu představenstva ČKD Kutná Hora a.s. oslovil TEP jakožto představitele bývalého padesátiprocentního akcionáře Sparty.

Můžete z Vašeho pohledu zhodnotit spolupráci s Městem Kutná Hora jako akcionářem či dalšími akcionáři v akciové společnosti Sparta ČKD Kutná Hora?
Asi neuškodí vrátit se trochu v čase. Začátek byl takový, že jsme byli osloveni skupinou nadšenců, kteří chtěli zachránit v té době fakticky zkrachovalý kutnohorský fotbal. Neřekli jsme ne. Hned v úvodu se ukázalo, že problém je obrovský - nefungující fotbalové sdružení s milionovými dluhy a fotbalovými skupinami vzájemně se osočujícími z neschopnosti. Představy o tom, že sponzorským darem oddlužíme fotbal a vytvoříme dostatečné černé fondy pro uplácení funkcionářů a rozhodčích, jsme odmítli. Nicméně objevila se skupina lidí, zejména kolem mládežnického fotbalu, která nás přesvědčila o možnosti začít znovu a jinak. Ukázalo se, že technické zázemí je neřešitelné bez provázanosti s prostory kulturního domu Lorec, v té době vlastněným odbory. Bez sjednocení celého komplexu byl celý záměr odsouzen k zániku. Na budovu Lorce je navázáno technické a sociální zázemí. Připravili jsme projekt sjednocení pod hlavičkou nové akciové společnosti a pro tento záměr jsme získali tehdejší městskou politickou reprezentaci města - a to průřezově, jak se říká - přes celé politické spektrum jinak rozhádaných politických partiček. Podařilo se získat Lorec do vlastnictví a začali jsme tvrdě pracovat. Bohužel velmi brzy se politická garnitura na radnici opět rozhádala a fotbal se stal kolbištěm politiky, což od ztráty počáteční podpory časem vedlo až k přímému poškozování cílů společnosti, kdy jednotlivé soupeřící frakce podmiňovali spolupráci v akciovce jinými politickými či ekonomickými ústupky. Vyvrcholení nastalo v roce 2008, kdy až na výjimky politici odmítli projekt rekonstrukce celého areálu. My i SILNICE ČÁSLAV - HOLDING jsme byli připraveni financovat projekt, ale politici se dodnes neshodli na tom, jestli akciové společnosti Sparta mohou pronajmout nebo prodat pozemek na přístupové cesty, tribunu či jámu po atomovém krytu. Co se týče spolupráce s firmou SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, jako dalším akcionářem, jsem byl nadšen mírou vzájemného porozumění. Bohužel, nominovaný zástupce tohoto akcionáře se ukázal být více politikem jak na regionální úrovni, tak na krajské, což různice, o kterých jsem hovořil, jen umocnilo.

Co Vás vedlo k rozhodnutí prodat podíl v akciové společnosti Sparta?
Za prvé definitivní pochopení, že většinová vůle místních politiků je nespolupracovat na projektech naší společnosti. Za druhé - neochota nést jako padesátiprocentní vlastník odpovědnost za celý chod společnosti, a za třetí nás krizový rok 2009 v průmyslu vedl k nutnosti omezit veškeré vedlejší aktivity. Styděl bych se procházet fabrikou, která si prodělává těžké období, s vědomím, že část zdrojů ať již finančních, nebo nutnou časovou angažovaností lidí z ČKD, je investována do projektu, kde jsme za otloukánky, na kterých si politici druhého řádu brousí svůj vtip. Osobně se mi nelíbí ani situace ve fotbale a ze Sparty za ta léta odešli i lidé, kteří pro mne byli garancí, že i za cenu perzekuce ze strany fotbalových funkcionářů a rozhodčích nepůjde této mafii ani koruna.

Jaká byla podle Vás největší úskalí činnosti akciové společnosti Sparta za doby Vašeho působení?
V akciovce jsme vytvořili velmi dobré podmínky pro dlouhodobou stabilitu a rozvoj. Pořídili jsme areál Lorce, který je dnes z větší míry zaplacen. Za lichvářských podmínek jsme od státu museli koupit pozemky, na kterých Lorec stojí. V dobré kondici jsme udrželi zejména mládežnické oddíly. Nepodařilo se vytvořit společný obecný fotbalový soulad. A to ani s takzvanými fotbalovými odborníky, ani s většinou místních politiků. Je to naše vina i moje osobní vina. Nepřistoupím na pravidla, která si zavedli fotbalisté, kdy v zaběhaných kolejích korumpují všichni všechny. Stejně tak se zástupci politické samosprávy. Nikdy nebudeme oblíbeni, protože přinášíme jen starosti, nápady a práci. Ale ví se o nás, že z naší strany nepřiteče ani koruna do stranické či osobní kasy. To považuji za největší úskalí. To ostatní jsou jen větší či menší problémy, se kterými si člověk musí umět poradit.

Můžete potvrdit informace, které kolují ve veřejnosti, že na Vás byly vyvíjeny nějaké tlaky v souvislosti s prodejem Vašeho balíku akcií?
V okamžiku, kdy jsme se definitivně rozhodli zahájit proces vystoupení ze Sparty, nabídli jsme akcie ostatním spoluakcionářům. Přestože v té době samozřejmě ještě nebyla stanovena cena, neměli akcionáři zájem. Ze strany společnosti SILNICE ČÁSLAV - HOLDING šlo o postoj odpovídající filosofi i při vstupu do Sparty, trochu jsem byl překvapen reakcí představitelů města, protože v minulosti zaznívalo, že kdyby mělo město větší podíl, že by se chovalo jinak. Následně jsme podíl nabídli oficiálně a ozvalo se nám asi pět zájemců, z nichž dva byli reální. Oba zájemci deklarovali zájem na rozvoji Sparty a Lorce, což nás zajímalo už proto, abychom nezpůsobili problém ostatním akcionářům. Po pár týdnech obchodních jednání jsme vybrali zájemce, který ve větší míře splnil naše podmínky, zejména cenu a čas převzetí akcií. Vzhledem k tomu, že oba uchazeči měli seriozní zájem, došlo samozřejmě i k průběžným úpravám nabídek. Po dobu vyjednávání měli všichni akcionáři možnost nabídku kdykoliv přednostně dorovnat. V čase realizace jsem neměl pocit, že by rozhovory s kýmkoliv překročily slušný rámec. Akcionáři měli možnost v případě, že by se jim jeden nebo druhý zájemce nelíbil, koupit akcie sami a prodat dle vlastního rozmaru. To, že nikdo této možnosti nevyužil, považuji za dosažení shody. Samozřejmě jsem nemohl nezaznamenat různé reakce různých lidí, ale za léta jsem se naučil rozpoznávat věcná vyjádření od politických blábolů. Když nemá současný český politik myšlenku nebo argument, tak obvykle vyjadřuje podiv nad tím, kdo s kým chodí, žije, kamarádí a podobně. Pak se také tajuplně mluví o nekalých činech, haraší se soudními žalobami. Naši politici, sedící v dozorčích radách ČEZ, ČSA, Lesů a tak dále, údajně nevěděli ani o stamilionových bonusech manažerů. Předpokládám, že kutnohorští politici se budou muset podívat do diáře, aby si vůbec vzpomněli, že existuje nějaká Sparta. Taktika já nic, já muzikant. Byl bych zklamán, kdyby po létech politikaření na úkor Sparty někdo tyto nástroje hlupáků nepoužil.

Tomáš Zach, představitel nového akcionáře

Dalším osloveným k tématu byl samozřejmě Tomáš Zach, místopředseda představenstva akciové společnosti Ledvické uhlí, která od ČKD odkoupila padesát procent akcií ve společnosti Sparta ČKD Kutná Hora. Rozhovor s Tomášem Zachem o pohnutkách vstupu do a.s. Sparta přinesl TEP v rozhovoru, který vyšel 21. prosince (zde). Představitel firmy Ledvické uhlí a.s. v něm mimo jiné uvedl, že hlavním důvodem jejího vstupu do kutnohorské Sparty je krédo být společensky odpovědnou firmou a v tomto kontextu se chce zaměřit hlavně na rekonstrukci zchátralého loreckého areálu, především kulturního domu.

Můžete potvrdit informace, které kolují ve veřejnosti, že na Vás byly vyvíjeny nějaké tlaky v souvislosti s nákupem Vašeho balíku akcií?
Od 1. září 2009, kdy bylo podepsáno první Memorandum o dohodnutých principech a termínech plánovaného převodu balíku akcií mezi naší rodinnou zahradnickou akciovou společností Timmer a ČKD Kutná Hora, a.s., neobvyklé tlaky v souvislosti s plánovaným převodem opravdu vyvíjeny byly. V té době ovšem spíše směrem k ČKD, aby společnosti Timmer akcie prodány nebyly. Tyto tlaky byly nakonec úspěšné a akciová společnost ČKD od plánovaného převodu cenných papírů opravdu ustoupila. Musel jsem dokonce zaplatit sankci za alokaci peněžních prostředků potřebných na uhrazení pořizovací ceny akcií.

Čím si to vysvětlujete?
Vnímám neochotu vedení radnice Města Kutná Hora již několik volebních období umožnit obnovení tradice bohaté parkové výsadby a údržby veřejné zeleně naším rodinným zahradnictvím. Vzpomeňte například na bohatě vysázený park pod Vlašským dvorem z první poloviny devadesátých let! Zmiňované tlaky jsem připisoval právě této nepřejícnosti v souvislosti s možnou údržbou trávníků fotbalových hřišť, dětského hřiště u sídliště Jana Palacha atd. V této fázi ještě nešlo o tlaky apriori nepřátelské, motivy mohly být i pozitivní, například budování silných Technických služeb Kutná Hora jakožto společnosti zřizované městem a podobně. Mohu tedy k tlakům z podzimu 2009 jen spekulovat. Druhá vlna tlaků, tentokráte již přímo na mou osobu, jako místopředsedu představenstva společnosti Ledvické uhlí a.s., která nakonec balík akcií koupila dne 11. listopadu 2009, eskalovala zejména v posledních dvou týdnech. Důvody těchto tlaků si nedokáži standardní cestou vysvětlit a v médiích o nich spekulovat nehodlám.

Na internetu se objevila informace z Obchodního rejstříku, že Tomáš Havlíček byl 20. ledna vyškrtnut jako člen představenstva akciové společnosti Sparta, kde zastupoval akcionáře SILNICE ČÁSLAV - HOLDING a.s. Můžete k tomu podat nějaké vysvětlení?
Na 13. ledna 2010 byla v notářské kanceláři v Praze svolána valná hromada Sparta ČKD Kutná Hora, a.s., na které se měli "dovolovat" jeden člen představenstva a ti členové dozorčí rady, kterým skončil mandát. Důvodem byla (a bohužel stále zůstává) akutní potřeba platných mandátů k přípravě a následnému schvalování účetní závěrky za rok 2009. I přes dohodu s minoritním akcionářem z úterý 12. ledna 2010 byla tato valná hromada dvěma dalšími akcionáři, firmou SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. a Městem Kutná Hora, bojkotována bez udání důvodu. Ing. Tomáš Havlíček oznámil svůj odchod z aktivního vedení Sparty a akcionář Ledvické uhlí a.s. neměla dostatek informací, aby v jeho nepřítomnosti hlasovala pro jeho opětovné zvolení do představenstva Sparta ČKD Kutná Hora, a.s. Nikdo jiný s právem hlasovat se dne 13. ledna 2010 nedostavil. Soukromá společnost SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. nemá povinnost uplatňovat svá hlasovací práva, ale Město Kutná Hora dle mého názoru ano. Určitě s touto problematikou vystoupím před městské zastupitele na nejbližším zasedání kutnohorského zastupitelstva (pozn. v úterý 26. ledna). Bez úplného představenstva a dozorčí rady s platným mandátem nemůže kutnohorský fotbal žádného investora seriózně zaujmout.

Předseda představenstva akciové společnosti Sparta Adam Dušek

Redakce TEPU oslovila také předsedu představenstva Sparta ČKD Kutná Hora a.s. Adama Duška a položila mu stejnou otázku jako Tomáši Zachovi v souvislosti s vymazáním Tomáše Havlíčka jako člena představenstva.

Zde je vysvětlení Adama Duška: "Mohu jen potvrdit, že akcionář Ledvické uhlí a.s. navrhl znovuzvolení Ing. Tomáše Havlíčka do představenstva společnosti Sparta ČKD Kutná Hora, a.s. na poslední valné hromadě, ale vzhledem k tomu, že se ani akcionář SILNICE ČÁSLAV - HOLDING, a.s. ani akcionář Město Kutná Hora bez uvedení důvodu nedostavili a nemohli se k návrhu společnosti Ledvické uhlí a.s. vyjádřit, nebyl pan Ing. Tomáš Havlíček znovuzvolen. Je smutnou pravdou, že odstoupení Ing. Tomáše Havlíčka z vedení Sparty přináší do hospodaření kutnohorského fotbalu zbytečnou nejistotu, kterou mám z pověření hlavního akcionáře Ledvické uhlí a.s. za úkol řešit všemi dostupnými prostředky. Slibuji, že využiji všech, i těch v okresním městě méně obvyklých způsobů, k zajištění financování kutnohorské Sparty!"

Zlata banka
Reklama