Domaro
Reklama

Členové letecké základy si připomněli výročí nedávné letecké katastrofy a tragické smrti

5. prosinec 2013, 10:40
(aktualizováno: 5. prosinec 2013, 10:42)

Čáslav/Radovesnice - V pátek 22. listopadu 2013 to byl přesně 1 rok, kdy při plnění služebních úkolů přišel o život příslušník 21. základny taktického letectva Čáslav nadporučík Ondřej Sovina, pilot I. třídy a pilot vojenského letounu L-159 Alca. Letecká základna „Zvolenská“ si tuto tragickou událost připomněla odhalením pomníku a provedením pietního aktu u obce Radovesnice I. Nutno zmínit, že ke vzniku tohoto pomníku přispěly velkou měrou firmy GOLDBECK Prefabeton s. r. o. a P-Technik s. r. o. a byl vybudován ve spolupráci s obcí Radovesnice I.

V úvodu pietního aktu, který začal v 15.00 hod., proběhl výsadek instruktorů padákové služby 24. základny dopravního letectva Praha – Kbely a instruktorů padákové služby a pilotů 21. základny taktického letectva Čáslav, kteří tak vzdali čest památce svého kolegy a kamaráda. Následoval průlet vrtulníku W-3A Sokol a několik slov náčelníka štábu 21. základny taktického letectva Čáslav plukovníka generálního štábu Ivana Čecha: „Je to již rok, který velmi rychle uběhl, od této tragické události. Já musím konstatovat, že smrt našeho pilota nezasáhla jen jeho rodinu, kolegy a kamarády, ale celou naši základnu. Hluboce jsme si uvědomovali, jak se to bez výjimky týká každého z nás.“

Po odhalení pomníku se ujal slova velitel 212. taktické letky major Jiří Řezáč: „Událost, která se zde před rokem udála, letku hluboce zasáhla, jak lidsky tak profesně. Základní tvar pomníku má připomínat zeď, která je bariérou, překážkou, kterou musíme překonat při ztrátě blízkého člověka. Výřez ve tvaru směrovky ukazuje prázdnotu, která na letce nastala, a jak moc nám Ondra chybí. Ondru vnímáme nejenom jako kolegu, vojenského pilota, ale i jako významnou osobnost. A to symbolizují jednotlivé strany pomníku. Skrze pomník, výřezem směrovky, je vidět místo události. Vytvořili jsme tak vzpomínku, která bude Ondru připomínat i nadále.“

V závěru pronesl svou řeč kaplan čáslavské základny, kterou zakončil motlitbou. Nejen svou přítomností, výsadkem, průletem vrtulníku W-3A Sokol a v závěru pietního aktu dvojicí letounů JAS-39 Gripen, ale i starobylým vojenským symbolem rozloučení – Večerkou vzdala 21. základna taktického letectva Čáslav – „Zvolenská“ čest památce nadporučíka Ondřeje Soviny, vojáka a pilota, kolegy a kamaráda.

Příslušníci základny však neopomínají ani letecké katastrofy, které se staly v dávnější minulosti. Na konci října vyrazili, tak jako každý rok, na místa leteckých nehod u obcí Chotěboř – Bílek, Herálec, Macourov, Polička a na městský hřbitov Havlíčkův Brod, aby mohli položit věnce, zapálit svíčky a připomenout si tragické osudy příslušníků základny, kteří taktéž zahynuli při plnění vojenských úkolů.

Autor: kapitán Tomáš Maruščák, 21. zTL
Komentáře
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Zpět na článek
Členové letecké základy si  připomněli výročí nedávné letecké katastrofy a tragické smrti
Foto: /

Členové letecké základy si připomněli výročí nedávné letecké katastrofy a tragické smrti

Členové letecké základy si  připomněli výročí nedávné letecké katastrofy a tragické smrti
Foto: /

Členové letecké základy si připomněli výročí nedávné letecké katastrofy a tragické smrti