1 zástupce, 33 otázek. 3 vteřiny na přípravu a 33 vteřin na odpověd!
(aktualizováno: 19. října 2010, 20:45)
Kutná Hora – Výstupy unikátního projektu 333 S3BRNÝCH, jehož cílem bylo podle autora Martina Klimpara seznámit Kutnohoráky s kandidáty na starostu, jste na zpravodajském serveru www.svoboda.info mohli vidět v minulém týdnu.
Následující rozhovor Vám mimo jiného prozradí z jakých
důvodů se Martin Klimpar pustil do na místní region unikátního předvolebního
natáčení.
Martine, co Tě k realizaci projektu
přivedlo?
„Obecně si myslím, že nevolit je hrozná chyba. Spousta lidí okolo mě říkala, že lidi, co v Kutné Hoře kandidují, nezná. Chtěl jsem je tedy představit a přimět je k tomu, aby na kameru řekli, co v současné době pro město dělají a co chtějí pro město dělat.
Audiovizuálně je to proto, že je důležité vidět lidi, jak vypadají, jak se vyjadřují. Audiovizuální záznam je dost usvědčující, když někdo řekne: Jsme pro víceúčelovou halu a za čtrnáct dní bude za každou cenu někde hlasovat proti, tak je na tom evidentně prokazatelné, že je někde něco špatně.“
Mohli se jednotliví protagonisté na otázky předem připravit?
„Otázky dostali přímo až tady na místě, tudíž nevěděli, jak budou vypadat. Jejich výpovědi mohou poodhalit to, jak se prezentují, a to, jakým způsobem to myslí s Kutnou Horou. Z videa je opravdu cítit, že se k otázkám postavil každý jinak.“
Kolik otázek účatníky natáčení čekalo?
„Jednalo se o 33 otázek. U některých z nich měli na odpověď 33 vteřin, u dalších pak měli odpovídat stručně – jednou větou.“
Kdo otázky připravoval?
„Nejdříve jsem oslovil lidi okolo mě, kteří se zabývali politologií. Ti mi dali další kontakty na zasvěcené. Nakonec otázky vytvářelo pět lidí (Martin Smetáček, Tomáš Morawski, Lucie Šimůnková, Radka Vepřková, Klára Votrubová, pozn. red.). Ze seznamu vytvořených otázek jsme pak vybrali základní peloton otázek a já jsem si následně otázky logicky setřídil do konceptu tak, aby nebyly tendenční a nikoho neurazily.“
Kolik času zabrala realizace tohoto projektu i s připravami?
„Příprava trvala zhruba týden, kdy jsem přemýšlel, jakou formou vše natočit. Dva dny jsem vymýšlel logo a design. Nejvíce času pak zabralo shánění kontaktů a neustálé volání někomu, kdo by mi mohl poskytnout kýžený kontakt na požadovanou osobu. To bylo mnohdy dost zdlouhavé."
Kdo celý projekt financoval?
„Vše jsem si financoval ze svého. Vložil jsem do toho pouze svoji techniku a svůj čas. Poděkovat ale musím ještě Hotelu U Růže, kde se v zapůjčeném pokoji natáčení uskutečnilo.“
Martin Klimpar, ačkoli se v Kutné Hoře nenarodil, žije zde již od svých šesti let. Po absolvování základní školy v Kutné Hoře – Sedleci studoval na místním víceletém gymnáziu. Následovalo studium filmové tvorby na Univezitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde dosáhl na bakalářský titul. V současné době Martin Klimpar na zlínské univerzitě dálkově dokončuje studium magisterské.
Jakub Svoboda
Další články z rubriky Téma
- TIP: Problémy s krční páteří netrápí pouze občany dřívějšího data narození
- Trápí Vás bolesti hlavy způsobené stresem, očním napětím, ztuhlostí krku a ramen?
- TIP: Masáž Shiatsu se nejčastěji používá při potížích pohybového aparátu a pro relaxaci
- TIP: Bolest zad trápí většinu z nás, pomohou jednoduché cviky a masáže
- Devadesát procent škol stávku podporuje, v Kutné Hoře se nebude vyučovat ve třech ZŠ
Vytisknout tento článek.

Komentáře
Dosud žádné komentáře.
Vložit nový komentář