Podle řidiče kamionu lze dopravu náklaďáků přes Kutnou Horu lehce regulovat

31. červenec 2012, 12:20
(aktualizováno: 31. červenec 2012, 12:27)

Kutná Hora - Kamionová doprava stále více zatěžuje české silnice a téměř jistě na Kutnohorsku ještě více zhoustne po středeční uzavírce kvůli napojování nového kolínského obchvatu (pozn. info zde.). Při cestě z Říčan do Kutné Hory můžete napočítat i sedm desítek tahačů, které v dnešní době klidně potkáte i na silnicích druhé a třetí třídy. Redakce www.svoboda.info získala otevřenou zpověď bývalého řidiče kamionu, který kromě prakticky celé západní i východní Evropy projel třeba i kus Asie. Za volantem seděl sedmáct let. Na přání řidiče nezveřejňuje jeho jméno:

zde.

Kde se řidičům velkých nákladních vozidel jezdí nejlépe?
Ve Švédsku. Mají tam pěkné silnice a to včetně těch nižších tříd. Tamní komunikaci třetí třídy odpovídá kvalitou naše "jednička". Největší rozdíl mezi silnicemi ve Švédsku a České republikce je v kvalitě asfaltu a asi i v technologii stavby. Ve Švédsku jsem si nikde nevšimnul záplat, které lze vidět u nás. Možná tam silnice opravují i tak rychle, že řidiči ani nestačí zaznamenat, že je silnice opravená.

Ne málo kluků v osmdesátých letech toužilo po povolání řidiče kamionu, v té době šlo i o lukrativní zaměstnání. Jak je tomu dnes?
Za komunistů si chlapi za volantem slušně vydělali na tu dobu solidní peníze. Ve výplatě bylo zohledněné, že je člověk mimo rodinu a republiku. A co si budeme vyprávět, přivydělali si i prodejem věcí ze "západu", které u nás běžně k dostání nebyly. V dnešní době práce řidiče kamionu není vůbec finančně zajímavá. Platy se pohybují kolem pětatřiceti tisíc. Pokud to ale člověk přepočítá na dobu, kolik hodin a času stráví v autě, jde o podprůměrné peníze. A to ještě devětadevadesát procent českých dopravců vám napíše minimální mzdu a zbytek vám vyplácí formou diet. Takže problém nastane při odchodu do důchodu a nebo i při nemoci. Nemluvím o dlouhodobých zdravotních problémech. Tak to u nás funguje a nikoho to nezajímá. Poslanci jsou hluší a slepí. Dělají, že o tom neví a já dám krk na to, že o tom ví všichni a vyhovuje jim to. Zajímalo by mě, proč papalášům není divné, že kamioňáci pobírají třeba dvacet let základní mzdu.

Kdo se dnes může stát řidičem kamionu?
Každý. Dnes může s kamionem jezdit - slušně řečeno - cvičená opice.

Ještě nedávno se provalily případy, že s kamionem jezdili třeba řidiči bez oprávnění nebo prakticky hned po získání řidičáku. A dnes?
Po těchto případech se dnes ti lepší dopravci alespoň na svého potencionálního zamětnance informují u předchozích zaměstnavatelů. Byla ale doba taková, že někdo přišel, papíry měl "z rychlíku", dostal úplně nový náklaďák a jel. A to ani třeba nevěděl, kde je Rozvadov.

Jak vnímáte častou kritiku a mnohdy i nadávky na řidiče kamionů?
Nadávají na nás, důvodů je více. Můžu obhajovat řidiče osobních vozidel, protože mi také vadí, co se na silnicích odehrává. Na druhou stranu vidím, jak to funguje, když sedím za volantem čtyřicetitunového auta a vím, co smím a co ne. Co po mně dopravce chce.

Jsou řidiči kamionu pod tlakem?
Jsou. A to od rána do večera, 24 hodin denně. A to jsou ještě takoví dopravci, že když má řidič s bídou devět hodin spánku, tak vám dokáží pětkrát zavolat, kde jste a proč nejedete. Netvrdím, že to dělají všichni, ale je jich hodně. Termíny se zcela zbytečně krátí. Je to také tím, že se přepravy neprodávají přímo, ale prodávají se přes deset překupníků a rádoby špeditérů a každý si na tom chce utrhnout čas a peníze. Výsledek je ten, že přepravce jede za minimální peníze a aby je někde dohnal, sebere je řidičovi. Třeba za nadspotřebu nafty nebo nedodržení času. Hlídá se, aby řidiči nejezdili po dálnicích, aby šetřili. A to dělají všichni, při stávajících cenách mýta chtějí ušetřit všichni.  Šoféři jsou tepaná zvěř, od skladníka počínaje, který na ně huláká, až po svého šéfa. Je to nejhůře placená práce v této republice, s šoféry jednají jako s povlem. Netvrdím, že jsou všichni perfektní a bezvadní, všude je něco, ale jezdil jsem v Holandsku a v Německu a zjistili jsme, že tam jdou na kamion chlapi z jiných profesí - třeba instalatéři, kteří přes zimu nemají práci, tak než aby šli v Holandsku na pracovní úřad, jdou jezdit s kamionem. Odjezdí zimu a na jaře se vrátí ke své profesi. A to nemluvím o tom, že řidiči jsou jednou nohou v kriminále. Také se v poslední době rozmohlo přepadávání řidičů. Ani tak ne kvůli zboží, ale dnes každý ví, že řidiči u sebe mají počítače, televize, kreditní karty telefony.

Jak je řidič finančně motivovaný?
Není mi to jasné, že to nikdo neřeší, ale řidiči jsou většinou placení procentem z fakturace za převezené zboží. Co mi je jako řidičovi do toho, kolik kdo fakturuje. Já mám být oceněný jako řidič. Ať mě každý ocení tak, jak má - měl bych dostat mzdu a diety. To tady nefunguje. A to ještě nevidím důvod, proč by mi dopravce měl vyprávět, za kolik co jezdí a proto si myslím, že ceny za přepravené zboží "pro řidiče" jsou smyšlené. Průměr platů u nás je třicet, pětatřicet tisíc. Když má někdo o dva tisíce více, dopravce mu je strhne jinde. Jak když jsou domluvení.

Volba trasy na řidičovi není?
Už dávno ne, než dojede na nákladku, většinou už ví, kudy má jet a trasu má danou. Jsou i firmy, že pokud se řidič od dané trasy odchýlí, protože ho na satelitu vidí, jsou schopné mu strhnout peníze. Každý z řidičů na sebe nechá radši hulákat někde v zácpě, svému nadřízenému těžko vysvětlí, že po dálnici je to rychlejší. Jízda po vedlejších komunikacích je zase náročná na spotřebu, za kterou je trestaný řidič. Ten ušetří za mýto na dálnici a nadřízený ho ještě připraví o prémie za "nadspotřebu". Tak to prostě funguje, i když to žádný dopravce nepřizná.

Kamiony v dnešní době lze ale potkat i na silních druhé a třetí třídy...
Jezdí se tam také, je to tím, že si dneska lidé nechají materiál přivést kamionem pomalu až na chatu. Druhou věcí je, že špeditéři na dopravu nemají školy, dispečeři jsou většinou kluci s maturitou, kteří toho o dopravě příliš neví. Takže jsou klidně schopní poslat čtyřicetitunový náklad na silnice, kde jsou pětitunové mostky a podobně. To je škoda slov, ani se mi o tom nechce mluvit.

Po Evropě také cestuje asi hodně zboží zbytečně...
Na to mám jednu perličku: Ve Vítkovicích jsem naložil trubky, odvezl je do Holandska. Tam mi dali jiné doklady a s těmi samými trubkami jsem jel do Hodonína. Tam byli náramně spokojení s "holandskými" trubkami a říkali, že je škoda, že se takové trubky nevyrábí u nás a že takovou kvalitu u nás nikde neseženou. To jsem se jen zasmál a to zdaleka není jediný případ. Kdyby fungovala logistika tak, jak všichni tvrdí, vyjelo by auto z bodu A do bodu B, tak by vyložilo a dostalo by další náklad. To tak ale nefunguje. Někam dovezete věc, tam ji vezme druhý kamion a ten ji veze nazpět. To ale nikoho nezajímá, dopravce má zakázku a řidič práci.

Snaží se řidiči rychlejší noční jízdou například přes obce dohnat časovou ztrátu?
Je to na každém řidičovi. Když disponent naplánuje trasu na osm hodin a ona trvá dvanáct hodin, ať je za to potrestaný on. Zato řidič přece nemůže, pokud se nefláká a jede tak, jak má.

Jak se díváš na objížďku kvůli napojování kolínského obchvatu?
Bude to těžké, ale nedá se nic dělat. Je to podobné, jako když na dvanáct dní uzavřeli Jižní spojku v Praze. Jenom to chce, aby tam stáli policisté a dopravu dirigovali. Tady se všichni vztekají, proč kamiony jezdí přes Kutnou Horu, ale na to by stačila jedna značka.

Dá se tedy kamionová doprava přes Kutnou Horu podle tebe nějak regulovat?
Určitě ano, dá se dát zákaz tranzitu nad 12 tun, což je jednoduchá značka a nestojí tolik peněz. Pak ještě směrovou tabuli, která kamiony požene k dálnici a dál už to je jen věcí policie. Když si tam na týden stoupnou, pojede tam třeba Polák a bude mít papíry s cílem v Mnichově, tak mu dají flastr. Ne ale dva tisíce korun, ať to dávají, jako třeba ve Francii. Pokud tam poruším dobu řízení, vypálí mi klidně i dvěstě tisíc. Proč tam to jde a u nás ne? Tady dají směšnou pokutu deset tisíc dopravci, který ji pak stejně strhne řidičovi. Řekne mu: "Vždyť si jezdit nemusel." Ono to tak není, ale je to tvrzení proti tvrzení. Dám také krk i na to, že pokud by se mýto zavedlo i na silnice prvních tříd, budou kamiony jezdit po dálnicích.

Kolik se dá ušetřit na mýtu při nevyužívání dálnic?
Tak pro přestavu - z Prahy na Rozvadov je to zhruba šest stovek na jednom autu. A dopravce těch aut má třeba i sto...

Komentáře
Re: - vložil vložil řidič a občan z Kutné Hory - 3. srpen 2012, 14:52

No to tvrdil (jak jinak) anonymous včera 21:58 milý anonymousi (jak jinak) dnes ve 14:09. Takže anonymous (jak jinak) to ví. Tak hlaně, že se diskuuje!

Re: - vložil Anonymous - 3. srpen 2012, 14:09

Policie v Kutný Hoře ví a nečiní??? To je zajímavý todle vědět...

Re: - vložil Anonymous - 3. srpen 2012, 13:56

to jako, že po tvém přihlášení tahle diskuze skončí, to lze taky chápat jako že tady všem přítomným anonymům vyhrožuješ ??? sám seš pořád taky jenom anonym, tak se do nikoho nenavážej... a jestli pracuješ ve funkci, kde můžeš cokoli ovlivňovat v tomto směru, tak pracuj poctivě za co bereš výplatu anonym neanonym....a ber rady od lidí i když anonymních jako podnět k poctivě odvedené práci.

AVE_CZ
Reklama
Podle řidiče kamionu lze dopravu náklaďáků přes Kutnou Horu lehce regulovat

Podle řidiče kamionu lze dopravu náklaďáků přes Kutnou Horu lehce regulovat

31. červenec 2012
(aktualizováno: 31. červenec 2012, 12:27)

Kutná Hora - Kamionová doprava stále více zatěžuje české silnice a téměř jistě na Kutnohorsku ještě více zhoustne po středeční uzavírce kvůli napojování nového kolínského obchvatu (pozn. info zde.). Při cestě z Říčan do Kutné Hory můžete napočítat i sedm desítek tahačů, které v dnešní době klidně potkáte i na silnicích druhé a třetí třídy. Redakce www.svoboda.info získala otevřenou zpověď bývalého řidiče kamionu, který kromě prakticky celé západní i východní Evropy projel třeba i kus Asie. Za volantem seděl sedmáct let. Na přání řidiče nezveřejňuje jeho jméno:

zde.

Kde se řidičům velkých nákladních vozidel jezdí nejlépe?
Ve Švédsku. Mají tam pěkné silnice a to včetně těch nižších tříd. Tamní komunikaci třetí třídy odpovídá kvalitou naše "jednička". Největší rozdíl mezi silnicemi ve Švédsku a České republikce je v kvalitě asfaltu a asi i v technologii stavby. Ve Švédsku jsem si nikde nevšimnul záplat, které lze vidět u nás. Možná tam silnice opravují i tak rychle, že řidiči ani nestačí zaznamenat, že je silnice opravená.

Ne málo kluků v osmdesátých letech toužilo po povolání řidiče kamionu, v té době šlo i o lukrativní zaměstnání. Jak je tomu dnes?
Za komunistů si chlapi za volantem slušně vydělali na tu dobu solidní peníze. Ve výplatě bylo zohledněné, že je člověk mimo rodinu a republiku. A co si budeme vyprávět, přivydělali si i prodejem věcí ze "západu", které u nás běžně k dostání nebyly. V dnešní době práce řidiče kamionu není vůbec finančně zajímavá. Platy se pohybují kolem pětatřiceti tisíc. Pokud to ale člověk přepočítá na dobu, kolik hodin a času stráví v autě, jde o podprůměrné peníze. A to ještě devětadevadesát procent českých dopravců vám napíše minimální mzdu a zbytek vám vyplácí formou diet. Takže problém nastane při odchodu do důchodu a nebo i při nemoci. Nemluvím o dlouhodobých zdravotních problémech. Tak to u nás funguje a nikoho to nezajímá. Poslanci jsou hluší a slepí. Dělají, že o tom neví a já dám krk na to, že o tom ví všichni a vyhovuje jim to. Zajímalo by mě, proč papalášům není divné, že kamioňáci pobírají třeba dvacet let základní mzdu.

Kdo se dnes může stát řidičem kamionu?
Každý. Dnes může s kamionem jezdit - slušně řečeno - cvičená opice.

Ještě nedávno se provalily případy, že s kamionem jezdili třeba řidiči bez oprávnění nebo prakticky hned po získání řidičáku. A dnes?
Po těchto případech se dnes ti lepší dopravci alespoň na svého potencionálního zamětnance informují u předchozích zaměstnavatelů. Byla ale doba taková, že někdo přišel, papíry měl "z rychlíku", dostal úplně nový náklaďák a jel. A to ani třeba nevěděl, kde je Rozvadov.

Jak vnímáte častou kritiku a mnohdy i nadávky na řidiče kamionů?
Nadávají na nás, důvodů je více. Můžu obhajovat řidiče osobních vozidel, protože mi také vadí, co se na silnicích odehrává. Na druhou stranu vidím, jak to funguje, když sedím za volantem čtyřicetitunového auta a vím, co smím a co ne. Co po mně dopravce chce.

Jsou řidiči kamionu pod tlakem?
Jsou. A to od rána do večera, 24 hodin denně. A to jsou ještě takoví dopravci, že když má řidič s bídou devět hodin spánku, tak vám dokáží pětkrát zavolat, kde jste a proč nejedete. Netvrdím, že to dělají všichni, ale je jich hodně. Termíny se zcela zbytečně krátí. Je to také tím, že se přepravy neprodávají přímo, ale prodávají se přes deset překupníků a rádoby špeditérů a každý si na tom chce utrhnout čas a peníze. Výsledek je ten, že přepravce jede za minimální peníze a aby je někde dohnal, sebere je řidičovi. Třeba za nadspotřebu nafty nebo nedodržení času. Hlídá se, aby řidiči nejezdili po dálnicích, aby šetřili. A to dělají všichni, při stávajících cenách mýta chtějí ušetřit všichni.  Šoféři jsou tepaná zvěř, od skladníka počínaje, který na ně huláká, až po svého šéfa. Je to nejhůře placená práce v této republice, s šoféry jednají jako s povlem. Netvrdím, že jsou všichni perfektní a bezvadní, všude je něco, ale jezdil jsem v Holandsku a v Německu a zjistili jsme, že tam jdou na kamion chlapi z jiných profesí - třeba instalatéři, kteří přes zimu nemají práci, tak než aby šli v Holandsku na pracovní úřad, jdou jezdit s kamionem. Odjezdí zimu a na jaře se vrátí ke své profesi. A to nemluvím o tom, že řidiči jsou jednou nohou v kriminále. Také se v poslední době rozmohlo přepadávání řidičů. Ani tak ne kvůli zboží, ale dnes každý ví, že řidiči u sebe mají počítače, televize, kreditní karty telefony.

Jak je řidič finančně motivovaný?
Není mi to jasné, že to nikdo neřeší, ale řidiči jsou většinou placení procentem z fakturace za převezené zboží. Co mi je jako řidičovi do toho, kolik kdo fakturuje. Já mám být oceněný jako řidič. Ať mě každý ocení tak, jak má - měl bych dostat mzdu a diety. To tady nefunguje. A to ještě nevidím důvod, proč by mi dopravce měl vyprávět, za kolik co jezdí a proto si myslím, že ceny za přepravené zboží "pro řidiče" jsou smyšlené. Průměr platů u nás je třicet, pětatřicet tisíc. Když má někdo o dva tisíce více, dopravce mu je strhne jinde. Jak když jsou domluvení.

Volba trasy na řidičovi není?
Už dávno ne, než dojede na nákladku, většinou už ví, kudy má jet a trasu má danou. Jsou i firmy, že pokud se řidič od dané trasy odchýlí, protože ho na satelitu vidí, jsou schopné mu strhnout peníze. Každý z řidičů na sebe nechá radši hulákat někde v zácpě, svému nadřízenému těžko vysvětlí, že po dálnici je to rychlejší. Jízda po vedlejších komunikacích je zase náročná na spotřebu, za kterou je trestaný řidič. Ten ušetří za mýto na dálnici a nadřízený ho ještě připraví o prémie za "nadspotřebu". Tak to prostě funguje, i když to žádný dopravce nepřizná.

Kamiony v dnešní době lze ale potkat i na silních druhé a třetí třídy...
Jezdí se tam také, je to tím, že si dneska lidé nechají materiál přivést kamionem pomalu až na chatu. Druhou věcí je, že špeditéři na dopravu nemají školy, dispečeři jsou většinou kluci s maturitou, kteří toho o dopravě příliš neví. Takže jsou klidně schopní poslat čtyřicetitunový náklad na silnice, kde jsou pětitunové mostky a podobně. To je škoda slov, ani se mi o tom nechce mluvit.

Po Evropě také cestuje asi hodně zboží zbytečně...
Na to mám jednu perličku: Ve Vítkovicích jsem naložil trubky, odvezl je do Holandska. Tam mi dali jiné doklady a s těmi samými trubkami jsem jel do Hodonína. Tam byli náramně spokojení s "holandskými" trubkami a říkali, že je škoda, že se takové trubky nevyrábí u nás a že takovou kvalitu u nás nikde neseženou. To jsem se jen zasmál a to zdaleka není jediný případ. Kdyby fungovala logistika tak, jak všichni tvrdí, vyjelo by auto z bodu A do bodu B, tak by vyložilo a dostalo by další náklad. To tak ale nefunguje. Někam dovezete věc, tam ji vezme druhý kamion a ten ji veze nazpět. To ale nikoho nezajímá, dopravce má zakázku a řidič práci.

Snaží se řidiči rychlejší noční jízdou například přes obce dohnat časovou ztrátu?
Je to na každém řidičovi. Když disponent naplánuje trasu na osm hodin a ona trvá dvanáct hodin, ať je za to potrestaný on. Zato řidič přece nemůže, pokud se nefláká a jede tak, jak má.

Jak se díváš na objížďku kvůli napojování kolínského obchvatu?
Bude to těžké, ale nedá se nic dělat. Je to podobné, jako když na dvanáct dní uzavřeli Jižní spojku v Praze. Jenom to chce, aby tam stáli policisté a dopravu dirigovali. Tady se všichni vztekají, proč kamiony jezdí přes Kutnou Horu, ale na to by stačila jedna značka.

Dá se tedy kamionová doprava přes Kutnou Horu podle tebe nějak regulovat?
Určitě ano, dá se dát zákaz tranzitu nad 12 tun, což je jednoduchá značka a nestojí tolik peněz. Pak ještě směrovou tabuli, která kamiony požene k dálnici a dál už to je jen věcí policie. Když si tam na týden stoupnou, pojede tam třeba Polák a bude mít papíry s cílem v Mnichově, tak mu dají flastr. Ne ale dva tisíce korun, ať to dávají, jako třeba ve Francii. Pokud tam poruším dobu řízení, vypálí mi klidně i dvěstě tisíc. Proč tam to jde a u nás ne? Tady dají směšnou pokutu deset tisíc dopravci, který ji pak stejně strhne řidičovi. Řekne mu: "Vždyť si jezdit nemusel." Ono to tak není, ale je to tvrzení proti tvrzení. Dám také krk i na to, že pokud by se mýto zavedlo i na silnice prvních tříd, budou kamiony jezdit po dálnicích.

Kolik se dá ušetřit na mýtu při nevyužívání dálnic?
Tak pro přestavu - z Prahy na Rozvadov je to zhruba šest stovek na jednom autu. A dopravce těch aut má třeba i sto...

Zlata banka
Reklama