vv auto
Reklama

Hlídka městské policie řešila případ domácího násilí v Kolíně

14. únor 2021, 11:33

Kolín - Přinášíme pravidelnou svodku Městské policie Kolín. Tentokrát za období 3.2. - 10. 2. 2021:

3. 2. 2021 – středa

Dobré sousedské vztahy jsou „nad zlato“. Přesvědčila se o tom seniorka velmi vysokého věku, která potřebovala okamžitou pomoc. V čase 10:58 bylo na linku 156 přijato oznámení, ve kterém bylo uvedeno, že je z jednoho bytu v ulici Rimavské Soboty slyšet nějaké naříkání a volání o pomoc. Na místo se dostavila hlídka MP, která kontaktovala oznamovatelku události. Za dveřmi obydlí bylo slyšet slabé volání o pomoc. Oznamovatelka uvedla, že je na návštěvě u sestry, která má od bytu sousedky klíče. Strážníci se svolením majitelky vstoupili dovnitř obydlí, zde ji nalezli na zemi jednoho z pokojů. Paní (r. 1933) bez problémů s hlídkou komunikovala, žádala pouze zvednutí ze země a posazení na postel, přivolání lékařské pomoci bylo s díky odmítnuto. Strážníci jí, vzhledem k jejímu vysokému věku, zdravotním a fyzickým schopnostem, doporučili, aby o celé události informovala svoji rodinu a svého ošetřujícího lékaře. Dále poskytli informaci o možnosti poskytování „pečovatelské služby“, po podání žádosti. Před odchodem se strážníci přesvědčili, že je paní v pořádku. Oznamovatelka, která byla po celou dobu na místě jako nezúčastněná osoba, se nabídla, že paní půjde několikrát zkontrolovat.  

4. 2. 2021- čtvrtek

„Za přísně kontrolovaných tlakových, tepelných a dalších fyzikálních podmínek se pozorovaný živý organismus chová, jak ho to zrovna napadne.“ (Murphyho zákon) V 9:10 hodin oznámila na linku 156 ostraha ČD, že na 1. nástupišti leží na zemi nějaký „zelený“ bezdomovec. Na místo se dostavila autohlídka MP, která zjistila, že se opět jedná o „plážového chlapce“, kterého strážníci nalezli ležet opilého, s krvácivým zraněním na hlavě, a v gumových pantoflích, v úterý v ulici Tovární. Po ošetření všech krvácivých poranění byl „zelený jak sedma“. Vzhledem k tomu, že se „dobří holubi vracejí“, byla k muži, silně pod vlivem alkoholu, opět přivolána záchranka. Z důvodu „etanolové smršti“, neboť vedle muže ležela vypitá láhev destilátu, nebyl schopen chůze ani komunikace. Gumové pantofle nahradil letními teniskami, ponožky byly „úterní“. Muž byl převezen ZZS do nemocnice k provedení vyšetření. Pro velký úspěch se v čase 13:20 hodin strážníci s Vodníkem, jak z Kytice od Erbena, setkali znovu. Nebylo to „na topole nad jezerem“, ale v Penny Marketu v ulici V Opletkách. Na obličeji přibylo „něco zeleně“ a v hlavě nápad, jak zvýšit „hladinku“ destilátu v krvi. Odcizenou Vodku jemnou v hodnotě 89,90 Kč jemně vložil pod bundu a nezaplatil. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o žádného nováčka, odměnou „za snahu“ mu byla pěkně „tučná“ pokuta.    

6. 2. 2021- sobota

V čase 12:35 volal zaměstnanec ostrahy nemocnice Kolín, že tam mají spícího muže, kterého nemohou vzbudit. Na místo se dostavila hlídka MP, která „hibernujícího“ bezdomovce z Kladna probudila. Muž byl poučen a poté vykázán z prostoru nemocnice.  

V čase 22:27 požádal operační OO PČR Kolín o prověření jim oznámeného „rušení nočního klidu“ v jedné ulici v části Kolín 3. Na místo se dostavila hlídka MP, kterou kontaktoval oznamovatel. Ten upřesnil byt, kde docházelo k hlasitým projevům, rušícím zákonem danou dobu „nočního klidu“. Z uvedeného bytu byly slyšet hlasy, proto hlídka MP zaklepala na dveře. Strážníkům otevřela uživatelka bytu, která měla krvavý ret a krev pod nosem. Hlídce MP sdělila, že byla opakovaně napadena přítelem, předešlou událost již řešila policie. Vzhledem k tomu, že zde bylo důvodné podezření na „domácí násilí“, tedy ze spáchání trestného činu, hlídka MP na místo přivolala Polici ČR. Ta se na místo dostavila a událost si na místě převzala. Hlídka MP byla požádána o součinnost po dobu šetření události.

7. 2. 2021- neděle

„Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.“ V čase 5:25 oznámila paní z ulice Rubešova, že jí vzbudilo AVE při úklidu sněhu. Stěžovala si i telefonicky na firmě AVE, kde jí oznámili, že jsou zavázáni odklidit sníh z komunikací do určité doby, aby nedošlo k úrazu chodců, popřípadě dopravní nehodě vozidel. Tato odpověď se paní vůbec nelíbila a proto, „neohrožena na životě nebo zdraví“, blokovala tísňovou linku 156 s tím, aby se na místo  dostavila hlídka MP. Strážníci se na místo dostavili, zde bylo zjištěno, že firma odklízí sníh pomocí motorové techniky. Operační pracovník MP se paní snažil vysvětlit, že je potřeba sníh z bezpečnostních důvodů odklidit, ovšem marně. Jako pomsta všem, co ji vyrušili ze zimního spánku, bude stížnost na „rušení nočního klidu“.  

V čase 17:35 hodin volal občan z ulice U Cihelny že jsou před jejich domem keříky, pod kterými leží nějaký bezdomovec. Na místo se dostavila hlídka MP, kde v tůjích strážníci nalezli „zaparkovaného“ bezdomovce. Muž z Polska byl probuzen, ztotožněn a následně vykázán.  

8. 2. 2021 - pondělí

O půl osmé ráno požádal o pomoc, prostřednictvím linky 156, zdravotně postižený občan. Uvedl, že on a ještě jeden kamarád, taktéž na invalidním vozíku, uvízli při venčení svých psů ve sněhu v ulici Na Magistrále. Hlídka MP se dostavila na místo, strážníci vozíčkářům proházeli cestu k domu a následně je dotlačili do vchodů jejich bydliště.

V čase 9:40 oznámila na linku 156 paní, že na autobusové zastávce na ulici Ovčárecká upadl nějaký starý pán. Je bez zranění, ale vzhledem ke stavu chodníků není schopen dojít domů. Hlídka MP na místě zjistila seniora vyššího věku, který hlídce sdělil, že nedojde domu. Hlídka muži nabídla, že ho odveze do místa trvalého bydliště a doprovodila ho až do domu. Senior velmi děkoval za pomoc a ochotu.

V čase 11:53 oznámila telefonicky na linku 156 paní ze Sendražic, že se u jejího domu pohybuje nějaký cizí toulavý pes. Hlídka MP na místě odchytla černobílou fenku křížence a umístila ji do městského útulku.

V čase 13:45 hodin požádala o pomoc, prostřednictvím linky 156, strážníky MP Kolín. Uvedla, že se jí na světelné křižovatce u Úřadu práce porouchalo auto a ona by od MP potřebovala toto vozidlo odtlačit do ulice Kutnohorská. Strážníci se dostavili na místo a vozidlo paní přemístili na požadované místo, ta nešetřila slovy díků.

V čase 16:05 požádal telefonicky stálou službu konající policista OO PČR o výjezd hlídky MP na nádraží ČD, kde má mít pracovník ostrahy problémy s bezdomovci. Hlídka MP na místě z prostor nádraží vykázala skupinu problémových kolínských bezdomovců.

9. 2. 2021- úterý

V čase 15:50 požádal stálou službu konající policista OO PČR o prověření jim oznámené události. V prostoru nádraží mělo docházet k verbálnímu napadání mezi mužem a ženou. Hlídka MP na místě zjistila partnerskou dvojici narkomanů z Prahy. Na dotaz, co zde dělají, uvedli, že si byli v místním K Centru „nafasovat“ materiál a při čekání na vlak se pohádali. Za přítomnosti hlídky MP a po důrazném upozornění se uklidnili. S velkou radostí jim poté strážníci v 16:01 „zamávali“, to když odjeli vlakovým spojem směr Praha.

10. 2. 2021 - středa

V čase 14:52 bylo přijato oznámení od zaměstnanců jedné kolínské lékárny, že zde mají problém se zákazníkem. Uvedli, že nemůže pochopit daná pravidla pro výdej léků a odmítá opustit její prostory. K prověření oznámení byla následně vyslána autohlídka MP, strážníci na místě zjistili, že se v prostoru lékárny nachází zákazník (r.1941), který na dotaz, co je příčinou jeho jednání, uvedl, že si zde vyzvedl své léky. Následně se šel dotázat do jiné lékárny, kolik by doplácel a dozvěděl se, že jsou zde bez doplatku. Navrátil se tedy zpět a požadoval storno vydaných léků a navrácení doplatku cca 300,- Kč, to však nebylo možné. Senior se však nechtěl tak snadno vzdát a odejít, jako argument uvedl, že je ubohý důchodce a doplatek 300,- Kč je v současné době velkou finanční zátěží. Vzhledem k tomu, že situace stagnovala, zželelo se jednomu členu hlídky MP naříkajícího seniora a muži ze svých osobních prostředků na místě dobrovolně vyplatil předmětnou finanční hotovost. Senior si uvedenou částku na místě od strážníka vzal s tím, že je spokojený, jak došlo k vyřešení komplikované situace. Strážník byl na místě všemi přítomnými zákazníky lékárny slovně „oceněn“ se slovy díků, neboť nespokojený senior zde blokoval pokladnu lékárny, ostatní zákazníci spěchali a ti, co stáli venku, mrzli. Na závěr je třeba ještě nutno zdůraznit, že se jednalo o zcela výjimečnou situaci. Obdobné problémy, jako je zjištění jiné ceny na lécích nebo na zakoupeném zboží, již strážníci nebudou řešit vyplacením finanční hotovosti „ze své kapsy“. „I když nakupuješ sebeobezřetněji, buď si jist, že to samé za chvíli uvidíš někde jinde za poloviční cenu“. (Murphyho zákon)

str. Helena Honkiszová, tisková mluvčí Městské policie Kolín
AVE_CZ
Reklama
Hlídka městské policie řešila případ domácího násilí v Kolíně

Hlídka městské policie řešila případ domácího násilí v Kolíně

14. únor 2021

Kolín - Přinášíme pravidelnou svodku Městské policie Kolín. Tentokrát za období 3.2. - 10. 2. 2021:

3. 2. 2021 – středa

Dobré sousedské vztahy jsou „nad zlato“. Přesvědčila se o tom seniorka velmi vysokého věku, která potřebovala okamžitou pomoc. V čase 10:58 bylo na linku 156 přijato oznámení, ve kterém bylo uvedeno, že je z jednoho bytu v ulici Rimavské Soboty slyšet nějaké naříkání a volání o pomoc. Na místo se dostavila hlídka MP, která kontaktovala oznamovatelku události. Za dveřmi obydlí bylo slyšet slabé volání o pomoc. Oznamovatelka uvedla, že je na návštěvě u sestry, která má od bytu sousedky klíče. Strážníci se svolením majitelky vstoupili dovnitř obydlí, zde ji nalezli na zemi jednoho z pokojů. Paní (r. 1933) bez problémů s hlídkou komunikovala, žádala pouze zvednutí ze země a posazení na postel, přivolání lékařské pomoci bylo s díky odmítnuto. Strážníci jí, vzhledem k jejímu vysokému věku, zdravotním a fyzickým schopnostem, doporučili, aby o celé události informovala svoji rodinu a svého ošetřujícího lékaře. Dále poskytli informaci o možnosti poskytování „pečovatelské služby“, po podání žádosti. Před odchodem se strážníci přesvědčili, že je paní v pořádku. Oznamovatelka, která byla po celou dobu na místě jako nezúčastněná osoba, se nabídla, že paní půjde několikrát zkontrolovat.  

4. 2. 2021- čtvrtek

„Za přísně kontrolovaných tlakových, tepelných a dalších fyzikálních podmínek se pozorovaný živý organismus chová, jak ho to zrovna napadne.“ (Murphyho zákon) V 9:10 hodin oznámila na linku 156 ostraha ČD, že na 1. nástupišti leží na zemi nějaký „zelený“ bezdomovec. Na místo se dostavila autohlídka MP, která zjistila, že se opět jedná o „plážového chlapce“, kterého strážníci nalezli ležet opilého, s krvácivým zraněním na hlavě, a v gumových pantoflích, v úterý v ulici Tovární. Po ošetření všech krvácivých poranění byl „zelený jak sedma“. Vzhledem k tomu, že se „dobří holubi vracejí“, byla k muži, silně pod vlivem alkoholu, opět přivolána záchranka. Z důvodu „etanolové smršti“, neboť vedle muže ležela vypitá láhev destilátu, nebyl schopen chůze ani komunikace. Gumové pantofle nahradil letními teniskami, ponožky byly „úterní“. Muž byl převezen ZZS do nemocnice k provedení vyšetření. Pro velký úspěch se v čase 13:20 hodin strážníci s Vodníkem, jak z Kytice od Erbena, setkali znovu. Nebylo to „na topole nad jezerem“, ale v Penny Marketu v ulici V Opletkách. Na obličeji přibylo „něco zeleně“ a v hlavě nápad, jak zvýšit „hladinku“ destilátu v krvi. Odcizenou Vodku jemnou v hodnotě 89,90 Kč jemně vložil pod bundu a nezaplatil. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o žádného nováčka, odměnou „za snahu“ mu byla pěkně „tučná“ pokuta.    

6. 2. 2021- sobota

V čase 12:35 volal zaměstnanec ostrahy nemocnice Kolín, že tam mají spícího muže, kterého nemohou vzbudit. Na místo se dostavila hlídka MP, která „hibernujícího“ bezdomovce z Kladna probudila. Muž byl poučen a poté vykázán z prostoru nemocnice.  

V čase 22:27 požádal operační OO PČR Kolín o prověření jim oznámeného „rušení nočního klidu“ v jedné ulici v části Kolín 3. Na místo se dostavila hlídka MP, kterou kontaktoval oznamovatel. Ten upřesnil byt, kde docházelo k hlasitým projevům, rušícím zákonem danou dobu „nočního klidu“. Z uvedeného bytu byly slyšet hlasy, proto hlídka MP zaklepala na dveře. Strážníkům otevřela uživatelka bytu, která měla krvavý ret a krev pod nosem. Hlídce MP sdělila, že byla opakovaně napadena přítelem, předešlou událost již řešila policie. Vzhledem k tomu, že zde bylo důvodné podezření na „domácí násilí“, tedy ze spáchání trestného činu, hlídka MP na místo přivolala Polici ČR. Ta se na místo dostavila a událost si na místě převzala. Hlídka MP byla požádána o součinnost po dobu šetření události.

7. 2. 2021- neděle

„Není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem.“ V čase 5:25 oznámila paní z ulice Rubešova, že jí vzbudilo AVE při úklidu sněhu. Stěžovala si i telefonicky na firmě AVE, kde jí oznámili, že jsou zavázáni odklidit sníh z komunikací do určité doby, aby nedošlo k úrazu chodců, popřípadě dopravní nehodě vozidel. Tato odpověď se paní vůbec nelíbila a proto, „neohrožena na životě nebo zdraví“, blokovala tísňovou linku 156 s tím, aby se na místo  dostavila hlídka MP. Strážníci se na místo dostavili, zde bylo zjištěno, že firma odklízí sníh pomocí motorové techniky. Operační pracovník MP se paní snažil vysvětlit, že je potřeba sníh z bezpečnostních důvodů odklidit, ovšem marně. Jako pomsta všem, co ji vyrušili ze zimního spánku, bude stížnost na „rušení nočního klidu“.  

V čase 17:35 hodin volal občan z ulice U Cihelny že jsou před jejich domem keříky, pod kterými leží nějaký bezdomovec. Na místo se dostavila hlídka MP, kde v tůjích strážníci nalezli „zaparkovaného“ bezdomovce. Muž z Polska byl probuzen, ztotožněn a následně vykázán.  

8. 2. 2021 - pondělí

O půl osmé ráno požádal o pomoc, prostřednictvím linky 156, zdravotně postižený občan. Uvedl, že on a ještě jeden kamarád, taktéž na invalidním vozíku, uvízli při venčení svých psů ve sněhu v ulici Na Magistrále. Hlídka MP se dostavila na místo, strážníci vozíčkářům proházeli cestu k domu a následně je dotlačili do vchodů jejich bydliště.

V čase 9:40 oznámila na linku 156 paní, že na autobusové zastávce na ulici Ovčárecká upadl nějaký starý pán. Je bez zranění, ale vzhledem ke stavu chodníků není schopen dojít domů. Hlídka MP na místě zjistila seniora vyššího věku, který hlídce sdělil, že nedojde domu. Hlídka muži nabídla, že ho odveze do místa trvalého bydliště a doprovodila ho až do domu. Senior velmi děkoval za pomoc a ochotu.

V čase 11:53 oznámila telefonicky na linku 156 paní ze Sendražic, že se u jejího domu pohybuje nějaký cizí toulavý pes. Hlídka MP na místě odchytla černobílou fenku křížence a umístila ji do městského útulku.

V čase 13:45 hodin požádala o pomoc, prostřednictvím linky 156, strážníky MP Kolín. Uvedla, že se jí na světelné křižovatce u Úřadu práce porouchalo auto a ona by od MP potřebovala toto vozidlo odtlačit do ulice Kutnohorská. Strážníci se dostavili na místo a vozidlo paní přemístili na požadované místo, ta nešetřila slovy díků.

V čase 16:05 požádal telefonicky stálou službu konající policista OO PČR o výjezd hlídky MP na nádraží ČD, kde má mít pracovník ostrahy problémy s bezdomovci. Hlídka MP na místě z prostor nádraží vykázala skupinu problémových kolínských bezdomovců.

9. 2. 2021- úterý

V čase 15:50 požádal stálou službu konající policista OO PČR o prověření jim oznámené události. V prostoru nádraží mělo docházet k verbálnímu napadání mezi mužem a ženou. Hlídka MP na místě zjistila partnerskou dvojici narkomanů z Prahy. Na dotaz, co zde dělají, uvedli, že si byli v místním K Centru „nafasovat“ materiál a při čekání na vlak se pohádali. Za přítomnosti hlídky MP a po důrazném upozornění se uklidnili. S velkou radostí jim poté strážníci v 16:01 „zamávali“, to když odjeli vlakovým spojem směr Praha.

10. 2. 2021 - středa

V čase 14:52 bylo přijato oznámení od zaměstnanců jedné kolínské lékárny, že zde mají problém se zákazníkem. Uvedli, že nemůže pochopit daná pravidla pro výdej léků a odmítá opustit její prostory. K prověření oznámení byla následně vyslána autohlídka MP, strážníci na místě zjistili, že se v prostoru lékárny nachází zákazník (r.1941), který na dotaz, co je příčinou jeho jednání, uvedl, že si zde vyzvedl své léky. Následně se šel dotázat do jiné lékárny, kolik by doplácel a dozvěděl se, že jsou zde bez doplatku. Navrátil se tedy zpět a požadoval storno vydaných léků a navrácení doplatku cca 300,- Kč, to však nebylo možné. Senior se však nechtěl tak snadno vzdát a odejít, jako argument uvedl, že je ubohý důchodce a doplatek 300,- Kč je v současné době velkou finanční zátěží. Vzhledem k tomu, že situace stagnovala, zželelo se jednomu členu hlídky MP naříkajícího seniora a muži ze svých osobních prostředků na místě dobrovolně vyplatil předmětnou finanční hotovost. Senior si uvedenou částku na místě od strážníka vzal s tím, že je spokojený, jak došlo k vyřešení komplikované situace. Strážník byl na místě všemi přítomnými zákazníky lékárny slovně „oceněn“ se slovy díků, neboť nespokojený senior zde blokoval pokladnu lékárny, ostatní zákazníci spěchali a ti, co stáli venku, mrzli. Na závěr je třeba ještě nutno zdůraznit, že se jednalo o zcela výjimečnou situaci. Obdobné problémy, jako je zjištění jiné ceny na lécích nebo na zakoupeném zboží, již strážníci nebudou řešit vyplacením finanční hotovosti „ze své kapsy“. „I když nakupuješ sebeobezřetněji, buď si jist, že to samé za chvíli uvidíš někde jinde za poloviční cenu“. (Murphyho zákon)

Zlata banka
Reklama
str. Helena Honkiszová, tisková mluvčí Městské policie Kolín