Domaro
Reklama

Petiční výbor: Protikorupční orlové z Transparency International krouží nad radou

22. duben 2012, 21:13
(aktualizováno: 22. duben 2012, 21:46)

Kutná Hora - V Kutné Hoře se v poslední době hodně diskutuje o uzavřené smlouvě s EC Kutná Hora o dodávkách tepla. O záležitost se začala zajímat i nevládní organizace Transparency International a o její poznatky se petiční výbor podělil se čtenáři www.svoboda.info. V minulém týdnu navíc z funkce jednatele KH Tebis odstoupil Vladimír Gajdoš:

1. část – právo, komentáře

Kutná Hora žije kauzou uzavírání smlouvy o dodávce tepla pro občany a úřady s EC Kutná Hora. Na jedné straně je rada města, která ústy starosty razantně a tvrdě obhajuje ekonomickou i právní rovinu obchodu a návrhu smlouvy, který se narodil bez výběrového řízení, na druhé straně široká veřejnost, opoziční zastupitelé, jeden člen rady města hlasující proti a významní experti a podnikatelé v oboru energetiky, kteří shodně požadují výběrové řízení s parametry veřejné soutěže. To vše doplňují hlasy stovek lidí na stránkách svoboda.info hlasujících pro výběrové řízení, jen osm čtenářů bylo proti (pozn. anketa v článku zde). Všichni uvedení, mimo radu města, se domnívají, že pouze výběrovým řízením lze rovně a transparentně porovnat moderní plynová řešení s dodávkami od EC Kutná Hora. Mezi občany koluje petice s cílem přesvědčit radu města a zastupitele, aby postupovali v parametrech veřejné zakázky. Jaká je pravda? Co na to právo? Je smlouva výhodná? Proč odstoupil jednatel KH TEBIS Vladimír Gajdoš?

V uplynulém týdnu hledala odpověď na tyto otázky také česká pobočka Transparency International (dále: TI), nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je mapovat stav korupce a svou činností aktivně přispívat k jejímu omezování. Ta došla k zajímavým závěrům. Hned v několika bodech označil expertní právní tým TI smlouvu za nevýhodnou, nestandardní a neobvykle řešenou, dala petičnímu výboru zapravdu a doporučila obrátit se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podívejme se na to podstatné:

Neúměrná délka smlouvy: "Jako problematická se jeví doba trvání uzavřené smlouvy zejména s ohledem na to, že je pouze na dodavateli zdali se rozhodne smlouvu prodloužit. Takovéto ustanovení se jeví pro obecní společnost jako nepřiměřeně nevýhodné, kdy je právní jistota pokračování smluvního vztahu ponechána pouze v rukou dodavatele. Samotnou dobu trvání vztahu v maximální délce 14 let je nutno s ohledem na nepředvídatelný pohyb cen na trhu hodnotit jako nepřiměřeně dlouhou," uvádí právní posouzení TI.

Nemusíme se připojit:

TI ve své zprávě zcela jednoznačně uvádí, že se KH TEBIS není povinen připojit k EC Kutná Hora v případě, že získá prostřednictvím soutěže výhodnější nabídku. Výhodnější nabídka = nižší cena pro občany v porovnání s 10% slevovou "sušenkou" od EC Kutná Hora, která nemusí být dlouhodobě výhodná. Je to lákavý předkrm, ale oběd se může servírovat někde jinde. "I s ohledem na tuto skutečnost, je nutné upozornit na zjevně nepřiměřeně dlouhou dobu, na kterou je předmětná smlouva uzavírána. V daném případě se totiž KH TEBIS zavazuje odebírat energii od stejného dodavatele minimálně po dobu 8 let (!) a to bez ohledu na to, zdali by bylo možné ji v tomto období poskytovat koncovým odběratelům výhodněji," prezentuje zpráva TI.

Jinými slovy, i kdyby v příštích letech cena zemního plynu výrazně klesla, což je dle expertů reálné například s ohledem na potenciál břidlicového plynu, jehož je na světě dostatek, Kutnohoráci budou muset dál platit zcela jiné peníze. Při státem regulovaných maximálních cenách tepla pro občany může nejdražší účtenku obdržet město samostné, tedy každý z nás. Rovněž je třeba poznamenat, že díky rostoucímu skupinovému nakupování doposud cena plynu na trhu pro zapojené klesala. Suma sumárum, smlouva je nepřiměřeně dlouhá a může přinést vítr do peněženky koncového uživatele a městských účtů. Trumfy v ruce bude, pokud dojde k uzavření smlouvy, držet EC Kutná Hora, nikoli občané Kutné Hory, neboť právo smluvní obce je na straně EC Kutná Hora.

Musí být výběrové řízení?

"Bohužel nevím, jakým způsobem došla rada obce, která je v tomto případě v postavení de facto valné hromady KH TEBIS, k tomu, že podle zákona o veřejných zakázkách postupovat nemusí," uvedl Martin Novák z TI. To je dost zásadní informace vzhledem k tomu, že starosta Ivo Šanc v autorizovaném článku pro Kutnohorské listy napsal, že "nelze postupovat formou veřejné zakázky". "K veřejným zakázkám na nákup tepla běžně dochází, tedy není důvod proč takovou zakázku nevypsat," otáčí o 180° výroky prezentované starostou posouzení TI.

Společnosti KH TEBIS, městu, nemůže nikdo a nic zabránit vypsat veřejnou zakázku či veřejnou obchodní soutěž na nové komplexní řešení situace spojené s nákupem plynu a optimalizace vysokých provozních nákladů, s cílem vytvořit maximálně konkurenční prostředí, v němž se dosáhne vyšší úspory, než deseti procent slibovaných starostou města.

Starosta Ivo Šanc je bezesporu vzdělaný člověk, a jak sám o sobě napsal, v oboru se pohyboval. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by byl tak špatně informován a nevěděl, že veřejnou zakázku vypsat může. Pak tedy ve svých předchozích prohlášeních nepsal pravdu. V tom je však potíž. Můžeme za těchto okolností věřit tomu, že je to pro město a občany výhodný obchod? Odhalená nepravda bere kredit tomu, kdo ji vyřkl a nadále mu bude málokdo věřit, i kdyby říkal pravdu. A to se přinejmenším v tomto případě kutnohorskému starostovi přihodilo. Posouzení každopádně ponecháme na občanech a zastupitelích. Dále doufejme, že radě města předložil starosta písemně úplné informace o svých kontaktech, působeních v energetice a ta si je jistá, že nejedná ve střetu zájmů.

Netransparentním přístupem rada města otvírá dveře řešení s neprůhledným pozadím v obchodu s celkovým obratem přes 1 miliardu korun. Zahrnuje budoucí prodejní cenu celého řešení, která bude bez podpisu města výrazně menší. A z radnice přicházejí jen iracionální články plné nervozity, že je nutné rychle podepsat. Kam takový spěch? Všichni členové petičního výboru a  řada zastupitelů se shodují, že je jen velmi těžko vysvětlitelné, co motivuje členy městské rady k podpisu smlouvy za těchto okolností. Navíc ani koalice a hnutí Šance není v této věci jednotné. Pochyby jasně vyjadřuje člen městské rady Jindřich Bartoň, jenž nezvedl ruku pro smlouvu s EC Kutná Hora. "Nejsem proti obnovitelným zdrojům, ani spolupráci s EC Kutná Hora, ale tato smlouva v dané podobě měla pro mě příliš rizik a neřešila budoucnost KH TEBIS. Navíc dlouhodobě zastávám názor, že v takto zásadních otázkách bychom se v zastupitelstvu měli snažit o širokou shodu a na chvilku si přestat hrát na koalici a opozici," uvedl aktuálně pro tento článek.

Jak je to s argumentem, že veřejnou soutěží by hrozilo riziko, že ztratíme důvěru EC Kutná Hora a "výhodné podmínky," které starosta Ivo Šanc vyjednal. "Takové riziko neexistuje," uvádí za petiční tým zastupitel Ivo Šalátek a dodává: "EC Kutná Hora městskou síť potřebuje, aby byl jejich záměr prodeje elektrárny s odběrem tepla investičně zajímavý, došlo ke schválení EU dotace v řádu stovek milionů a následnému prodeji s dalším ziskem."

"Podpis smlouvy na 14 let, tímto způsobem, je v podstatě tichá privatizace majetku města. Ti které KH TEBIS vytápí ušetří teď cca 200 Kč měsíčně, ale dlouhodobě patrně prodělají. A to se netýká jen těch nešťastníků, kteří jsou na dodávkách městského tepla závislí. Ztratíme všichni, protože teplo nejde jen do domácností, ale i do městských institucí," říká Jan Cihlář, člen petičního výboru a zastupitelstva města. V Kutné Hoře se nevyrábí levně, a tak je snadné postavit elektrárnu, nabídnout -10% a sklidit nadprůměrný zisk, který neskončí v pokladně města. "V této části článku je třeba uvést, že jsme obdrželi písemné doporučení TI, abychom se obrátili v této záležitosti na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale již v kontaktu jsme," doplnil Ivo Šalátek. ÚOHS má mocné nástroje vydat předběžné opatření, případně smlouvu zrušit úplně.

Kde rada tlačí mimo zákon?

Celá kauza se vyvíjí značně dramaticky. Jako výrazný signál, že něco není v pořádku lze vnímat i odstoupení jednatele KH TEBIS Vladimíra Gajdoše, ke kterému se odhodlal před několika hodinami. Ten se podpisu s EC Kutná Hora pasivně bránil a nyní patrně zvolil tento způsob, jak se svému angažmá v celé kauze vyhnout. Obavy, které Vladimír Gajdoš mohl mít, opět osvětlí posouzení TI. "Z hlediska povinnosti připojit a odebírat energii z obnovitelných zdrojů je nutné zdůraznit ještě jeden významný problém upravený v navržené smlouvě, a to ustanovení čl. 3.2 smlouvy o dodávce tepla, kde se KH TEBIS zavazuje provést na své náklady nutné úpravy v předávacím místě. Dle ustanovení § 80 odst. 3 energetického zákona hradí vynaložené náklady spojené s připojením zdroje tepelné energie vlastník zdroje. Ustanovení smlouvy, kdy se KH TEBIS zavazuje tyto náklady uhradit, se tak nutně jeví jako pro společnost nevýhodné, neboť nebýt jeho, ležela by tato povinnost na dodavateli, tedy EC Kutná Hora. Na základě zjištěných skutečností nevidím důvod, proč by měl KH TEBIS na takovouto podmínku přistupovat. Jednatel společnosti je ze zákona povinen postupovat při vedení společnosti s péčí řádného hospodáře, pokud tomu tak nečiní, vystavuje se nebezpečí trestního postihu (např. pro trestný čin Porušení povinnosti při správě cizího majetku dle § 220 trestního zákoníku), výše uvedené ustanovení smlouvy pak nasvědčují závěru, že se v daném případě o výkon péče řádného hospodáře nejedná," uvádí Martin Novák za TI. Do této kapitoly patří nejen úpravy v kotelnách, ale i jejich propojení v ceně několika desítek milionů.

Shrnuto a podtrženo

Jestliže rada města tvrdí, že neúměrná délka smlouvy je cena za to, že EC Kutná Hora postaví na své náklady přípojku, nemá pravdu. Břemeno stavby propojovací soustavy leží ze zákona jednoznačně na EC Kutná Hora a pak není žádný důvod zavazovat odběratele na tolik let. Jinak řečeno. Chcete obchod, postavte přípojku, zaplaťte vše co je pro obchod třeba a my pravidelně porovnáme Vaši lokální cenu s tím co nabízí trh.

Stanovisko TI je pro nás velmi důležité, ale nikoliv jediné, které očekáváme. Budeme dále v kontaktu s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Očekáváme ekonomický rozbor, který dá další a zásadní odpověď na výhodnost smlouvy. Expertní závěry v plném rozsahu zveřejníme, až je obdržíme ze všech stran, abychom neovlivnili jednotlivé týmy.

Občané, žádejte veřejnou soutěž!
Martin Suchánek, člen petičního výboru

.
Komentáře
Re: - vložil Anonymous - 29. duben 2012, 14:59

Nesouhlas se smlouvou podepsali i koaliční zastupitelé Bartoň, Starý a Vopálková: http://www.svoboda.info/zpravy/kutna-hora/dokumenty-opozice-podpisy-vyjadrujici-nesouhlas-se-smlouvou-i-vysledek-hlasovani.html

Re: - vložil Anonymous - 29. duben 2012, 14:07

ObJEvil, pardon

Martin Smetáček

Re: - vložil Anonymous - 29. duben 2012, 14:05

Vážení,
právě jsem oběvil svůj dopis Šanci ve zdejších komentářích. Jde o soukromou zprávu a neumístil jsem ji sem já. Domnívám se, že jde o vnitřní záležitost Šance a dopis neměl být zveřejněn.

Martin Smetáček

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Petiční výbor: Protikorupční orlové z Transparency International krouží nad radou

Petiční výbor: Protikorupční orlové z Transparency International krouží nad radou

22. duben 2012
(aktualizováno: 22. duben 2012, 21:46)

Kutná Hora - V Kutné Hoře se v poslední době hodně diskutuje o uzavřené smlouvě s EC Kutná Hora o dodávkách tepla. O záležitost se začala zajímat i nevládní organizace Transparency International a o její poznatky se petiční výbor podělil se čtenáři www.svoboda.info. V minulém týdnu navíc z funkce jednatele KH Tebis odstoupil Vladimír Gajdoš:

1. část – právo, komentáře

Kutná Hora žije kauzou uzavírání smlouvy o dodávce tepla pro občany a úřady s EC Kutná Hora. Na jedné straně je rada města, která ústy starosty razantně a tvrdě obhajuje ekonomickou i právní rovinu obchodu a návrhu smlouvy, který se narodil bez výběrového řízení, na druhé straně široká veřejnost, opoziční zastupitelé, jeden člen rady města hlasující proti a významní experti a podnikatelé v oboru energetiky, kteří shodně požadují výběrové řízení s parametry veřejné soutěže. To vše doplňují hlasy stovek lidí na stránkách svoboda.info hlasujících pro výběrové řízení, jen osm čtenářů bylo proti (pozn. anketa v článku zde). Všichni uvedení, mimo radu města, se domnívají, že pouze výběrovým řízením lze rovně a transparentně porovnat moderní plynová řešení s dodávkami od EC Kutná Hora. Mezi občany koluje petice s cílem přesvědčit radu města a zastupitele, aby postupovali v parametrech veřejné zakázky. Jaká je pravda? Co na to právo? Je smlouva výhodná? Proč odstoupil jednatel KH TEBIS Vladimír Gajdoš?

V uplynulém týdnu hledala odpověď na tyto otázky také česká pobočka Transparency International (dále: TI), nevládní nezisková organizace, jejímž posláním je mapovat stav korupce a svou činností aktivně přispívat k jejímu omezování. Ta došla k zajímavým závěrům. Hned v několika bodech označil expertní právní tým TI smlouvu za nevýhodnou, nestandardní a neobvykle řešenou, dala petičnímu výboru zapravdu a doporučila obrátit se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Podívejme se na to podstatné:

Neúměrná délka smlouvy: "Jako problematická se jeví doba trvání uzavřené smlouvy zejména s ohledem na to, že je pouze na dodavateli zdali se rozhodne smlouvu prodloužit. Takovéto ustanovení se jeví pro obecní společnost jako nepřiměřeně nevýhodné, kdy je právní jistota pokračování smluvního vztahu ponechána pouze v rukou dodavatele. Samotnou dobu trvání vztahu v maximální délce 14 let je nutno s ohledem na nepředvídatelný pohyb cen na trhu hodnotit jako nepřiměřeně dlouhou," uvádí právní posouzení TI.

Nemusíme se připojit:

TI ve své zprávě zcela jednoznačně uvádí, že se KH TEBIS není povinen připojit k EC Kutná Hora v případě, že získá prostřednictvím soutěže výhodnější nabídku. Výhodnější nabídka = nižší cena pro občany v porovnání s 10% slevovou "sušenkou" od EC Kutná Hora, která nemusí být dlouhodobě výhodná. Je to lákavý předkrm, ale oběd se může servírovat někde jinde. "I s ohledem na tuto skutečnost, je nutné upozornit na zjevně nepřiměřeně dlouhou dobu, na kterou je předmětná smlouva uzavírána. V daném případě se totiž KH TEBIS zavazuje odebírat energii od stejného dodavatele minimálně po dobu 8 let (!) a to bez ohledu na to, zdali by bylo možné ji v tomto období poskytovat koncovým odběratelům výhodněji," prezentuje zpráva TI.

Jinými slovy, i kdyby v příštích letech cena zemního plynu výrazně klesla, což je dle expertů reálné například s ohledem na potenciál břidlicového plynu, jehož je na světě dostatek, Kutnohoráci budou muset dál platit zcela jiné peníze. Při státem regulovaných maximálních cenách tepla pro občany může nejdražší účtenku obdržet město samostné, tedy každý z nás. Rovněž je třeba poznamenat, že díky rostoucímu skupinovému nakupování doposud cena plynu na trhu pro zapojené klesala. Suma sumárum, smlouva je nepřiměřeně dlouhá a může přinést vítr do peněženky koncového uživatele a městských účtů. Trumfy v ruce bude, pokud dojde k uzavření smlouvy, držet EC Kutná Hora, nikoli občané Kutné Hory, neboť právo smluvní obce je na straně EC Kutná Hora.

Musí být výběrové řízení?

"Bohužel nevím, jakým způsobem došla rada obce, která je v tomto případě v postavení de facto valné hromady KH TEBIS, k tomu, že podle zákona o veřejných zakázkách postupovat nemusí," uvedl Martin Novák z TI. To je dost zásadní informace vzhledem k tomu, že starosta Ivo Šanc v autorizovaném článku pro Kutnohorské listy napsal, že "nelze postupovat formou veřejné zakázky". "K veřejným zakázkám na nákup tepla běžně dochází, tedy není důvod proč takovou zakázku nevypsat," otáčí o 180° výroky prezentované starostou posouzení TI.

Společnosti KH TEBIS, městu, nemůže nikdo a nic zabránit vypsat veřejnou zakázku či veřejnou obchodní soutěž na nové komplexní řešení situace spojené s nákupem plynu a optimalizace vysokých provozních nákladů, s cílem vytvořit maximálně konkurenční prostředí, v němž se dosáhne vyšší úspory, než deseti procent slibovaných starostou města.

Starosta Ivo Šanc je bezesporu vzdělaný člověk, a jak sám o sobě napsal, v oboru se pohyboval. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by byl tak špatně informován a nevěděl, že veřejnou zakázku vypsat může. Pak tedy ve svých předchozích prohlášeních nepsal pravdu. V tom je však potíž. Můžeme za těchto okolností věřit tomu, že je to pro město a občany výhodný obchod? Odhalená nepravda bere kredit tomu, kdo ji vyřkl a nadále mu bude málokdo věřit, i kdyby říkal pravdu. A to se přinejmenším v tomto případě kutnohorskému starostovi přihodilo. Posouzení každopádně ponecháme na občanech a zastupitelích. Dále doufejme, že radě města předložil starosta písemně úplné informace o svých kontaktech, působeních v energetice a ta si je jistá, že nejedná ve střetu zájmů.

Netransparentním přístupem rada města otvírá dveře řešení s neprůhledným pozadím v obchodu s celkovým obratem přes 1 miliardu korun. Zahrnuje budoucí prodejní cenu celého řešení, která bude bez podpisu města výrazně menší. A z radnice přicházejí jen iracionální články plné nervozity, že je nutné rychle podepsat. Kam takový spěch? Všichni členové petičního výboru a  řada zastupitelů se shodují, že je jen velmi těžko vysvětlitelné, co motivuje členy městské rady k podpisu smlouvy za těchto okolností. Navíc ani koalice a hnutí Šance není v této věci jednotné. Pochyby jasně vyjadřuje člen městské rady Jindřich Bartoň, jenž nezvedl ruku pro smlouvu s EC Kutná Hora. "Nejsem proti obnovitelným zdrojům, ani spolupráci s EC Kutná Hora, ale tato smlouva v dané podobě měla pro mě příliš rizik a neřešila budoucnost KH TEBIS. Navíc dlouhodobě zastávám názor, že v takto zásadních otázkách bychom se v zastupitelstvu měli snažit o širokou shodu a na chvilku si přestat hrát na koalici a opozici," uvedl aktuálně pro tento článek.

Jak je to s argumentem, že veřejnou soutěží by hrozilo riziko, že ztratíme důvěru EC Kutná Hora a "výhodné podmínky," které starosta Ivo Šanc vyjednal. "Takové riziko neexistuje," uvádí za petiční tým zastupitel Ivo Šalátek a dodává: "EC Kutná Hora městskou síť potřebuje, aby byl jejich záměr prodeje elektrárny s odběrem tepla investičně zajímavý, došlo ke schválení EU dotace v řádu stovek milionů a následnému prodeji s dalším ziskem."

"Podpis smlouvy na 14 let, tímto způsobem, je v podstatě tichá privatizace majetku města. Ti které KH TEBIS vytápí ušetří teď cca 200 Kč měsíčně, ale dlouhodobě patrně prodělají. A to se netýká jen těch nešťastníků, kteří jsou na dodávkách městského tepla závislí. Ztratíme všichni, protože teplo nejde jen do domácností, ale i do městských institucí," říká Jan Cihlář, člen petičního výboru a zastupitelstva města. V Kutné Hoře se nevyrábí levně, a tak je snadné postavit elektrárnu, nabídnout -10% a sklidit nadprůměrný zisk, který neskončí v pokladně města. "V této části článku je třeba uvést, že jsme obdrželi písemné doporučení TI, abychom se obrátili v této záležitosti na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, ale již v kontaktu jsme," doplnil Ivo Šalátek. ÚOHS má mocné nástroje vydat předběžné opatření, případně smlouvu zrušit úplně.

Kde rada tlačí mimo zákon?

Celá kauza se vyvíjí značně dramaticky. Jako výrazný signál, že něco není v pořádku lze vnímat i odstoupení jednatele KH TEBIS Vladimíra Gajdoše, ke kterému se odhodlal před několika hodinami. Ten se podpisu s EC Kutná Hora pasivně bránil a nyní patrně zvolil tento způsob, jak se svému angažmá v celé kauze vyhnout. Obavy, které Vladimír Gajdoš mohl mít, opět osvětlí posouzení TI. "Z hlediska povinnosti připojit a odebírat energii z obnovitelných zdrojů je nutné zdůraznit ještě jeden významný problém upravený v navržené smlouvě, a to ustanovení čl. 3.2 smlouvy o dodávce tepla, kde se KH TEBIS zavazuje provést na své náklady nutné úpravy v předávacím místě. Dle ustanovení § 80 odst. 3 energetického zákona hradí vynaložené náklady spojené s připojením zdroje tepelné energie vlastník zdroje. Ustanovení smlouvy, kdy se KH TEBIS zavazuje tyto náklady uhradit, se tak nutně jeví jako pro společnost nevýhodné, neboť nebýt jeho, ležela by tato povinnost na dodavateli, tedy EC Kutná Hora. Na základě zjištěných skutečností nevidím důvod, proč by měl KH TEBIS na takovouto podmínku přistupovat. Jednatel společnosti je ze zákona povinen postupovat při vedení společnosti s péčí řádného hospodáře, pokud tomu tak nečiní, vystavuje se nebezpečí trestního postihu (např. pro trestný čin Porušení povinnosti při správě cizího majetku dle § 220 trestního zákoníku), výše uvedené ustanovení smlouvy pak nasvědčují závěru, že se v daném případě o výkon péče řádného hospodáře nejedná," uvádí Martin Novák za TI. Do této kapitoly patří nejen úpravy v kotelnách, ale i jejich propojení v ceně několika desítek milionů.

Shrnuto a podtrženo

Jestliže rada města tvrdí, že neúměrná délka smlouvy je cena za to, že EC Kutná Hora postaví na své náklady přípojku, nemá pravdu. Břemeno stavby propojovací soustavy leží ze zákona jednoznačně na EC Kutná Hora a pak není žádný důvod zavazovat odběratele na tolik let. Jinak řečeno. Chcete obchod, postavte přípojku, zaplaťte vše co je pro obchod třeba a my pravidelně porovnáme Vaši lokální cenu s tím co nabízí trh.

Stanovisko TI je pro nás velmi důležité, ale nikoliv jediné, které očekáváme. Budeme dále v kontaktu s Úřadem na ochranu hospodářské soutěže. Očekáváme ekonomický rozbor, který dá další a zásadní odpověď na výhodnost smlouvy. Expertní závěry v plném rozsahu zveřejníme, až je obdržíme ze všech stran, abychom neovlivnili jednotlivé týmy.

Občané, žádejte veřejnou soutěž!
Martin Suchánek, člen petičního výboru

Zlata banka
Reklama
.