Domaro
Reklama

„Programové prohlášení rady je snůška obecných plků,“ pustil se do koalice Šanc

17. prosinec 2014, 19:30
(aktualizováno: 17. prosinec 2014, 19:30)

Kutná Hora - Zastupitelé Kutné Hory v úterý zasedali naposled v tomto roce. O adventní atmosféře klidu, míru a porozumění se ale vůbec nedá hovořit. Emoce z nedávných komunálních voleb, povolebních vyjednávání, osobní averze a útoky ponížily úterní jednání vrcholného orgánu Kutné Hory na úroveň nehodnou nejen volených zástupců města, ba ani dospělých lidí.

Konfrontační tón nastartovala diskuse kolem dotazů Ivo Šance (Šance pro K. Horu) už ve druhém bodu programu - dotazy a připomínky zastupitelů. Zastupitelé a diváci tak museli více jak hodinu poslouchat rétorické exhibice, ironické narážky a sledovat úšklebky nad názory z druhé strany. "Ironických poznámek si nejsem vědom, ale připravte se na to, pane starosto, že pokud jste nás odsunuli do pozice opozice, s určitými ironickými poznámkami budete muset počítat," reagoval na žádost starosty o vynechání ironických poznámek z diskuse Šanc.

"Když už se tady tak hezky škádlíme, požádal bych současnou radu a v uvozovkách vedení města, aby vůči opozici nepostupovaly z pozice síly," vzal si slovo Karel Koubský ml. (Šance pro K. Horu). "To nemá oporu v žádném zákoně nebo vyhlášce. Zbytečně vytváříte určitou bariérou mezi námi. Určitou kulturu by naše vzájemné soužití mělo mít," dodal.

Šanc: Jak je to se souběhem funkcí místostarostky?

"Nevím, jestli jsme vás zvolili jako místostarostku uvolněnou nebo neuvolněnou," ptal se Šanc a pokračoval: "Proto bych se chtěl zeptat, jestli jste uvolněná místostarostka, do jaké míry pracujete pro město a pro kraj, jestli berete oba platy, které samozřejmě nejsou úplně nezanedbatelné."

Místostarostka Zuzana Moravčíková (ČSSD) na otázku souběhu funkcí už odpovídala dříve. "Budu zjišťovat, zda se obě funkce dají zvládnout," zopakovala. "Kdybych byla starostkou, nemohla bych zvládat funkci na kraji. V současné době existuje elektronická pošta, mám přístup k dokumentům v elektronické podobě na kraji. Mohu sedět v Kutné Hoře a záležitosti kraje řešit přes počítač," je přesvědčená a pokračovala: "Stojím si za tím, že budu pracovat stoprocentně pro město i kraj. Práci si musím přeorganizovat a pracovat i o víkendech. Není to jednoduché, ale pro sebe si říkám, že musím být zdravá. Pokud by to bylo na úkor mého zdraví, stoprocentně se jedné funkce vzdám."

Souběh obou funkcí podle Zuzany Moravčíkové projednávala i Sociální demokracie. "Kolegové mi řekli, že mi souběh umožní," poznamenala a pokračovala: "Jsem přesvědčená, že když sedím v radě kraje, je to pro Kutnou Horu důležité z pohledu informací, které mám. A s nimi mohu pracovat."

Šanc v reakci poděkoval za odpovědi. "Paní Moravčíková ale nezmínila, jestli opravdu bere dva plné platy z veřejných rozpočtů. Jestli také není problém v tom, že zároveň vykonává dvě zaměstnání, z nichž každé jedno vyžaduje mnohem více než osm hodin," uvedl. "Prohlašuji, že za práci jak na kraji, tak ve městě pobírám plat," prohlásila Zuzana Moravčíková.

Do diskuse vstoupil i Jiří Franc (Šance pro Kutnou Horu). "Nechtěl bych jen tak přejít to, co jsem slyšel od paní místostarostky. Myslel jsem, že tomu tak není, nevěřil jsem tomu, že by člověk, který pracuje ve prospěch města a je dobře zapsán v očích veřejnosti, přistoupil na to, že bude z veřejných zdrojů čerpat dva plné platy. Z tohoto přístupu jsem velmi zklamán a věřím, že toto stanovisko přehodnotíte," prohlásil. "Starostkou jste se nestala, i když jste mohla být a situace by byla vyřešená. Za čtyři roky na radnici jsem něco zažil a nepamatuji se, že by místostarosta nebo místostarostka měli hodně časového prostoru. A nebo že by občanům řekli, že tady tři dny nebudou, že to není potřeba," nechápal.

"Neřeším problémy města přes e-maily, v Kutné Hoře jsem tři dny v týdnu," ohradila se Zuzana Moravčíková. "Když je zasedání kraje, tak se ho zúčastňuji. Opakuji, že uvidíme, jak to bude fungovat a potom se rozhodnu. Jsme teprve na začátku," opakovala.

"Kolik takových full-time zaměstnání lze dělat najednou ve veřejné sféře," nespokojil se Ivo Šanc. "Je to citlivé téma, které veřejnost zajímá. Veřejnost je znechucená politikou a jeden z momentů, které k tomuto znechucení vedne, je to, že ve veřejné sféře existují lidé, kteří berou dva plné platy a pracují na dva plné úvazky zároveň. Před rokem bych si nedovedl představit, že by nám něco podobného mohlo projít," uvedl.

Šanc: U prodeje pivovaru hrozí konflikt zájmů

"Někde, už ani nevím kde, jsem se dočetl, že jednáte s nějakým novým investorem a že jde o investora, se kterým předchozí radnice nejednala," obrátil se na vedení města Šanc v otázce prodeje budov bývalého pivovaru a navázal: "Celá záležitost je citlivá z toho pohledu, že pan starosta byl nebo je jednatelem firmy, která se snad jmenovala Kutnohorský pivovar. Proto je tam vize, že by se mohlo jednat o konfikt zájmů. S panem místostarostou Josefem Viktorou už jednala minulá radnice a zastupoval zájemce o pivovar. Mluvíte často o transparentnosti, proto by mě zajímalo, jak to s tím pivovarem je."

"Prvně bych chtěl říci, že nejsem jednatelem Pivovaru Kutná Hora a už dlouho nejsem," zdůraznil starosta Martin Starý (Kutnohorská změna). "Pokud jste četli články, tak pan Viktora deklaroval, že už nemá zájem o odkup části pivovaru," připomněl a navázal: "Jednáme se zájemcem, kterého nám doporučilo bývalé vedení města. Jde o majitele pivovaru v Břeclavi."

Místostarosta Josef Viktora (ANO 2011) podle svých slov přesvědčil bratrance, aby upustil od záměru koupě části budov kutnohorského pivovaru. "Myslím, že je pro město výhodnější prodat celý pivovar, když se tato možnost nabízí. Samozřejmě bude vyhlášeno výběrové řízení a pokud bratranec bude mít zájem, může se do tohoto řízení přihlásit," konstatoval.

Šancovi se nelíbí programové prohlášení rady

Bývalému starostovi Ivo Šancovi se taky nezamlouvá programové prohlášení současné rady. "Zklamalo mě, nedozvěděl jsem se v něm nic konkrétního," upozornil a přitvrdil: "Je to snůška obecných plků a přání. Proto se ptám, jestli budete dělat nějaké akční plány nebo další dokument, ze kterého bychom se mohli dozvědět, co vlastně chcete dělat."

"Ze strany opozice a některých občanů jsme byli nucení vydat prohlášení co nejdříve, v minulém volebním období koalice vydala prohlášení až někdy po Novém roce," vzpomínal Martin Starý. "To, že je naše prohlášení obecné, je možná také proto, že jsme se potřebovali seznámit s ekonomickým stavem města a co vůbec lze dělat," vysvětlil a dodal: "Až budeme mít konkrétní projekty a termíny, můžeme programové prohlášení v průběhu roku aktualizovat a k záležitosti se postavit čelem."

Šanc: Chceme materiály rady!

Členové Šance pro Kutnou Horu žádají širší přístup k informacím a podkladům pro jednání rady. "Jak jsme se v minulém volebním období dohodli na určitých principech, chceme v podobném duchu pokračovat," prohlásil bývalý starosta Šanc a navázal: "Odpověď starosty Starého mě uspokojila ze dvou třetin, což není tak špatné. My bychom chtěli informace o programu, dokumentech a materiálech, které rada projednává, s předstihem, abychom mohli reagovat a jako pozorovatelé se zúčasnit projednávání některých bodů. Také bychom chtěli mít přístup k zápisům rady."

To je požadavek přesahující praxi v minulém volebním období. "Je to o něco více, než jsme poskytovali v minulém období. Doba jde ale dopředu a mimochodem došlo k novele zákona o obcích, kde se právě upravuje právo zastupitelů na přístup k informacím," poučil kolegy Šanc.

Podle Zuzany Moravčíkové současná koalice převzala zavedenou praxi z minulého volebního období. "Na této praxi jsme se dohodli až po dvou letech vašeho vládnutí, kdy jsme se domáhali informací z rady. Po dvou letech jste nám posílali program, dostávala jsem ho pouze já, jako představitelka opozice a já jsem měla možnost vyžádat si materiály u zapisovatele. Ale až po jednáních rady," připomněla Šanci místostarostka. "Program jsem ale měla a kdybych se dožadovala jednání k určitému bodu, jsem přesvědčená, že byste mě přijali," dodala.

"Určité nároky na materiály vycházejí z paragrafu 82 zákona o obcích. Chtěl bych poprosit, abychom se k tomuto bodu vrátili třeba i mimo veřejné jednání a dohodli se, za jakých podmínek nám budete jaké materiály poskytovat," navrhl Koubský ml. "To, co tady zaznělo, mi nevyhovuje. Odvolávat se na to, jak to bylo v minulém období a že nechcete dělat žádnou změnu, mi přijde trochu zvláštní. Pokud jsme ochotní spolupracovat a vzájemně si naslouchat, byla by taková změna dobrá," myslí si.

Ke kolegovi se přidal i Šanc. "Vy jste přeci nositelé změny, od vás všichni očekávají, že věci půjdou jinak. Hovoříte o transparentnosti a máte ohromnou šanci to teď dokázat. Navíc byl uvedený paragraf 82 před dvěma lety podstatně rozšířen," podpořil Koubského.

Šanc: Urychleně jednejte s ministerstvem o legislativních změnách

Další dotaz Šance směřoval na pozemky na sídlišti, které jsou předmětem konkurzního řízení společnosti Státní statek Čáslav. Město se o pozemky soudí, což brzdí další rozvoj lokality. "V uplynulých letech město podniklo určité kroky k vyřešení problému, jednalo se správci konkurzní podstaty, resp. likvidátory. Nakonec byla podaná tzv. vylučovací žaloba, kterou město chtělo dosáhnout toho, aby zájmové pozemky nebyly podstatou likvidace, resp.  vyrovnání, aby byly majetkem města. Osobně jsem neoficiálně jednal se zástupci ministerstva financí, aby došlo k takové změně legislativy, která umožní v těchto případech, kdy se jedná o evidentní užívání pozemky pro veřejné účely, jednoduché řešení formou vynětí těchto nemovitostí z konkurzních a podobných řízení a jejich jednoznačnou deklaraci jako majetku města nebo obce," zmínil Šanc.

Šanc vidí příležitost ke změně dotyčných zákonů. "Vzhledem k tomu, že politické hnutí ANO ovládá ministerstvo financí a ve svém volebním programu v Kutné Hoře deklaruje, že ve spolupráci s ministerstvy maximálně prosadí možnosti města při čerpání dotací na nové investice. A jelikož je nakládání s majetkem podmínkou všech dotačních programů, vás žádám, abyste urychleně jednali s ministerstvem financí s cílem vypracování legislativních změn, který by městu urychleně umožnil výkon vlastnicních práv k pozemkům, které jsou v současné době předmětem vylučovací žaloby," pronesl bývalý starosta a dodal: "Zákonodárnou iniciativu může projevit i nižší územně správní celek, tedy kraj, žádám proto o totéž náměstkyni hejtmana Zuzanu Moravčíkovou, místostarostku Kutné Hory. Jde mi o to, abyste využili svého politického postavení a konexí, abyste prosadili legislativní úpravy, která by vyřešila naprosto nepřijatelnou a nelogickou situaci."

Problém s pozemky na sídlišti Zuzana Moravčíková také označila za vážné. "Město ale zaspalo v minulosti," zdůraznila. "Když ještě Statek nebyl v konkurzu, možná jste byl starostou i vy," obrátila se na Šance. "Ve chvíli, kdy je Statek v konkurzu, řeší se situace podle zákona o konkurzu a vyrovnání," zdůraznila a navázala: "Souhlasím s úkolem, který jste dal mě i místostarostovi Viktorovi a pro získání pozemků uděláme maximum. Skutečně je nelogické, aby veřejná prostranství byla v konkurzu, když je Statek před tím neužíval."

Také Josef Viktora si myslí, že město ohledně pozemků propáslo velkou šanci. "Působil jsem v tu dobu na druhé straně a Statek Čáslav pod nás patřil. Město skutečně dost zaspalo, doba byla příznivá a než byl vyhlášen konkurz a likvidace, byl majetek převáděn do pozemkového fondu," připomněl.

Rozpočet města nakonec schválil jednohlasně

Jedním z hlavních bodů úterního jednání byl rozpočet Kutné Hory pro rok 2015. Také okolo něj se diskutovalo v podobném duchu, ovšem nakonec zastupitelé důležitý dokument odsouhlasili jednohlasně. S jednou kosmetickou změnou, kterou navrhl Karel Koubský st. (KDU-ČSL), na základě které dostane SK Barbora 15 tisíc korun na úkor KH Tour.

Komentáře
kam se žlučovitost přeleje po Vánocích - vložil Anonymous - 29. prosinec 2014, 07:30

Koukám, že hochům z opozice bude ještě chvilku trvat než vychladnou, ono být takhle před adventem vyhozený ze sedla člověku hne žlučí, ale počítám, že koncem školního roku skončí veškerý elán, protože prostě budou jiný starosti...

Možná se všichni pleteme, protože jestli to vydrží celý čtyři roky s takovým entuziasmem, tak to je na pomník...

Re: - vložil Anonymous - 23. prosinec 2014, 21:48

Pan Starej je člověk, kterej u ničeho dlouho nevydrží, doufam tedy že ani u starostování. Jinak téma socek je zajímavý, socka je ten,co pobírá dávky na život od státu. Starej byl na úřadu práce a pobíral. Za darmo nic nedělal, byly to projekty dotované městem a proklínanou EU a to i na platby těch, co je uskutečňili. Že je mu tolik kolik mu je není jeho zásluha.

autobiografie - vložil Anonymous - 23. prosinec 2014, 17:27

krásně jsi to o sobě napsal

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
„Programové prohlášení rady je snůška obecných plků,“ pustil se do koalice Šanc

„Programové prohlášení rady je snůška obecných plků,“ pustil se do koalice Šanc

17. prosinec 2014
(aktualizováno: 17. prosinec 2014, 19:30)

Kutná Hora - Zastupitelé Kutné Hory v úterý zasedali naposled v tomto roce. O adventní atmosféře klidu, míru a porozumění se ale vůbec nedá hovořit. Emoce z nedávných komunálních voleb, povolebních vyjednávání, osobní averze a útoky ponížily úterní jednání vrcholného orgánu Kutné Hory na úroveň nehodnou nejen volených zástupců města, ba ani dospělých lidí.

Konfrontační tón nastartovala diskuse kolem dotazů Ivo Šance (Šance pro K. Horu) už ve druhém bodu programu - dotazy a připomínky zastupitelů. Zastupitelé a diváci tak museli více jak hodinu poslouchat rétorické exhibice, ironické narážky a sledovat úšklebky nad názory z druhé strany. "Ironických poznámek si nejsem vědom, ale připravte se na to, pane starosto, že pokud jste nás odsunuli do pozice opozice, s určitými ironickými poznámkami budete muset počítat," reagoval na žádost starosty o vynechání ironických poznámek z diskuse Šanc.

"Když už se tady tak hezky škádlíme, požádal bych současnou radu a v uvozovkách vedení města, aby vůči opozici nepostupovaly z pozice síly," vzal si slovo Karel Koubský ml. (Šance pro K. Horu). "To nemá oporu v žádném zákoně nebo vyhlášce. Zbytečně vytváříte určitou bariérou mezi námi. Určitou kulturu by naše vzájemné soužití mělo mít," dodal.

Šanc: Jak je to se souběhem funkcí místostarostky?

"Nevím, jestli jsme vás zvolili jako místostarostku uvolněnou nebo neuvolněnou," ptal se Šanc a pokračoval: "Proto bych se chtěl zeptat, jestli jste uvolněná místostarostka, do jaké míry pracujete pro město a pro kraj, jestli berete oba platy, které samozřejmě nejsou úplně nezanedbatelné."

Místostarostka Zuzana Moravčíková (ČSSD) na otázku souběhu funkcí už odpovídala dříve. "Budu zjišťovat, zda se obě funkce dají zvládnout," zopakovala. "Kdybych byla starostkou, nemohla bych zvládat funkci na kraji. V současné době existuje elektronická pošta, mám přístup k dokumentům v elektronické podobě na kraji. Mohu sedět v Kutné Hoře a záležitosti kraje řešit přes počítač," je přesvědčená a pokračovala: "Stojím si za tím, že budu pracovat stoprocentně pro město i kraj. Práci si musím přeorganizovat a pracovat i o víkendech. Není to jednoduché, ale pro sebe si říkám, že musím být zdravá. Pokud by to bylo na úkor mého zdraví, stoprocentně se jedné funkce vzdám."

Souběh obou funkcí podle Zuzany Moravčíkové projednávala i Sociální demokracie. "Kolegové mi řekli, že mi souběh umožní," poznamenala a pokračovala: "Jsem přesvědčená, že když sedím v radě kraje, je to pro Kutnou Horu důležité z pohledu informací, které mám. A s nimi mohu pracovat."

Šanc v reakci poděkoval za odpovědi. "Paní Moravčíková ale nezmínila, jestli opravdu bere dva plné platy z veřejných rozpočtů. Jestli také není problém v tom, že zároveň vykonává dvě zaměstnání, z nichž každé jedno vyžaduje mnohem více než osm hodin," uvedl. "Prohlašuji, že za práci jak na kraji, tak ve městě pobírám plat," prohlásila Zuzana Moravčíková.

Do diskuse vstoupil i Jiří Franc (Šance pro Kutnou Horu). "Nechtěl bych jen tak přejít to, co jsem slyšel od paní místostarostky. Myslel jsem, že tomu tak není, nevěřil jsem tomu, že by člověk, který pracuje ve prospěch města a je dobře zapsán v očích veřejnosti, přistoupil na to, že bude z veřejných zdrojů čerpat dva plné platy. Z tohoto přístupu jsem velmi zklamán a věřím, že toto stanovisko přehodnotíte," prohlásil. "Starostkou jste se nestala, i když jste mohla být a situace by byla vyřešená. Za čtyři roky na radnici jsem něco zažil a nepamatuji se, že by místostarosta nebo místostarostka měli hodně časového prostoru. A nebo že by občanům řekli, že tady tři dny nebudou, že to není potřeba," nechápal.

"Neřeším problémy města přes e-maily, v Kutné Hoře jsem tři dny v týdnu," ohradila se Zuzana Moravčíková. "Když je zasedání kraje, tak se ho zúčastňuji. Opakuji, že uvidíme, jak to bude fungovat a potom se rozhodnu. Jsme teprve na začátku," opakovala.

"Kolik takových full-time zaměstnání lze dělat najednou ve veřejné sféře," nespokojil se Ivo Šanc. "Je to citlivé téma, které veřejnost zajímá. Veřejnost je znechucená politikou a jeden z momentů, které k tomuto znechucení vedne, je to, že ve veřejné sféře existují lidé, kteří berou dva plné platy a pracují na dva plné úvazky zároveň. Před rokem bych si nedovedl představit, že by nám něco podobného mohlo projít," uvedl.

Šanc: U prodeje pivovaru hrozí konflikt zájmů

"Někde, už ani nevím kde, jsem se dočetl, že jednáte s nějakým novým investorem a že jde o investora, se kterým předchozí radnice nejednala," obrátil se na vedení města Šanc v otázce prodeje budov bývalého pivovaru a navázal: "Celá záležitost je citlivá z toho pohledu, že pan starosta byl nebo je jednatelem firmy, která se snad jmenovala Kutnohorský pivovar. Proto je tam vize, že by se mohlo jednat o konfikt zájmů. S panem místostarostou Josefem Viktorou už jednala minulá radnice a zastupoval zájemce o pivovar. Mluvíte často o transparentnosti, proto by mě zajímalo, jak to s tím pivovarem je."

"Prvně bych chtěl říci, že nejsem jednatelem Pivovaru Kutná Hora a už dlouho nejsem," zdůraznil starosta Martin Starý (Kutnohorská změna). "Pokud jste četli články, tak pan Viktora deklaroval, že už nemá zájem o odkup části pivovaru," připomněl a navázal: "Jednáme se zájemcem, kterého nám doporučilo bývalé vedení města. Jde o majitele pivovaru v Břeclavi."

Místostarosta Josef Viktora (ANO 2011) podle svých slov přesvědčil bratrance, aby upustil od záměru koupě části budov kutnohorského pivovaru. "Myslím, že je pro město výhodnější prodat celý pivovar, když se tato možnost nabízí. Samozřejmě bude vyhlášeno výběrové řízení a pokud bratranec bude mít zájem, může se do tohoto řízení přihlásit," konstatoval.

Šancovi se nelíbí programové prohlášení rady

Bývalému starostovi Ivo Šancovi se taky nezamlouvá programové prohlášení současné rady. "Zklamalo mě, nedozvěděl jsem se v něm nic konkrétního," upozornil a přitvrdil: "Je to snůška obecných plků a přání. Proto se ptám, jestli budete dělat nějaké akční plány nebo další dokument, ze kterého bychom se mohli dozvědět, co vlastně chcete dělat."

"Ze strany opozice a některých občanů jsme byli nucení vydat prohlášení co nejdříve, v minulém volebním období koalice vydala prohlášení až někdy po Novém roce," vzpomínal Martin Starý. "To, že je naše prohlášení obecné, je možná také proto, že jsme se potřebovali seznámit s ekonomickým stavem města a co vůbec lze dělat," vysvětlil a dodal: "Až budeme mít konkrétní projekty a termíny, můžeme programové prohlášení v průběhu roku aktualizovat a k záležitosti se postavit čelem."

Šanc: Chceme materiály rady!

Členové Šance pro Kutnou Horu žádají širší přístup k informacím a podkladům pro jednání rady. "Jak jsme se v minulém volebním období dohodli na určitých principech, chceme v podobném duchu pokračovat," prohlásil bývalý starosta Šanc a navázal: "Odpověď starosty Starého mě uspokojila ze dvou třetin, což není tak špatné. My bychom chtěli informace o programu, dokumentech a materiálech, které rada projednává, s předstihem, abychom mohli reagovat a jako pozorovatelé se zúčasnit projednávání některých bodů. Také bychom chtěli mít přístup k zápisům rady."

To je požadavek přesahující praxi v minulém volebním období. "Je to o něco více, než jsme poskytovali v minulém období. Doba jde ale dopředu a mimochodem došlo k novele zákona o obcích, kde se právě upravuje právo zastupitelů na přístup k informacím," poučil kolegy Šanc.

Podle Zuzany Moravčíkové současná koalice převzala zavedenou praxi z minulého volebního období. "Na této praxi jsme se dohodli až po dvou letech vašeho vládnutí, kdy jsme se domáhali informací z rady. Po dvou letech jste nám posílali program, dostávala jsem ho pouze já, jako představitelka opozice a já jsem měla možnost vyžádat si materiály u zapisovatele. Ale až po jednáních rady," připomněla Šanci místostarostka. "Program jsem ale měla a kdybych se dožadovala jednání k určitému bodu, jsem přesvědčená, že byste mě přijali," dodala.

"Určité nároky na materiály vycházejí z paragrafu 82 zákona o obcích. Chtěl bych poprosit, abychom se k tomuto bodu vrátili třeba i mimo veřejné jednání a dohodli se, za jakých podmínek nám budete jaké materiály poskytovat," navrhl Koubský ml. "To, co tady zaznělo, mi nevyhovuje. Odvolávat se na to, jak to bylo v minulém období a že nechcete dělat žádnou změnu, mi přijde trochu zvláštní. Pokud jsme ochotní spolupracovat a vzájemně si naslouchat, byla by taková změna dobrá," myslí si.

Ke kolegovi se přidal i Šanc. "Vy jste přeci nositelé změny, od vás všichni očekávají, že věci půjdou jinak. Hovoříte o transparentnosti a máte ohromnou šanci to teď dokázat. Navíc byl uvedený paragraf 82 před dvěma lety podstatně rozšířen," podpořil Koubského.

Šanc: Urychleně jednejte s ministerstvem o legislativních změnách

Další dotaz Šance směřoval na pozemky na sídlišti, které jsou předmětem konkurzního řízení společnosti Státní statek Čáslav. Město se o pozemky soudí, což brzdí další rozvoj lokality. "V uplynulých letech město podniklo určité kroky k vyřešení problému, jednalo se správci konkurzní podstaty, resp. likvidátory. Nakonec byla podaná tzv. vylučovací žaloba, kterou město chtělo dosáhnout toho, aby zájmové pozemky nebyly podstatou likvidace, resp.  vyrovnání, aby byly majetkem města. Osobně jsem neoficiálně jednal se zástupci ministerstva financí, aby došlo k takové změně legislativy, která umožní v těchto případech, kdy se jedná o evidentní užívání pozemky pro veřejné účely, jednoduché řešení formou vynětí těchto nemovitostí z konkurzních a podobných řízení a jejich jednoznačnou deklaraci jako majetku města nebo obce," zmínil Šanc.

Šanc vidí příležitost ke změně dotyčných zákonů. "Vzhledem k tomu, že politické hnutí ANO ovládá ministerstvo financí a ve svém volebním programu v Kutné Hoře deklaruje, že ve spolupráci s ministerstvy maximálně prosadí možnosti města při čerpání dotací na nové investice. A jelikož je nakládání s majetkem podmínkou všech dotačních programů, vás žádám, abyste urychleně jednali s ministerstvem financí s cílem vypracování legislativních změn, který by městu urychleně umožnil výkon vlastnicních práv k pozemkům, které jsou v současné době předmětem vylučovací žaloby," pronesl bývalý starosta a dodal: "Zákonodárnou iniciativu může projevit i nižší územně správní celek, tedy kraj, žádám proto o totéž náměstkyni hejtmana Zuzanu Moravčíkovou, místostarostku Kutné Hory. Jde mi o to, abyste využili svého politického postavení a konexí, abyste prosadili legislativní úpravy, která by vyřešila naprosto nepřijatelnou a nelogickou situaci."

Problém s pozemky na sídlišti Zuzana Moravčíková také označila za vážné. "Město ale zaspalo v minulosti," zdůraznila. "Když ještě Statek nebyl v konkurzu, možná jste byl starostou i vy," obrátila se na Šance. "Ve chvíli, kdy je Statek v konkurzu, řeší se situace podle zákona o konkurzu a vyrovnání," zdůraznila a navázala: "Souhlasím s úkolem, který jste dal mě i místostarostovi Viktorovi a pro získání pozemků uděláme maximum. Skutečně je nelogické, aby veřejná prostranství byla v konkurzu, když je Statek před tím neužíval."

Také Josef Viktora si myslí, že město ohledně pozemků propáslo velkou šanci. "Působil jsem v tu dobu na druhé straně a Statek Čáslav pod nás patřil. Město skutečně dost zaspalo, doba byla příznivá a než byl vyhlášen konkurz a likvidace, byl majetek převáděn do pozemkového fondu," připomněl.

Rozpočet města nakonec schválil jednohlasně

Jedním z hlavních bodů úterního jednání byl rozpočet Kutné Hory pro rok 2015. Také okolo něj se diskutovalo v podobném duchu, ovšem nakonec zastupitelé důležitý dokument odsouhlasili jednohlasně. S jednou kosmetickou změnou, kterou navrhl Karel Koubský st. (KDU-ČSL), na základě které dostane SK Barbora 15 tisíc korun na úkor KH Tour.

Zlata banka
Reklama