Domaro
Reklama

Majitelé heren v Čáslavi si stěžují na postup radnice, která chce omezit hazard ve městě

29. listopad 2011, 19:38
(aktualizováno: 29. listopad 2011, 19:56)

Čáslav – Postup čáslavské radnice, která stejně jako radní v Kutné Hoře hodlá značně omezit provozování hazardu ve městě, pobouřil několik provozovatelů čáslavských heren.

„S tím, že město omezí automaty, jsme trochu počítali," přiznal Jiří Horský, jeden ze spolumajitelů podniku s výherními automaty v Čáslavi. „Vadí mi ale ten způsob!" rozzlobil se na radní. „Vyhláška by měla začít platit už od 1. ledna, my přitom máme smlouvu na nájem, která má výpovědní lhůtu delší. To samé platí například i o smluvním vztahu s pivovarem. Zaměstnance, kteří u nás pracují více jak deset let, budeme muset prakticky ze dne na den propustit," uváděl příklady druhý ze spolumajitelů Martin Horský. „Je to jako kdyby fotbalistům někdo v poločase řekl, že dál budou hrát podle jiných pravidel," doplnil příklad a dodal: „Roky řádně platíme daně i poplatky, tento způsob jednání jsme si nezasloužili."

Provozovatelé a zaměstananci jedné z čáslavských heren sepsali 17. listopadu tento dopis, který adresovali čáslavským zastupitelům:

Vážení zastupitelé města Čáslav,

Doslechl jsem se, že 12. prosince 2011 se bude projednávat nová vyhláška omezující provoz výherních hracích přístrojů. Rád bych se k této vyhlášce vyjádřil z pozice spolumajitele a jednatele firmy POLLUX, spol. s r.o., provozovatele Herny a baru Mamut, z pozice mého společníka pana Martina Horského a z pozice mých čtyř zaměstnanců pana Jiřího Zoubka, pana Stanislava Schreiera, pana Martina Procházky a pana Martina Novotného, včetně jejich rodin, manželek, přítelkyň a dětí. Těm všem, tedy šesti rodinám hrozí, že díky nové vyhlášce přijdou o práci, přijdou o příjem a zařadí se mezi ostatní nezaměstnané na pracovním úřadě. Tato vyhláška bude v jakémkoliv směru likvidační pro firmu POLLUX a její zaměstnance. Už v dnešní době není jednoduché pohostinskou činnost provozovat a každé další omezení způsobí zánik společnosti, ztrátu šesti zaměstnaneckých míst. Jediná podnikatelská činnost fy. POLLUX je provozování baru Mamut. Nejsme žádná veliká loterijní a automatová firma jako je např. Synot apod. a tudíž jsme na zachování provozu baru Mamut závislý.

Už 12 let provozujeme bar Mamut, řídíme se zákony, platíme daně, platíme poplatky. Můžete se dotázat na Městské policii, že bar Mamut nemá takové problémy jako je podávání alkoholických nápojů a hraní VHP mladších 18 let. Nemáme problémy s drogami. A v neposlední řadě ani příliv našich romských spoluobčanů v polovině roku do města Čáslav, nezpůsobil v našem baru žádný problém. Toto vše si můžete ověřit dotazem na Městské policii Čáslav. A teď nastává otázka, co jsme dělali špatně, že můžeme přijít o práci, o firmu a o možnost uživit naše rodiny, splácet hypotéky……….. Já si ničeho nejsem vědom. Chováme se slušně, dodržujeme zákony a stejně to je málo. V dnešní době, kdy je problém sehnat práci, tak za to, že se chováme slušně, je nám odměnou ztráta firmy a zaměstnání.

Je mi z toho smutno. Neumím si představit, že před letošními Vánocemi našim čtyřem zaměstnancům oznámím, že jim musím bohužel dát výpověď. Co jim mám říci? Že v polovině měsíce prosince 2011 byla přijata vyhláška z účinností od 1. 1. 2012 tedy po 14 dnech a že tato vyhláška je připravila o práci a nedala nám a jim čas se na tuto situaci připravit. Myslím, že to je špatné a nekorektní.

A počáteční důvod takové vyhlášky? Příliv Romů do Čáslavi. Příliv nepřizpůsobivých na sociálních dávkách, kteří nemají zájem pracovat a kterým se důchod vypočítavá z průměrné mzdy. Když pominu tuto záležitost, tak tito lidé, kteří pro tento stát nejsou žádným přínosem, ovlivní a připraví o příjem šest rodin.

Teď Vám chci napsat můj názor na tuto vyhlášku a čeho bude přínosem. Chápu, že toto podnikání je lidem trnem v oku a není oblíbené. Na druhou stranu hazard lidi provázel a vždy provázet bude. Tím, že se omezí provoz VHP se dosáhne vlastně čeho? Některé herny provozující drobní podnikatelé zaniknou. Přežijí velké loterijní společnosti, které ustojí i čtyři hodiny provozu denně. A když neustojí, tak hráči, protože hráč je hráč, začne dojíždět za hraním do jiného města, začnou se hrát více internetová kasina, mimochodem jejich podíl na hazardu úspěšně roste, začnou vznikat černé herny a město a stát si může gratulovat, že přišel o další miliony a miliardy. Na druhou stranu je pravda, že takové ztráty trápí pouze občany a politik? Miliarda sem, miliarda tam.

Myslím, že rozumnou cestou je regulace. Ale taková regulace, která bude přínosem jak pro městskou tak pro státní pokladnu. Ve zprávách se nedávno objevila zpráva, jak město Vídeň začalo regulovat provoz VHP. Zruší ve městě veškeré VHP a povolení k provozu bude udělen pouze třem kasinům. Absolutní kontrola, maximální výtěžek z poplatků. Žádné venkovní Jackpoty, mimochodem bar Mamut už ho nemá tři roky a neobtěžuje občany jeho blikáním, zrušení reklamy spojené s hazardem. Herny se stávají anonymní pod plnou kontrolou státních úředníků. A všichni budou spokojeni. Město má své poplatky a občanům zmizí takovéto podniky z očí. Můj návrh jak by se tato záležitost dala řešit. Povolení k provozu VHP provozům s minimálním počtem 15 automatů,zpoplatnění terminálů, zákaz venkovních jackpotů, zákaz reklamy na hazard, výlohy oblepené ruletami a automaty apod.

A poslední připomínka. Každá věc má rub a líc. Třeba má někdo pocit, že vyhláškou o omezení VHP se něco změní. Nezmění, hráč zůstane hráčem a to legálním anebo nelegálním. Takoví lidé prostě jsou. Jaký je rozdíl mezi regulovanou hernou nebo třeba sazkou apod. Myslím, že žádný. Je to hazard.

Byl bych velice rád a velice bych si přál, aby jste při rozhodování o této vyhlášce vzali v potaz i mé připomínky. Snažím se touto cestou udržet práci svým zaměstnancům a zajistit příjem jejich rodinám.

Asi byste měli také vědět, že společníkem fy. POLLUX je pan Martin Horský, který založil a vede oddíl JUDA při ZŠ Sadová. Za rok se mu podařila vytvořit 83 členná základna judistů ve věku 5 až 18let a stali se jedním z velkých oddílů v ČR. Pro příští rok se chystá pro čáslavské školky a okolí projekt Baby Judo. Oslovené ředitelky a rodiče jsou nadšeni a velice se těší na spolupráci. Od září 2012 po předběžném průzkumu bude mít oddíl cca 150 členů včetně dětí z mateřských školek. Pochopitelně je vedení takového oddílu spojené s velkým časovým zatížením včetně víkendu. A to nezištného. Mimochodem 14. ledna 2012 Judistický oddíl pořádá v prostorách hotelu Grand první Judistiský ples. Jste pochopitelně Všichni zváni a moc bych si přál, aby to nebyl zároveň i ples poslední. Může se stát, že při případném ukončení činnosti fy. POLLUX si bude muset pan trenér Horský hledat novou práci a v té pravděpodobně nebudou tak časově tolerantní. Nakonec o úspěších na judistickém poli jistě čtete v Čáslavských listech a samo město Čáslav má velký pozitivní podíl na vzniku oddílu. Judo bylo vyhlášeno organizací Unesco za nejkomplexnější a nejvhodnější sport pro děti a je úžasné, že nastavená spolupráce trenéra p.Horského, města Čáslav a ZŠ Sadová má takový kladný úspěch ve prospěch našich dětí.

Jsem si vědom, že najít správnou cestu či kompromis je složitým úkolem, kterého se musíte ve své pozici zastupitelů občanů zhostit, ale každá vyhláška by měla být promyšlená cesta s jasným cílem a dopadem na život občanů se všemi atributy, které v reálném životě přinese. Po dvanáctileté praxi jsme odborníky v dané problematice a pokud Vás bude zajímat náš názor, náměty pro zlepšení a optimalizaci rádi je s Vámi projednáme, protože všichni ze své praxe dobře víme, že dialog a odborná řešení jsou tou správnou cestou a ne do konce nepromyšlené, z praxe nevycházející bezkoncepční direktivní vyhlášky a ustanovení.

Prosím neberte tento dopis jako atak na Vaše osoby, ale jako zpětnou vazbu občanů žijících a pracujících v tomto městě, kteří se bojí, že nebudou mít za co zaplatit nájem, hypotéku, jídlo a přitom řádně pracovali, platili daně a podnikali dle zákonů. Já vím jak to je a že jsem nic špatného neudělal a ani mí zaměstnanci, jen prostě z ničeho nic přišla vyšší vůle a zabrala mi můj podnik pod záštitou veřejného prospěchu, ale to už tu kdysi bylo a nevěřím, že tak jednoduše a bez podložených faktů to i v dnešní době jde. Protože avízované čtyři hodiny denně provozu VHP se rovnají likvidaci schované do zlatého pozlátka.

Děkuji Vám za Váš čas a jsem s pozdravem,

Jiří Horský, jednatel a společník fy. POLLUX, spol. s r.o. Jiří Zoubek, Stanislav Schraier, Martin Procházka, Martin Novotný, zaměstnanci fy. POLLUX, spol. s r.o

Komentáře
Niche810 - vložil Karel Zoubek - 9. prosinec 2011, 19:44

Karel Zoubek a Simona Urbánková

Re: - vložil Karel Zoubek - 9. prosinec 2011, 19:12

Vážení zastupitelé města Čáslavi

pracuji se svojí družkou ve Sport Clubu Fortuna v ulici J.Mahena 254 již několik let. Vaším rozhodnutím omezit provoz heren na určitou dobu příjdeme oba o místo a tím se dostaneme (než si najdeme nové zaměstnání) do tíživé finanční situace!!

Nikdo ze zastupitelstva se nepřišel podívat, jak to v takových hernách chodí!!!! Si myslím,, že policiíe, ať již městská nebo státní řeší více případů s rvačkami v barech nebo, ve spojitosti s drogami, opilci atd, ale ne s hráči automatů. Pracujeme v této herně již 6 let a nikdy jsme němlělz problém s hráči automatů. Spíše, jak jsem výše psal s opilci, drogaři a těmi, co utečou bez placení, apod. Což jsme schopní velice dobře eliminvat

Takže by se mělo zastupitelstvo zamyslet nad tím, kolik lidí bude jejím rozhodnutím bez práce,!!!

P.S. Nezastupuji zde žádnou firmu, je to jen můj osobní názor (jako zaměstnace, kteremu můj zaměstanavatel přináší městu nezanedbatelné zisky z jeho podnikání, a mě a mé rodině výplatu!!!!

Re: - vložil Pavel Hrubý - 2. prosinec 2011, 14:20

Vážení zastupitelé města Čáslavi,
#
Jmenuji se Pavedl Hrubý a jsem provozovatel restaurace Na růžku ve Vašem městě.Již několik let zaměstnávám pouze ženy a to v pokročilejším věku z důvodů spolehlivosti.V současné době mám v zaměstnaneckém poměru pouze jednoho muže a to v Liberci.
Náhodně jsem se dozvěděl,že rada Vašeho města doporučila ke schválení omezení provozu VHP a to i časových.Pozorně jsem si přečetl rozhovor Vašeho zastupitele o důvodech těchto kroků.
Vím,že v současné době probíhá kampaň v dosti městech proti tomuto podnikání.Je zajímavé,že za problémy v našem státě mohou VHP a nikomu nevadí sázkoné kanceláře,kde se prosázejí velké částky,manipulace s výsledky zápasů,prodej drog a s tím spojená trestná činnost.Na to si naše společnost již zvykla.Alkohol i za volantem je u nás normální a z části se toleruje a co dokázal rozvrátit rodin a to je prostě také normální.Každé omezování zase podporuje hledání jiných možností,jako sázení po internetu nebo hraní karet o peníze jako to bylo za minulého režimu a státu to nevadilo,ale peníze z toho také neměl a také bylo vše v pořádku.
Celé své podnikání spojuji s tím,abych měl vše v pořádku a bylo v souladu se zákony.Nemohu za to,že ve Vašem městě se objevila velká skupina obyvatel,která si ze sociálních dávek udělala skoro živnost a neumí se chovat jako každý normální obyvatel našeho státu.Mám snad i nevýhodu,že umím česky a při kontrolách tvrdím,že nerozumím česky.Myslím,že by peníze z VHP mohli pomoci třeba sportovcům,které mají ve Vašem městě tradici.
Ve všech našich provozovnách udržuji stejná pravidla a mohu Vám říct,že na to často doplácím,že chci mít pořádek.
Mám dlouhodobé smlouvy prakticky na 10 let,protože pak mohu mít i příznivé ceny,pokud je nedodržím tak mě čekají velké sankce za nedodržení.
Žádám Vás prosím o přehodnocení celé záležitosti a to i časovou dobu provozu VHP.I tak jsem byl nucen v předstihu říci děvčatům,že budeme nuceni omezit provozní dobu a propouštět,pokud se nerozhodne jinak.
Hodně z Vás děvčata volila a jsou to skoro samoživitelky,dokážete jim to vysvětlit,že slušnost a poctivost se nevyplácí.
Nevím,jestli Vás to obměkčí,ale situace v našem státě není růžová a chtěl jsem dát děvčatů jiný dárek než výpověď.
Nebráním se také spolupráci s Vaším ůřadem,pokud by byly problémy,ale o žádných nevím.Díky našim venkovním kamerám jsme také pomohli něco objasnit.

Hrubý Pavel
provozovatel restaurace Na růžku


# S ůctou Pavel Hrubý

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Majitelé heren v Čáslavi si stěžují na postup radnice, která chce omezit hazard ve městě

Majitelé heren v Čáslavi si stěžují na postup radnice, která chce omezit hazard ve městě

29. listopad 2011
(aktualizováno: 29. listopad 2011, 19:56)

Čáslav – Postup čáslavské radnice, která stejně jako radní v Kutné Hoře hodlá značně omezit provozování hazardu ve městě, pobouřil několik provozovatelů čáslavských heren.

„S tím, že město omezí automaty, jsme trochu počítali," přiznal Jiří Horský, jeden ze spolumajitelů podniku s výherními automaty v Čáslavi. „Vadí mi ale ten způsob!" rozzlobil se na radní. „Vyhláška by měla začít platit už od 1. ledna, my přitom máme smlouvu na nájem, která má výpovědní lhůtu delší. To samé platí například i o smluvním vztahu s pivovarem. Zaměstnance, kteří u nás pracují více jak deset let, budeme muset prakticky ze dne na den propustit," uváděl příklady druhý ze spolumajitelů Martin Horský. „Je to jako kdyby fotbalistům někdo v poločase řekl, že dál budou hrát podle jiných pravidel," doplnil příklad a dodal: „Roky řádně platíme daně i poplatky, tento způsob jednání jsme si nezasloužili."

Provozovatelé a zaměstananci jedné z čáslavských heren sepsali 17. listopadu tento dopis, který adresovali čáslavským zastupitelům:

Vážení zastupitelé města Čáslav,

Doslechl jsem se, že 12. prosince 2011 se bude projednávat nová vyhláška omezující provoz výherních hracích přístrojů. Rád bych se k této vyhlášce vyjádřil z pozice spolumajitele a jednatele firmy POLLUX, spol. s r.o., provozovatele Herny a baru Mamut, z pozice mého společníka pana Martina Horského a z pozice mých čtyř zaměstnanců pana Jiřího Zoubka, pana Stanislava Schreiera, pana Martina Procházky a pana Martina Novotného, včetně jejich rodin, manželek, přítelkyň a dětí. Těm všem, tedy šesti rodinám hrozí, že díky nové vyhlášce přijdou o práci, přijdou o příjem a zařadí se mezi ostatní nezaměstnané na pracovním úřadě. Tato vyhláška bude v jakémkoliv směru likvidační pro firmu POLLUX a její zaměstnance. Už v dnešní době není jednoduché pohostinskou činnost provozovat a každé další omezení způsobí zánik společnosti, ztrátu šesti zaměstnaneckých míst. Jediná podnikatelská činnost fy. POLLUX je provozování baru Mamut. Nejsme žádná veliká loterijní a automatová firma jako je např. Synot apod. a tudíž jsme na zachování provozu baru Mamut závislý.

Už 12 let provozujeme bar Mamut, řídíme se zákony, platíme daně, platíme poplatky. Můžete se dotázat na Městské policii, že bar Mamut nemá takové problémy jako je podávání alkoholických nápojů a hraní VHP mladších 18 let. Nemáme problémy s drogami. A v neposlední řadě ani příliv našich romských spoluobčanů v polovině roku do města Čáslav, nezpůsobil v našem baru žádný problém. Toto vše si můžete ověřit dotazem na Městské policii Čáslav. A teď nastává otázka, co jsme dělali špatně, že můžeme přijít o práci, o firmu a o možnost uživit naše rodiny, splácet hypotéky……….. Já si ničeho nejsem vědom. Chováme se slušně, dodržujeme zákony a stejně to je málo. V dnešní době, kdy je problém sehnat práci, tak za to, že se chováme slušně, je nám odměnou ztráta firmy a zaměstnání.

Je mi z toho smutno. Neumím si představit, že před letošními Vánocemi našim čtyřem zaměstnancům oznámím, že jim musím bohužel dát výpověď. Co jim mám říci? Že v polovině měsíce prosince 2011 byla přijata vyhláška z účinností od 1. 1. 2012 tedy po 14 dnech a že tato vyhláška je připravila o práci a nedala nám a jim čas se na tuto situaci připravit. Myslím, že to je špatné a nekorektní.

A počáteční důvod takové vyhlášky? Příliv Romů do Čáslavi. Příliv nepřizpůsobivých na sociálních dávkách, kteří nemají zájem pracovat a kterým se důchod vypočítavá z průměrné mzdy. Když pominu tuto záležitost, tak tito lidé, kteří pro tento stát nejsou žádným přínosem, ovlivní a připraví o příjem šest rodin.

Teď Vám chci napsat můj názor na tuto vyhlášku a čeho bude přínosem. Chápu, že toto podnikání je lidem trnem v oku a není oblíbené. Na druhou stranu hazard lidi provázel a vždy provázet bude. Tím, že se omezí provoz VHP se dosáhne vlastně čeho? Některé herny provozující drobní podnikatelé zaniknou. Přežijí velké loterijní společnosti, které ustojí i čtyři hodiny provozu denně. A když neustojí, tak hráči, protože hráč je hráč, začne dojíždět za hraním do jiného města, začnou se hrát více internetová kasina, mimochodem jejich podíl na hazardu úspěšně roste, začnou vznikat černé herny a město a stát si může gratulovat, že přišel o další miliony a miliardy. Na druhou stranu je pravda, že takové ztráty trápí pouze občany a politik? Miliarda sem, miliarda tam.

Myslím, že rozumnou cestou je regulace. Ale taková regulace, která bude přínosem jak pro městskou tak pro státní pokladnu. Ve zprávách se nedávno objevila zpráva, jak město Vídeň začalo regulovat provoz VHP. Zruší ve městě veškeré VHP a povolení k provozu bude udělen pouze třem kasinům. Absolutní kontrola, maximální výtěžek z poplatků. Žádné venkovní Jackpoty, mimochodem bar Mamut už ho nemá tři roky a neobtěžuje občany jeho blikáním, zrušení reklamy spojené s hazardem. Herny se stávají anonymní pod plnou kontrolou státních úředníků. A všichni budou spokojeni. Město má své poplatky a občanům zmizí takovéto podniky z očí. Můj návrh jak by se tato záležitost dala řešit. Povolení k provozu VHP provozům s minimálním počtem 15 automatů,zpoplatnění terminálů, zákaz venkovních jackpotů, zákaz reklamy na hazard, výlohy oblepené ruletami a automaty apod.

A poslední připomínka. Každá věc má rub a líc. Třeba má někdo pocit, že vyhláškou o omezení VHP se něco změní. Nezmění, hráč zůstane hráčem a to legálním anebo nelegálním. Takoví lidé prostě jsou. Jaký je rozdíl mezi regulovanou hernou nebo třeba sazkou apod. Myslím, že žádný. Je to hazard.

Byl bych velice rád a velice bych si přál, aby jste při rozhodování o této vyhlášce vzali v potaz i mé připomínky. Snažím se touto cestou udržet práci svým zaměstnancům a zajistit příjem jejich rodinám.

Asi byste měli také vědět, že společníkem fy. POLLUX je pan Martin Horský, který založil a vede oddíl JUDA při ZŠ Sadová. Za rok se mu podařila vytvořit 83 členná základna judistů ve věku 5 až 18let a stali se jedním z velkých oddílů v ČR. Pro příští rok se chystá pro čáslavské školky a okolí projekt Baby Judo. Oslovené ředitelky a rodiče jsou nadšeni a velice se těší na spolupráci. Od září 2012 po předběžném průzkumu bude mít oddíl cca 150 členů včetně dětí z mateřských školek. Pochopitelně je vedení takového oddílu spojené s velkým časovým zatížením včetně víkendu. A to nezištného. Mimochodem 14. ledna 2012 Judistický oddíl pořádá v prostorách hotelu Grand první Judistiský ples. Jste pochopitelně Všichni zváni a moc bych si přál, aby to nebyl zároveň i ples poslední. Může se stát, že při případném ukončení činnosti fy. POLLUX si bude muset pan trenér Horský hledat novou práci a v té pravděpodobně nebudou tak časově tolerantní. Nakonec o úspěších na judistickém poli jistě čtete v Čáslavských listech a samo město Čáslav má velký pozitivní podíl na vzniku oddílu. Judo bylo vyhlášeno organizací Unesco za nejkomplexnější a nejvhodnější sport pro děti a je úžasné, že nastavená spolupráce trenéra p.Horského, města Čáslav a ZŠ Sadová má takový kladný úspěch ve prospěch našich dětí.

Jsem si vědom, že najít správnou cestu či kompromis je složitým úkolem, kterého se musíte ve své pozici zastupitelů občanů zhostit, ale každá vyhláška by měla být promyšlená cesta s jasným cílem a dopadem na život občanů se všemi atributy, které v reálném životě přinese. Po dvanáctileté praxi jsme odborníky v dané problematice a pokud Vás bude zajímat náš názor, náměty pro zlepšení a optimalizaci rádi je s Vámi projednáme, protože všichni ze své praxe dobře víme, že dialog a odborná řešení jsou tou správnou cestou a ne do konce nepromyšlené, z praxe nevycházející bezkoncepční direktivní vyhlášky a ustanovení.

Prosím neberte tento dopis jako atak na Vaše osoby, ale jako zpětnou vazbu občanů žijících a pracujících v tomto městě, kteří se bojí, že nebudou mít za co zaplatit nájem, hypotéku, jídlo a přitom řádně pracovali, platili daně a podnikali dle zákonů. Já vím jak to je a že jsem nic špatného neudělal a ani mí zaměstnanci, jen prostě z ničeho nic přišla vyšší vůle a zabrala mi můj podnik pod záštitou veřejného prospěchu, ale to už tu kdysi bylo a nevěřím, že tak jednoduše a bez podložených faktů to i v dnešní době jde. Protože avízované čtyři hodiny denně provozu VHP se rovnají likvidaci schované do zlatého pozlátka.

Děkuji Vám za Váš čas a jsem s pozdravem,

Jiří Horský, jednatel a společník fy. POLLUX, spol. s r.o. Jiří Zoubek, Stanislav Schraier, Martin Procházka, Martin Novotný, zaměstnanci fy. POLLUX, spol. s r.o

Zlata banka
Reklama