Domaro
Reklama

Plány na atletický tunel budí emoce, zaskočily stolní tenisty, kickboxery a další bojovníky

28. březen 2021, 08:02

Kutná Hora – Zastupitelé na březnovém jednání schválili pětimilionovou spoluúčast na plánované rekonstrukci zázemí na stadionu SKP Olympia Kutná Hora, kde by mohl vzniknout také atletický tunel (informace zde). Na sociálních sítích toto téma vyvolalo diskusi, zejména dalších oddílů, které kromě atletů na stadionu působí.

Stolní tenis

Při prohlídce předložených situačních plánků výstavby předmětného Atletického tunelu nám „v žilách ztuhla krev“, jako dlouholetým „obyvatelům – uživatelům – nájemcům“ budovy č.p. 617 v majetku Města Kutná Hora – nově opravené herny Oddílu stolního tenisu SKP Olympia Kutná Hora, z.s, a tělocvičny v prvním patře pro bojová umění, Střelecká ul. č.p. 617, Kutná Hora, která se nachází ve sportovním areálu SKP Olympia Kutná Hora.

Proč nám v žilách ztuhla krev? Protože při bližším prostudování plánků jsme zjistili, že v pravé části plánků výstavby atletického tunelu, vedle novostavby a recepce proběhne rekonstrukce nedávno nově opravené budovy č.p. 617 a z naší pronajaté herny stolního tenisu v přízemí se stanou kanceláře a technika pro atlety a v prvním patře, kde se dnes nachází tělocvična s trvale uloženými „žíněnkami tatami“ tří oddílů bojových umění (jiu-jitsu, aikido a kick box) má vzniknout posilovna a regenerace pro atlety.

Co to v praxi bude znamenat? Oddíl stolního tenisu SKP Olympia v Kutné Hoře nenajde odpovídající hernu stolního tenisu a pravděpodobně bude odsouzen k zániku!

Tři úspěšné oddíly bojových umění jiu-jitsu, aikido a kick box potká pravděpodobně stejný osud jako oddíl stolního tenisu SKP Olympia a budou v Kutné Hoře také odsouzeni k zániku, vzhledem k tomu, že nenajdou žádnou místnost, kde by mohlo být trvale na podlaze položeno tatami, mohl být umístěn ring a na stěnách a stropech jejich cvičební nástroje, posilovací nástroje a boxovací pytle atd.

Toto je zatím plánovaný osud zániku čtyř oblíbených kutnohorských oddílů, dodnes letitě využívajících budovu č.p. 617 Kutná Hora (stolní tenis tam má hernu od roku 1990 a bojová umění o něco méně), pokud by nedošlo k úpravě atletické studie výstavby atletického tunelu.

My čtyři postižené oddíly věříme ve spravedlivý úsudek majitele budovy Střelecká ul. 617, Kutná Hora, tj. Město Kutná Hora a že požádá atletický oddíl SKP Olympia Kutná Hora, z.s. o přepracování studie atletického tunelu s tím, že původní opravená budova č.p. 617 bude ponechána pro využívání stávajícími nájemci, to znamená přízemí herna stolního tenisu a první patro bojovými uměními.

Oddíl stolního tenisu a oddíly bojových umění samozřejmě nemají nic proti výstavbě atletického tunelu, akci jako takovou vítají, jenom nám prosím ponechte naše stávající herny.

Z atletického stadionu SKP Olympia Kutná Hora bude i nadále víceméně multifunkční zařízení pro více sportů jako jsou atleti, spartanrace, stolní tenis a bojová umění.

Rekonstrukce budovy proběhla pod vedením správce sportovišť Města Kutná Hora Oty Morawského v roce 2015 - 16, opravou střech, okapů, podlahou a osvětlením v herně stolního tenisu a opravou tělocvičny v prvním patře včetně pokládky nového povrchu tatami. V loňském roce došlo k výstavbě nového plynového kotle a bojleru pro ekonomické vytápění této budovy č.p. 617 a nový kotel je umístěný v přízemí v šatně oddílu stolního tenisu.

Tímto prosíme pronajímatele obou tělocvičen, tj. Město Kutná Hora o zachování možnosti sportování všech čtyřech stávajících oddílů v této budově č.p. 617 a zajištění změny studie pro výstavbu atletického tunelu.

Prohlášení

1) Nikdo z atletického oddílu SKP Olympia Kutná Hora s námi studie stavby atletického tunelu neprojednával a ani nám nesdělili, že už tam pro nás není místo a že s námi v herně stolního tenisu a tělocvičně bojových umění ve stávající budově Střelecká č.p. 617, Kutná Hora již nepočítají.

2) Dále jsme se dotazovali sportovní komise s poradním hlasem při MěÚ Kutná Hora, zda odsouhlasila stavbu atletického tunelu a naše vystěhování čtyř oddílů z budovy č.p. 617 a ta také nic nevěděla, stavbu a dotaci s nimi také nikdo z vedení atletického oddílu neprojednával!

Alois Salák st.

Aikido

Jako vedoucí oddílu Aikido si názor na tento projekt jako takový teprve utvářím, jelikož jsem o něm před pár dny ještě nevěděl. Obecně mě těší, když má každý člověk možnosti věnovat se tomu, co má rád a co ho baví. Ovšem nesouhlasím s tím, aby jeden spolek profitoval z likvidace čtyř dalších oddílů s existující členskou základnou a historií, tradicí. Dle plánku, co nám byl zatím k dispozici a z prvotních informací, se s námi dále na Olympii asi nepočítá. Takže z dosud multifunkčního sportovního areálu, kde se praktikuje Aikido, Kick Box, BJJ, stolní tenis a atletika, zbude "jen" atletika. Pamatuji tam i posilovnu pro kulturisty, Ti také někam zmizeli... Já osobně jsem spíš upřímně doufal v pokračování funkční revitalizaci budovy (výměnu oken, vstupních dveří...). Tohle by mě nenapadlo.

O projektu jsem se dozvěděl v úterý 23. března ráno až z článku na svoboda info. V tomto případě mi celý postup vedení olympijské atletiky přijde účelový, nesportovní a velmi nečestný, a to z důvodu, že zastupitelstvu města měli předat informaci, že o projektu tunelu víme a že nejsme proti. Vnímám to jako nepochopitelný podraz. Přitom cituji předmětný článek ze svoboda.info z 23. března 2021 „Místopředseda atletického oddílu Tomáš Kaprálek ocenil, že se mohl s většinou zastupitelů setkat přímo na stadionu (Olympia)...“. Proč jsme nebyli pozváni my, jako zástupci dalších zdejších klubů, abychom se mohli vyjádřit? Další vyjádření pana místopředsedy atletického oddílu ve smyslu: „Celoroční využití nebude jen pro nás, ale i pro další subjekty, které budou mít zájem na stadionu působit.“ není pro stávající kluby realitou – pingpongové stoly není možné stále někam skládat a rozkládat, stejně tak tatami (celopodlahovou žíněnku) z naší tělocvičny, a to nejen z časových důvodů a také s ohledem na brzké opotřebení a znehodnocení. A to nemluvím o boxovacích pytlech, nebo ringu, co mají kluci z Kick Boxu...

Teď bohužel netrénujeme kvůli covid – takže máme zavřeno. Ale v normálních časech cvičíme v patře ve vybavené tělocvičně pro bojové sporty, kde je položeno tatami (celopodlahová žíněnka). Ta, co mi je známo, je v Kutné Hoře jediná a pro cvičení aikido je tatami prakticky nutností. V aikido se aplikují mj. techniky hodů – nage, takže se dost padá - asi před 6 lety se stalo, že jsme byli asi měsíc bez žíněnek, jenom na prknech... techniku pádů to sice dost vyčistilo, ale byly to prostě tvrdé časy. Jinak se zde střídáme s kluky z Kick boxu a brazilského Jiu Jitsu. Dole v přízemí je stolní tenis. Myslím, že jsme tam dobrá parta, na všem jsme se vždycky domluvili. V místě naší tělocvičny je v plánech tunelu napsáno „Regenerace“.

V této době, která nejen sportu příliš nepřeje, pro nás případná realizace projektu bude znamenat asi velké, zásadní existenční problémy. Konec? Reálně nevím, kde jinde bychom našli potřebné zázemí. Ostatní tělocvičny ve městě jsou dost vytížené a bez tatami. Podívejte Aikido v Kutné Hoře cvičím už přes 20 let. Z toho většinu času právě v tělocvičně na Olympii. Za tu dobu skrz můj oddíl prošly možná stovky lidí, někteří cvičili kratší, jiní delší dobu, někteří se k nám i po mnoha letech vracejí. V oddíle máme dva mezinárodně uznané mistrovské stupně (2. a 1. dan aikikai Hombu dojo, černé pásy), jsme členy České asociace aikido, já od ČAA mám propůjčen titul fukušidoin a tedy mj. jako komisař mohu zkoušet na žákovské stupně – minulý rok jsme u nás stihli i úspěšné zkoušky. Byla by škoda zrušit po takové době kutnohorský oddíl. Těžko si to umím přestavit. Co mě skutečně štve, je že bychom měli končit kvůli podrazu a bezohlednosti. Jiná slova v tuto chvíli pro chování a postup vedení atletického oddílu z Olympie, pana Ptáčka a pana Kaprálka, nemám. Máme domluveny ještě důležité schůzky s panem místostarostou, Vítem Šnajdrem a konečně také s vedením atletiky. Věřím, že se nám podaří najít řešení. V tuto chvíli to ale bohužel bez pomoci a podpory města těžko zvládneme. Konec ale říkat nechci – spíš nikdy se nevzdat. Aikido je cesta a ta nikdy nekončí.

Jan Unger

Kick box

Osobně vítám každé zlepšení podmínek pro sportování v Kutné Hoře ať jde o jakýkoliv sport nebo sportoviště. Co však v tomto konkrétním případě vítat nemohu jsou následky, které projekt bude mít pro další čtyři sportovní subjekty (kickbox, aikido, BJJ, stolní tenis) využívající prostory budovy tělocvičny na Olympii.

O projektu jsme se dozvěděli až z článku na internetu. Konkrétně z článku na webu svoboda.info ze dne 23. března 2021. O záměru stavby běžeckého tunelu a jeho přímého dopadu na náš oddíl nás neinformovali zástupci atletického oddílu ani městského úřadu. Bylo to takové jednání o nás bez nás. Doteď nevím, co si o takovém způsobu jednání myslet.

Trénujeme v patře budovy č.p. 617 v areálu Olympie. Jedná se o tělocvičnu přizpůsobenou bojovým sportům. Na podlaze je položeno tatami, na zdech jsou trvale ukotveny boxovací pytle a rovněž zde máme boxerský ring. Tento prostor sdílíme s oddílem aikida a oddílem BJJ. Fungujeme vedle sebe spoustu let a bez jakýchkoliv problémů.

Obávám se, že realizace projektu bude znamenat zánik našeho oddílu, který mimochodem vychoval několik reprezentantů ČR, mistrů světa a Evropy a jsme jedním z nejúspěšnějších oddílu kickboxu v ČR. Žádná alternativa jiného prostoru, kde bychom mohli po realizaci projektu působit nám nebyla nabídnuta a ani o žádné takové v Kutné Hoře nevím. Vybavení jako ring, boxovací pytle a tatami nemůžeme po každém tréninku rozložit a odvést si s sebou, což je první a zcela zásadní problém a druhým je, že týdně máme na Olympii sedm tréninkových jednotek a pochybuji, že by některá z kutnohorských hal měla takové volné kapacity. I z toho důvodu mi rozhodnutí zrušit tělocvičnu pro bojové sporty přijde od atletu velmi sobecké a od města v přímém rozporu s podporou sportu ve městě. Toto je spíš likvidace čtyř sportovních subjektů na úkor jednoho.

Josef Macháček

Související článek:
Na stadionu Olympie by konečně mohlo vzniknout důstojné zázemí, včetně atletického tunelu

Foto archiv oddílů SKP Olympia Kutná Hora
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Plány na atletický tunel budí emoce, zaskočily stolní tenisty, kickboxery a další bojovníky

Plány na atletický tunel budí emoce, zaskočily stolní tenisty, kickboxery a další bojovníky

28. březen 2021

Kutná Hora – Zastupitelé na březnovém jednání schválili pětimilionovou spoluúčast na plánované rekonstrukci zázemí na stadionu SKP Olympia Kutná Hora, kde by mohl vzniknout také atletický tunel (informace zde). Na sociálních sítích toto téma vyvolalo diskusi, zejména dalších oddílů, které kromě atletů na stadionu působí.

Stolní tenis

Při prohlídce předložených situačních plánků výstavby předmětného Atletického tunelu nám „v žilách ztuhla krev“, jako dlouholetým „obyvatelům – uživatelům – nájemcům“ budovy č.p. 617 v majetku Města Kutná Hora – nově opravené herny Oddílu stolního tenisu SKP Olympia Kutná Hora, z.s, a tělocvičny v prvním patře pro bojová umění, Střelecká ul. č.p. 617, Kutná Hora, která se nachází ve sportovním areálu SKP Olympia Kutná Hora.

Proč nám v žilách ztuhla krev? Protože při bližším prostudování plánků jsme zjistili, že v pravé části plánků výstavby atletického tunelu, vedle novostavby a recepce proběhne rekonstrukce nedávno nově opravené budovy č.p. 617 a z naší pronajaté herny stolního tenisu v přízemí se stanou kanceláře a technika pro atlety a v prvním patře, kde se dnes nachází tělocvična s trvale uloženými „žíněnkami tatami“ tří oddílů bojových umění (jiu-jitsu, aikido a kick box) má vzniknout posilovna a regenerace pro atlety.

Co to v praxi bude znamenat? Oddíl stolního tenisu SKP Olympia v Kutné Hoře nenajde odpovídající hernu stolního tenisu a pravděpodobně bude odsouzen k zániku!

Tři úspěšné oddíly bojových umění jiu-jitsu, aikido a kick box potká pravděpodobně stejný osud jako oddíl stolního tenisu SKP Olympia a budou v Kutné Hoře také odsouzeni k zániku, vzhledem k tomu, že nenajdou žádnou místnost, kde by mohlo být trvale na podlaze položeno tatami, mohl být umístěn ring a na stěnách a stropech jejich cvičební nástroje, posilovací nástroje a boxovací pytle atd.

Toto je zatím plánovaný osud zániku čtyř oblíbených kutnohorských oddílů, dodnes letitě využívajících budovu č.p. 617 Kutná Hora (stolní tenis tam má hernu od roku 1990 a bojová umění o něco méně), pokud by nedošlo k úpravě atletické studie výstavby atletického tunelu.

My čtyři postižené oddíly věříme ve spravedlivý úsudek majitele budovy Střelecká ul. 617, Kutná Hora, tj. Město Kutná Hora a že požádá atletický oddíl SKP Olympia Kutná Hora, z.s. o přepracování studie atletického tunelu s tím, že původní opravená budova č.p. 617 bude ponechána pro využívání stávajícími nájemci, to znamená přízemí herna stolního tenisu a první patro bojovými uměními.

Oddíl stolního tenisu a oddíly bojových umění samozřejmě nemají nic proti výstavbě atletického tunelu, akci jako takovou vítají, jenom nám prosím ponechte naše stávající herny.

Z atletického stadionu SKP Olympia Kutná Hora bude i nadále víceméně multifunkční zařízení pro více sportů jako jsou atleti, spartanrace, stolní tenis a bojová umění.

Rekonstrukce budovy proběhla pod vedením správce sportovišť Města Kutná Hora Oty Morawského v roce 2015 - 16, opravou střech, okapů, podlahou a osvětlením v herně stolního tenisu a opravou tělocvičny v prvním patře včetně pokládky nového povrchu tatami. V loňském roce došlo k výstavbě nového plynového kotle a bojleru pro ekonomické vytápění této budovy č.p. 617 a nový kotel je umístěný v přízemí v šatně oddílu stolního tenisu.

Tímto prosíme pronajímatele obou tělocvičen, tj. Město Kutná Hora o zachování možnosti sportování všech čtyřech stávajících oddílů v této budově č.p. 617 a zajištění změny studie pro výstavbu atletického tunelu.

Prohlášení

1) Nikdo z atletického oddílu SKP Olympia Kutná Hora s námi studie stavby atletického tunelu neprojednával a ani nám nesdělili, že už tam pro nás není místo a že s námi v herně stolního tenisu a tělocvičně bojových umění ve stávající budově Střelecká č.p. 617, Kutná Hora již nepočítají.

2) Dále jsme se dotazovali sportovní komise s poradním hlasem při MěÚ Kutná Hora, zda odsouhlasila stavbu atletického tunelu a naše vystěhování čtyř oddílů z budovy č.p. 617 a ta také nic nevěděla, stavbu a dotaci s nimi také nikdo z vedení atletického oddílu neprojednával!

Alois Salák st.

Aikido

Jako vedoucí oddílu Aikido si názor na tento projekt jako takový teprve utvářím, jelikož jsem o něm před pár dny ještě nevěděl. Obecně mě těší, když má každý člověk možnosti věnovat se tomu, co má rád a co ho baví. Ovšem nesouhlasím s tím, aby jeden spolek profitoval z likvidace čtyř dalších oddílů s existující členskou základnou a historií, tradicí. Dle plánku, co nám byl zatím k dispozici a z prvotních informací, se s námi dále na Olympii asi nepočítá. Takže z dosud multifunkčního sportovního areálu, kde se praktikuje Aikido, Kick Box, BJJ, stolní tenis a atletika, zbude "jen" atletika. Pamatuji tam i posilovnu pro kulturisty, Ti také někam zmizeli... Já osobně jsem spíš upřímně doufal v pokračování funkční revitalizaci budovy (výměnu oken, vstupních dveří...). Tohle by mě nenapadlo.

O projektu jsem se dozvěděl v úterý 23. března ráno až z článku na svoboda info. V tomto případě mi celý postup vedení olympijské atletiky přijde účelový, nesportovní a velmi nečestný, a to z důvodu, že zastupitelstvu města měli předat informaci, že o projektu tunelu víme a že nejsme proti. Vnímám to jako nepochopitelný podraz. Přitom cituji předmětný článek ze svoboda.info z 23. března 2021 „Místopředseda atletického oddílu Tomáš Kaprálek ocenil, že se mohl s většinou zastupitelů setkat přímo na stadionu (Olympia)...“. Proč jsme nebyli pozváni my, jako zástupci dalších zdejších klubů, abychom se mohli vyjádřit? Další vyjádření pana místopředsedy atletického oddílu ve smyslu: „Celoroční využití nebude jen pro nás, ale i pro další subjekty, které budou mít zájem na stadionu působit.“ není pro stávající kluby realitou – pingpongové stoly není možné stále někam skládat a rozkládat, stejně tak tatami (celopodlahovou žíněnku) z naší tělocvičny, a to nejen z časových důvodů a také s ohledem na brzké opotřebení a znehodnocení. A to nemluvím o boxovacích pytlech, nebo ringu, co mají kluci z Kick Boxu...

Teď bohužel netrénujeme kvůli covid – takže máme zavřeno. Ale v normálních časech cvičíme v patře ve vybavené tělocvičně pro bojové sporty, kde je položeno tatami (celopodlahová žíněnka). Ta, co mi je známo, je v Kutné Hoře jediná a pro cvičení aikido je tatami prakticky nutností. V aikido se aplikují mj. techniky hodů – nage, takže se dost padá - asi před 6 lety se stalo, že jsme byli asi měsíc bez žíněnek, jenom na prknech... techniku pádů to sice dost vyčistilo, ale byly to prostě tvrdé časy. Jinak se zde střídáme s kluky z Kick boxu a brazilského Jiu Jitsu. Dole v přízemí je stolní tenis. Myslím, že jsme tam dobrá parta, na všem jsme se vždycky domluvili. V místě naší tělocvičny je v plánech tunelu napsáno „Regenerace“.

V této době, která nejen sportu příliš nepřeje, pro nás případná realizace projektu bude znamenat asi velké, zásadní existenční problémy. Konec? Reálně nevím, kde jinde bychom našli potřebné zázemí. Ostatní tělocvičny ve městě jsou dost vytížené a bez tatami. Podívejte Aikido v Kutné Hoře cvičím už přes 20 let. Z toho většinu času právě v tělocvičně na Olympii. Za tu dobu skrz můj oddíl prošly možná stovky lidí, někteří cvičili kratší, jiní delší dobu, někteří se k nám i po mnoha letech vracejí. V oddíle máme dva mezinárodně uznané mistrovské stupně (2. a 1. dan aikikai Hombu dojo, černé pásy), jsme členy České asociace aikido, já od ČAA mám propůjčen titul fukušidoin a tedy mj. jako komisař mohu zkoušet na žákovské stupně – minulý rok jsme u nás stihli i úspěšné zkoušky. Byla by škoda zrušit po takové době kutnohorský oddíl. Těžko si to umím přestavit. Co mě skutečně štve, je že bychom měli končit kvůli podrazu a bezohlednosti. Jiná slova v tuto chvíli pro chování a postup vedení atletického oddílu z Olympie, pana Ptáčka a pana Kaprálka, nemám. Máme domluveny ještě důležité schůzky s panem místostarostou, Vítem Šnajdrem a konečně také s vedením atletiky. Věřím, že se nám podaří najít řešení. V tuto chvíli to ale bohužel bez pomoci a podpory města těžko zvládneme. Konec ale říkat nechci – spíš nikdy se nevzdat. Aikido je cesta a ta nikdy nekončí.

Jan Unger

Kick box

Osobně vítám každé zlepšení podmínek pro sportování v Kutné Hoře ať jde o jakýkoliv sport nebo sportoviště. Co však v tomto konkrétním případě vítat nemohu jsou následky, které projekt bude mít pro další čtyři sportovní subjekty (kickbox, aikido, BJJ, stolní tenis) využívající prostory budovy tělocvičny na Olympii.

O projektu jsme se dozvěděli až z článku na internetu. Konkrétně z článku na webu svoboda.info ze dne 23. března 2021. O záměru stavby běžeckého tunelu a jeho přímého dopadu na náš oddíl nás neinformovali zástupci atletického oddílu ani městského úřadu. Bylo to takové jednání o nás bez nás. Doteď nevím, co si o takovém způsobu jednání myslet.

Trénujeme v patře budovy č.p. 617 v areálu Olympie. Jedná se o tělocvičnu přizpůsobenou bojovým sportům. Na podlaze je položeno tatami, na zdech jsou trvale ukotveny boxovací pytle a rovněž zde máme boxerský ring. Tento prostor sdílíme s oddílem aikida a oddílem BJJ. Fungujeme vedle sebe spoustu let a bez jakýchkoliv problémů.

Obávám se, že realizace projektu bude znamenat zánik našeho oddílu, který mimochodem vychoval několik reprezentantů ČR, mistrů světa a Evropy a jsme jedním z nejúspěšnějších oddílu kickboxu v ČR. Žádná alternativa jiného prostoru, kde bychom mohli po realizaci projektu působit nám nebyla nabídnuta a ani o žádné takové v Kutné Hoře nevím. Vybavení jako ring, boxovací pytle a tatami nemůžeme po každém tréninku rozložit a odvést si s sebou, což je první a zcela zásadní problém a druhým je, že týdně máme na Olympii sedm tréninkových jednotek a pochybuji, že by některá z kutnohorských hal měla takové volné kapacity. I z toho důvodu mi rozhodnutí zrušit tělocvičnu pro bojové sporty přijde od atletu velmi sobecké a od města v přímém rozporu s podporou sportu ve městě. Toto je spíš likvidace čtyř sportovních subjektů na úkor jednoho.

Josef Macháček

Související článek:
Na stadionu Olympie by konečně mohlo vzniknout důstojné zázemí, včetně atletického tunelu

Zlata banka
Reklama
Foto archiv oddílů SKP Olympia Kutná Hora
Prohlédnout galerii