Domaro
Reklama

Zastupitel Martin Starý reaguje na veřejnou odpověď starosty Ivo Šance

12. březen 2013, 11:16
(aktualizováno: 12. březen 2013, 14:08)

Kutná Hora - Šest zastupitelů žádalo prostřednictvím otevřeného dopisu starostu o zodpovězení otázek týkajících se Tebisu (zde), od starosty se jim dostala veřejná odpověď (zde). Na starostova slova reaguje zastupitel Martin Starý:

Reakce na zveřejnění odpovědi starosty ze dne 5. března 2013

Vážený pane starosto,

jako zastupitel děkuji za zodpovězení dotazů zmíněných v „otevřeném dopise“, adresovaný Vám několika zastupiteli. Myslím si však, že stačilo uvést pouze argumenty týkající se samotné kauzy a nebylo nutné zacházet do osobních a soukromých útoků. Doposud se vedla diskuse na rovině politické a neměl jsem potřebu reagovat na něčí soukromí. Nejen že jste přenesl celou problematiku z roviny profesionální na rovinu ryze osobní, ale především jste tento dopis přes své původní prosby v závěru i sám zveřejnil. Stalo se a mně nezbývá nic jiného, než se bránit.

Rád bych se tedy vyjádřil především k odstavci, který se týká mého soukromí a mých iniciativ souvisejících s Tomášem Zachem. Zapomněl jste v dopise také zmínit mou obrovskou chuť k závratné kariéře v upadajících Technických službách, o které jste  několikrát mluvil a psal. Nikdy jsem se netajil tím, že Tomáše Zacha znám. Je to můj bývalý spolužák a známe se více než 17 let. Tomáš mne v červnu oslovil, zda bych mu nepomohl založit a vést pivovar, který by mohl obnovit tradiční výrobu kutnohorského piva. Dlouho jsem se rozmýšlel, zda kvůli podobným útokům jako jste předvedl Vy, půjdu s Tomášem do obchodního vztahu. Nežiji ve vakuu a vím, co vše se o osobě Tomáše Zacha po městě povídá. On však nebyl na rozdíl od jiných ani obviněn a souzen, natož pak pravomocně odsouzen. Můj vztah s ním je v Obchodním rejstříku zcela transparentní a veřejně dohledatelný a nemám potřebu ho skrývat. Při rozhodování u mě převážil i pocit patriotismu. Ve vztahu k Vámi vykonstruovanému komplotu s Tomášem je více než úsměvné, že jsme se za celý rok bavili o komunální politice jen párkrát a shrnuto jeho slovy - stejně jako mnozí ostatní do Šance pro KH (ač ho nemáte rád) vkládal plno nadějí, ale stejně jako většina občanů je po volbách zklamaný. Zajímavější by bylo zamyslet se, proč vůbec slyšíte „trávu růst“...

I když nemám důvod se někomu zpovídat, jsem od listopadu 2012 jednatelem firmy Pivovar Kutná Hora, spol. s r.o. Mnoho mých známých, přátel, ale i příznivců kutnohorského piva toto ví už od Vánoc. Jen Vy jste teď „objevil Ameriku“.

Obnovit výrobu kutnohorského piva bylo pro mne i osobní záležitostí. Můj spolužák a kamarád ing. Karel Kořínek mě před volbami prosil, abychom (pokud se podaří volby) vzkřísili pivovar a výrobu piva. Jeho rodiče totiž celý život v pivovaru pracovali a já jsem k nim chodil často na návštěvu. Likvidaci pivovaru nemohli přenést přes srdce a takových bylo, i nadále je, v Kutné Hoře několik tisíc. Volby dopadly tak, jak dopadly a nejen já, ale i mnoho lidí v Kutné Hoře jsme zklamaní. Já sám jsem s přáním Karla obnovit vaření piva v našem městě nemohl udělat nic. Mezitím Karel zemřel na rakovinu. Když se mi naskytla možnost, abych byl součástí obnovy výroby piva, váhal jsem jen a pouze kvůli takovým pomluvám, které jste zakomponoval do svého dopisu. Že jim budu muset čelit i od Vás, který si vždy tak zakládal na svém vlastním analytickém úsudku bez jakéhokoliv ovlivnění (cituji Vás osobně - „babskými fámami“), to jsem nečekal.

Radnice pro obnovu piva, na rozdíl od Tomáše Zacha, za dva roky nehnula prstem. Nejen že Pivovar Kutná Hora, spol. s r. o. bude mít koncem jara opět své vlastní pivo vařené podle původní receptury, kvůli čemuž jsem navíc oslovil právě Karlovy rodiče, ale s Tomášem jsme se dohodli, že chceme část zisku odvádět na nadaci boje proti rakovině. Přáním mým i Tomáše je, aby naproti Loreckému rybníku v areálu zahradnictví Timmer stál malý pivovar a muzeum pivovarnictví, časem i restaurace. Lidé se nás ptají, proč neobnovíme výrobu v areálu městského pivovaru. Odpovídám jim otázkou: „Cožpak můžu jít já nebo Tomáš na radnici a žádat o to? Cožpak se dá o rozumných projektech s radnicí jednat? To by bylo na roky.“

Zapomněl jste ve svém vyjádření zmínit i to, že Váš místostarosta několik let pracoval jako šéfredaktor novin TEP, které vlastní Tomáš Zach. Noviny používal jako hlásnou troubu pro ŠpKH. To Vám nevadilo?! Můžu mít dojem, že pan současný místostarosta šel do politiky jen za lepším bydlem. Napadáte ve svém dopise nejen mě, ale i další zastupitele a novináře. Jak se k tomu postaví oni, nechám na nich. Já mám svědomí čisté a na takovéhle osobní útoky sice nejsem zvyklý, ale jsem připravený. Na rozdíl od Vás, který jste zvyklý, že mu nikdo neodporuje a vždy s ním souhlasí. Buď automaticky, nebo pod pohrůžkou „likvidace“ jeho záměrů, projektů, podnikání atd. Toto plníte poslední rok vůči mé osobě do posledního puntíku. Uvědomujete si, že 14. března je místní šetření kvůli kácení dřevin při budování horkovodu z EC Kutná Hora, ke kterému jsme jako sdružení přizváni? Kdybych byl stejný jako Vy, odvolával bych se až na Krajský úřad a klidně mohl celou stavbu o půl roku prodloužit? Za zcela zákonných podmínek, jen kvůli osobní nevraživosti. Ale nejsem jako Vy a Vaši kolegové, abych se musel šikanózním výkonem práva mstít. Nebo bych to měl udělat? Na hrubý pytel hrubá záplata…

Kdybych se měl vyjádřit k obsahu týkajícího se EC Kutná Hora a strategie do budoucna - zmiňoval jste historii a aktivity Tomáše Zacha ohledně KH Tebisu. Jaké aktivity máte na mysli tentokrát? Ještě před půl rokem byl podle Vás tím „démonem“ Pavel Míka, který měl podle Vašich teorií osnovat pikle s panem Benadou starším (kterého taky osobně znám, přiznávám se) a chtěli podle Vás zprivatizovat KH Tebis. Pavel Míka není od dubna v TOP09, tudíž z kauzy KH Tebis vypadl. Ale jako člověka, který mi pomáhal s obnovovanou ZOO, jste ho kvůli jeho aktivitám v kauze EC Kutná Hora očerňoval, kde jste mohl, a projekt ZOO kvůli jeho osobě shazoval. Doufám, že nezačnete oficiálně očerňovat i další lidi, se kterými si dám pivo, bavím se  na ulici nebo mi pomáhají při akcích sdružení Denemark. Nerad bych těmto lidem nějak ublížil už tím, že žiju.

Za sebe mohu říct, že nemám žádné postranní úmysly ani s Tebisem a ani s jinou městskou společností. Co se týče zdroje z EC Kutná Hora - principielně nejsem proti fabrice na výrobu tepla, ale 1) není ekologie jako ekologie – ke spalování slámy patří plno neekologických a znečisťujících přidružených výrobních procesů, např. zvýšení autodopravy, hluku, prašnosti, ničení komunikací, snižování biomasy na polích atd. a 2) ekonomické podmínky smlouvy jsou podle mne pro město nevýhodné. Co je dle UOHS zákonné, nemusí být ještě ekonomicky výhodné. Já mohu také uzavřít hypotéku s 10% úrokem a bude zákonná. Jen si o mě bude každý myslet, že jsem hlupák. Zmínil jste „podnikatelské skupiny“, které mají zájem na privatizaci KH Tebisu. Divím se, že nezmíníte i podivné aktivity kolem „podnikatelské skupiny“ firem spjatých s nejmenovanou brněnskou společností, kterou navenek zastupuje nejmenovaný kutnohorský podnikatel, a která dostala zakázku v 600 milionovém projektu rekonstrukce VHS a má se podílet na stavbě sportovní haly. Za touto firmou také nestojí žádní političtí beránci, ale jeden nejmenovaný bývalý premiér.

Dle mého osobního názoru, ne zastupitele, ale občana Kutné Hory, by neměl KH Tebis bez EC Kutná Hora dlouhodobě žádnou budoucnost. Technologie na vytápění postupují tak rychle dopředu, že za několik let bude mnohem levnější pořídit si domovní kotelnu. Cena plynu pro velkoodběratele navíc klesá (nově objevené zdroje ropy a zemního, nikoliv břidličného, plynu v USA). Na obranu toho bylo nutné zajistit opravdu perfektní podmínky a cenu tepla, což se dle mého názoru  nestalo. Druhá možnost, jak zachovat funkční CZT bylo podepsat smlouvu nevýhodnou, pouze dlouhodobou a nevypověditelnou. Znamená to, že nejsem rozhodně žádný bojovník za privatizaci KH Tebisu, ani se nikým v tomto směru nenechávám ovlivňovat. Chci jen dosáhnout výrazně nižší ceny a lepších podmínek pro odběratele tepla důsledným využíváním zákonné úpravy jeho cenotvorby. Vámi zmiňovaná privatizace musí navíc projít rozhodnutím Zastupitelstva města. Je to v ostrém kontrastu se smutnou skutečností, že smlouva s EC Kutná Hora prošla pouze Dozorčí radou KH Tebisu a formálně Radou města (radní  totiž neměli v ruce žádné písemné ekonomické nebo technologické podklady). I kdybych tedy měl nějaký obludný zájem na případné privatizaci, sám s tím rozhodně nic nezmůžu. Od března 2012 jsem deklaroval, že se mi nelíbí způsob, jakým jste tvrdě a nekompromisně prosadil podpis smlouvy s EC Kutná Hora. V žádném případě se neshodoval s programem a duchem, který byl stranou Šance pro Kutnou Horu  před volbami hlásán a slibován. Proto jsem své členství zrušil.

Pane starosto, zvykejte si, že v Kutné Hoře žijí i lidé, kteří nebudou slepě papouškovat co řeknete Vy nebo s tím vždy jen souhlasit. Lidí  zklamaných a rozzlobených je tu moc. Možná jen o sobě nedávají dostatečně vědět. Zatím…

Můj dopis bych zakončil starým českým pořekadlem: „Podle sebe soudím tebe“

 S pozdravem

Bc. Martin Starý,
zastupitel a jednatel společnosti Pivovar Kutná Hora, spol. s r. o.

.
Komentáře
Genetic28 - vložil Corey - 16. říjen 2013, 08:27

I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it'll improve the value of my web site :)
Corey http://www.ogeria.com/strony,blogi,fora/lakbud,wroclaw,s,175/

Důležité je najít toho, - vložil Anonymous - 29. květen 2013, 01:00

kdo mu jde u obchodního soudu na ruku a provádí výmazy různých sovětských mezistupňů v obchodním rejstříku. To je ale úkol pro státní zástupce , že.

Bezúhonný - vložil Anonymous - 28. květen 2013, 23:51

http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/ukradli-mi-za-den-firmu-stezuje-si-podnikatel.html

možná není odsouzený, ale přinejmenším jemně řečeno neeticky jednající. Pane Starý, pivo od Zacha mi zaručeně chutnat nebude.

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Zastupitel Martin Starý reaguje na veřejnou odpověď starosty Ivo Šance

Zastupitel Martin Starý reaguje na veřejnou odpověď starosty Ivo Šance

12. březen 2013
(aktualizováno: 12. březen 2013, 14:08)

Kutná Hora - Šest zastupitelů žádalo prostřednictvím otevřeného dopisu starostu o zodpovězení otázek týkajících se Tebisu (zde), od starosty se jim dostala veřejná odpověď (zde). Na starostova slova reaguje zastupitel Martin Starý:

Reakce na zveřejnění odpovědi starosty ze dne 5. března 2013

Vážený pane starosto,

jako zastupitel děkuji za zodpovězení dotazů zmíněných v „otevřeném dopise“, adresovaný Vám několika zastupiteli. Myslím si však, že stačilo uvést pouze argumenty týkající se samotné kauzy a nebylo nutné zacházet do osobních a soukromých útoků. Doposud se vedla diskuse na rovině politické a neměl jsem potřebu reagovat na něčí soukromí. Nejen že jste přenesl celou problematiku z roviny profesionální na rovinu ryze osobní, ale především jste tento dopis přes své původní prosby v závěru i sám zveřejnil. Stalo se a mně nezbývá nic jiného, než se bránit.

Rád bych se tedy vyjádřil především k odstavci, který se týká mého soukromí a mých iniciativ souvisejících s Tomášem Zachem. Zapomněl jste v dopise také zmínit mou obrovskou chuť k závratné kariéře v upadajících Technických službách, o které jste  několikrát mluvil a psal. Nikdy jsem se netajil tím, že Tomáše Zacha znám. Je to můj bývalý spolužák a známe se více než 17 let. Tomáš mne v červnu oslovil, zda bych mu nepomohl založit a vést pivovar, který by mohl obnovit tradiční výrobu kutnohorského piva. Dlouho jsem se rozmýšlel, zda kvůli podobným útokům jako jste předvedl Vy, půjdu s Tomášem do obchodního vztahu. Nežiji ve vakuu a vím, co vše se o osobě Tomáše Zacha po městě povídá. On však nebyl na rozdíl od jiných ani obviněn a souzen, natož pak pravomocně odsouzen. Můj vztah s ním je v Obchodním rejstříku zcela transparentní a veřejně dohledatelný a nemám potřebu ho skrývat. Při rozhodování u mě převážil i pocit patriotismu. Ve vztahu k Vámi vykonstruovanému komplotu s Tomášem je více než úsměvné, že jsme se za celý rok bavili o komunální politice jen párkrát a shrnuto jeho slovy - stejně jako mnozí ostatní do Šance pro KH (ač ho nemáte rád) vkládal plno nadějí, ale stejně jako většina občanů je po volbách zklamaný. Zajímavější by bylo zamyslet se, proč vůbec slyšíte „trávu růst“...

I když nemám důvod se někomu zpovídat, jsem od listopadu 2012 jednatelem firmy Pivovar Kutná Hora, spol. s r.o. Mnoho mých známých, přátel, ale i příznivců kutnohorského piva toto ví už od Vánoc. Jen Vy jste teď „objevil Ameriku“.

Obnovit výrobu kutnohorského piva bylo pro mne i osobní záležitostí. Můj spolužák a kamarád ing. Karel Kořínek mě před volbami prosil, abychom (pokud se podaří volby) vzkřísili pivovar a výrobu piva. Jeho rodiče totiž celý život v pivovaru pracovali a já jsem k nim chodil často na návštěvu. Likvidaci pivovaru nemohli přenést přes srdce a takových bylo, i nadále je, v Kutné Hoře několik tisíc. Volby dopadly tak, jak dopadly a nejen já, ale i mnoho lidí v Kutné Hoře jsme zklamaní. Já sám jsem s přáním Karla obnovit vaření piva v našem městě nemohl udělat nic. Mezitím Karel zemřel na rakovinu. Když se mi naskytla možnost, abych byl součástí obnovy výroby piva, váhal jsem jen a pouze kvůli takovým pomluvám, které jste zakomponoval do svého dopisu. Že jim budu muset čelit i od Vás, který si vždy tak zakládal na svém vlastním analytickém úsudku bez jakéhokoliv ovlivnění (cituji Vás osobně - „babskými fámami“), to jsem nečekal.

Radnice pro obnovu piva, na rozdíl od Tomáše Zacha, za dva roky nehnula prstem. Nejen že Pivovar Kutná Hora, spol. s r. o. bude mít koncem jara opět své vlastní pivo vařené podle původní receptury, kvůli čemuž jsem navíc oslovil právě Karlovy rodiče, ale s Tomášem jsme se dohodli, že chceme část zisku odvádět na nadaci boje proti rakovině. Přáním mým i Tomáše je, aby naproti Loreckému rybníku v areálu zahradnictví Timmer stál malý pivovar a muzeum pivovarnictví, časem i restaurace. Lidé se nás ptají, proč neobnovíme výrobu v areálu městského pivovaru. Odpovídám jim otázkou: „Cožpak můžu jít já nebo Tomáš na radnici a žádat o to? Cožpak se dá o rozumných projektech s radnicí jednat? To by bylo na roky.“

Zapomněl jste ve svém vyjádření zmínit i to, že Váš místostarosta několik let pracoval jako šéfredaktor novin TEP, které vlastní Tomáš Zach. Noviny používal jako hlásnou troubu pro ŠpKH. To Vám nevadilo?! Můžu mít dojem, že pan současný místostarosta šel do politiky jen za lepším bydlem. Napadáte ve svém dopise nejen mě, ale i další zastupitele a novináře. Jak se k tomu postaví oni, nechám na nich. Já mám svědomí čisté a na takovéhle osobní útoky sice nejsem zvyklý, ale jsem připravený. Na rozdíl od Vás, který jste zvyklý, že mu nikdo neodporuje a vždy s ním souhlasí. Buď automaticky, nebo pod pohrůžkou „likvidace“ jeho záměrů, projektů, podnikání atd. Toto plníte poslední rok vůči mé osobě do posledního puntíku. Uvědomujete si, že 14. března je místní šetření kvůli kácení dřevin při budování horkovodu z EC Kutná Hora, ke kterému jsme jako sdružení přizváni? Kdybych byl stejný jako Vy, odvolával bych se až na Krajský úřad a klidně mohl celou stavbu o půl roku prodloužit? Za zcela zákonných podmínek, jen kvůli osobní nevraživosti. Ale nejsem jako Vy a Vaši kolegové, abych se musel šikanózním výkonem práva mstít. Nebo bych to měl udělat? Na hrubý pytel hrubá záplata…

Kdybych se měl vyjádřit k obsahu týkajícího se EC Kutná Hora a strategie do budoucna - zmiňoval jste historii a aktivity Tomáše Zacha ohledně KH Tebisu. Jaké aktivity máte na mysli tentokrát? Ještě před půl rokem byl podle Vás tím „démonem“ Pavel Míka, který měl podle Vašich teorií osnovat pikle s panem Benadou starším (kterého taky osobně znám, přiznávám se) a chtěli podle Vás zprivatizovat KH Tebis. Pavel Míka není od dubna v TOP09, tudíž z kauzy KH Tebis vypadl. Ale jako člověka, který mi pomáhal s obnovovanou ZOO, jste ho kvůli jeho aktivitám v kauze EC Kutná Hora očerňoval, kde jste mohl, a projekt ZOO kvůli jeho osobě shazoval. Doufám, že nezačnete oficiálně očerňovat i další lidi, se kterými si dám pivo, bavím se  na ulici nebo mi pomáhají při akcích sdružení Denemark. Nerad bych těmto lidem nějak ublížil už tím, že žiju.

Za sebe mohu říct, že nemám žádné postranní úmysly ani s Tebisem a ani s jinou městskou společností. Co se týče zdroje z EC Kutná Hora - principielně nejsem proti fabrice na výrobu tepla, ale 1) není ekologie jako ekologie – ke spalování slámy patří plno neekologických a znečisťujících přidružených výrobních procesů, např. zvýšení autodopravy, hluku, prašnosti, ničení komunikací, snižování biomasy na polích atd. a 2) ekonomické podmínky smlouvy jsou podle mne pro město nevýhodné. Co je dle UOHS zákonné, nemusí být ještě ekonomicky výhodné. Já mohu také uzavřít hypotéku s 10% úrokem a bude zákonná. Jen si o mě bude každý myslet, že jsem hlupák. Zmínil jste „podnikatelské skupiny“, které mají zájem na privatizaci KH Tebisu. Divím se, že nezmíníte i podivné aktivity kolem „podnikatelské skupiny“ firem spjatých s nejmenovanou brněnskou společností, kterou navenek zastupuje nejmenovaný kutnohorský podnikatel, a která dostala zakázku v 600 milionovém projektu rekonstrukce VHS a má se podílet na stavbě sportovní haly. Za touto firmou také nestojí žádní političtí beránci, ale jeden nejmenovaný bývalý premiér.

Dle mého osobního názoru, ne zastupitele, ale občana Kutné Hory, by neměl KH Tebis bez EC Kutná Hora dlouhodobě žádnou budoucnost. Technologie na vytápění postupují tak rychle dopředu, že za několik let bude mnohem levnější pořídit si domovní kotelnu. Cena plynu pro velkoodběratele navíc klesá (nově objevené zdroje ropy a zemního, nikoliv břidličného, plynu v USA). Na obranu toho bylo nutné zajistit opravdu perfektní podmínky a cenu tepla, což se dle mého názoru  nestalo. Druhá možnost, jak zachovat funkční CZT bylo podepsat smlouvu nevýhodnou, pouze dlouhodobou a nevypověditelnou. Znamená to, že nejsem rozhodně žádný bojovník za privatizaci KH Tebisu, ani se nikým v tomto směru nenechávám ovlivňovat. Chci jen dosáhnout výrazně nižší ceny a lepších podmínek pro odběratele tepla důsledným využíváním zákonné úpravy jeho cenotvorby. Vámi zmiňovaná privatizace musí navíc projít rozhodnutím Zastupitelstva města. Je to v ostrém kontrastu se smutnou skutečností, že smlouva s EC Kutná Hora prošla pouze Dozorčí radou KH Tebisu a formálně Radou města (radní  totiž neměli v ruce žádné písemné ekonomické nebo technologické podklady). I kdybych tedy měl nějaký obludný zájem na případné privatizaci, sám s tím rozhodně nic nezmůžu. Od března 2012 jsem deklaroval, že se mi nelíbí způsob, jakým jste tvrdě a nekompromisně prosadil podpis smlouvy s EC Kutná Hora. V žádném případě se neshodoval s programem a duchem, který byl stranou Šance pro Kutnou Horu  před volbami hlásán a slibován. Proto jsem své členství zrušil.

Pane starosto, zvykejte si, že v Kutné Hoře žijí i lidé, kteří nebudou slepě papouškovat co řeknete Vy nebo s tím vždy jen souhlasit. Lidí  zklamaných a rozzlobených je tu moc. Možná jen o sobě nedávají dostatečně vědět. Zatím…

Můj dopis bych zakončil starým českým pořekadlem: „Podle sebe soudím tebe“

 S pozdravem

Bc. Martin Starý,
zastupitel a jednatel společnosti Pivovar Kutná Hora, spol. s r. o.

Zlata banka
Reklama
.