Reakce starosty Ivo Šance na čtyři otázky položené v komentářích článků

23. duben 2012, 10:04
(aktualizováno: 23. duben 2012, 10:05)

Kutná Hora - Na 2. května (kulturní dům Lorec, 17 hodin) připravujeme veřejné shromáždění na téma "Využití obnovitelného zdroje energie pro dodávky tepla společnosti KH Tebis a jeho dopad na konečnou cenu tepla pro uživatele". Na svoboda.info objevují další články a vesměs anonymní diskuse, do kterých se z principiálních důvodů odmítám zapojit, odpovídám na některé konkrétní a racionální dotazy:

1) Pane starosto, prosím, citujte tu část zákona o veřejných zakázkách, která soutěž zakazuje, abychom si pravdu přečetli přímo v zákoně.

Povinnost výběrového řízení vylučuje Zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), resp. § 80 tohoto zákona:

§ 80 Výkup tepelné energie

(1) Držitel licence na rozvod tepelné energie, který má vhodné technické podmínky, je povinen vykupovat
a) tepelnou energii
1. získanou z obnovitelných zdrojů a z tepelných čerpadel,
2. získanou z druhotných energetických zdrojů.
b) tepelnou energii z kombinované výroby elektřiny a tepla.

(2) Povinnost výkupu tepelné energie nevzniká,
a) je-li potřeba tepelné energie uspokojena podle odstavce 1,
b) pokud by došlo ke zvýšení celkových nákladů na pořízení tepelné
energie pro soubor stávajících odběratelů,
c) pokud parametry teplonosné látky neodpovídají parametrům v rozvodném
tepelném zařízení v místě připojení.

(3) Vynaložené náklady spojené s připojením zdroje tepelné energie
podle odstavce 1 hradí vlastník tohoto zdroje.

Dále pokud jde o Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, tak ten dle ustanovení § 19 odst. 2. písm. d) ustanovuje výjimku z působnosti zákona pro sektorové zadavatele, kdy tento zákon se nevztahuje na zadávání nadlimitních veřejných zakázek sektorovým zadavatelem, jestliže jde o veřejné zakázky na dodávku energie nebo paliv pro výrobu energie, pokud jsou zadávány sektorovým zadavatelem vykonávajícím relevantní činnost podle § 4 odst. 1 písm. b) (tj. v odvětví teplárenství).

2) Pane starosto, je pravda, že pokud bude KH TEBIS levněji nakupovat a vyrábět než v současné době a výsledná cena bude nižší v porovnání se smlouvu s EC, nikdo nás k připojení nemůže donutit? (ano/ne)

To je pravda – viz výše citovaný Zákon 458/2000.

3) Pane, starosto, uveďte pro koho jste v oboru pracoval a zda společnost pro kterou jste pracoval (pokud jste nebyl OSVČ nebo zástupce státu) jednala, auditovala, konzultovala, dodávala, jakkoliv obchodovala nebo spolupracovala se zástupci některé z dále uvedených společností, jejich právních předchůdců, případně s jejich jednateli, zástupci orgánů, majitelů: EC Kutná Hora, Redwood Capital, EC Biowatt, Delport, BFS Energo?

V roce 1992 nebo 1993 jsem byl jedním ze čtyř společníků, kteří založili společnost Biowatt, s.r.o.. Na vlastní náklady jsme vypracovali úvodní studii o využití lesní štěpky a rychle rostoucích dřevin ke kogeneraci tepelné a elektrické energie atd. Tato společnost však nikdy nevyvinula skutečnou obchodní činnost.Záhy (pokud si vzpomínám, tak v r. 1993) jsme ji zrušili a následně byla formálně zlikvidována. Název této společnosti nebyl právně chráněn. Z toho vyplývá, že tato společnost neměla nic společného se společnostmi, které jmenujete, nebyla a nemohla s nimi v jakémkoli vztahu nebo kontaktu.

V roce 2004 jsem pracoval jako projektový manažer společnosti LESS, a.s., ve které jsem se podílel na přípravě projektu využití OZE v později realizovaném provozu v Čáslavi. Není mi nic známo o tom, že by společnost LESS měla jakýkoli obchodní kontakt nebo vztah s Vámi jmenovanými firmami.

Jako OSVČ jsem nikdy nebyl v kontaktu nebo v jakémkoli obchodním či jiném vztahu s Vámi jmenovanými společnostmi.
Jak vidíte, nikdy jsem neměl nic společného se společnostmi, které jmenujete.

4) Pane starosto, můžete zveřejnit nabídku, která Vám byla doručena na radu města a která byla za 0,5 minuty vyřízena a označena za bezcenný kus papíru, když ji nehodlali zveřejnit zástupci petice? Rádi si uděláme vlastní názor.

Jedná se o tuto nabídku společnosti Energoreal:

S pozdravem
Ivo Šanc

.
Komentáře
Re: - vložil Anonymous - 29. duben 2012, 15:01

Nesouhlas se smlouvou podepsali i koaliční zastupitelé Bartoň, Starý a Vopálková: http://www.svoboda.info/zpravy/kutna-hora/dokumenty-opozice-podpisy-vyjadrujici-nesouhlas-se-smlouvou-i-vysledek-hlasovani.html

Re: - vložil Anonymous - 29. duben 2012, 14:10

Vážení,
právě jsem objevil svůj dopis Šanci ve zdejších komentářích. Jde o soukromou zprávu a neumístil jsem ji sem já. Domnívám se, že jde o vnitřní záležitost Šance a dopis neměl být zveřejněn.

Martin Smetáček

DOPIS MARTINA SMETÁČKA Z JIŽNÍ AMERIKY - vložil Poslední Šanc - 27. duben 2012, 22:46

Vážení přátelé, věřím, že většinu z Vás tak stále mohu nazývat,

jak jste si všimli, politická situace v našem městě má daleko k ideálům, které jsme si zvolili. Na prahu vzniku sdružení nás motivoval především odpor a nesouhlas s vládou místních politických předchůdců. Odvolávali jsme se na slušnost, vstřícnost vůči lidem, týmovou práci, odbornost demokracii a především transparentnost veřejné správy. Naším heslem bylo mimo jiné provolání "Komunikujeme s Vámi!" Chtěli jsme vytvořit radnici, kam budou lidé rádi chodit, protože se s nimi/s námi/s Vámi bude jednat slušně. Poukazovali jsme na špatnost a prohnilost současné politické scény a chtěli jsme se od ní odlišit.Máte, přátelé, pocit, že se Vám to podařilo? Já nikoli, a proto jsem ze sdružení vystoupil. Vidím totiž, že sdružení dělá pravý opak toho, co jsme si tenkrat předsevzali. Chová se arogantně jak vůči politickým partnerům a soupeřům, tak vůči svým voličům. Nekomunikuje! Týmová práce neexistuje a rozhodování se soustředí jen v rukou male části individuálů.Co mě však trápí nejvíce je skutečnost, že se sdružení chová totalitně, zcela absentuje od principů demokracie a řídí veřejnou správu těmi nejméně transparentními prostředky. Jednoznačně nejkřiklavějším projevem těchto selhání je současný schvalovací proces kolem smlouvy s EC Kutná Hora. Vaše jednání je v rozporu s naším volebním programem, se sliby, které jsme lidem dali, i se těmi nejzakladnejsimi společenskými hodnotami. Jen v kauze EC vykazuje konkretne tyto vady:

1. Přestože je možné vyhlásit výběrové řízení na dodavatele plynu kutnohorskému Tebisu, je veřejnosti nejprve tvrzeno, že to možné není. Po té, co občanské iniciativy zveřejní, že to možné je, představitelé sdružení jednoduše řeknou, že sice ano, ale ze se prostě výběrové řízení dělat nebude.
2. V rozhodovacím procesu o tomto historicky největším projektu v našem městě po roce 1989 je ignorován nejen názor opozice, ale i názory části našeho sdružení a koalice. Výsledné rozhodnutí je pak tlačeno jen několika lidmi. Ač jim to zákon umožňuje, není to ani transparentní, ani slušné, ani politicky vyhodne. Je-li projekt EC tak vyhodny, proc neni vyhlaseno vyberove rizeni? Odpovedi Vam jiste bude nabizeno mnoho. Ja apeluji na Vas zdravy rozum.
3. Vrcholem, který v historii našeho města nemá obdoby, je jmenování noveho jednatele v podobě Karla Koubského a zejména přijetí nového ředitele bez výběrového řízení. Takové jednání se zdá být zcela účelovým ve prospěch rychlého podepsání smlouvy za každou cenu. JDE O NEJZÁŘNĚJŠÍ PŘÍKLAD ZNÁSILNĚNÍ DEMOKRACIE A ZAVEDENÍ TOTALITNÍCH USURPÁTORSKÝCH METOD, KTERÉ V HISTORII NAŠEHO MĚSTA NEMAJÍ OBDOBY.

Výše zmíněné jednání je naprostým opakem toho, k čemu jsme/jste se vůči voličům zavázali. PŘÍPADNÉ PODEPSÁNÍ SMLOUVY KARLEM KOUBSKÝM BY PAK ZNAMENALO VEŘEJNOIU DEKLARACI SKUTEČNOSTI, ŽE PROJEKT NENÍ VE VEŘEJNÉM ZÁJMU, NÝBRŽ ŽE JE V ZÁJMU JINÝCH SUBJEKTŮ. Druhý logický závěr naznačuje ještě možnost, že se rozhodovatelé zcela pomátli.

Odvolávám se na ty z Vás, kteří před volbami podepsali Semilskou výzvu (viz: http://www.vymentepolitiky.cz/semilska-vyzva) . Kazdy zastupitel si tam muze znovu precist sve jmeno. Podotýkám, že Ivo tuto výzvu již před volbami odmítl podepsat. Máte-li jednat v souladu s tím, k čemu jste se svým podpisem zavázali, je Vaší povinností, tento proces zastavit. Svolejte mimořádné zasedání sdružení, doporučte většinou hlasů Vašemu nejvyššímu vedení zastavit rozhodovací proces a vyhlásit výběrové řízení. Pokud byste toto udělali a Ivo s Karlem i tak smlouvu uvedli v platnost, veřejně potvrdí a podtrhnou svůj osobní zájem, ale Vy můžete mít čisté svědomí. Všichni z Vás, kteří podepsali Semilskou výzvu, nemohou jednat jinak, váží-li si slova, které jednou dali.

Ivo, já nevím, jestli tyto aktivity provádíš kvůli vlastnímu obohacení. S vysokou mírou pravděpodobnosti si myslím, že ano, to však pro nás není podstatné. Podstatné je, že jsi element, který škodí rozvoji demokratického, ekonomického, společenského a etického prostředí v našem městě a patříš do typické garnitury té skupiny politiků, kteří vehementně przní naši společnost. V něčem je však převyšuješ, takový extrém, který jste s Karlem předvedli ve středu, by si na státní úrovni nedovolil nikdo z nich. Gratuluji Ti k úspěšné likvidaci spolku převážně slušných a vzdělaných lidí, který měl potenciál být v Kutné Hoře dlouho u moci.

Co se týče aktivit těch z Vás, kteří se na trestných činech podílíte (předpokládám, že jste minimálně dva), přeji Vám, abyste si užili ten pocit přemýšlet každý den po celý zbytek života o tom, kdo zvoní, ťuká, nebo kdo za Vámi jde po ulici. Jestli to náhodou není policista, který v ruce drží svazek papírů určující Váš rozsudek. Naše společnost nespí, naopak, zdá se, probouzí se a lidí, kterým není ukradená, je stále víc. Ti po Vás půjdou a jednou, věřím, budou úspěšní a to ne z důvodů, aby se mstili, ale aby zabránili podobným lidem v podobných aktivitách. Svědomí o výsledcích těchto aktivit, které mají dopad na tisíce lidí, Vás zjevně netíží a tížit nebude. Později však může pálit ty, kteří jim nezabrání a zabranit mohou.

Přátelé, spoléhám, že jste téměř všichni slušní lidé a že si uvědomujete svou odpovědnost. Nezapomínejte, že i tichý souhlas a nečinnost jsou aktem odpovědnosti. Věřím Vám a doufám, že se zachováte jako zástupci občanů, kteří Vás zvolili. Nenechte si vymývat mozky a zamyslete se. Proberte se, a vydržte déle než do příštího zastupitelstva!

Zdravím Vás ze zahraničí. Odjel jsem na pracovní pobyt do Jižní Ameriky se smlouvou na rok a půl. To je jen argument proti tvrzením, že můj odpor vůči politice sdružení je snahou, jak se dostat do zastupitelstva. Smyslem mých aktivit je jednoznačné zklamání z toho, kam se naše sdružení uchýlilo, jak se otočilo o 180 stupňů oproti všemu, co jsme si před volbami předsevzali a k čemu jsme se hlásili.



S vřelým pozdravem



Martin

AVE_CZ
Reklama
Reakce starosty Ivo Šance na čtyři otázky položené v komentářích článků

Reakce starosty Ivo Šance na čtyři otázky položené v komentářích článků

23. duben 2012
(aktualizováno: 23. duben 2012, 10:05)

Kutná Hora - Na 2. května (kulturní dům Lorec, 17 hodin) připravujeme veřejné shromáždění na téma "Využití obnovitelného zdroje energie pro dodávky tepla společnosti KH Tebis a jeho dopad na konečnou cenu tepla pro uživatele". Na svoboda.info objevují další články a vesměs anonymní diskuse, do kterých se z principiálních důvodů odmítám zapojit, odpovídám na některé konkrétní a racionální dotazy:

1) Pane starosto, prosím, citujte tu část zákona o veřejných zakázkách, která soutěž zakazuje, abychom si pravdu přečetli přímo v zákoně.

Povinnost výběrového řízení vylučuje Zákon č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), resp. § 80 tohoto zákona:

§ 80 Výkup tepelné energie

(1) Držitel licence na rozvod tepelné energie, který má vhodné technické podmínky, je povinen vykupovat
a) tepelnou energii
1. získanou z obnovitelných zdrojů a z tepelných čerpadel,
2. získanou z druhotných energetických zdrojů.
b) tepelnou energii z kombinované výroby elektřiny a tepla.

(2) Povinnost výkupu tepelné energie nevzniká,
a) je-li potřeba tepelné energie uspokojena podle odstavce 1,
b) pokud by došlo ke zvýšení celkových nákladů na pořízení tepelné
energie pro soubor stávajících odběratelů,
c) pokud parametry teplonosné látky neodpovídají parametrům v rozvodném
tepelném zařízení v místě připojení.

(3) Vynaložené náklady spojené s připojením zdroje tepelné energie
podle odstavce 1 hradí vlastník tohoto zdroje.

Dále pokud jde o Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, tak ten dle ustanovení § 19 odst. 2. písm. d) ustanovuje výjimku z působnosti zákona pro sektorové zadavatele, kdy tento zákon se nevztahuje na zadávání nadlimitních veřejných zakázek sektorovým zadavatelem, jestliže jde o veřejné zakázky na dodávku energie nebo paliv pro výrobu energie, pokud jsou zadávány sektorovým zadavatelem vykonávajícím relevantní činnost podle § 4 odst. 1 písm. b) (tj. v odvětví teplárenství).

2) Pane starosto, je pravda, že pokud bude KH TEBIS levněji nakupovat a vyrábět než v současné době a výsledná cena bude nižší v porovnání se smlouvu s EC, nikdo nás k připojení nemůže donutit? (ano/ne)

To je pravda – viz výše citovaný Zákon 458/2000.

3) Pane, starosto, uveďte pro koho jste v oboru pracoval a zda společnost pro kterou jste pracoval (pokud jste nebyl OSVČ nebo zástupce státu) jednala, auditovala, konzultovala, dodávala, jakkoliv obchodovala nebo spolupracovala se zástupci některé z dále uvedených společností, jejich právních předchůdců, případně s jejich jednateli, zástupci orgánů, majitelů: EC Kutná Hora, Redwood Capital, EC Biowatt, Delport, BFS Energo?

V roce 1992 nebo 1993 jsem byl jedním ze čtyř společníků, kteří založili společnost Biowatt, s.r.o.. Na vlastní náklady jsme vypracovali úvodní studii o využití lesní štěpky a rychle rostoucích dřevin ke kogeneraci tepelné a elektrické energie atd. Tato společnost však nikdy nevyvinula skutečnou obchodní činnost.Záhy (pokud si vzpomínám, tak v r. 1993) jsme ji zrušili a následně byla formálně zlikvidována. Název této společnosti nebyl právně chráněn. Z toho vyplývá, že tato společnost neměla nic společného se společnostmi, které jmenujete, nebyla a nemohla s nimi v jakémkoli vztahu nebo kontaktu.

V roce 2004 jsem pracoval jako projektový manažer společnosti LESS, a.s., ve které jsem se podílel na přípravě projektu využití OZE v později realizovaném provozu v Čáslavi. Není mi nic známo o tom, že by společnost LESS měla jakýkoli obchodní kontakt nebo vztah s Vámi jmenovanými firmami.

Jako OSVČ jsem nikdy nebyl v kontaktu nebo v jakémkoli obchodním či jiném vztahu s Vámi jmenovanými společnostmi.
Jak vidíte, nikdy jsem neměl nic společného se společnostmi, které jmenujete.

4) Pane starosto, můžete zveřejnit nabídku, která Vám byla doručena na radu města a která byla za 0,5 minuty vyřízena a označena za bezcenný kus papíru, když ji nehodlali zveřejnit zástupci petice? Rádi si uděláme vlastní názor.

Jedná se o tuto nabídku společnosti Energoreal:

S pozdravem
Ivo Šanc

Zlata banka
Reklama
.