NÁZORY: Reakce starosty Josefa Viktory na otevřený dopis Radima Fedoroviče

6. srpen 2018, 07:45

Upozornění: Články zařazené do kapitoly "Názory" vyjajdřují stanoviska pouze autorů, nejsou redakčními materiály www.svoboda.info:

Dovoluji si Reagovat na otevřený dopis zastupitele Radima Fedoroviče zaslaného zastupitelům, Radě města Kutná Hora a zveřejněného na Svoboda.info:

Dne 30. května 2018 Rada města Kutná Hora bez jakékoliv odborné konzultace i bez přizvání architekta projektu „Modernizace městské autobusové dopravy v Kutné Hoře“ vyslovila souhlas dopravci ARRIVA Východní Čechy, a.s., se změnou výběrového řízení na pořízení elektrobusů pro město Kutná Hora, a tím i změnou celého konceptu projektu.

Původní projekt počítal s pořízením 5 elektrobusů o délce 9,5 m. Ty měly nahradit stávající 4 vozy SOR o délce 9,5 m – 12,0 m.
Rada města však nesystémově rozhodla a přišla s řešením, které na zhruba 11 let zmrazí jakékoliv výraznější možnosti efektivně měnit dopravu podle potřeb cestujících z důvodu udržitelnosti dotačního projektu. Místo moderní dopravy bude zakonzervován stávající stav a jediným přínosem pro cestující se stane pouze nový vozový park bez emisí zplodin výfukových plynů.

Pětiletá udržitelnost po ukončení projektu v rámci IROP umožňuje zcela flexibilní provoz všech pěti elektrobusů v rámci linek MHD a jízdní řády i trasování linek může být upravováno dle aktuálního vývoje a potřeb města. Naopak rozšíření vozidel MHD o kategorii minibusů umožňuje daleko lépe a efektivněji reagovat na měnící se potřeby obyvatel města. Z hlediska provozních podmínek v IROP je pouze nutné zajistit roční proběh každého z elektrobusů v rozsahu min. 30 tis.km – aktuálně i ten km „nejslabší“ oběh autobusu MHD v provozu pouze o pracovních dnech najíždí cca. 40 tis.km ročně.

Proč se jedná o špatné řešení?

Původní varianta pěti stejných midibusů byla zvolena po konzultaci s dopravními experty z následujících důvodů:

I) Variabilita
Jednotlivé vozy mohou být využívány na všech uvažovaných trasách. Kterýkoliv z pořízených vozů může projet centrem města. Pakliže se časem ukáže jiná potřeba cestujících, je možné bez větších problémů změnit linky i trasy po celou dobu udržitelnosti evropského dotačního projektu.

V souladu s vyjádřením památkářů i dle dosavadních poznatků z testovacího provozu je vhodné přes centrum provozovat rozměrově menší a hlavně výrazně lehčí vozidla (do 7,5t) – dva nízkopodlažní minibusy dokáží zajistit dostatečně komfortní obsluhu historického centra města.

II) Ekonomika provozu
Vzhledem k nutné návaznosti autobusové dopravy na vlakové spojení je třeba dodržet intervaly, které mají vliv na oběhy vozidel. V případě, kdy MAD v Kutné Hoře zajišťují různé typy vozidel, není možné kombinovat tyto vozy na různých linkách, což vede k nutnosti zajistit dostatečný počet vozidel od každého typu včetně řidičů, kteří následně vyčkávají v konečných zastávkách. To se samozřejmě negativně promítá do ekonomiky provozu.

Právě kvůli návaznosti MHD na vlaková spojení s velmi nárazovou frekvencí cestujících na zastávce u hlavního nádraží by bylo velkým rizikem provozovat v rámci MHD pouze midibusy s délkou do 9,5m. Ekonomika provozu naopak při kombinaci 2 elektrominibusů a 3 kapacitnějších elektrobusů bude vycházet lépe než při 5 midibusech o délce 9,5m – provozní náklady o cca.1,5m delších elektrobusů jsou totiž s ohledem na malý rozdíl v hmotnosti vozidel jen zanedbatelně vyšší (očekávaná spotřeba trakční energie cca. 0,8-0,9 kWh/km, náklady na údržbu totožné jako u 9,5m vozidel), ale u minibusů naopak budou provozní náklady na výrazně nižší úrovni (spotřeba cca. 0,5-0,6 kWh/km, nižší náklady na údržbu.). U oběhů vozidel není předpoklad žádného delšího „vyčkávání“ na konečných stanicích, bude ale nutné v případě potřeby zvyšování dojezdu elektrobusů počítat i s časovým prostorem pro rychlodobíjení – to je v době přepravního sedla, kdy bude možné využít na hlavních linkách i např. minibusy.

III) Efektivita
S ohledem na využívání linek MHD v Kutné Hoře není třeba u většiny spojů zachovat stávající kapacitu jednotlivých vozů (většina současných je dokonce kratší délky než dopravcem uvažované pořízení 11,2 m dlouhých vozidel).

Pro bezproblémové zajištění dopravních špiček a také kvůli návaznosti MHD na vlaková spojení s velmi nárazovou frekvencí cestujících na zastávce u hlavního nádraží je zachování stávající kapacity vozidel na hlavních linkách nutností.

IV) Navýšení celkového počtu tras a spojů
Koncept je připraven na základě aktuálních trendů. Namísto velkokapacitních vozů s dlouhými intervaly přichází s moderním řešením v podobě nízkokapacitních vozů s krátkými intervaly a variabilitou tras odpovídajících širším potřebám cestujících.

Bezpečná cesta evoluce, ne revoluce kde by hrozila nespokojenost cestujících a následný odklon od využívání MHD. Stávající funkční hlavní linky budou vhodně doplněny o dopravu dvěma minibusy přes historické centrum, jejichž provozem lze právě řešit zmiňované „širší potřeby cestujících“.

Možná rizika původního konceptu

Kapacitní problémy
S ohledem na snížení přepravní kapacity jednotlivých vozů může během ranní špičky docházet ke kapacitním problémům. Ty jsou však vyřešeny nasazením většího počtu spojů a zároveň příslibem příspěvkové organizace IDSK (Integrovaná doprava Středočeského kraje) začlenění linky 381 v rámci integrace dopravy do městské hromadné dopravy v Kutné Hoře včetně prodloužení trasy linky 381 až na hlavní nádraží v případě nutnosti, čímž by veškeré kapacitní problémy byly eliminovány.

Výběrové řízení
Od samého počátku byl vysloven požadavek, že zástupce města se zúčastní výběrového řízení na elektrobusy a město jej s dopravcem bude konzultovat. K tomu však pod vedením starosty Viktory nedošlo. Dopravní komise nebyla o průběhu řízení vůbec informována, natož aby se k čemukoliv vyjadřovala. Nastavené parametry délky a šířky jednotlivých vozidel vzbuzují otázky, kdo a proč je takto stanovil.

Zástupce města se bude účastnit VŘ, je již stanovena i konkrétní osoba. Parametry vozidel byly konzultovány s vedením města, u minibusů vyplývají ze stanoviska památkářů. Nastavení parametrů u obou kategorií elektrobusů je provedeno zcela otevřeně a může je splňovat hned několik výrobců, kteří nabízejí své výrobky homologované na trhu v ČR a Evropě.  

Dojezd baterií
Za největší problém dopravcem zvoleného řešení, se kterým se bude muset Kutná Hora v budoucnu potýkat, pokládám zvolený způsob dobíjení a kapacitu baterií. Starosta Viktora pouze informoval dopravní komisi, že dopravce uvažuje o pořízení vozidel s plánovaným denním dojezdem 160 km a požadavkem nabíjení v průběhu noci v areálu Technických služeb.

V rámci parametrů vozidel požadujeme garanci dojezdu na jedno nabití min. 170 km v rámci celoročního provozu MHD v Kutné Hoře po dobu prvních pěti let a současně požadujeme, aby byla vozidla schopna rychlodobíjení pro možnost navyšování potřebného denního dojezdu. Při pohledu do aktuálních oběhů autobusů MHD pouze jeden oběh z pěti má hodnotu denních km vyšší než požadujeme.

Uvedená hodnota km je pro potřeby našeho města zcela nedostačující. Lze očekávat, že z důvodu kopcovitého terénu, využívání klimatizace v letních měsících nebo při mrazivých zimních dnech, kdy se snižuje kapacita baterií, bude faktický dojezd ještě nižší. Tato skutečnost povede k tomu, že buď bude muset dojít k omezení provozu MAD, nebo dopravce zajistí další vozidlo se spalovacím motorem, což opět výrazně zhorší ekonomiku provozu. Znovu je tedy zvoleno nevhodné technické řešení, od kterého se v zemích s většími zkušenosti v oblasti provozu elektrobusů ustupuje. V současné době je proto v mnoha evropských zemích využíváno lehčích baterií se sníženou kapacitou, které jsou vysokými proudy dobíjeny průběžně během 5 až 10minutové přestávky na konečné zastávce nebo minutově při průjezdu každou zastávkou.

Ano, v mnoha evropských metropolích jsou využívány různé varianty velmi pokročilých a sofistikovaných systémů dobíjení elektrobusů s obrovskými hodnotami výkonů (150-1000 kW) a menšími bateriemi ve vozidlech (ovšem s podstatně nižší životností) a přenosem EE např. pantografy. S ohledem na zjištěné investiční náklady – pro představu jen samotná jedna pantografová stanice standardu OppCharge se základním výkonem 150kW představuje cca. 7 mil.Kč + další milionové náklady na přípojku a trafostanici dle podmínek distributora EE. Kvůli spolehlivosti se instalují vždy min. dvě na opačných konečných linek MHD…
Tato velmi nákladná rychlodobíjecí infrastruktura by výrazně navýšila potřebou kompenzaci na provoz MHD z rozpočtu města, protože tato infrastruktura nemůže být součástí projektů v rámci výzvy IROP, která byla podle podmínek výzvy zaměřena výhradně na vozidla. Z výše popsaných důvodů je požadováno raději ekonomičtější řešení s vyšší kapacitou baterií a již zmíněným kabelovým rychlodobíjením v době přepravní pauzy bez nutnosti jakéhokoliv omezování spojů MHD.

Závěr
S ohledem na problémy, které budou Kutnou Horu v příštích 11 letech čekat, pakliže bude projekt realizován na základě usnesení rady města ze dne 30. května 2018, navrhuji, aby zastupitelé ustoupili od konceptu elektrobusů financovaných z dotačních peněz, a bylo vyhlášeno řádné výběrové řízení na nového dopravce, který bude schopen zajistit moderní dopravní obslužnost Kutné Hory v zájmu města, jeho občanů a cestujících. Zároveň vyzývám radu města, aby začala spolupracovat s organizátorem dopravy ve Středočeském kraji s ohledem na fakt, že postupuje připravovaná integrace autobusové dopravy v našem městě do Středočeského kraje, a dále předkládala zastupitelům materiály konzultované s nezávislými experty na dopravní obslužnost, nikoli pouze se soukromým dopravcem s vlastními ekonomickými zájmy.

Samozřejmě jsme v kontaktu se Středočeským krajem s odborem dopravy a jsme připraveni reagovat na integraci autobusové, ale i vlakové dopravy v našem městě.

V Kutné Hoře 3.srpna 2018
Ing. Josef Viktora,  starosta Město Kutná Hora

Související článek:
Otevřený dopis Radě města Kutná Hora a dopravci ARRIVA Východní Čechy, a.s.

AVE_CZ
Reklama
NÁZORY: Reakce starosty Josefa Viktory na otevřený dopis Radima Fedoroviče

NÁZORY: Reakce starosty Josefa Viktory na otevřený dopis Radima Fedoroviče

6. srpen 2018

Upozornění: Články zařazené do kapitoly "Názory" vyjajdřují stanoviska pouze autorů, nejsou redakčními materiály www.svoboda.info:

Dovoluji si Reagovat na otevřený dopis zastupitele Radima Fedoroviče zaslaného zastupitelům, Radě města Kutná Hora a zveřejněného na Svoboda.info:

Dne 30. května 2018 Rada města Kutná Hora bez jakékoliv odborné konzultace i bez přizvání architekta projektu „Modernizace městské autobusové dopravy v Kutné Hoře“ vyslovila souhlas dopravci ARRIVA Východní Čechy, a.s., se změnou výběrového řízení na pořízení elektrobusů pro město Kutná Hora, a tím i změnou celého konceptu projektu.

Původní projekt počítal s pořízením 5 elektrobusů o délce 9,5 m. Ty měly nahradit stávající 4 vozy SOR o délce 9,5 m – 12,0 m.
Rada města však nesystémově rozhodla a přišla s řešením, které na zhruba 11 let zmrazí jakékoliv výraznější možnosti efektivně měnit dopravu podle potřeb cestujících z důvodu udržitelnosti dotačního projektu. Místo moderní dopravy bude zakonzervován stávající stav a jediným přínosem pro cestující se stane pouze nový vozový park bez emisí zplodin výfukových plynů.

Pětiletá udržitelnost po ukončení projektu v rámci IROP umožňuje zcela flexibilní provoz všech pěti elektrobusů v rámci linek MHD a jízdní řády i trasování linek může být upravováno dle aktuálního vývoje a potřeb města. Naopak rozšíření vozidel MHD o kategorii minibusů umožňuje daleko lépe a efektivněji reagovat na měnící se potřeby obyvatel města. Z hlediska provozních podmínek v IROP je pouze nutné zajistit roční proběh každého z elektrobusů v rozsahu min. 30 tis.km – aktuálně i ten km „nejslabší“ oběh autobusu MHD v provozu pouze o pracovních dnech najíždí cca. 40 tis.km ročně.

Proč se jedná o špatné řešení?

Původní varianta pěti stejných midibusů byla zvolena po konzultaci s dopravními experty z následujících důvodů:

I) Variabilita
Jednotlivé vozy mohou být využívány na všech uvažovaných trasách. Kterýkoliv z pořízených vozů může projet centrem města. Pakliže se časem ukáže jiná potřeba cestujících, je možné bez větších problémů změnit linky i trasy po celou dobu udržitelnosti evropského dotačního projektu.

V souladu s vyjádřením památkářů i dle dosavadních poznatků z testovacího provozu je vhodné přes centrum provozovat rozměrově menší a hlavně výrazně lehčí vozidla (do 7,5t) – dva nízkopodlažní minibusy dokáží zajistit dostatečně komfortní obsluhu historického centra města.

II) Ekonomika provozu
Vzhledem k nutné návaznosti autobusové dopravy na vlakové spojení je třeba dodržet intervaly, které mají vliv na oběhy vozidel. V případě, kdy MAD v Kutné Hoře zajišťují různé typy vozidel, není možné kombinovat tyto vozy na různých linkách, což vede k nutnosti zajistit dostatečný počet vozidel od každého typu včetně řidičů, kteří následně vyčkávají v konečných zastávkách. To se samozřejmě negativně promítá do ekonomiky provozu.

Právě kvůli návaznosti MHD na vlaková spojení s velmi nárazovou frekvencí cestujících na zastávce u hlavního nádraží by bylo velkým rizikem provozovat v rámci MHD pouze midibusy s délkou do 9,5m. Ekonomika provozu naopak při kombinaci 2 elektrominibusů a 3 kapacitnějších elektrobusů bude vycházet lépe než při 5 midibusech o délce 9,5m – provozní náklady o cca.1,5m delších elektrobusů jsou totiž s ohledem na malý rozdíl v hmotnosti vozidel jen zanedbatelně vyšší (očekávaná spotřeba trakční energie cca. 0,8-0,9 kWh/km, náklady na údržbu totožné jako u 9,5m vozidel), ale u minibusů naopak budou provozní náklady na výrazně nižší úrovni (spotřeba cca. 0,5-0,6 kWh/km, nižší náklady na údržbu.). U oběhů vozidel není předpoklad žádného delšího „vyčkávání“ na konečných stanicích, bude ale nutné v případě potřeby zvyšování dojezdu elektrobusů počítat i s časovým prostorem pro rychlodobíjení – to je v době přepravního sedla, kdy bude možné využít na hlavních linkách i např. minibusy.

III) Efektivita
S ohledem na využívání linek MHD v Kutné Hoře není třeba u většiny spojů zachovat stávající kapacitu jednotlivých vozů (většina současných je dokonce kratší délky než dopravcem uvažované pořízení 11,2 m dlouhých vozidel).

Pro bezproblémové zajištění dopravních špiček a také kvůli návaznosti MHD na vlaková spojení s velmi nárazovou frekvencí cestujících na zastávce u hlavního nádraží je zachování stávající kapacity vozidel na hlavních linkách nutností.

IV) Navýšení celkového počtu tras a spojů
Koncept je připraven na základě aktuálních trendů. Namísto velkokapacitních vozů s dlouhými intervaly přichází s moderním řešením v podobě nízkokapacitních vozů s krátkými intervaly a variabilitou tras odpovídajících širším potřebám cestujících.

Bezpečná cesta evoluce, ne revoluce kde by hrozila nespokojenost cestujících a následný odklon od využívání MHD. Stávající funkční hlavní linky budou vhodně doplněny o dopravu dvěma minibusy přes historické centrum, jejichž provozem lze právě řešit zmiňované „širší potřeby cestujících“.

Možná rizika původního konceptu

Kapacitní problémy
S ohledem na snížení přepravní kapacity jednotlivých vozů může během ranní špičky docházet ke kapacitním problémům. Ty jsou však vyřešeny nasazením většího počtu spojů a zároveň příslibem příspěvkové organizace IDSK (Integrovaná doprava Středočeského kraje) začlenění linky 381 v rámci integrace dopravy do městské hromadné dopravy v Kutné Hoře včetně prodloužení trasy linky 381 až na hlavní nádraží v případě nutnosti, čímž by veškeré kapacitní problémy byly eliminovány.

Výběrové řízení
Od samého počátku byl vysloven požadavek, že zástupce města se zúčastní výběrového řízení na elektrobusy a město jej s dopravcem bude konzultovat. K tomu však pod vedením starosty Viktory nedošlo. Dopravní komise nebyla o průběhu řízení vůbec informována, natož aby se k čemukoliv vyjadřovala. Nastavené parametry délky a šířky jednotlivých vozidel vzbuzují otázky, kdo a proč je takto stanovil.

Zástupce města se bude účastnit VŘ, je již stanovena i konkrétní osoba. Parametry vozidel byly konzultovány s vedením města, u minibusů vyplývají ze stanoviska památkářů. Nastavení parametrů u obou kategorií elektrobusů je provedeno zcela otevřeně a může je splňovat hned několik výrobců, kteří nabízejí své výrobky homologované na trhu v ČR a Evropě.  

Dojezd baterií
Za největší problém dopravcem zvoleného řešení, se kterým se bude muset Kutná Hora v budoucnu potýkat, pokládám zvolený způsob dobíjení a kapacitu baterií. Starosta Viktora pouze informoval dopravní komisi, že dopravce uvažuje o pořízení vozidel s plánovaným denním dojezdem 160 km a požadavkem nabíjení v průběhu noci v areálu Technických služeb.

V rámci parametrů vozidel požadujeme garanci dojezdu na jedno nabití min. 170 km v rámci celoročního provozu MHD v Kutné Hoře po dobu prvních pěti let a současně požadujeme, aby byla vozidla schopna rychlodobíjení pro možnost navyšování potřebného denního dojezdu. Při pohledu do aktuálních oběhů autobusů MHD pouze jeden oběh z pěti má hodnotu denních km vyšší než požadujeme.

Uvedená hodnota km je pro potřeby našeho města zcela nedostačující. Lze očekávat, že z důvodu kopcovitého terénu, využívání klimatizace v letních měsících nebo při mrazivých zimních dnech, kdy se snižuje kapacita baterií, bude faktický dojezd ještě nižší. Tato skutečnost povede k tomu, že buď bude muset dojít k omezení provozu MAD, nebo dopravce zajistí další vozidlo se spalovacím motorem, což opět výrazně zhorší ekonomiku provozu. Znovu je tedy zvoleno nevhodné technické řešení, od kterého se v zemích s většími zkušenosti v oblasti provozu elektrobusů ustupuje. V současné době je proto v mnoha evropských zemích využíváno lehčích baterií se sníženou kapacitou, které jsou vysokými proudy dobíjeny průběžně během 5 až 10minutové přestávky na konečné zastávce nebo minutově při průjezdu každou zastávkou.

Ano, v mnoha evropských metropolích jsou využívány různé varianty velmi pokročilých a sofistikovaných systémů dobíjení elektrobusů s obrovskými hodnotami výkonů (150-1000 kW) a menšími bateriemi ve vozidlech (ovšem s podstatně nižší životností) a přenosem EE např. pantografy. S ohledem na zjištěné investiční náklady – pro představu jen samotná jedna pantografová stanice standardu OppCharge se základním výkonem 150kW představuje cca. 7 mil.Kč + další milionové náklady na přípojku a trafostanici dle podmínek distributora EE. Kvůli spolehlivosti se instalují vždy min. dvě na opačných konečných linek MHD…
Tato velmi nákladná rychlodobíjecí infrastruktura by výrazně navýšila potřebou kompenzaci na provoz MHD z rozpočtu města, protože tato infrastruktura nemůže být součástí projektů v rámci výzvy IROP, která byla podle podmínek výzvy zaměřena výhradně na vozidla. Z výše popsaných důvodů je požadováno raději ekonomičtější řešení s vyšší kapacitou baterií a již zmíněným kabelovým rychlodobíjením v době přepravní pauzy bez nutnosti jakéhokoliv omezování spojů MHD.

Závěr
S ohledem na problémy, které budou Kutnou Horu v příštích 11 letech čekat, pakliže bude projekt realizován na základě usnesení rady města ze dne 30. května 2018, navrhuji, aby zastupitelé ustoupili od konceptu elektrobusů financovaných z dotačních peněz, a bylo vyhlášeno řádné výběrové řízení na nového dopravce, který bude schopen zajistit moderní dopravní obslužnost Kutné Hory v zájmu města, jeho občanů a cestujících. Zároveň vyzývám radu města, aby začala spolupracovat s organizátorem dopravy ve Středočeském kraji s ohledem na fakt, že postupuje připravovaná integrace autobusové dopravy v našem městě do Středočeského kraje, a dále předkládala zastupitelům materiály konzultované s nezávislými experty na dopravní obslužnost, nikoli pouze se soukromým dopravcem s vlastními ekonomickými zájmy.

Samozřejmě jsme v kontaktu se Středočeským krajem s odborem dopravy a jsme připraveni reagovat na integraci autobusové, ale i vlakové dopravy v našem městě.

V Kutné Hoře 3.srpna 2018
Ing. Josef Viktora,  starosta Město Kutná Hora

Související článek:
Otevřený dopis Radě města Kutná Hora a dopravci ARRIVA Východní Čechy, a.s.

Zlata banka
Reklama