Sto dní hájení kutnohorské radnice končí, vedení města se ohlédlo za svou dosavadní prací

28. únor 2011, 18:11
(aktualizováno: 28. únor 2011, 21:42)

Kutná Hora - Nově zvolené vedení města bude ve svých funkcích v březnu sto dní. Co Ivo Šance, Jiřího France a Karla Koubského zaskočilo? Co je naopak potěšilo? Jaké jejich předvolební vize dokázali nastartovat? Na které problémy naopak nečekaně narazili? Nepsanou dobu „sto dní hájení“ zrekapituloval starosta města v následujícím rozhovoru s redaktory www.svoboda.info.

Finance

Prvním "velkým" úkolem nových zastupitelů bylo schválení rozpočtu. Která změna rozpočtu oproti minulým letům byla nejdůležitější nebo největší?

Návrh rozpočtu na rok 2011 připravila minulá radnice společně s Městským úřadem. Nevím, kdo na návrhu rozpočtu odvedl více práce. Nechtěli a vlastně jsme ani nemohli předělávat kompletně celý rozpočet. Na to nebyl čas a znamenalo by to rozpočtové provizorium a nejistotu. Přesto jsme udělali několik významných změn. Valné většině odborů MěÚ jsme snížili náklady o 5 procent. O ušetřené peníze jsme zvedli rozpočet na čistotu města, opravy komunikací a veřejnou zeleň. Další výraznou změnu jsme udělali v položce spolufinancování velkého investičního projektu vodohospodářské společnosti. Takto uspořené prostředky použijeme nejspíš na opravy komunikací ve městě a na projektovou přípravu některých dalších akcí, třeba parkovišť v okolí hlavního nádraží a na řešení alespoň některých havarijních stavů školních budov.

Nastavilo si vedení města pravidla pro hospodaření s desetimilionovou rezervou městského rozpočtu?

Psaná pravidla jsme nevytvořili a ani to neplánujeme, ale na některých zásadách jsme se shodli. Budeme přednostně financovat akce, jejichž odklad by znamenal další podstatné zvyšování nákladů. To znamená například havarijní stavy školních budov a některých dalších objektů. Dalším využitím bude řešení některých neúnosných situací, například parkování v okolí hlavního nádraží. A potom samozřejmě budeme potřebovat přednostně použít prostředky na spolufinancování dotačních akcí.

Jsou připravené systémové změny v posuzování projektů žádajících o finanční podporu města?

Takové změny máme v úmyslu, ale ještě jsme se nedostali k jejich realizaci. Už jsme však posílili grantový systém podpory projektů v oblasti kultury, sportu atd., tedy menší projekty a akce. Pak chceme zavést systém do rozhodování o větších akcích, tedy například objektivní a transparentní stanovení priorit  při opravách komunikací, investicích do školních budov a sportovišť.

Kolik se podařilo připravit žádostí o dotace, jaký objem dotačních peněz bude Kutná Hora čerpat v letošním roce?

V krátkém období po volbách jsme zatím připravili některé menší žádosti na podporu propagace města, ale také v oblasti bezpečnosti nebo odbahňování rybníků. Připravuje se dotační žádost na stavbu azylového domu (20 mil. Kč), na stavbu mateřského centra a centra sociálních služeb. Problém je v tom, že k většině žádostí je třeba mít hotový projekt k realizaci stavby nebo stavební povolení. A to vyžaduje čas. A další problém je v tom, že dotačních titulů už moc nezbývá, peníze jsou rozebrané. Teď bychom třeba rádi žádali o dotaci na kompletní rekonstrukci Benešovy ulice, ale k žádosti je potřeba stavební povolení, tedy i projekt. Aby se to stihlo, muselo by se na projektu začít pracovat už dávno v minulém roce.

Kutná Hora bude čerpat poměrně dost dotačních zdrojů na dříve připravené akce Jde například o pokračování páté etapy zádlažby historického jádra města (letos dotace 20 mil. Kč), dále pak na zateplení nebo spíš generální rekonstrukci ZŠ Palachova (9 mil. Kč) a na rekonstrukci Spolkového domu v Lierově ulici (15 mil. Kč).

Městské společnosti a instituce

Ve většině orgánů městských společností došlo k personálním změnám, přinesly první výsledky?

Ano, první konkrétní výsledky už můžeme pozorovat. Je to třeba změna ve financování velkého projektu VHS, která městu ušetřila více než deset miliónů. Další změna nastala i v KH Tebis, kde se projevovaly nejrůznější zájmy mezi některými představiteli minulé radnice a nedošlo k rozhodnutí o propojení dvou tepelných soustav a napojení na kogenerační výrobu tepla a elektrické energie v areálu ČKD. Toto rozhodnutí jsme udělali až nyní a výsledkem bude nezávislost na dodávkách plynu a dokonce i nižší a dlouhodobě stabilní cena tepla.

Jak je nastavená komunikace mezi vedením města a zástupci města v těchto společnostech?

To je jednoduché. V dozorčí radě nebo představenstvu každé městské společnosti je buď starosta nebo některý z místostarostů. Kromě toho v některých z těchto orgánů působí i zástupci opozice a pak tam jsou samozřejmě odborníci – technici. Takže máme dokonalý přehled o působení těchto orgánů.

Rozhodl se nový ředitel Vojtěch Smetáček pro některé změny ve fungování městské policie? Případně které změny učinil?

Kolega Vojtěch Smetáček se dosud zabýval hlavně právními a ekonomickými aspekty fungování Městské policie. Asi víte, že jsme snížili pohyblivou složku mzdy u velitelů, ušetřili jsme tedy docela zajímavé peníze. Na změny ve fungování Městské policie dojde v blízké budoucnosti, i když mohu předem říci, že to nebudou změny zásadní.

Nemocnice

Insolvenční řízení společnosti Nemocnice Kutná Hora s.r.o. není uzavřené - je vedení města připravené na možné hrazení závazků vůči věřitelům v řádech desítek milionů korun?

Na úhradu desetimilionových částek připraveni nejsme. Začátkem března budeme jednat s insolvenčním správcem a budeme chtít vysvětlit některé opravdu těžko pochopitelné věci spojené s vyčíslením tohoto dluhu.

V současné době nemocnice nepatří městu, zajímá se přesto vedení Kutné Hory o hospodaření a zdravotnickou péči v tomto zařízení?

Jsme v kontaktu s vedením nemocnice, ale vývoj sledujeme jenom zpovzdálí. Oceňuji, že se v nemocnici investuje, podmínky na některých odděleních se opravdu zlepšují. Kutnohorské nemocnice se nedotkly nynější turbulence, nikdo z lékařů neodchází. Přesto mám obavy, že se z nemocnice z větší části stane zařízení následné péče a že se tam během několika let bude odehrávat minimum péče akutní.

Sport

V prvních měsících noví představitelé města intenzivně řešili fungování fotbalu a hokeje. Vyplývá z nabytých poznatků a zkušeností konkrétnější vize dalšího fungování těchto dvou populárních sportů v Kutné Hoře, včetně jejich financování?

Byli bychom rádi, kdyby hokej i fotbal v Kutné Hoře fungovaly jinak než doposud. Pracujeme na tom, aby zmizely pseudoprofesionální manýry, nejrůznější finanční triky a manévry. Byli bychom rádi, kdyby se systematicky pracovalo s mládeží a kdyby tu během několika let vyrostly kvalitní týmy na základě místních odchovanců. Nemyslím si, že je správné, aby za každou cenu hrála Kutná Hora druhou hokejovou ligu, když ji bude hrát minimum místních hokejistů a budou se nakupovat za městské peníze hráči odjinud. Mladí kluci si pak řeknou, že je stejně nic nečeká, protože potom Kutná Hora koupí někoho z Kolína nebo odjinud. Pokud jde o fotbal, tak předpokládám, že se fotbalu ujme jeden generální sponzor, který bude mít společný zájem s městem, tj. aby byly peníze sponzora i peníze města transparentně používány a s majetkem se řádně hospodařilo a zároveň aby fungoval systém založený na práci s dětmi a mládeží.

Hodlá se radnice aktivněji vložit do rekonstrukcí městských sportovišť - např. zimní stadion, fotbalový stadion Lorec, plavecký bazén?

Ano, první krok právě děláme. Město bude samo přímo spravovat tato zařízení. V letošním roce chceme udělat některá menší opatření na úsporu energií a odstranění havarijních stavů. Na větší investice (opláštění ZS, nová tribuna a zázemí fotbalového stadionu, výstavba víceúčelové haly atd.) to zatím nevypadá. Město peníze nemá a dotační prostředky jsou velmi omezené.

Zachová současné vedení města objem finančních prostředků v minulosti určených pro sport?

Ano, jsme rozhodnuti tento objem zachovat nebo dokonce zvýšit, ale využití prostředků budeme mnohem lépe kontrolovat.

Další

Došlo s nástupem nového vedení města ke kontrole vytíženosti a efektivity pracovníků jednotlivých odborů městského úřadu?

Zatím to nebyla žádná formální a strukturovaná akce typu personálního auditu. Úřad jsme podrobně prošli a seznámili jsme se s náplní a činností skupin i jednotlivců. Máme představy o přeskupení některých oddělení nebo týmů. Musím se však ohradit proti obvyklému kritickému pohledu veřejnosti, že úředníci nepracují, že jsou arogantní a že je jich nadbytek. Nemyslím si to. Úřad funguje docela slušně, většina lidí je kvalitních, práce mají dost. Nemůžou vždy a všem vyhovět. Ale vždycky bude co zlepšovat.

Rozhodla se nově zvolená radnice pro audit některých záležitostí, které byly řešeny za předchozího vedení města? Kolik těchto auditů, případně které konkrétně vedení města zadalo?

Zatím jsme si vyžádali několik vnitřních auditů týkajících se postupů minulé radnice. Velmi neradostný byl audit nákupu pozemků od společnosti LITIS, který nejenom že byl pro město nevýhodný, ale rozhodování o něm proběhlo za podivných okolností. Závěrem auditu je požadavek podat trestní oznámení. Další audit se týkal například známé kauzy výpůjčky malínské sokolovny. Tam to bylo procesně v pořádku. Zadali jsme i audit hospodaření TJ Stadion (hokej). Tam byly zjištěny nedostatky související s užitím dotací od města.

Jak hodlá radnice naložit s nevyužívanými městskými objekty, kterých je v Kutné Hoře hned několik – např. bývalá zvláštní škola, Dačického dům, areál pivovaru, cukrovar, park U Tří pávů a objekty s ním těsně sousedící a další?

Nápadů na využití by byla spousta, ale peníze samozřejmě chybí. Musíme hledat soukromé investory. Ti se taky občas objevují, ale doba je nepřívětivá. Teď by bylo předčasné o záměrech investorů hovořit. Nic není ve stádiu, kdy by bylo jasno. Některé představy, které se objevují, jsou zcela mimo realitu (třeba systém sociálních zařízení financovaný z výnosů výroby elektrické energie z pěstování mikrořas apod.). T těch objektů, které zmiňujete, máme pro letošní rok jenom provizorní využití parku U tří pávů.

Minulý rok dorazilo do Kutné Hory méně turistů, než v roce předcházejícím. Jakým způsobem tedy hodlá Město Kutná Hora přilákat turisty v letošním roce?

Dále posilujeme propagaci Kutné Hory. Kutná Hora se zúčastní samostatně nebo jako člen různých uskupení několika veletrhů a propagačních akcí. Máme dostatek propagačních materiálů. Připravujeme aktualizaci marketingové strategie a plán akcí. Nejde nám však jenom o zvýšení počtu turistů. Klidně ať jich je i méně, ale ať v Kutné Hoře tráví delší čas a ať utrácejí víc peněz. O to nám ve strategii rozvoje cestovního ruchu jde.

Jakub Svoboda, René Svoboda
Komentáře
Re: - vložil bratr - 14. březen 2011, 09:17

St-báci a zločinci mají být v kriminále ať se píše rok 2011 nebo jiný. Kdo si myslí, že časem je naší povinností jim odpustit a pohladit je po jejich nerozumných hlavičkách tak je idiot.

odpověd pro anonymous-bratr - vložil Anonymous - 7. březen 2011, 21:07

Ty bratře- většinou nereaguji na hlouposti, ale Tebe si nenechám ujít.
Tvoje hloupost pokud by dávala plody tak sklíziš alespoň 10let.
Tvoje praktiky se vyučovali na školeních pro mladé komunisty, tam jsi asi dostal i nfo. o spolupracovnících STB.ty
Do zadku je potřeba kopnout tebe aby se ti rosvítilo, že je už rok 2011.
A na závěr uvidíme kde budou za rok ty co je haníš a kde budou ty tvoji!!!!

Anonymous - vložil bratr - 2. březen 2011, 14:54

Odkazovat na článek v Tepu, který napsal bývalý spolupracovník STB p. Bartoň a který má nevyřízené účty s Šalátkem, který ho dlouhodobě kopal do zadku, no to je odkaz jako stehno to se opíráte o ty správné lidi a názory. A mimochodem Tep patří p. Zachovi, kterého Šalátek vykopnul z ODS v K. Hoře za jeho zločinecké praktiky. Zach se mu bude za to mstít do konce života. A přes Tep to jde lehce obzvlášť když takoví a podobní volové věří všemu co se tam napíše

AVE_CZ
Reklama
Sto dní hájení kutnohorské radnice končí, vedení města se ohlédlo za svou dosavadní prací

Sto dní hájení kutnohorské radnice končí, vedení města se ohlédlo za svou dosavadní prací

28. únor 2011
(aktualizováno: 28. únor 2011, 21:42)

Kutná Hora - Nově zvolené vedení města bude ve svých funkcích v březnu sto dní. Co Ivo Šance, Jiřího France a Karla Koubského zaskočilo? Co je naopak potěšilo? Jaké jejich předvolební vize dokázali nastartovat? Na které problémy naopak nečekaně narazili? Nepsanou dobu „sto dní hájení“ zrekapituloval starosta města v následujícím rozhovoru s redaktory www.svoboda.info.

Finance

Prvním "velkým" úkolem nových zastupitelů bylo schválení rozpočtu. Která změna rozpočtu oproti minulým letům byla nejdůležitější nebo největší?

Návrh rozpočtu na rok 2011 připravila minulá radnice společně s Městským úřadem. Nevím, kdo na návrhu rozpočtu odvedl více práce. Nechtěli a vlastně jsme ani nemohli předělávat kompletně celý rozpočet. Na to nebyl čas a znamenalo by to rozpočtové provizorium a nejistotu. Přesto jsme udělali několik významných změn. Valné většině odborů MěÚ jsme snížili náklady o 5 procent. O ušetřené peníze jsme zvedli rozpočet na čistotu města, opravy komunikací a veřejnou zeleň. Další výraznou změnu jsme udělali v položce spolufinancování velkého investičního projektu vodohospodářské společnosti. Takto uspořené prostředky použijeme nejspíš na opravy komunikací ve městě a na projektovou přípravu některých dalších akcí, třeba parkovišť v okolí hlavního nádraží a na řešení alespoň některých havarijních stavů školních budov.

Nastavilo si vedení města pravidla pro hospodaření s desetimilionovou rezervou městského rozpočtu?

Psaná pravidla jsme nevytvořili a ani to neplánujeme, ale na některých zásadách jsme se shodli. Budeme přednostně financovat akce, jejichž odklad by znamenal další podstatné zvyšování nákladů. To znamená například havarijní stavy školních budov a některých dalších objektů. Dalším využitím bude řešení některých neúnosných situací, například parkování v okolí hlavního nádraží. A potom samozřejmě budeme potřebovat přednostně použít prostředky na spolufinancování dotačních akcí.

Jsou připravené systémové změny v posuzování projektů žádajících o finanční podporu města?

Takové změny máme v úmyslu, ale ještě jsme se nedostali k jejich realizaci. Už jsme však posílili grantový systém podpory projektů v oblasti kultury, sportu atd., tedy menší projekty a akce. Pak chceme zavést systém do rozhodování o větších akcích, tedy například objektivní a transparentní stanovení priorit  při opravách komunikací, investicích do školních budov a sportovišť.

Kolik se podařilo připravit žádostí o dotace, jaký objem dotačních peněz bude Kutná Hora čerpat v letošním roce?

V krátkém období po volbách jsme zatím připravili některé menší žádosti na podporu propagace města, ale také v oblasti bezpečnosti nebo odbahňování rybníků. Připravuje se dotační žádost na stavbu azylového domu (20 mil. Kč), na stavbu mateřského centra a centra sociálních služeb. Problém je v tom, že k většině žádostí je třeba mít hotový projekt k realizaci stavby nebo stavební povolení. A to vyžaduje čas. A další problém je v tom, že dotačních titulů už moc nezbývá, peníze jsou rozebrané. Teď bychom třeba rádi žádali o dotaci na kompletní rekonstrukci Benešovy ulice, ale k žádosti je potřeba stavební povolení, tedy i projekt. Aby se to stihlo, muselo by se na projektu začít pracovat už dávno v minulém roce.

Kutná Hora bude čerpat poměrně dost dotačních zdrojů na dříve připravené akce Jde například o pokračování páté etapy zádlažby historického jádra města (letos dotace 20 mil. Kč), dále pak na zateplení nebo spíš generální rekonstrukci ZŠ Palachova (9 mil. Kč) a na rekonstrukci Spolkového domu v Lierově ulici (15 mil. Kč).

Městské společnosti a instituce

Ve většině orgánů městských společností došlo k personálním změnám, přinesly první výsledky?

Ano, první konkrétní výsledky už můžeme pozorovat. Je to třeba změna ve financování velkého projektu VHS, která městu ušetřila více než deset miliónů. Další změna nastala i v KH Tebis, kde se projevovaly nejrůznější zájmy mezi některými představiteli minulé radnice a nedošlo k rozhodnutí o propojení dvou tepelných soustav a napojení na kogenerační výrobu tepla a elektrické energie v areálu ČKD. Toto rozhodnutí jsme udělali až nyní a výsledkem bude nezávislost na dodávkách plynu a dokonce i nižší a dlouhodobě stabilní cena tepla.

Jak je nastavená komunikace mezi vedením města a zástupci města v těchto společnostech?

To je jednoduché. V dozorčí radě nebo představenstvu každé městské společnosti je buď starosta nebo některý z místostarostů. Kromě toho v některých z těchto orgánů působí i zástupci opozice a pak tam jsou samozřejmě odborníci – technici. Takže máme dokonalý přehled o působení těchto orgánů.

Rozhodl se nový ředitel Vojtěch Smetáček pro některé změny ve fungování městské policie? Případně které změny učinil?

Kolega Vojtěch Smetáček se dosud zabýval hlavně právními a ekonomickými aspekty fungování Městské policie. Asi víte, že jsme snížili pohyblivou složku mzdy u velitelů, ušetřili jsme tedy docela zajímavé peníze. Na změny ve fungování Městské policie dojde v blízké budoucnosti, i když mohu předem říci, že to nebudou změny zásadní.

Nemocnice

Insolvenční řízení společnosti Nemocnice Kutná Hora s.r.o. není uzavřené - je vedení města připravené na možné hrazení závazků vůči věřitelům v řádech desítek milionů korun?

Na úhradu desetimilionových částek připraveni nejsme. Začátkem března budeme jednat s insolvenčním správcem a budeme chtít vysvětlit některé opravdu těžko pochopitelné věci spojené s vyčíslením tohoto dluhu.

V současné době nemocnice nepatří městu, zajímá se přesto vedení Kutné Hory o hospodaření a zdravotnickou péči v tomto zařízení?

Jsme v kontaktu s vedením nemocnice, ale vývoj sledujeme jenom zpovzdálí. Oceňuji, že se v nemocnici investuje, podmínky na některých odděleních se opravdu zlepšují. Kutnohorské nemocnice se nedotkly nynější turbulence, nikdo z lékařů neodchází. Přesto mám obavy, že se z nemocnice z větší části stane zařízení následné péče a že se tam během několika let bude odehrávat minimum péče akutní.

Sport

V prvních měsících noví představitelé města intenzivně řešili fungování fotbalu a hokeje. Vyplývá z nabytých poznatků a zkušeností konkrétnější vize dalšího fungování těchto dvou populárních sportů v Kutné Hoře, včetně jejich financování?

Byli bychom rádi, kdyby hokej i fotbal v Kutné Hoře fungovaly jinak než doposud. Pracujeme na tom, aby zmizely pseudoprofesionální manýry, nejrůznější finanční triky a manévry. Byli bychom rádi, kdyby se systematicky pracovalo s mládeží a kdyby tu během několika let vyrostly kvalitní týmy na základě místních odchovanců. Nemyslím si, že je správné, aby za každou cenu hrála Kutná Hora druhou hokejovou ligu, když ji bude hrát minimum místních hokejistů a budou se nakupovat za městské peníze hráči odjinud. Mladí kluci si pak řeknou, že je stejně nic nečeká, protože potom Kutná Hora koupí někoho z Kolína nebo odjinud. Pokud jde o fotbal, tak předpokládám, že se fotbalu ujme jeden generální sponzor, který bude mít společný zájem s městem, tj. aby byly peníze sponzora i peníze města transparentně používány a s majetkem se řádně hospodařilo a zároveň aby fungoval systém založený na práci s dětmi a mládeží.

Hodlá se radnice aktivněji vložit do rekonstrukcí městských sportovišť - např. zimní stadion, fotbalový stadion Lorec, plavecký bazén?

Ano, první krok právě děláme. Město bude samo přímo spravovat tato zařízení. V letošním roce chceme udělat některá menší opatření na úsporu energií a odstranění havarijních stavů. Na větší investice (opláštění ZS, nová tribuna a zázemí fotbalového stadionu, výstavba víceúčelové haly atd.) to zatím nevypadá. Město peníze nemá a dotační prostředky jsou velmi omezené.

Zachová současné vedení města objem finančních prostředků v minulosti určených pro sport?

Ano, jsme rozhodnuti tento objem zachovat nebo dokonce zvýšit, ale využití prostředků budeme mnohem lépe kontrolovat.

Další

Došlo s nástupem nového vedení města ke kontrole vytíženosti a efektivity pracovníků jednotlivých odborů městského úřadu?

Zatím to nebyla žádná formální a strukturovaná akce typu personálního auditu. Úřad jsme podrobně prošli a seznámili jsme se s náplní a činností skupin i jednotlivců. Máme představy o přeskupení některých oddělení nebo týmů. Musím se však ohradit proti obvyklému kritickému pohledu veřejnosti, že úředníci nepracují, že jsou arogantní a že je jich nadbytek. Nemyslím si to. Úřad funguje docela slušně, většina lidí je kvalitních, práce mají dost. Nemůžou vždy a všem vyhovět. Ale vždycky bude co zlepšovat.

Rozhodla se nově zvolená radnice pro audit některých záležitostí, které byly řešeny za předchozího vedení města? Kolik těchto auditů, případně které konkrétně vedení města zadalo?

Zatím jsme si vyžádali několik vnitřních auditů týkajících se postupů minulé radnice. Velmi neradostný byl audit nákupu pozemků od společnosti LITIS, který nejenom že byl pro město nevýhodný, ale rozhodování o něm proběhlo za podivných okolností. Závěrem auditu je požadavek podat trestní oznámení. Další audit se týkal například známé kauzy výpůjčky malínské sokolovny. Tam to bylo procesně v pořádku. Zadali jsme i audit hospodaření TJ Stadion (hokej). Tam byly zjištěny nedostatky související s užitím dotací od města.

Jak hodlá radnice naložit s nevyužívanými městskými objekty, kterých je v Kutné Hoře hned několik – např. bývalá zvláštní škola, Dačického dům, areál pivovaru, cukrovar, park U Tří pávů a objekty s ním těsně sousedící a další?

Nápadů na využití by byla spousta, ale peníze samozřejmě chybí. Musíme hledat soukromé investory. Ti se taky občas objevují, ale doba je nepřívětivá. Teď by bylo předčasné o záměrech investorů hovořit. Nic není ve stádiu, kdy by bylo jasno. Některé představy, které se objevují, jsou zcela mimo realitu (třeba systém sociálních zařízení financovaný z výnosů výroby elektrické energie z pěstování mikrořas apod.). T těch objektů, které zmiňujete, máme pro letošní rok jenom provizorní využití parku U tří pávů.

Minulý rok dorazilo do Kutné Hory méně turistů, než v roce předcházejícím. Jakým způsobem tedy hodlá Město Kutná Hora přilákat turisty v letošním roce?

Dále posilujeme propagaci Kutné Hory. Kutná Hora se zúčastní samostatně nebo jako člen různých uskupení několika veletrhů a propagačních akcí. Máme dostatek propagačních materiálů. Připravujeme aktualizaci marketingové strategie a plán akcí. Nejde nám však jenom o zvýšení počtu turistů. Klidně ať jich je i méně, ale ať v Kutné Hoře tráví delší čas a ať utrácejí víc peněz. O to nám ve strategii rozvoje cestovního ruchu jde.

Zlata banka
Reklama
Jakub Svoboda, René Svoboda