Městská knihovna se v uplynulém roce dočkala modernizace, počet čtenářů stále roste!

4. leden 2011, 17:15
(aktualizováno: 4. leden 2011, 21:38)

Kutná Hora – Městská knihovna se během uplynulého roku dočkala několika významných událostí. Tou nejvýraznější byla zřejmě modernizace prostor a vybavení knihovny, která přispěla k vytvoření kvalitnějšího čtenářského prostředí. Nejenom o této akci jsme s ředitelkou městské knihovny Gabrielou Jarkulišovou vedli následující rozhovor.

Kutnohorská knihovna v uplynulém roce výražně zvýšila komfort pro čtenáře. Můžete prosím vyjmenovat vylepšení, kterých se místní knihovna dočkala?

 „V roce 2010 jsme zahájili obnovu starého mobiliáře, a to ve třech z dosavadních čtyř oddělení hlavní budovy v Husově ulici. Nábytkové vybavení kutnohorské knihovny sloužilo více než 30 let, takže výměna byla opravdu na místě a nutná. A přestože stále pracujeme s předpokladem budoucí novostavby, nebylo možné už déle čekat.

Nejprve přišlo na řadu oddělení pro dospělé – výměna mnoha set metrů regálové plochy, nový výpůjční pult, navýšení počtu PC stanic nově i v tomto oddělení připojených k internetu.

Vyšší a hůře dostupné regály jsou daní za malé prostory

Podstatné také je, že mnohé z regálů jsou nyní pojízdné, což nám umožňuje vyklidit střed místnosti pro pořádání přednášek, besed, akademie 3. věku atd. Jako nevýhodu nového řešení vidím, že některé regály jsou nyní vyšší, to znamená pro naše starší čtenáře obtížněji dostupné, ale je to prostě daň za málo prostoru. Vždyť normativ pro veřejné knihovny hovoří o  60 metrech čtverečných na 1000 obyvatel města a celý prostor kutnohorské knihovny určený veřejnosti tvoří 264 metrů čtverečných, tedy mnohonásobně méně. A to je prostě znát.

Zájemci o internet si přijdou na své

Současně s oddělením pro dospělé jsme inovovali oddělení informačních služeb, které je nejvíc využíváno zájemci o internet. I zde jsme vyměnili mobiliář, změnili počet i kvalitu připojených PC, zajistili WIFI přístup, k dispozici nově dali veřejnosti černobílou i barevnou kopírku. Zde je také jakási improvizovaná čítárna denního tisku, mrzí mne, že funguje odděleně od čítárny periodik, ale opět narážíme na nedostatečnou kapacitu prostoru. Takže noviny si u nás můžete přečíst hned v přízemí v tomto oddělení, časopisy v prvním patře naší knihovny.

Vybudují „family point“

Jako třetí jsme inovovali oddělení pro děti. Opět kompletní výměna regálového mobiliáře, opět část na kolečkách, abychom mohli vyklidit střed místnosti pro akce pořádané pro větší počet dětí. Dvě hrací podia, spoustu hraček, zvýšení počtu stanic PC - to je dosavadní výsledek. Zde budeme ještě pokračovat, chceme v průběhu letošního roku připravit jakýsi „family point“ našim čtenářům – rodičům malých dětí. Takže nás čeká instalace přebalovacího koutku, dokoupení některých hracích prvků a podobně.

To, co jsme v loňském roce nestihli, je dokončení výměny mobiliáře ve studovně a půjčovně v prvním patře. Zde je kromě již zmiňovaných časopisů k dispozici fond cizojazyčné literatury, fond CD a DVD  a fond studovny. Takové spojení je samo o sobě dost komplikované, opět mohu zmínit nedostatek prostoru. Ale již zpracovaný návrh bude realizován v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku a určitě přehlednosti a většímu komfortu také přispěje.“

Kterou z akcí pořádaných v uplynulém roce městskou knihovnou považujete za nejpovedenější?

„Obtížně se jmenuje jedna z akcí. To, co pořádáme v knihovně, není masově inzerováno, týká se vždy konkrétní skupiny našich čtenářů nebo obyvatel Kutné Hory. Z toho, co jsme připravili pro děti, ráda zmíním již tradiční Noc s Andersenem, kterou připravujeme vždy na přelomu března a dubna pro děti mladšího školního věku. Za úspěšný považuji pro tuto věkovou skupinu také prosincový Den pro dětskou knihu spojený s prodejem nových dětských knížek. Hodně spokojená jsem s průběhem Akademie třetího věku, kterou připravujeme už podruhé ve spolupráci s kolínskou Vysokou školou politických a společenských věd. A hodně spokojená jsem proto, že spokojeni jsou i naši účastníci, zájem mnohonásobně převyšuje naše prostorové možnosti. 

Jsem ráda, že si cestu k nám našlo Centrum pro integraci cizinců, které u nás jednou týdně poskytuje své služby, těší mne spolupráce s Oblastní charitou a uskutečněný společný projekt zaměřený na trénování paměti. Naše dlouhodobá setkávání s klienty, dnes už vlastně téměř přáteli z Domovů Barbora a Bartoloměj, spolupráce s Domovem důchodců, spokojenost s naší roznáškovou službou pro seniory – to všechno mne těší!“

S jakými plány vstupujete do prvního čtvrtletí letošního roku?

„Věřím, že věcnou diskusí s novým vedením našeho města budou pokračovat práce na přípravě nové budovy pro knihovnu a  že budeme hledat prostředky k realizaci této stavby.

Průzkum spokojenosti připravují ve spolupráci s odborníky

Na přelomu února a března připravujeme poměrně podrobný průzkum spokojenosti našich čtenářů. Tento průzkum připravujeme ve spolupráci s odborníky v oblasti sociologických průzkumů, chceme získat opravdu relevantní obraz toho, co je využívané, co se líbí, ale hlavně – co vadí, co chybí. Věnovat se budeme v průzkumu nejen skladbě knižního fondu, ale také prostorům, kvalitě a ochotě našeho personálu, běžným uživatelským potřebám jako je káva nebo parkování, otevírací doba apod.

Ráda bych, abychom s kolegyněmi našly recept na větší interakci s dětmi staršího školního věku.

Problémy vytváří vulgární návštěvníci

Aktuální problémy nám dělají někteří nepřizpůsobiví občané, kteří si veřejný prostor knihovny pletou se svým „doma“, obtěžují ostatní hlukem, špínou a vulgaritou.  

Pokračovat budou samozřejmě plánované akce jako akademie třetího věku, cyklus „S kutnohoráky po světě“ a další.“

V roce 2009 došlo k navýšení počtu čtenářů docházejících do prostor knihovny. Pokračoval tento trend i v uplynulém roce? Pokud ano, čím si to vysvětlujete?

„Nemám ještě k dispozici kompletní statistiku uplynulého roku, ale z pohledu na návštěvnost je už nyní možné vyvozovat, že mírný trend zvyšování návštěvnosti trvá. Fyzicky nás v uplynulém roce navštívilo přes 74 tisíc uživatelů, zvýšený ukazatel vykazují také virtuální návštěvy našich on-line služeb. Zde došlo k nárůstu z 13 tisíc na téměř 17 tisíc návštěv.“

Čím si zvyšující návštěvnost knihovny vysvětlujete?

„Věřím, že návštěvnost ovlivňuje prostředí, které se snažíme našim čtenářům neustále drobnými krůčky vylepšovat.

Složení fondu je také jistě důležitý ukazatel. Nejsme ale spokojeni s tím, že mnozí naši čtenáři čekají na novinky (prostý důvod – 1 exemplář knihy = 1 čtenář = 1 měsíc) neúnosně dlouho. Vedeme mezi sebou právě diskusi o tom, zda nekupovat víc exemplářů „bestsellerů“ na úkor vyváženosti skladby knižního fondu naší knihovny.

Myslím, že současná ekonomická situace může přivést do knihovny i ty, kteří své čtenářské potřeby zatím uspokojovali vlastním nákupem knih.“

Na závěr mi dovolte ještě jednu informaci. Ráda bych ustanovila při kutnohorské knihovně Radu čtenářů – tedy lidi, kteří mají ke knihovně vztah,  kteří by svým názorem pomáhali formovat obraz knihovny ve všech myslitelných směrech a měli chuť se na vývoji našich služeb podílet.

Komentáře
K dotazu na chod knihovny - vložil Elvíra Sidová - 14. leden 2011, 16:04

Dobrý den,
ráda bych se zeptala bývalého čtenáře, který měl několik dotazů na paní ředitelku k chodu knihovny. Ze všech jeho dotazů čiší spoustu úplně zbytečného osočování a zloby.
Možná by se měl místo těchto dotazů nad sebou zamyslet , proč je v něm tolik nenávisti - zná snad paní ředitelku osobně? Když má tak zaručené informace od pracovnice knihovny, že paní ředitelka jejich iniciativu sráží, proč tolik let stále vidíme v knihovně stejně usměvavé tváře za pulty jednotlivých oddělení? Rovněž by si čtenář knihovny měl uvědomit, že návštěvnost knihovny netvoří jen čtenáři, co chodí za výpůjčkami knížek, ale knihovna skýtá ještě mnoho dalších možných aktivit - např. internet, výpůjčky CD a DVD,
časopisů a deníků atd. Jsem moc ráda, že patříme mezi města, kde je centrem dění knihovna, vždyť být jen doma u počítače nebo televize je trochu nuda - nemyslíte bývalý čtenáři?

reakce - vložil Gabriela Jarkulišová - 14. leden 2011, 02:02

Dobrý den,
1)Čísla návštěvnosti generuje knihovní systém Clavius, který v kutnohorské knihovně stejně jako stovky dalších veřejných knihoven používáme. "Navyšovat významně statistiku" zaměstnanci knihovny opravdu nejde :-). A máte pravdu,denní návštevnost je vysoká, jsou dny, kdy registrujeme i vyšší než Vámi uváděné číslo návštěv - např. první letošní lednové pondělí šlo o 423 fyzických a virtuálních návštěv knihovny. Pro vyváženost musím říct, že jsou také dny, kdy se pohybujeme okolo 200 návštěvníků denně. Možná pro úplnost je dobré dodat, že roční návštěvnost zahrnuje i činnost našich poboček.
Vaše informace zobecňující úbytek čtenářů je mylná, doporučuji k shlédnutí např. poslední provedený výzkum čtenářství v České republice týmem dr. Trávníčka (Akademie věd ČŘ) v 2009-2010.
2)I zde máte mylné informace. Na rodičovské dovolené se synem, kterému je nyní 7 let, jsem kromě prvních 28 týdnů mateřské dovolené, nebyla. Než začal chodit do školky, pomáhala nám manželova maminka a já i manžel jsme ji za to moc a moc vděční.
3) Žádné smlouvy o dlouhodobém ani krátkodobém pronájmu ani výhradních pracech v oboru topenářství,uzavřen s firmou mého tatínka nebyl, konečně není to ani možné.
4) Není na co odpovědět. Snad jen poznámka - knihovna nevzkvéta ani díky ani kvůli mně - ti důležití jsou čtenáři a mé kolegyně knihovnice, které se jim denně věnují.
5)Mýlite se, již fungující "Rady čtenářů" ve veřejných knihovnách ve světě i u nás existují a a jsou vítaným korektorem i nápadníkem služeb knihovny, posilují vazby mezi čtenáři, jejich požadavky a knihovníky.
6) Je jistě pravda,že někteří čtenáři nemusejí nutně všechny změny (od barvy místností až po počítačové programy) vítat. Jak jsem již zmiňovala, za pár týdnů se budeme i na tyto věci ptát v připravovaném sociologickém průzkumu spokojenosti uživatelů se službami kutnohorské knihovny. Je ale asi jasné, že změnami se vždy snažíme o vylepšení - služeb, interiéru, pohodlí čtenářů. Pokud máte konkrétní výhradu, napište na mail info@knihovna-kh.cz, můžeme se polepšit :-).
7) O žádném zákulisí, které v případě mé "ambice" popisujete, nevím. Vystudovala jsem střední knihovnickou školu v Praze, poté Filozofickou fakultu University Karlovy - obor vědecké informace a knihovnictví a v říjnu 1994 nastoupila do kutnohorské knihovny jako řadový knihovník. Od 1.ledna 1996 jsem pak byla jmenována ředitelkou kutnohorské knihovny na základě výsledků výběrového řízení Města Kutná Hora a věřte, že mne veřejné knihovnictví pořád hodně baví. I proto mne mrzí, že jste "bývalým" čtenářem. Zkuste knihovnu znovu navštívit, budeme se snažit na Vaše připomínky reagovat, bude-li to možné. Otevřeno máme každý den kromě úterý, a to od 8.30 do 18.00 hod. , v sobotu pak od 8.30 do 14.00.

dotaz na chod knihovny - vložil Bývalý čtenář - 6. leden 2011, 10:44

Dobrý den paní řídící,
mám na Vás několik otázek a budu se těšit ma jejich zodpovězení.
1) jak jste došla k číslu v návštěvnosti, když trend úbytku čtenářů je společenský znám.Vaše číselné podklady odpovídají návštěvnosti cca 320 čtenářů za den.Není to jen záměr se zvyditelnit?Některé Vaše zaměstnankyně mi potvrdili, že navyšovat jakékoliv statistiky je jejich každodení pracovní náplň!
2) Jste v této funkci již 15 let, jak je možné a nebo spíše jaké jste měla privilegované podmínky k řízení knihovny, když jste byla na mateřské dovolené s ml. synem?
3) Co mi odpovíte na skutečnost, že v prostorách knihovny měl dlouhodobě pronajaté prostory Váš pan otec s firmou a pro knihovnu zajišťoval mnoho prací a veškerý servis v oboru topenářství?Nejednalo se o střet zájmů?
4)Dlouhodobě Vaši práci sleduji a oceňuji, že knihovna pod Vaši vedením vzkvétá.Vzkvétá ale opravdu a nebo to jsou jen Vaše mediální presentace pro zalíbení se RM a ZM?Myslím si, že takto nakládat s prostředky Města by dokázala polovina práceschopného obyvatelstva.
5) Na konci rozhovoru žádáte čtenáře o zapojení se do činosti knihovny.To už Vám osobně docházejí nápady k inovaci?Některé Vaše podřízené si stěžovaly, že něco navrhly, ale pak se setkali s tím, že jejich nápady prodáváte jako své osobní inovace.Co je prosím na tomto pravda?Myslím si, že i tento Váš záměr je sledován a zamýšlen k tomu, získávat dobré rady k osobnímu prospěchu!!
6) Nemyslíte, že někteří čtenáři pro Vaše horlivé technologické inovace taky s návštěvami knohovny skončili?
7)Když jste se před 15-ti lety coby mladá a ambiciózní žena ucházela o toto místo, doprovázely výběrové řízení zákulisní spakulace a do rukou rozhodčích se dostávali anonymní kompromitující spekulace na Vaše oponenty z výběrového řízení.Sleduji, poté co jsem se dozvěděl o angažování se Vašeho muže na vašem předměstí, že bojuje s několika občany o svou přízeň.Bohužel, i tady se prý v zákulisí dějí nekalosti.Na oponenti Vašeho muže chodí k rukám nejvyšších představitelů Města různé kompromitující materiály.Je toto věc čistě náhodná a nebo se za tím opravdu skrývá nějaká nekalost a hlavně něčí záměr?
Budu se těšit na Vaše kompetentní odpovědi.
Děkuji, Váš čtenář, bohužel už bývalý.

AVE_CZ
Reklama
Městská knihovna se v uplynulém roce dočkala modernizace, počet čtenářů stále roste!

Městská knihovna se v uplynulém roce dočkala modernizace, počet čtenářů stále roste!

4. leden 2011
(aktualizováno: 4. leden 2011, 21:38)

Kutná Hora – Městská knihovna se během uplynulého roku dočkala několika významných událostí. Tou nejvýraznější byla zřejmě modernizace prostor a vybavení knihovny, která přispěla k vytvoření kvalitnějšího čtenářského prostředí. Nejenom o této akci jsme s ředitelkou městské knihovny Gabrielou Jarkulišovou vedli následující rozhovor.

Kutnohorská knihovna v uplynulém roce výražně zvýšila komfort pro čtenáře. Můžete prosím vyjmenovat vylepšení, kterých se místní knihovna dočkala?

 „V roce 2010 jsme zahájili obnovu starého mobiliáře, a to ve třech z dosavadních čtyř oddělení hlavní budovy v Husově ulici. Nábytkové vybavení kutnohorské knihovny sloužilo více než 30 let, takže výměna byla opravdu na místě a nutná. A přestože stále pracujeme s předpokladem budoucí novostavby, nebylo možné už déle čekat.

Nejprve přišlo na řadu oddělení pro dospělé – výměna mnoha set metrů regálové plochy, nový výpůjční pult, navýšení počtu PC stanic nově i v tomto oddělení připojených k internetu.

Vyšší a hůře dostupné regály jsou daní za malé prostory

Podstatné také je, že mnohé z regálů jsou nyní pojízdné, což nám umožňuje vyklidit střed místnosti pro pořádání přednášek, besed, akademie 3. věku atd. Jako nevýhodu nového řešení vidím, že některé regály jsou nyní vyšší, to znamená pro naše starší čtenáře obtížněji dostupné, ale je to prostě daň za málo prostoru. Vždyť normativ pro veřejné knihovny hovoří o  60 metrech čtverečných na 1000 obyvatel města a celý prostor kutnohorské knihovny určený veřejnosti tvoří 264 metrů čtverečných, tedy mnohonásobně méně. A to je prostě znát.

Zájemci o internet si přijdou na své

Současně s oddělením pro dospělé jsme inovovali oddělení informačních služeb, které je nejvíc využíváno zájemci o internet. I zde jsme vyměnili mobiliář, změnili počet i kvalitu připojených PC, zajistili WIFI přístup, k dispozici nově dali veřejnosti černobílou i barevnou kopírku. Zde je také jakási improvizovaná čítárna denního tisku, mrzí mne, že funguje odděleně od čítárny periodik, ale opět narážíme na nedostatečnou kapacitu prostoru. Takže noviny si u nás můžete přečíst hned v přízemí v tomto oddělení, časopisy v prvním patře naší knihovny.

Vybudují „family point“

Jako třetí jsme inovovali oddělení pro děti. Opět kompletní výměna regálového mobiliáře, opět část na kolečkách, abychom mohli vyklidit střed místnosti pro akce pořádané pro větší počet dětí. Dvě hrací podia, spoustu hraček, zvýšení počtu stanic PC - to je dosavadní výsledek. Zde budeme ještě pokračovat, chceme v průběhu letošního roku připravit jakýsi „family point“ našim čtenářům – rodičům malých dětí. Takže nás čeká instalace přebalovacího koutku, dokoupení některých hracích prvků a podobně.

To, co jsme v loňském roce nestihli, je dokončení výměny mobiliáře ve studovně a půjčovně v prvním patře. Zde je kromě již zmiňovaných časopisů k dispozici fond cizojazyčné literatury, fond CD a DVD  a fond studovny. Takové spojení je samo o sobě dost komplikované, opět mohu zmínit nedostatek prostoru. Ale již zpracovaný návrh bude realizován v průběhu prvního čtvrtletí tohoto roku a určitě přehlednosti a většímu komfortu také přispěje.“

Kterou z akcí pořádaných v uplynulém roce městskou knihovnou považujete za nejpovedenější?

„Obtížně se jmenuje jedna z akcí. To, co pořádáme v knihovně, není masově inzerováno, týká se vždy konkrétní skupiny našich čtenářů nebo obyvatel Kutné Hory. Z toho, co jsme připravili pro děti, ráda zmíním již tradiční Noc s Andersenem, kterou připravujeme vždy na přelomu března a dubna pro děti mladšího školního věku. Za úspěšný považuji pro tuto věkovou skupinu také prosincový Den pro dětskou knihu spojený s prodejem nových dětských knížek. Hodně spokojená jsem s průběhem Akademie třetího věku, kterou připravujeme už podruhé ve spolupráci s kolínskou Vysokou školou politických a společenských věd. A hodně spokojená jsem proto, že spokojeni jsou i naši účastníci, zájem mnohonásobně převyšuje naše prostorové možnosti. 

Jsem ráda, že si cestu k nám našlo Centrum pro integraci cizinců, které u nás jednou týdně poskytuje své služby, těší mne spolupráce s Oblastní charitou a uskutečněný společný projekt zaměřený na trénování paměti. Naše dlouhodobá setkávání s klienty, dnes už vlastně téměř přáteli z Domovů Barbora a Bartoloměj, spolupráce s Domovem důchodců, spokojenost s naší roznáškovou službou pro seniory – to všechno mne těší!“

S jakými plány vstupujete do prvního čtvrtletí letošního roku?

„Věřím, že věcnou diskusí s novým vedením našeho města budou pokračovat práce na přípravě nové budovy pro knihovnu a  že budeme hledat prostředky k realizaci této stavby.

Průzkum spokojenosti připravují ve spolupráci s odborníky

Na přelomu února a března připravujeme poměrně podrobný průzkum spokojenosti našich čtenářů. Tento průzkum připravujeme ve spolupráci s odborníky v oblasti sociologických průzkumů, chceme získat opravdu relevantní obraz toho, co je využívané, co se líbí, ale hlavně – co vadí, co chybí. Věnovat se budeme v průzkumu nejen skladbě knižního fondu, ale také prostorům, kvalitě a ochotě našeho personálu, běžným uživatelským potřebám jako je káva nebo parkování, otevírací doba apod.

Ráda bych, abychom s kolegyněmi našly recept na větší interakci s dětmi staršího školního věku.

Problémy vytváří vulgární návštěvníci

Aktuální problémy nám dělají někteří nepřizpůsobiví občané, kteří si veřejný prostor knihovny pletou se svým „doma“, obtěžují ostatní hlukem, špínou a vulgaritou.  

Pokračovat budou samozřejmě plánované akce jako akademie třetího věku, cyklus „S kutnohoráky po světě“ a další.“

V roce 2009 došlo k navýšení počtu čtenářů docházejících do prostor knihovny. Pokračoval tento trend i v uplynulém roce? Pokud ano, čím si to vysvětlujete?

„Nemám ještě k dispozici kompletní statistiku uplynulého roku, ale z pohledu na návštěvnost je už nyní možné vyvozovat, že mírný trend zvyšování návštěvnosti trvá. Fyzicky nás v uplynulém roce navštívilo přes 74 tisíc uživatelů, zvýšený ukazatel vykazují také virtuální návštěvy našich on-line služeb. Zde došlo k nárůstu z 13 tisíc na téměř 17 tisíc návštěv.“

Čím si zvyšující návštěvnost knihovny vysvětlujete?

„Věřím, že návštěvnost ovlivňuje prostředí, které se snažíme našim čtenářům neustále drobnými krůčky vylepšovat.

Složení fondu je také jistě důležitý ukazatel. Nejsme ale spokojeni s tím, že mnozí naši čtenáři čekají na novinky (prostý důvod – 1 exemplář knihy = 1 čtenář = 1 měsíc) neúnosně dlouho. Vedeme mezi sebou právě diskusi o tom, zda nekupovat víc exemplářů „bestsellerů“ na úkor vyváženosti skladby knižního fondu naší knihovny.

Myslím, že současná ekonomická situace může přivést do knihovny i ty, kteří své čtenářské potřeby zatím uspokojovali vlastním nákupem knih.“

Na závěr mi dovolte ještě jednu informaci. Ráda bych ustanovila při kutnohorské knihovně Radu čtenářů – tedy lidi, kteří mají ke knihovně vztah,  kteří by svým názorem pomáhali formovat obraz knihovny ve všech myslitelných směrech a měli chuť se na vývoji našich služeb podílet.

Zlata banka
Reklama
Prohlédnout galerii