vv auto
Reklama

PRŮZKUM: Kutnohorské mládeži nejvíce chybí nákupní centrum a cyklostezka

6. říjen 2014, 07:39
(aktualizováno: 6. říjen 2014, 08:09)

Kutná Hora - Kdyby kutnohorská mládež měla právo kandidovat do místního zastupitelstva, rázem by nejspíše občanům Kutné Hory za zády vyrostlo zbrusu nové nákupní centrum s oblečením nebo cyklostezka s možností in-line bruslí.

Redakce Svoboda.info v minulých týdnech oslovila studenty ve věku 12 – 17 let a pokusila se zjistit, jak mladí studenti nahlížejí na dění v Kutné Hoře.

Kdybys mohl/a kandidovat do kutnohorského zastupitelstva, s jakou předvolební vizí bys vstupoval/vstupovala?"Je to docela těžká otázka, proto i těžká odpověď, nicméně mi ve městě a v okolí chybí cyklostezka. Víte, všichni mladým nadávají, že nemají žádný zájem se rozvíjet ve sportu, ale když nemáme prostor, tak je to těžké. A pak bych zavedla nějaké místo, kam by se chodilo cvičit úplně zdarma," říkala žačka osmé třídy základní školy, jejíž jméno redakce zná.

Největší zastoupení studentů ale vzbudilo vybudování nákupního centra v Kutné Hoře. To by ve svém rozhodnutí preferovalo 86% dotázaných studentů do 17 let. "Nákupní centrum tu chybí. Je to jedna z nejhorších věcí na Kutné Hoře. Je mi jasné, že teď s mým názorem nebudou kamarádit místní podnikatelé, ale my se nechceme jezdit oblékat do Kolína, do Prahy a do dalších měst. Anebo ve městě vybudujte slušný obchod za slušné ceny," říká anonymně sedmnáctiletý mladík, posedávající na lavičce na Palackého náměstí.

Podobný názor zastává i patnáctiletá Dominika Paštěková. "Dojíždět za nákupy do Prahy je opravdu hrozné. Chybí mi tu kvalitní obchodní dům s kvalitním zbožím, hlavně pak s oblečením. A není to jen o nakupování. V centru města máme možná tři dobré kavárny nebo místa, kam bychom si mohli jít po vyučování sednout. Myslím si, že zrovna nákupní centrum by bylo dobrou volbou. Když už jsme u těch chybiček Kutné Hory, chybí mi tu ještě jedna věc. Nějaká dobrá cyklostezka nebo prostor na in-line brusle," povídala Dominika Paštěková.

"Líbil by se mi v Kutné Hoře nějaký nový park. Třeba místo zbourané Avie. Tam po zbourání celého areálu zbylo ohromné nevyužité místo. V Kutné Hoře sice pár parků máme, ale možná tak jenom jeden je k světu. Chybí mi tu i nějaký plácek pro ježdění na kolečkových bruslí. Taková cyklostezka by bylo něco krásného," vedla rozhovor Anna Smutná, patnáctiletá studentka základní školy. "A ještě něco, což je asi úplně to hlavní.  Na náměstí je ohromně, ale ohromně mrtvo! Trochu to vylepšil ten perfektní nápad s pianem jedné slečny. Asi by bylo fajn, kdyby tu třeba každý víkend byly nějaké akce, trhy a podobně. To by určitě celou Kutnou Horu příjemně oživilo," dodávala zamyšleně.

"Mně by se v Kutné Hoře líbil skatepark nebo alespoň jeho částečná alternativa. Myslím, že už tu jednou nějaký projekt byl, ale nepovedlo se to dovést do cíle. Hodně lidí si myslím, že když vznikne skatepark, vznikne tím kriminalita, hluk, drogy, ale si já určitě nemyslím," povídal třináctiletý Pavel.

A co by lídři kandidátek vzkázali mladistvým?

Bc. Martin Starý, Kutnohorská změna
V Kutné Hoře se již několik let mluví o výstavbě hypermarketu Tesco v bývalém areálu AVIA. V druhé etapě by zde mělo vyrůst i nákupní centrum podobné centru Futurum v Kolíně, obchod se zahradnickými potřebami a také fastfood známé značky. Kdy? To je otázka. Tento projekt již nelze zastavit, můžeme z něj jedině vytěžit, co jen bude možné. Investor například přislíbil zainvestování cyklostezky, která by vedla za areálem.

Chceme dotáhnout do konce již několik let rozpracovaný projekt cyklostezky mezi hlavním a městským nádražím. Klidný a rovný úsek procházky podél Vrchlice se k tomuto účelu přímo nabízí. Chceme také prodloužit značení až k Velkému rybníku a na druhou stranu projednat prodloužení cyklostezky přes Nové Dvory až na Kačinu. Je to však už mimo přímou pravomoc Města Kutná Hora. Proto se nevyhýbáme spolupráci a chtěli bychom mikroregion propojit. In-linovou dráhu chceme jakou součást výše zmiňované cyklostezky. Vidíme rezervu především ve vybudování roky slibovaného skateparku, který by mohli využívat i free-styloví jezdci na kolech, koloběžkách i in-linech. Také si dovedeme představit několik street outdoorových hřišť. V současné době na Facebooku vzniká skupina „Skatepark v Kutné Hoře…“, jejímž cílem je do projektu aktivně vtáhnout mladé lidi.

O parku pod Vlašským dvorem se mluví již 15 let. Variant bylo mnoho. Naší představou je oživení parku v mnoha ohledech. Ať už je to vybudování dětského hřiště, obnovení (i třeba v menším měřítku) letní scény, instalování dostatku laviček a třeba i uměleckých děl. I když byl dříve park zeleninovou zahradou, chceme ho pojmout spíše jako anglický zámecký park, jakési propojení lesa s Vlašským dvorem, bývalou královskou mincovnou. Znamenalo by to vysadit zde nevšední a exotické dřeviny, které by byly celoročně zajímavé. Chceme navázat na dřívější snahy o obnovení ZOO na přilehlém pozemku, kde by vznikla i kavárna a dětské hřiště. Park si zaslouží oživit, propojit přes zahradu arciděkanství s ulicí Jakubskou, v zadní části s ulicí Pod Hrádkem. Vhodné by bylo i upravit náplavku Vrchlice pro procházky. Park by měl mít stálý program a nabídnout relaxační i aktivní odpočinek. Musí splňovat požadavky na konání větších akcí, jako jsou koncerty, výstavy, Královské stříbření a jarmarky. Rozhodně bychom chtěli vrátit do parku dříve konané kulturní akce i přes protesty hrstky obyvatel.

Odpověď na poslední otázku souvisí i s myšlenkou týkající se akcí v parku. Nelze stále ustupovat menšinám, když obecný zájem města a občanů leží jinde. Kutná Hora je turistické město a musí žít především díky cestovnímu ruchu. Nabídka zábavy a aktivit pro turisty, ale i místní, by měla být široká. Nejen přes hlavní sezonu, nýbrž celoročně. Jedině tak zde turisté budou chtít trávit více než pouhý den. Jednou takovou možností je dostat do ulic a na kutnohorská náměstí kulturní akce, pouliční umělce, kejklíře, hudebníky, řemeslníky. V Praze je to třeba ukázkové na Karlově mostě. Pro podporu takových aktivit je potřeba nastavit vhodné podmínky, zrušit zbytečnou byrokracii a umět se v případě notorických stížností za život v ulicích a na náměstí postavit.

Ing. Zuzana Moravčíková, ČSSD
Pokud vím, v na pozemcích bývalé Avie měl soukromý investor postavit obchodní centrum Tesco. Neznám důvody, proč se dosud nezačalo stavět. Je nutné se zeptat investora.  I já cítím, že obchodní centrum v Kutné Hoře chybí.  Chtěla bych upozornit, že předmětné pozemky město nikdy nevlastnilo.

V Kutné Hoře jsou vyznačeny pouze cyklotrasy a naučné stezky. Cyklostezka je stavba, na niž musí být vydáno stavební povolení. Mluvilo se cyklostezce podél Vrchlice, ale v jakém stádiu je řešení majetkoprávních vztahů k pozemkům, opravdu nevím.  Protože se jedná o liniovou stavbu, tak ze zkušenosti vím, že největší problém dělá to, že vlastníci pozemků se stavbou nesouhlasí a tím stavbu zablokují.  Musíme zjistit v jakém stadiu přípravy cyklostezka je. Ve volebním programu máme, že se zasadíme o vybudování páteřní cyklostezky ve spolupráci s okolními obcemi o napojení na okolní města Kolín a Čáslav. Uděláme pro to maximum i ve spolupráci se Středočeským krajem. Pokud by se vybudovala cyklostezka, a není to levná záležitost, musela by sloužit i in-line bruslařům. Mohu slíbit, že se pokusíme nějakou cyklostezku vybudovat.

Chceme obnovit areál parku pod Vlašským dvorem tak, aby se stal klidným a bezpečným místem pro odpočinek a také bychom chtěli do parku vrátit letní kino. Založení nového parku ve městě není reálné hlavně proto, že město nedisponuje vhodnými pozemky, které by sloužily k tomuto účelu.  Prostory bývalé Avie i U Lidky jsou ve vlastnictví právnických osob nikoli města. Musím ovšem připomenout, že nový park už Kutná Hora má díky Středočeskému kraji, který obnovil zahrady v areálu Jezuitské koleje.

Všichni víme, že Palackého náměstí je bez života. Byla bych ráda, kdyby na náměstí byly obchůdky se zajímavým zbožím, dobré restaurace se zahrádkami, kde by vyhrávali muzikanti a po náměstí by se procházeli, nejen spokojení turisté, ale i Kutnohořané. Město ovšem není od toho, aby prvoplánovaně organizovalo na náměstí akce. Může ovšem vytvářet podmínky pro organizace, které mají zájem kulturní akce na náměstí pořádat.

Martin Hrdlička, Kutnohorští patrioti
Nákupních možností je v Kutné Hoře až přebytek, když se podíváte na obchody na náměstí, jak se zavírá jeden po druhém. Lidé jezdí do velkých nákupních center v Praze a v Kutné Hoře jen dokupují potřebné. Obchodní centrum na sídlišti Pasáž je poloprázdné. Neumím a ani nechci diktovat lidem, kam mají chodit nakupovat. Každý podnikatel musí umět nabídnout to, co lidi přiměje k navštívení jeho obchodu.

Chtěli bychom vybudovat cyklostezku od hlavního nádraží podél Vrchlice, pod Barborou až k Velkému rybníku. Další úseky cyklostezky bychom realizovali dle financí a požadavků studentů.

Rádi bychom obnovili provoz letního kina a letní scény v Parku pod Vlašským dvorem. Další parky nejsou potřeba, máme krásný Park u Vlašského dvora. Ve spolupráci s odborem kultury bychom chtěli zvýšit počet kulturních akcí na Palackého náměstí. To vše podle požadavků občanů a finančních možností.

Václav Zimmermann, Alternativa pro Kutnou Horu
Vytvoření nákupního centra dle mého názoru příliš nespadá do působnosti vedení města, jako spíše do případného podnikatelského záměru. Vzhledem k tomu, že se doposud žádný takový větší investor s tímto nápadem neukázal, případně jej doposud nerealizoval (v plánu bylo Tesco, ale firma se stavbou zatím vyčkává), tak patrně Kutná Hora není svou velikostí městem pro takové centrum – tím spíše, když podobné je v nedalekém Kolíně. Z vlastní zkušenosti také nejsem přítelem toho, že celá řada dětí tráví v takovém nákupním centru velkou část svého volného času, místo toho, aby spíše byla venku.

To, že Kutné Hoře kvalitní cyklostezka a in-line dráha chybí, je stále zřejmější – zvlášť, když podobné již vznikají v okolních městech. Podle programů se na tom shoduje i většina kandidujících subjektů. Tedy možnost realizace vybudování kvalitní dráhy, například od hlavního nádraží k Barboře, vidím v následujícím období velmi reálně.

Park pod Vlašským dvorem je přirozeným přírodním kulturním středem města s takovou kulisou, kterou by Kutné Hoře mohla závidět většina měst. Bohužel v posledních letech se k němu tak nepřistupovalo. Zatímco v jiných městech si takových prostor váží, kvalitně se o ně starají a využívají je, park pod Vlašským dvorem mnoho let chátral. Věřím, že se rekonstrukcí tohoto místa, která právě probíhá, podaří toto kouzelné místo s úžasnou atmosférou opět dostat na takovou úroveň, jakou by si zasluhovalo. Pokud jde o nějaká nová místa? Nejprve bychom se měli snažit zkvalitnit stav dosavadních parků a nějakým způsobem je oživit, podobně jako tomu je u naposled vybudovaného parku U tří pávů. Jinak, myslím si, je ve městě parkových ploch dostatek.

Se snahou oživit Palackého náměstí souhlasím. Jednak by to mělo být pořádání pravidelných trhů, které odnepaměti na náměstí patří a vždy byly oživením ruchu v centru. To platí stále, ač se to dnes někomu zdá být přežitkem. Fungují úspěšně v Čáslavi, Kolíně, proč ne v Kutné Hoře. A ta snaha trhy odsunovat za každou cenu mimo náměstí, jde proti jejich smyslu. Dalším oživením centra by mohla snad být různá příležitostná vystoupení hudební a dále.

Ivo Šalátek, Volba pro město
O nákupním centru nerozhoduje radnice ani občané. Osobně si myslím, že nákupní centrum ani ve stylu „Futurum“ u nás jen tak brzy nevznikne.

Cyklostezky musí v Kutné Hoře a jejím okolí začít radnice co nejdřív budovat. Musí mít návaznost na cyklostezky v regionu již postavené. In-line dráhy by měly být v trasách cyklostezek. Což znamená kvalitní povrchy a nutnou šířku.

Park pod Vlašským dvorem je lokalita klidového charakteru a otázkou tedy zůstává, zda se sem má vrátit letní kino, hudební produkce nebo i sportovní akce. Myslím ale, že to jde rozumně skloubit, aby se nestalo, že někomu budou aktivity v parku vyhovovat a druhým budou na obtíž. Výstavba nového není nutná. Vhodnější je revitalizovat stávající parky a veřejná prostranství, která jsou k dispozici a neplní žádnou úlohu.

Palackého náměstí je nezbytné oživit tak, aby toto místo trvale přitahovalo. Mělo by se stát otevřenou scénou s pravidelnými produkcemi všeho žánru. Chybět nemůžou ani prodejní a výstavní akce. Ale také soutěže různých disciplín a pro všechny věkové kategorie, by mohly být velkým lákadlem.

RNDr. Ivo Šanc CSc., Šance pro Kutnou Horu
Města už přibližně 24 let nezřizují a neprovozují nákupní centra. To je otázka soukromých investorů a podnikatelů. Město nebrání těmto iniciativám. Vyšli jsme vstříc společnosti TESCO. Není naší vinou, že dosud svůj záměr nerealizovali. Upřímně řečeno však dostáváme více podnětů od místních podnikatelů, kteří se brání novým supermarketům a nákupním centrům, než od občanů, kteří by nová nákupní centra vyžadovali.

Cyklostezka s možností in-line bruslení v Kutné Hoře opravdu chybí a plánujeme její vybudování. Vhodného prostoru a terénu není moc. Chceme využít prostor břehu Vrchlice mezi zastávkou KH Sedlec a nádražím KH město. Problém je v tom, že část pozemků pro tuto cyklostezku je předmětem soudního sporu se státním podnikem Statek Čáslav v likvidaci. Spor se táhne mnoho let a měl by být rozhodnut v příštím roce. Další variantou areálu pro in-line je prostor za malínskou sokolovnou. Tam se projekt teprve ideově připravuje. Jinak možnosti pro cyklistiku jsou v Kutné Hoře a v jejím okolí velmi dobré.

V parku pod Vlašským Dvorem začala jeho obnova. Jako první krok byly odstraněny náletové a plevelné dřeviny a v těchto dnech se začalo s opravami opěrných zdí. V příštím roce využijeme dotací a obnovíme zeleň. Následně bude v parku dokončena celková obnova, jejíž součástí bude i okruh využitelný na in-line bruslení a další aktivity. Myslím, že výstavba dalšího parku nepřipadá v úvahu. Prostor po bývalé Avii je soukromý a město do jeho využití nemůže zasáhnout. Nový park vznikl u Jezuitské koleje a v nejbližším okolí města je řada lesoparků, které nabízejí spoustu možností sportovního vyžití i oddychu (Rovina, údolí Vrchlice, Kuklík a Kaňk atd.).

Kulturní akce na Palackého náměstí jsou hezké a přispívají k oživení města. Město je dlouhodobě podporuje nebo samo pořádá. Je to často otázkou peněz. Určitě není v silách města pořádat každý víkend akci, která by s jistotou přilákala na náměstí víc lidí. To je hodně drahé. Město však zřídilo grantový systém, kterého mohou využít občanská sdružení nebo agentury k pořádání dalších kulturních akcí. Určitě by stálo za úvahu pořádání pravidelných koncertů z místních zdrojů, které by byly finančně únosné.

Bc. Miroslava Hebrová, KSČM
Dle mého názoru určitě nějaké nákupní centrum chybí. Domnívám se, že prostory pro jeho výstavbu jsou připraveny v prostoru bývalé Avie, přesněji v připravovaných prostorách OD Tesco, které se tu mělo stavět již v minulých letech. Pro místní podnikatele bych se v přilehlých prostorách pokusila vyjednat nájemní prostory za zvýhodněné nájemné. Jistý pokus mít ve městě jakési obchodní centrum bylo OC Pasáž na sídlišti. Tam to nefunguje. Důvodů je několik. Jedním z nich je třeba nedostatek možností parkování, dále malá kupní síla a vysoká nezaměstnanost na Kutnohorsku.

Co se týče cyklostezky - kolem Kutné Hory a Kutnou Horou vede nádhernou přírodou pěkná cyklotrasa. Nedovedu si moc cyklostezku představit v historických částech města. Nicméně by se mi nějaké projekt cyklostezky líbil mezi Kutnou Horou a Kolínem, odkud by mohla navazovat na Labskou stezku. Prostor pro in-line dráhu bychom v budoucnu našli třeba v prostorách Klimešky s návazností na lokalitu Na Rovinách.

Při pomyšlení na Park pod Vlašským dvorem se mi jistě vybaví nádherné místo, které v minulosti sloužilo nejen jako místo odpočinku, ale i k setkávání občanů na různých kulturních aktivitách. Poté přišla petice několika občanů bydlících v okolí parku. Nyní se v něm pořádá minimum akcí, které navíc musí mít povolenou výjimku z důvodu konání pod 22 hodině. Škoda - ráda jsem chodila do letního kina, na koncerty. Park žil. Věřím, že budou dokončeny úpravy tohoto parku, a občané si znovu toto místo oblíbí. Myslím si, že Kutná Hora má parků dostatek. Jsou to příjemná místa v různých částech města. Připomenu třeba Park U Tří pávů, pod Vlašským dvorem, Na Náměti, Park v Seifertových sadech, zahrady u Jezuitské koleje, park u Barbory. A menhiry s krásnou vyhlídkou na město. Jsou to krásná místa. Každý si určitě najde to, kde se mu nejvíce líbí. A myslím si, že jsou dobře udržována Technickými službami. Stačí pozorovat třeba v době sekání trávy, co je tam potřeba práce a lidí.

Akce na Palackého náměstí určitě patří k městu. Občané se tam vzájemně setkávají, baví se. Náměstí ožije. Jsou to různé slavnosti, které mají v Kutné Hoře svou tradici. Možná, že bych posílila pořadatelskou službu či hlídky městské policie v době jejich konání.

Tomáš Havlíček, (druhý na kandidátce ODS)
Nové nákupní centrum je záležitost, kterou radnice těžko ovlivní. Bylo by fajn, nemuset dojíždět do Pardubic či do Prahy, ale nákupní možnosti v Kutné Hoře odpovídají její velikosti. V našem volebním programu je i cyklostezka a rozšíření volnočasových aktivit především pro mládež jedním z hlavních bodů.

Park pod Vlašským dvorem by si určitě zasloužil oživení a větší využití, to by si ale zasloužilo celé naše krásné město. Určitě jsem pro rozšíření zeleně ve městě. Pro nový park však potřebuje město větší pozemky, což je v centru města nesmírně nákladné. Rád podpořím spojení cyklostezky či in-line dráhy s parkovými prvky.

Oživení turistického ruchu je naším hlavním bodem volebního programu. Přinese to jak větší nabídku společenských a kulturních akcí, tak nabídku nových pracovních míst a oživení ekonomiky města.

Josef Viktora, ANO 2011
Ohledně nového obchodního centra nejsem proti, ale souvisí to s tím, zda má Kutná Hora dostatečnou kupní sílu, aby se investice takového rozsahu nějakému developerovi vyplatila. Viz pokus nákupního centra Pasáž na sídlišti. Obchodníci tam nejdou, protože nikdo nenakupuje. Spíš bych se přikláněl k podpoře místních obchodníků, možná i k jejich koncentraci pod jednu střechu „obchodního centra“.

Cyklostezka? Tak ta mi v Kutné Hoře chybí taky. Nabízí se zde možnost vybudování sítě stezek pro všechny skupiny. Třeba zpevněná cyklostezka kolem Vrchlice přes Malín na Kačinu. Byla by po rovině a dala by se využít i jako in-line bruslařská dráha. Dále podpořit vybudování lesních cyklostezek, propojit Kaňk, Kuklík, Sukov - „namotat“ v lese a mezi vinicemi stezky ve stylu stezek například na Vysočině, viz http:www.vysočina.bike/. Nalákat nejen místní, ale i návštěvníky Kutnohorska, aby strávili v Kutné Hoře delší dobu. Spojit sport a historii. Proč by Pražené nemohli stejně, jako jedou do Jizerek na Singltur, přijet do bližší Kuté Hory.

V Parku pod Vlašským dvorem probíhá rekonstrukce, ve které je třeba pokračovat. Vrátit do parku kulturní akce, letní kino, koncerty? Chápu nevoli okolo bydlících, ale snad by se dalo při dobré vůli a případných kompenzacích, jednou za čas trochu hluku i po desáté večer vydržet. S tím, že se město postará o pořádek při i po skončení akce. Klid zajistí Městská policie, úklid Technické služby. Myslím, že Kutná Hora má oproti jiným městům ve svém okolí zeleně docela hodně. Okolí Vrchlice, Rovina, Kaňk atd. Nový park bych nestavěl, ale věnoval se více úpravám stávající zeleně a její zpřístupnění lidem. Upravené cesty, lavičky, uklízené okolí.

Určitě jsem pro akce na Palackého náměstí. Ano, ale zase je to o lidech. Nevýhodou Kutné Hory je velká vzdálenost náměstí od sídlišť a příměstských částí. Ale když se podíváme do některých měst či obcí, když se tam bude něco dít, tak se sejde celé město / vesnice. Musíme podporovat, organizovat, propagovat takové akce, aby si občané cestu na náměstí našli. Pak si už každý musí sáhnout do svého svědomí, jestli raději půjde na náměstí na zajímavou akci anebo bude sedět doma u televize.

Do uzávěrky redakce neobdržela komentář od Karla Koubského (KDU-ČSL) a Ing. Jaroslava Suka (TOP09).

Jakub Skýva
Komentáře
Re: - vložil Anonymous - 12. říjen 2014, 21:04

a co takhle místo slavného Tesca , které tu nikdo nepotřebuje tam postavit tu sportovní halu s parkovištěm . K tomu nějaký skatepark , nějakou zeď pro sprejery aby neničili památky , nějaký hříště s posilovacími prvky atd. je to na půl cesty mezi sídlištěm , Sedlicem , Malínem , a centrem a Žižkovem ?? Místa tam je až to hezký není a na Tesco tu není kupní síla ....

Re: - vložil Anonymous - 9. říjen 2014, 16:44

Předvolební nervy tečou...
Veřejně činný člověk, který nedokáže udržet nervy na uzdě by se měl dobrovolně léčit.
Je to tady místama kecůplný zábal :-)
Zhodnocení práce současné radnice:
výsledky jejich práce mizerné, zodpovědnost veškerá žádná, finanční kapesní odklony (dle příspěvků níže) určitě skvělé... co můžeš urvat, urvi...
Chtělo by to vyměnit...

"Komunista" - vložil Anonymous - 9. říjen 2014, 14:36

Když je něco neznámého a tím pádem vlastně nepřátelského, tak je to určitě komunista!
Takhle vás to ve škole učili?
Blbečkové!

Nejste v ničem jiní než byli ti komunisti, vlastně v mnohým jste dnes ještě horší. Ono to je fakt lidma a ne oficiálním režimem. Ten si vždycky nakonec udělají po svým právě zase lidi, nikdo jiný.

AVE_CZ
Reklama
PRŮZKUM: Kutnohorské mládeži nejvíce chybí nákupní centrum a cyklostezka

PRŮZKUM: Kutnohorské mládeži nejvíce chybí nákupní centrum a cyklostezka

6. říjen 2014
(aktualizováno: 6. říjen 2014, 08:09)

Kutná Hora - Kdyby kutnohorská mládež měla právo kandidovat do místního zastupitelstva, rázem by nejspíše občanům Kutné Hory za zády vyrostlo zbrusu nové nákupní centrum s oblečením nebo cyklostezka s možností in-line bruslí.

Redakce Svoboda.info v minulých týdnech oslovila studenty ve věku 12 – 17 let a pokusila se zjistit, jak mladí studenti nahlížejí na dění v Kutné Hoře.

Kdybys mohl/a kandidovat do kutnohorského zastupitelstva, s jakou předvolební vizí bys vstupoval/vstupovala?"Je to docela těžká otázka, proto i těžká odpověď, nicméně mi ve městě a v okolí chybí cyklostezka. Víte, všichni mladým nadávají, že nemají žádný zájem se rozvíjet ve sportu, ale když nemáme prostor, tak je to těžké. A pak bych zavedla nějaké místo, kam by se chodilo cvičit úplně zdarma," říkala žačka osmé třídy základní školy, jejíž jméno redakce zná.

Největší zastoupení studentů ale vzbudilo vybudování nákupního centra v Kutné Hoře. To by ve svém rozhodnutí preferovalo 86% dotázaných studentů do 17 let. "Nákupní centrum tu chybí. Je to jedna z nejhorších věcí na Kutné Hoře. Je mi jasné, že teď s mým názorem nebudou kamarádit místní podnikatelé, ale my se nechceme jezdit oblékat do Kolína, do Prahy a do dalších měst. Anebo ve městě vybudujte slušný obchod za slušné ceny," říká anonymně sedmnáctiletý mladík, posedávající na lavičce na Palackého náměstí.

Podobný názor zastává i patnáctiletá Dominika Paštěková. "Dojíždět za nákupy do Prahy je opravdu hrozné. Chybí mi tu kvalitní obchodní dům s kvalitním zbožím, hlavně pak s oblečením. A není to jen o nakupování. V centru města máme možná tři dobré kavárny nebo místa, kam bychom si mohli jít po vyučování sednout. Myslím si, že zrovna nákupní centrum by bylo dobrou volbou. Když už jsme u těch chybiček Kutné Hory, chybí mi tu ještě jedna věc. Nějaká dobrá cyklostezka nebo prostor na in-line brusle," povídala Dominika Paštěková.

"Líbil by se mi v Kutné Hoře nějaký nový park. Třeba místo zbourané Avie. Tam po zbourání celého areálu zbylo ohromné nevyužité místo. V Kutné Hoře sice pár parků máme, ale možná tak jenom jeden je k světu. Chybí mi tu i nějaký plácek pro ježdění na kolečkových bruslí. Taková cyklostezka by bylo něco krásného," vedla rozhovor Anna Smutná, patnáctiletá studentka základní školy. "A ještě něco, což je asi úplně to hlavní.  Na náměstí je ohromně, ale ohromně mrtvo! Trochu to vylepšil ten perfektní nápad s pianem jedné slečny. Asi by bylo fajn, kdyby tu třeba každý víkend byly nějaké akce, trhy a podobně. To by určitě celou Kutnou Horu příjemně oživilo," dodávala zamyšleně.

"Mně by se v Kutné Hoře líbil skatepark nebo alespoň jeho částečná alternativa. Myslím, že už tu jednou nějaký projekt byl, ale nepovedlo se to dovést do cíle. Hodně lidí si myslím, že když vznikne skatepark, vznikne tím kriminalita, hluk, drogy, ale si já určitě nemyslím," povídal třináctiletý Pavel.

A co by lídři kandidátek vzkázali mladistvým?

Bc. Martin Starý, Kutnohorská změna
V Kutné Hoře se již několik let mluví o výstavbě hypermarketu Tesco v bývalém areálu AVIA. V druhé etapě by zde mělo vyrůst i nákupní centrum podobné centru Futurum v Kolíně, obchod se zahradnickými potřebami a také fastfood známé značky. Kdy? To je otázka. Tento projekt již nelze zastavit, můžeme z něj jedině vytěžit, co jen bude možné. Investor například přislíbil zainvestování cyklostezky, která by vedla za areálem.

Chceme dotáhnout do konce již několik let rozpracovaný projekt cyklostezky mezi hlavním a městským nádražím. Klidný a rovný úsek procházky podél Vrchlice se k tomuto účelu přímo nabízí. Chceme také prodloužit značení až k Velkému rybníku a na druhou stranu projednat prodloužení cyklostezky přes Nové Dvory až na Kačinu. Je to však už mimo přímou pravomoc Města Kutná Hora. Proto se nevyhýbáme spolupráci a chtěli bychom mikroregion propojit. In-linovou dráhu chceme jakou součást výše zmiňované cyklostezky. Vidíme rezervu především ve vybudování roky slibovaného skateparku, který by mohli využívat i free-styloví jezdci na kolech, koloběžkách i in-linech. Také si dovedeme představit několik street outdoorových hřišť. V současné době na Facebooku vzniká skupina „Skatepark v Kutné Hoře…“, jejímž cílem je do projektu aktivně vtáhnout mladé lidi.

O parku pod Vlašským dvorem se mluví již 15 let. Variant bylo mnoho. Naší představou je oživení parku v mnoha ohledech. Ať už je to vybudování dětského hřiště, obnovení (i třeba v menším měřítku) letní scény, instalování dostatku laviček a třeba i uměleckých děl. I když byl dříve park zeleninovou zahradou, chceme ho pojmout spíše jako anglický zámecký park, jakési propojení lesa s Vlašským dvorem, bývalou královskou mincovnou. Znamenalo by to vysadit zde nevšední a exotické dřeviny, které by byly celoročně zajímavé. Chceme navázat na dřívější snahy o obnovení ZOO na přilehlém pozemku, kde by vznikla i kavárna a dětské hřiště. Park si zaslouží oživit, propojit přes zahradu arciděkanství s ulicí Jakubskou, v zadní části s ulicí Pod Hrádkem. Vhodné by bylo i upravit náplavku Vrchlice pro procházky. Park by měl mít stálý program a nabídnout relaxační i aktivní odpočinek. Musí splňovat požadavky na konání větších akcí, jako jsou koncerty, výstavy, Královské stříbření a jarmarky. Rozhodně bychom chtěli vrátit do parku dříve konané kulturní akce i přes protesty hrstky obyvatel.

Odpověď na poslední otázku souvisí i s myšlenkou týkající se akcí v parku. Nelze stále ustupovat menšinám, když obecný zájem města a občanů leží jinde. Kutná Hora je turistické město a musí žít především díky cestovnímu ruchu. Nabídka zábavy a aktivit pro turisty, ale i místní, by měla být široká. Nejen přes hlavní sezonu, nýbrž celoročně. Jedině tak zde turisté budou chtít trávit více než pouhý den. Jednou takovou možností je dostat do ulic a na kutnohorská náměstí kulturní akce, pouliční umělce, kejklíře, hudebníky, řemeslníky. V Praze je to třeba ukázkové na Karlově mostě. Pro podporu takových aktivit je potřeba nastavit vhodné podmínky, zrušit zbytečnou byrokracii a umět se v případě notorických stížností za život v ulicích a na náměstí postavit.

Ing. Zuzana Moravčíková, ČSSD
Pokud vím, v na pozemcích bývalé Avie měl soukromý investor postavit obchodní centrum Tesco. Neznám důvody, proč se dosud nezačalo stavět. Je nutné se zeptat investora.  I já cítím, že obchodní centrum v Kutné Hoře chybí.  Chtěla bych upozornit, že předmětné pozemky město nikdy nevlastnilo.

V Kutné Hoře jsou vyznačeny pouze cyklotrasy a naučné stezky. Cyklostezka je stavba, na niž musí být vydáno stavební povolení. Mluvilo se cyklostezce podél Vrchlice, ale v jakém stádiu je řešení majetkoprávních vztahů k pozemkům, opravdu nevím.  Protože se jedná o liniovou stavbu, tak ze zkušenosti vím, že největší problém dělá to, že vlastníci pozemků se stavbou nesouhlasí a tím stavbu zablokují.  Musíme zjistit v jakém stadiu přípravy cyklostezka je. Ve volebním programu máme, že se zasadíme o vybudování páteřní cyklostezky ve spolupráci s okolními obcemi o napojení na okolní města Kolín a Čáslav. Uděláme pro to maximum i ve spolupráci se Středočeským krajem. Pokud by se vybudovala cyklostezka, a není to levná záležitost, musela by sloužit i in-line bruslařům. Mohu slíbit, že se pokusíme nějakou cyklostezku vybudovat.

Chceme obnovit areál parku pod Vlašským dvorem tak, aby se stal klidným a bezpečným místem pro odpočinek a také bychom chtěli do parku vrátit letní kino. Založení nového parku ve městě není reálné hlavně proto, že město nedisponuje vhodnými pozemky, které by sloužily k tomuto účelu.  Prostory bývalé Avie i U Lidky jsou ve vlastnictví právnických osob nikoli města. Musím ovšem připomenout, že nový park už Kutná Hora má díky Středočeskému kraji, který obnovil zahrady v areálu Jezuitské koleje.

Všichni víme, že Palackého náměstí je bez života. Byla bych ráda, kdyby na náměstí byly obchůdky se zajímavým zbožím, dobré restaurace se zahrádkami, kde by vyhrávali muzikanti a po náměstí by se procházeli, nejen spokojení turisté, ale i Kutnohořané. Město ovšem není od toho, aby prvoplánovaně organizovalo na náměstí akce. Může ovšem vytvářet podmínky pro organizace, které mají zájem kulturní akce na náměstí pořádat.

Martin Hrdlička, Kutnohorští patrioti
Nákupních možností je v Kutné Hoře až přebytek, když se podíváte na obchody na náměstí, jak se zavírá jeden po druhém. Lidé jezdí do velkých nákupních center v Praze a v Kutné Hoře jen dokupují potřebné. Obchodní centrum na sídlišti Pasáž je poloprázdné. Neumím a ani nechci diktovat lidem, kam mají chodit nakupovat. Každý podnikatel musí umět nabídnout to, co lidi přiměje k navštívení jeho obchodu.

Chtěli bychom vybudovat cyklostezku od hlavního nádraží podél Vrchlice, pod Barborou až k Velkému rybníku. Další úseky cyklostezky bychom realizovali dle financí a požadavků studentů.

Rádi bychom obnovili provoz letního kina a letní scény v Parku pod Vlašským dvorem. Další parky nejsou potřeba, máme krásný Park u Vlašského dvora. Ve spolupráci s odborem kultury bychom chtěli zvýšit počet kulturních akcí na Palackého náměstí. To vše podle požadavků občanů a finančních možností.

Václav Zimmermann, Alternativa pro Kutnou Horu
Vytvoření nákupního centra dle mého názoru příliš nespadá do působnosti vedení města, jako spíše do případného podnikatelského záměru. Vzhledem k tomu, že se doposud žádný takový větší investor s tímto nápadem neukázal, případně jej doposud nerealizoval (v plánu bylo Tesco, ale firma se stavbou zatím vyčkává), tak patrně Kutná Hora není svou velikostí městem pro takové centrum – tím spíše, když podobné je v nedalekém Kolíně. Z vlastní zkušenosti také nejsem přítelem toho, že celá řada dětí tráví v takovém nákupním centru velkou část svého volného času, místo toho, aby spíše byla venku.

To, že Kutné Hoře kvalitní cyklostezka a in-line dráha chybí, je stále zřejmější – zvlášť, když podobné již vznikají v okolních městech. Podle programů se na tom shoduje i většina kandidujících subjektů. Tedy možnost realizace vybudování kvalitní dráhy, například od hlavního nádraží k Barboře, vidím v následujícím období velmi reálně.

Park pod Vlašským dvorem je přirozeným přírodním kulturním středem města s takovou kulisou, kterou by Kutné Hoře mohla závidět většina měst. Bohužel v posledních letech se k němu tak nepřistupovalo. Zatímco v jiných městech si takových prostor váží, kvalitně se o ně starají a využívají je, park pod Vlašským dvorem mnoho let chátral. Věřím, že se rekonstrukcí tohoto místa, která právě probíhá, podaří toto kouzelné místo s úžasnou atmosférou opět dostat na takovou úroveň, jakou by si zasluhovalo. Pokud jde o nějaká nová místa? Nejprve bychom se měli snažit zkvalitnit stav dosavadních parků a nějakým způsobem je oživit, podobně jako tomu je u naposled vybudovaného parku U tří pávů. Jinak, myslím si, je ve městě parkových ploch dostatek.

Se snahou oživit Palackého náměstí souhlasím. Jednak by to mělo být pořádání pravidelných trhů, které odnepaměti na náměstí patří a vždy byly oživením ruchu v centru. To platí stále, ač se to dnes někomu zdá být přežitkem. Fungují úspěšně v Čáslavi, Kolíně, proč ne v Kutné Hoře. A ta snaha trhy odsunovat za každou cenu mimo náměstí, jde proti jejich smyslu. Dalším oživením centra by mohla snad být různá příležitostná vystoupení hudební a dále.

Ivo Šalátek, Volba pro město
O nákupním centru nerozhoduje radnice ani občané. Osobně si myslím, že nákupní centrum ani ve stylu „Futurum“ u nás jen tak brzy nevznikne.

Cyklostezky musí v Kutné Hoře a jejím okolí začít radnice co nejdřív budovat. Musí mít návaznost na cyklostezky v regionu již postavené. In-line dráhy by měly být v trasách cyklostezek. Což znamená kvalitní povrchy a nutnou šířku.

Park pod Vlašským dvorem je lokalita klidového charakteru a otázkou tedy zůstává, zda se sem má vrátit letní kino, hudební produkce nebo i sportovní akce. Myslím ale, že to jde rozumně skloubit, aby se nestalo, že někomu budou aktivity v parku vyhovovat a druhým budou na obtíž. Výstavba nového není nutná. Vhodnější je revitalizovat stávající parky a veřejná prostranství, která jsou k dispozici a neplní žádnou úlohu.

Palackého náměstí je nezbytné oživit tak, aby toto místo trvale přitahovalo. Mělo by se stát otevřenou scénou s pravidelnými produkcemi všeho žánru. Chybět nemůžou ani prodejní a výstavní akce. Ale také soutěže různých disciplín a pro všechny věkové kategorie, by mohly být velkým lákadlem.

RNDr. Ivo Šanc CSc., Šance pro Kutnou Horu
Města už přibližně 24 let nezřizují a neprovozují nákupní centra. To je otázka soukromých investorů a podnikatelů. Město nebrání těmto iniciativám. Vyšli jsme vstříc společnosti TESCO. Není naší vinou, že dosud svůj záměr nerealizovali. Upřímně řečeno však dostáváme více podnětů od místních podnikatelů, kteří se brání novým supermarketům a nákupním centrům, než od občanů, kteří by nová nákupní centra vyžadovali.

Cyklostezka s možností in-line bruslení v Kutné Hoře opravdu chybí a plánujeme její vybudování. Vhodného prostoru a terénu není moc. Chceme využít prostor břehu Vrchlice mezi zastávkou KH Sedlec a nádražím KH město. Problém je v tom, že část pozemků pro tuto cyklostezku je předmětem soudního sporu se státním podnikem Statek Čáslav v likvidaci. Spor se táhne mnoho let a měl by být rozhodnut v příštím roce. Další variantou areálu pro in-line je prostor za malínskou sokolovnou. Tam se projekt teprve ideově připravuje. Jinak možnosti pro cyklistiku jsou v Kutné Hoře a v jejím okolí velmi dobré.

V parku pod Vlašským Dvorem začala jeho obnova. Jako první krok byly odstraněny náletové a plevelné dřeviny a v těchto dnech se začalo s opravami opěrných zdí. V příštím roce využijeme dotací a obnovíme zeleň. Následně bude v parku dokončena celková obnova, jejíž součástí bude i okruh využitelný na in-line bruslení a další aktivity. Myslím, že výstavba dalšího parku nepřipadá v úvahu. Prostor po bývalé Avii je soukromý a město do jeho využití nemůže zasáhnout. Nový park vznikl u Jezuitské koleje a v nejbližším okolí města je řada lesoparků, které nabízejí spoustu možností sportovního vyžití i oddychu (Rovina, údolí Vrchlice, Kuklík a Kaňk atd.).

Kulturní akce na Palackého náměstí jsou hezké a přispívají k oživení města. Město je dlouhodobě podporuje nebo samo pořádá. Je to často otázkou peněz. Určitě není v silách města pořádat každý víkend akci, která by s jistotou přilákala na náměstí víc lidí. To je hodně drahé. Město však zřídilo grantový systém, kterého mohou využít občanská sdružení nebo agentury k pořádání dalších kulturních akcí. Určitě by stálo za úvahu pořádání pravidelných koncertů z místních zdrojů, které by byly finančně únosné.

Bc. Miroslava Hebrová, KSČM
Dle mého názoru určitě nějaké nákupní centrum chybí. Domnívám se, že prostory pro jeho výstavbu jsou připraveny v prostoru bývalé Avie, přesněji v připravovaných prostorách OD Tesco, které se tu mělo stavět již v minulých letech. Pro místní podnikatele bych se v přilehlých prostorách pokusila vyjednat nájemní prostory za zvýhodněné nájemné. Jistý pokus mít ve městě jakési obchodní centrum bylo OC Pasáž na sídlišti. Tam to nefunguje. Důvodů je několik. Jedním z nich je třeba nedostatek možností parkování, dále malá kupní síla a vysoká nezaměstnanost na Kutnohorsku.

Co se týče cyklostezky - kolem Kutné Hory a Kutnou Horou vede nádhernou přírodou pěkná cyklotrasa. Nedovedu si moc cyklostezku představit v historických částech města. Nicméně by se mi nějaké projekt cyklostezky líbil mezi Kutnou Horou a Kolínem, odkud by mohla navazovat na Labskou stezku. Prostor pro in-line dráhu bychom v budoucnu našli třeba v prostorách Klimešky s návazností na lokalitu Na Rovinách.

Při pomyšlení na Park pod Vlašským dvorem se mi jistě vybaví nádherné místo, které v minulosti sloužilo nejen jako místo odpočinku, ale i k setkávání občanů na různých kulturních aktivitách. Poté přišla petice několika občanů bydlících v okolí parku. Nyní se v něm pořádá minimum akcí, které navíc musí mít povolenou výjimku z důvodu konání pod 22 hodině. Škoda - ráda jsem chodila do letního kina, na koncerty. Park žil. Věřím, že budou dokončeny úpravy tohoto parku, a občané si znovu toto místo oblíbí. Myslím si, že Kutná Hora má parků dostatek. Jsou to příjemná místa v různých částech města. Připomenu třeba Park U Tří pávů, pod Vlašským dvorem, Na Náměti, Park v Seifertových sadech, zahrady u Jezuitské koleje, park u Barbory. A menhiry s krásnou vyhlídkou na město. Jsou to krásná místa. Každý si určitě najde to, kde se mu nejvíce líbí. A myslím si, že jsou dobře udržována Technickými službami. Stačí pozorovat třeba v době sekání trávy, co je tam potřeba práce a lidí.

Akce na Palackého náměstí určitě patří k městu. Občané se tam vzájemně setkávají, baví se. Náměstí ožije. Jsou to různé slavnosti, které mají v Kutné Hoře svou tradici. Možná, že bych posílila pořadatelskou službu či hlídky městské policie v době jejich konání.

Tomáš Havlíček, (druhý na kandidátce ODS)
Nové nákupní centrum je záležitost, kterou radnice těžko ovlivní. Bylo by fajn, nemuset dojíždět do Pardubic či do Prahy, ale nákupní možnosti v Kutné Hoře odpovídají její velikosti. V našem volebním programu je i cyklostezka a rozšíření volnočasových aktivit především pro mládež jedním z hlavních bodů.

Park pod Vlašským dvorem by si určitě zasloužil oživení a větší využití, to by si ale zasloužilo celé naše krásné město. Určitě jsem pro rozšíření zeleně ve městě. Pro nový park však potřebuje město větší pozemky, což je v centru města nesmírně nákladné. Rád podpořím spojení cyklostezky či in-line dráhy s parkovými prvky.

Oživení turistického ruchu je naším hlavním bodem volebního programu. Přinese to jak větší nabídku společenských a kulturních akcí, tak nabídku nových pracovních míst a oživení ekonomiky města.

Josef Viktora, ANO 2011
Ohledně nového obchodního centra nejsem proti, ale souvisí to s tím, zda má Kutná Hora dostatečnou kupní sílu, aby se investice takového rozsahu nějakému developerovi vyplatila. Viz pokus nákupního centra Pasáž na sídlišti. Obchodníci tam nejdou, protože nikdo nenakupuje. Spíš bych se přikláněl k podpoře místních obchodníků, možná i k jejich koncentraci pod jednu střechu „obchodního centra“.

Cyklostezka? Tak ta mi v Kutné Hoře chybí taky. Nabízí se zde možnost vybudování sítě stezek pro všechny skupiny. Třeba zpevněná cyklostezka kolem Vrchlice přes Malín na Kačinu. Byla by po rovině a dala by se využít i jako in-line bruslařská dráha. Dále podpořit vybudování lesních cyklostezek, propojit Kaňk, Kuklík, Sukov - „namotat“ v lese a mezi vinicemi stezky ve stylu stezek například na Vysočině, viz http:www.vysočina.bike/. Nalákat nejen místní, ale i návštěvníky Kutnohorska, aby strávili v Kutné Hoře delší dobu. Spojit sport a historii. Proč by Pražené nemohli stejně, jako jedou do Jizerek na Singltur, přijet do bližší Kuté Hory.

V Parku pod Vlašským dvorem probíhá rekonstrukce, ve které je třeba pokračovat. Vrátit do parku kulturní akce, letní kino, koncerty? Chápu nevoli okolo bydlících, ale snad by se dalo při dobré vůli a případných kompenzacích, jednou za čas trochu hluku i po desáté večer vydržet. S tím, že se město postará o pořádek při i po skončení akce. Klid zajistí Městská policie, úklid Technické služby. Myslím, že Kutná Hora má oproti jiným městům ve svém okolí zeleně docela hodně. Okolí Vrchlice, Rovina, Kaňk atd. Nový park bych nestavěl, ale věnoval se více úpravám stávající zeleně a její zpřístupnění lidem. Upravené cesty, lavičky, uklízené okolí.

Určitě jsem pro akce na Palackého náměstí. Ano, ale zase je to o lidech. Nevýhodou Kutné Hory je velká vzdálenost náměstí od sídlišť a příměstských částí. Ale když se podíváme do některých měst či obcí, když se tam bude něco dít, tak se sejde celé město / vesnice. Musíme podporovat, organizovat, propagovat takové akce, aby si občané cestu na náměstí našli. Pak si už každý musí sáhnout do svého svědomí, jestli raději půjde na náměstí na zajímavou akci anebo bude sedět doma u televize.

Do uzávěrky redakce neobdržela komentář od Karla Koubského (KDU-ČSL) a Ing. Jaroslava Suka (TOP09).

Zlata banka
Reklama
Jakub Skýva