Domaro
Reklama

„Letos budeme nabízet více zkrácených úvazků,“ říká personální ředitel Foxconnu Michal Batelka

3. březen 2015, 12:26
(aktualizováno: 3. březen 2015, 13:38)

Kutná HoraMichal Batelka je rodilý Kutnohořan. Ve společnosti Foxconn pracuje již čtvrtým rokem a v současné době působí na pozici personálního ředitele. Jaký je Foxconn zaměstnavatel? Jaké podmínky pro své zaměstnance vytváří? Stará se Foxconn o region, ve kterém se působí? Nejen na tyto otázky odpovídá Michal Batelka v následujícím rozhovoru:

Pane Batelko, mnoho Kutnohořanů neví, co ve Foxconnu vyrábíte. Čeho se výroba týká?

Působíme v Kutné Hoře už osmým rokem. Vyrábíme servery a komplexní serverová řešení. Jedná se o velmi perspektivní obor s velkou budoucností. Po letech prudkého rozvoje jsme se dostali do fáze stabilizace a zlepšování. S hrdostí mohu říci, že kutnohorská továrna Foxconn patří z hlediska výkonu a služeb zákazníkům ke světové špičce.

Jste jedním z největších zaměstnavatelů v Kutné Hoře. Jak přispíváte k boji s poměrně vysokou nezaměstnaností místních lidí?

Z celkového tisíce lidí máme teď asi šest set zaměstnanců z blízkého okolí, Kutné Hory, Kolína a Čáslavi. V tomto roce se chceme soustředit mnohem více na zkrácené úvazky. Budeme nabízet brigádnické pozice vhodné pro studenty a rodiče s malými dětmi.

Vaše náborové heslo zní „Nabíráme neustále“. Znamená to, že se rozvíjíte a tvoříte nová místa nebo Vám naopak lidé tolik odcházejí?

Nabíráme neustále a zejména místní lidi. V roce 2014 jsme přijali více než 270 lidí, podstatná část byla nově vytvořená pracovní místa, například v nově postavené skladové hale, z části také jako náhrada za kolegy, kteří odešli. Podobný počet, což je 15 až 20 měsíčně, očekávám i v roce 2015. Zadejte do hledání na Facebooku „Foxconn Technology Kutná Hora“, likeněte naši stránku a budete pravidelně informováni nejen o pracovních příležitostech.

Co Foxconn tedy jako zaměstnavatel může nabídnout?

Všem můžeme nabídnout stabilitu a fér podmínky. To, co není v některých firmách zvykem, je u nás naprostým základem. Jsem zde již čtyři roky a nikdy jsem neviděl, že by nepřišla včas výplata. Vždy proplatíme všechny přesčasové hodiny. Naše příplatky za práci přesčas, v noci a o víkendech jsou i nad rámec zákoníku práce.

Na své si u nás přijdou i ti, kteří touží po kariérním rozvoji. Kolega, který začal svou kariéru ve výrobě na dělnické pozici, právě v těchto dnech odchází posílit tým Foxconnu v americkém Houstonu. Podobných příběhů, kdy se člověk vypracuje z řadové pozice do středního i vyššího managementu, tu máme více. Rád bych vzpomenul například náš program Foxes, kdy asi dvacet talentovaných lidí s potenciálem růstu dostalo od Foxconnu podporu v podobě speciálních školení, rozvojových programů apod. Do vzdělávání a rozvoje našich zaměstnanců věnujeme každý rok několik milionů korun.

Na pracovní podmínky a odcházení zaměstnanců mají lidé různé názory. Jaký je Váš pohled na tuto věc?

Dobrovolné odchody našich zaměstnanců se pohybují kolem 1% měsíčně, což je velmi dobré číslo a není to vždy kvůli nespokojenosti. Roli hrají různé důvody, třeba stěhování. Nebo člověk ve Foxconnu profesně vyroste a najde lépe placenou práci jinde. To je normální pracovní život. Navíc náš průzkum veřejného mínění ukazuje, že nejhůře o Foxconnu mluví ti lidé, kteří tu nikdy nepracovali a nic o něm nevědí. Z povahy našeho podnikání bohužel vyplývají i nepopulární opatření jako bezkovový režim a kontroly u východu. Náročná je i práce ve směnném režimu, kdy se zaměstnancům mění kalendáře směn i pouze 48 hodin dopředu. Máme přes sto vedoucích zaměstnanců a desítky různých pracovišť, nemůžu dát ruku do ohně za to, že všude je dobrá atmosféra a dobrý šéf i výborné pracovní podmínky, ale trvale děláme vše proto, aby to tak bylo. Znáte to, všechno je o lidech.

Jak konkrétně zajišťujete, aby se měli Vaši zaměstnanci ve Foxconnu dobře?

Investujeme peníze a věnujeme pozornost, lze vyjmenovat asi sto věcí. Loni jsme otevřeli fitness centrum a v tomto roce plánujeme odpočívárnu v severní hale, relaxační zónu s kuřárnou a zcela nové sportovní hřiště před naší budovou. Každého z našich vedoucích zaměstnanců pečlivě vzděláváme k tomu, aby byli zkrátka skvělí šéfové pro své lidi a vytvářeli fajn atmosféru pro práci. Přestože děláme různé průzkumy spokojenosti, zavádíme firemního ombudsmana voleného zaměstnanci, aby nám neuteklo opravdu nic. Nelze zapomenout na obědy za 6 Kč pro pracovníky na směnách a za 22 Kč pro ostatní. Zamýšlíme se i nad tak neobvyklými věcmi jako otevření kroužku robotického lega nebo angličtiny zejména pro děti našich zaměstnanců.

Jistě mnoho lidí zajímá, jak je to s platy ve Foxconnu. Můžete nám říci jaký je průměrný plat ve Vaší společnosti?

Průměrná mzda v ČR je asi 25 000 Kč, přičemž medián je asi 21 000. Medián znamená střední hodnotu, tj., že polovina obyvatel ČR má plat pod 21 000 Kč. Nemohu prozradit průměrnou mzdu ve Foxconnu, ale mohu potvrdit, že průměrný zaměstnanec Foxconnu si vydělá více než je medián ČR. Asi nikdy nemůžeme soupeřit s bankami či pojišťovnami, platíme tolik, kolik nám dovolí obor, ve kterém působíme, na výrobní firmu ve Středočeském kraji jsou mzdy ve Foxconnu velmi slušné. Důležité je zmínit až 20 000 Kč za rok, které si lidé mohou odnést formou benefitů, pokud všechny využívají (vstup na zaměstnanecký den, výuku AJ, dotované stravování v závodní kantýně, penzijní připojištění, výlety pro zaměstnance s rodinami do ZOO, aquaparků, adventní trhy, atd.).

Jste významný zaměstnavatel, pečujete o své zaměstnance, ale staráte se také o region, ve kterém se nacházíte?

Foxconn dělá hrozně moc už svou přítomností ve městě. Foxconn v Kutné Hoře vyplatí řádově na mzdách stovky milionů korun každý rok. V součtu jsou to miliardy korun za roky působení v regionu, které zde zaměstnanci určitě i utratili, u místních podnikatelů a firem. Modré barvy Foxconnu jsou vidět na mnoha místech. Finanční pomoc směřujeme na děti a mládež a na péči o nemocné a handicapované, podpořili jsme stáj Rozárka a Klub sluníčko. Naši odborníci přednášejí na kutnohorských školách, dobrovolníci z Foxconnu zlepšují různá místa v Kutné Hoře.

Co byste na závěr řekl o svém působení ve Foxconnu ?

Je pro mě velkou ctí vést personální oddělení v nejvýznamnější firmě ve městě, kde jsem narodil, vyrostl a žiji zde celý život na sídlišti nedaleko divadla. Svoje poslání vidím v tom rozvíjet Foxconn jako dobré místo pro život a pro práci. Dokončuji svůj čtvrtý rok ve Foxconnu a pracuji zde moc rád. Prošel jsem již dost společnostmi, malými, velkými, českými, nadnárodními, jedničkami ve svých oborech, a mohu potvrdit, že kutnohorský Foxconn je naprosto unikátní. V možnosti uspět. V možnosti kariérně růst. Ve svobodě tvořit. V možnosti vzdělávat se. Neměnil bych.

Děkuji za rozhovor.

Redakce, JAS
Komentáře
Re: - vložil Běhavý - 10. březen 2015, 23:21

Měl bych zájem se něco více dozvědět, ale termín 25.3. mi nevyhovuje. Byla by jiná možnost kontaktu?

Poslední reakce - vložil Michal Batelka - 10. březen 2015, 16:18

Přeji dobrý den všem diskutérům, lidem z Foxconnu, kutnohořanům,
rád bych ještě jednou a tentokrát již naposledy zareagoval na některé věcné komentáře a otázky, které v průběhu zazněly. Nastavení portálu umožňuje diskuzi vypnout či zapnout. Diskuzi jsem ponechal záměrně, s očekáváním mnoha kritických komentářů a otázek, neboť jsem to viděl jako možnost získat podněty pro další rozvoj. Nicméně jsem očekával, zřejmě velmi naivně, že diskuze bude vedena korektně, což až na pár výjimek bohužel nestalo... :-)
Mrzí mě nekorektnost příspěvků, kde lidé vydávají své domněnky, někdy vyložené nepravdy, za obecně platné pravdy. Jedno z mnoha tvrzení je, že firemní fitness je nevyužitelné pro kolegy z provozu a že takové benefity si management dělá pro sebe. Realita je taková, že do firemního fitka je od počátku roku téměř 300 vstupů (samozřejmě ne 300 lidí, někteří tam chodí opakovaně) a chodí tam lidé všech profesí, včetně operátorů a skladníků, fitko mnohdy praská ve švech ráno po konci noční směny. Ta zkrácená rovnice, v podobě... já nechodím do fitka = nikdo nechodí do fitka = management si to vymýšlí pro sebe... neplatí. Čímž se pomalu dostávám k dalšímu podnětu, co se týče stížnosti na vedoucího. Věřím, že existují lidé, kteří odešli z Foxconnu kvůli špatnému vedoucímu nebo špatné atmosféře. Nicméně opět nepovažuji za korektní rovnici prosazovanou některými... můj vedoucí byl špatný = všichni vedoucí jsou špatní = firma je celkově špatná. Jak jsem psal v článku, nemohu dát ruku do ohně za všechny vedoucí zaměstnance. Za co však mohu ruku do ohně dát, jsou aktivity Foxconnu v rozvoji a vzdělávání lidí a vedoucích zvláště. Přibližně 100 vedoucích zaměstnanců prošlo pásmem kurzů zvaným Tréninková Akademie. A každý z nich strávil v průměru 4 až 5 dní na školení věnovanému vedení a motivaci lidí, řešení konfliktů, pracovnímu právu a plánování směn.
Je škoda, že diskutéři, jimž byla nabídnuta možnost exkurze u nás ve firmě, v domluvený čas v 10:30 v pondělí nedorazili. Přestože je tato diskuze podle mého názoru již tématicky vyčerpaná a není zde zájem se opravdu něco dozvědět, rád budu na Vaše otázky odpovídat i nadále. Kdo má zájem, může mě navštívit osobně ve firmě Foxconn a to ve středu 25.3. od 16:00 do 17:00.
Děkuji všem za účast v diskuzi, mohu říci, že v rámci diskuze jsme rozhodně několik zajímavých podnětů a poučení získali.
Mějte se hezky :-)
S pozdravem
Michal Batelka

20:08 - vložil Anonymous - 10. březen 2015, 00:11

Bere ........ míň než ty? Bere! De vo co? Vo prachy. Kdybys byl fabrikant, tak se chováš stejně.

Úplně d......... směšná a pokrytecká reklamní kampaň foxkonu a ještě trapnější diskuse...

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
„Letos budeme nabízet více zkrácených úvazků,“  říká personální ředitel Foxconnu Michal Batelka

„Letos budeme nabízet více zkrácených úvazků,“ říká personální ředitel Foxconnu Michal Batelka

3. březen 2015
(aktualizováno: 3. březen 2015, 13:38)

Kutná HoraMichal Batelka je rodilý Kutnohořan. Ve společnosti Foxconn pracuje již čtvrtým rokem a v současné době působí na pozici personálního ředitele. Jaký je Foxconn zaměstnavatel? Jaké podmínky pro své zaměstnance vytváří? Stará se Foxconn o region, ve kterém se působí? Nejen na tyto otázky odpovídá Michal Batelka v následujícím rozhovoru:

Pane Batelko, mnoho Kutnohořanů neví, co ve Foxconnu vyrábíte. Čeho se výroba týká?

Působíme v Kutné Hoře už osmým rokem. Vyrábíme servery a komplexní serverová řešení. Jedná se o velmi perspektivní obor s velkou budoucností. Po letech prudkého rozvoje jsme se dostali do fáze stabilizace a zlepšování. S hrdostí mohu říci, že kutnohorská továrna Foxconn patří z hlediska výkonu a služeb zákazníkům ke světové špičce.

Jste jedním z největších zaměstnavatelů v Kutné Hoře. Jak přispíváte k boji s poměrně vysokou nezaměstnaností místních lidí?

Z celkového tisíce lidí máme teď asi šest set zaměstnanců z blízkého okolí, Kutné Hory, Kolína a Čáslavi. V tomto roce se chceme soustředit mnohem více na zkrácené úvazky. Budeme nabízet brigádnické pozice vhodné pro studenty a rodiče s malými dětmi.

Vaše náborové heslo zní „Nabíráme neustále“. Znamená to, že se rozvíjíte a tvoříte nová místa nebo Vám naopak lidé tolik odcházejí?

Nabíráme neustále a zejména místní lidi. V roce 2014 jsme přijali více než 270 lidí, podstatná část byla nově vytvořená pracovní místa, například v nově postavené skladové hale, z části také jako náhrada za kolegy, kteří odešli. Podobný počet, což je 15 až 20 měsíčně, očekávám i v roce 2015. Zadejte do hledání na Facebooku „Foxconn Technology Kutná Hora“, likeněte naši stránku a budete pravidelně informováni nejen o pracovních příležitostech.

Co Foxconn tedy jako zaměstnavatel může nabídnout?

Všem můžeme nabídnout stabilitu a fér podmínky. To, co není v některých firmách zvykem, je u nás naprostým základem. Jsem zde již čtyři roky a nikdy jsem neviděl, že by nepřišla včas výplata. Vždy proplatíme všechny přesčasové hodiny. Naše příplatky za práci přesčas, v noci a o víkendech jsou i nad rámec zákoníku práce.

Na své si u nás přijdou i ti, kteří touží po kariérním rozvoji. Kolega, který začal svou kariéru ve výrobě na dělnické pozici, právě v těchto dnech odchází posílit tým Foxconnu v americkém Houstonu. Podobných příběhů, kdy se člověk vypracuje z řadové pozice do středního i vyššího managementu, tu máme více. Rád bych vzpomenul například náš program Foxes, kdy asi dvacet talentovaných lidí s potenciálem růstu dostalo od Foxconnu podporu v podobě speciálních školení, rozvojových programů apod. Do vzdělávání a rozvoje našich zaměstnanců věnujeme každý rok několik milionů korun.

Na pracovní podmínky a odcházení zaměstnanců mají lidé různé názory. Jaký je Váš pohled na tuto věc?

Dobrovolné odchody našich zaměstnanců se pohybují kolem 1% měsíčně, což je velmi dobré číslo a není to vždy kvůli nespokojenosti. Roli hrají různé důvody, třeba stěhování. Nebo člověk ve Foxconnu profesně vyroste a najde lépe placenou práci jinde. To je normální pracovní život. Navíc náš průzkum veřejného mínění ukazuje, že nejhůře o Foxconnu mluví ti lidé, kteří tu nikdy nepracovali a nic o něm nevědí. Z povahy našeho podnikání bohužel vyplývají i nepopulární opatření jako bezkovový režim a kontroly u východu. Náročná je i práce ve směnném režimu, kdy se zaměstnancům mění kalendáře směn i pouze 48 hodin dopředu. Máme přes sto vedoucích zaměstnanců a desítky různých pracovišť, nemůžu dát ruku do ohně za to, že všude je dobrá atmosféra a dobrý šéf i výborné pracovní podmínky, ale trvale děláme vše proto, aby to tak bylo. Znáte to, všechno je o lidech.

Jak konkrétně zajišťujete, aby se měli Vaši zaměstnanci ve Foxconnu dobře?

Investujeme peníze a věnujeme pozornost, lze vyjmenovat asi sto věcí. Loni jsme otevřeli fitness centrum a v tomto roce plánujeme odpočívárnu v severní hale, relaxační zónu s kuřárnou a zcela nové sportovní hřiště před naší budovou. Každého z našich vedoucích zaměstnanců pečlivě vzděláváme k tomu, aby byli zkrátka skvělí šéfové pro své lidi a vytvářeli fajn atmosféru pro práci. Přestože děláme různé průzkumy spokojenosti, zavádíme firemního ombudsmana voleného zaměstnanci, aby nám neuteklo opravdu nic. Nelze zapomenout na obědy za 6 Kč pro pracovníky na směnách a za 22 Kč pro ostatní. Zamýšlíme se i nad tak neobvyklými věcmi jako otevření kroužku robotického lega nebo angličtiny zejména pro děti našich zaměstnanců.

Jistě mnoho lidí zajímá, jak je to s platy ve Foxconnu. Můžete nám říci jaký je průměrný plat ve Vaší společnosti?

Průměrná mzda v ČR je asi 25 000 Kč, přičemž medián je asi 21 000. Medián znamená střední hodnotu, tj., že polovina obyvatel ČR má plat pod 21 000 Kč. Nemohu prozradit průměrnou mzdu ve Foxconnu, ale mohu potvrdit, že průměrný zaměstnanec Foxconnu si vydělá více než je medián ČR. Asi nikdy nemůžeme soupeřit s bankami či pojišťovnami, platíme tolik, kolik nám dovolí obor, ve kterém působíme, na výrobní firmu ve Středočeském kraji jsou mzdy ve Foxconnu velmi slušné. Důležité je zmínit až 20 000 Kč za rok, které si lidé mohou odnést formou benefitů, pokud všechny využívají (vstup na zaměstnanecký den, výuku AJ, dotované stravování v závodní kantýně, penzijní připojištění, výlety pro zaměstnance s rodinami do ZOO, aquaparků, adventní trhy, atd.).

Jste významný zaměstnavatel, pečujete o své zaměstnance, ale staráte se také o region, ve kterém se nacházíte?

Foxconn dělá hrozně moc už svou přítomností ve městě. Foxconn v Kutné Hoře vyplatí řádově na mzdách stovky milionů korun každý rok. V součtu jsou to miliardy korun za roky působení v regionu, které zde zaměstnanci určitě i utratili, u místních podnikatelů a firem. Modré barvy Foxconnu jsou vidět na mnoha místech. Finanční pomoc směřujeme na děti a mládež a na péči o nemocné a handicapované, podpořili jsme stáj Rozárka a Klub sluníčko. Naši odborníci přednášejí na kutnohorských školách, dobrovolníci z Foxconnu zlepšují různá místa v Kutné Hoře.

Co byste na závěr řekl o svém působení ve Foxconnu ?

Je pro mě velkou ctí vést personální oddělení v nejvýznamnější firmě ve městě, kde jsem narodil, vyrostl a žiji zde celý život na sídlišti nedaleko divadla. Svoje poslání vidím v tom rozvíjet Foxconn jako dobré místo pro život a pro práci. Dokončuji svůj čtvrtý rok ve Foxconnu a pracuji zde moc rád. Prošel jsem již dost společnostmi, malými, velkými, českými, nadnárodními, jedničkami ve svých oborech, a mohu potvrdit, že kutnohorský Foxconn je naprosto unikátní. V možnosti uspět. V možnosti kariérně růst. Ve svobodě tvořit. V možnosti vzdělávat se. Neměnil bych.

Děkuji za rozhovor.

Zlata banka
Reklama
Redakce, JAS