Otevření unikátní dřevěné rozhledny v Bohdanči doprovodí bohatý kulturní program

2. květen 2011, 08:58
(aktualizováno: 2. květen 2011, 09:04)

Bohdaneč – Nová dřevěná rozhledna Bohdanka bude slavnostně otevřena v sobotu 14. května během programu, který odstartuje v deset hodin dopoledne.

Rozhledna je svou celkovou výškou 52,2 m a originálním řešením (kulaté dřevo je spojeno pomocí ocelových spojů) jedinečná nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

 Rozhledna Bohdanka se stane jednou z největších zajímavostí místního regionu - Bohdanečska.

Investorem projektu byla obec Bohdaneč ve spolupráci s holdingem LESS a za finanční spoluúčasti evropských a českých fondů. Technické parametry jsou unikátní:

  • výška rozhledny  -  52,2 m; 
  • výška horní vyhlídky    - 42,0 m
  • výška spodní vyhlídky - 22,5 m
  • počet schodů   -  216
  • nadmořská výška paty rozhledny - 498 m n. m.          
  • půdorys při zemi -  8 x 8 m
  • půdorys ve výšce 42 m -  6,3 x 6,3 m 
  • množství použité kulatiny - 160 m3
  • množství použitého řeziva – 30 m3      
  • množství použitého železa - 30 t

Časová posloupnost výstavby

Nápad majitele holdingu LESS Jana Mičánka se začal realizovat v roce 2005 zpracováním návrhu a projektové dokumentace pro stavební povolení. Poté probíhalo v letech 2006-2009 zpracování technické projektové dokumentace včetně jejího ověření a prověření spojů pomocí trhacích zkoušek. V roce 2009 pak obec Bohdaneč podala žádost o poskytnutí dotace, kterou úspěšně získala. V březnu pak vybrala dodavatele stavby - společnost PSK a.s. Zlín. Práce byly zahájeny v červenci 2010, kolaudace  proběhla v dubnu 2011.

Co rozhledna nabízí?

Především nevšední pohledy na kraj, kde se úrodná rovina Polabí začíná zvedat do kopců Českomoravské vysočiny. Hluboké lesy střídají ovocné zahrady a aleje, potoky protínají hluboká údolí. Obzor vám přiblíží i nainstalovaný dalekohled. Přímo u rozhledny si budete moci vypůjčit horské kolo či pořídit kvalitní občerstvení.

Slavnostní otevření – 14. 5. 2011

Kromě samotné rozhledny a mnoha turistických lákadel v Bohdanči a jejím okolí nabídne sobotní den také bohatý doprovodný program. Můžete se těšit například na trubače, ukázku požárního sportu, záchranu sebevraha před skokem z rozhledny, soutěž o nejrychlejší výstup na rozhlednu, vystoupení hudebních skupin Lokálka a Právě teď, historický šerm, práci s koňmi (tanec na koních), výcvik psů a dravého ptactva, rytířské souboje, ohňovou show a další atraktivní vystoupení.

Exkurze do Bohdanečské palírny

Součástí sobotního dne bude i možnost exkurze s výkladem do Bohdanečské palírny, která letos slaví 10 let své činnosti. Výroba domácí pálenky měla kdysi v tomto kraji velkou tradici, což dokládají i četné záznamy v místních kronikách. Bohdanečská palírna na tradici navazuje a vyrábí ovocné destiláty, které jsou jako jedny z mála na našem trhu vyráběny výhradně přírodním postupy, z přírodních surovin, bez použití průmyslově vyráběného lihu a umělých přísad.  Suroviny jsou získávány převážně z vlastních sadů, případně jsou vykupovány od osvědčených pěstitelů. Samozřejmostí bude i možnost zakoupení nejen pálenek a likérů, ale také dalších výrobků společnosti LESS & PATRICK  - tedy hlavně medu a medoviny. O zhruba 500 včelstev rozmístěných hlavně na Bohdančsku a Čáslavsku se ve společnosti stará včelař Pavel Jurášek. Letos by mělo přibýt dalších 700 včelstev, v konečném součtu bude mít včelí farma 2000 včelstev.

Další zajímavosti Bohdanečska

V širším okolí Bohdanče je dnes již vybudováno na 200 km cyklotras. V přímé návaznosti na Bohdanečsko to jsou místní cyklotrasy vedené pod ev.č. 0096, 0097, 0098 a 0099, které jsou napojené na dálkové trasy:  Posázavskou trasu, dlouhou 243 km a Pražskou trasu, dlouhou 250 km. Předpokládá se i napojení na navrhovanou mezinárodní Pražskou trasu (Eurovelo 4). Na tyto cyklotrasy se můžete vydat i na kolech z nově otevřené půjčovny u rozhledny Bohdanka.

Regionem prochází i hustá síť turistických stezek. Mezi tyto pěší trasy lze zařadit i dvě nově zbudované naučné stezky vedoucí přes přírodně cenná území, doplněné zastávkami s vysvětlujícím textem jak k přírodě tak i historii regionu. Obě trasy začínají i končí u rozhledny Bohdanka.

„Putování po vodních plochách“ (19,2 km)

Stezka nás povede krásnou krajinou okraje Středočeské vrchoviny, kde se seznámíme s místními zajímavostmi z oblasti biologie, historie i současnosti, postupně navštívíte rybníky

Pilský, Karbanův, Dubí, Tasický rybník, Nový rybník, Katlov a Řeplického rybníku.

„Historie českého sklářství“ (9,2 km)

Stezka vede zprvu po stejné trase jako stezka „Putování po vodních plochách“. U obce Tasice se odkloní k historické peci na výrobu skla, ve které se natáčel i známý seriál „Synové a dcery Jakuba skláře“. Zájemci budou mít možnost poslechnout si informace a případně i vidět výrobu skla. Podobná možnost bude  i v obci Bělá, kde byla nedávno otevřená malá pec s občasnou výrobou skleněných výrobků. Na obou místech se výrobky ze skla i prodávají. Z obce Bělá pokračuje stezka do osady Dvorecko na Bohdanečsku, která je známá z událostí ve 2. světové válce, o kterých píše ve své knize „Lidé stateční a ti druzí“ spisovatel  František Ťopek. Na počest partyzánské skupině „Zarevo“, která v této osadě také působila, byl v minulosti odhalen i památník. Odtud nás stezka zavede kolem rybníka Karbanův a lomu na vápenec zpět do Bohdanče k rozhledně.

Kostel Zvěstování páně

Gotický kostel, jehož vznik lze datovat do druhé poloviny 13. století, do období bohdanečských vladyků, i když první písemná zpráva je až z roku 1350.

Kostel v gotickém slohu má obdélníkovou loď a pětiboce ukončený presbytář s přilehlou sakristií na severní straně.

Socha Zvěstování Panny Marie

Tato socha netradičně pojatého pohledu na Pannu Marii byla postavena společností LESS v roce 2007. Její návrh vytvořil pražský sochař Pavel Purkrabek a vysvěcení provedl královohradecký pomocný světící biskup mons. Josef  Kajnek.

Trojboká kaplička

Památkově chráněná, trojboká, zděná výklenková barokní kaple se stanovou střechou. Postavena je na kraji obce Bohdanče při hlavní komunikaci směrem od Zbraslavic či Štipoklas. Letopočet jejího postavení se sice oficielně nepodařilo dochovat, ale dá se odhadovat dle stáří v její blízkosti stojící státem chráněné lípy na polovinu 19 stol..

Ostrov

Nedaleko Bohdanče se rozkládá osada Ostrov s ranně barokním zámkem, kolem kterého se rozkládal v minulosti poplužní dvůr. Prvá zmínka o obci se datuje k roku 1257, a to přímo predikátem (Petr z Ostrova).  O nejstarší podobě původní tvrze nejsou dochovány žádné hmotné či jiné údaje. Prvá zmínka o tvrzi je z roku 1580 při prodeji ostrova Jiříkovi Hostačovskému z Petrovic jako „tvrz Vostrov“ a „při tom dvůr poplužní s poplužím“.

V letech 2007-2008 byl  celý areál společností LESS & PATRICK s.r.o. nákladně rekonstruován při maximálním  zachování původních prvků. Nyní slouží jako sídlo společnosti LESS.

Sklárna – huť Jakub v Tasicích

Byla dějištěm televizního seriálu z roku 1985, režiséra Jaroslava Dudka „Synové a dcery Jakuba skláře“. Od r. 1960 je prohlášená kulturní a technickou památkou. Nyní je provozována jako sklářský skanzen. Sklárna byla založena v roce 1796 huťmistrem Ferdinandem Čapkem na místě kde již od 15. století stávaly staré sklářské pece.

1844 se stala majitelem sklárny rodina Rüklova. Poslední majitel sklárny z této rodiny -Ignác Rückel je pohřben v Bohdanči. Ve 30 letech si ji pronajal a později koupil Čeněk František Císař – vedl ji se svým bratrem. Oba dva také v té době provozovali i sklárnu Josefodol u Světlé nad Sázavou.

Těšíme se na vás!

Otevírací doba rozhledny
květen + říjen denně, všední dny  12-20 hod.; So,Ne  9-20 hod.
červen – září denně  9-20 hod.
duben + listopad; So, Ne 12-18 hod.
 
Mimo provozní dobu je možné si zapůjčit klíče na Obecním úřadě nebo si zavolat na číslo 604 211 001.

Provozovatel Obec Bohdaneč, Bohdaneč 97, 285 25 Bohdaneč

Tel 237 591 528, 604 211 001
E-mail: podatelna@obecbohdanec.cz
www.obecbohdanec.cz

 

PR
Komentáře
Zygote987 - vložil seo plugin - 18. prosinec 2013, 17:32

Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is is missing a few factors, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword....wait there's even more Now what if i told you there was a simple Wordpress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That's right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. Seo Plugin
seo plugin http://www.SeoOptimizationGuide.com/

AVE_CZ
Reklama
Otevření unikátní dřevěné rozhledny v Bohdanči doprovodí bohatý kulturní program

Otevření unikátní dřevěné rozhledny v Bohdanči doprovodí bohatý kulturní program

2. Květen 2011
(aktualizováno: 2. Květen 2011, 09:04)

Bohdaneč – Nová dřevěná rozhledna Bohdanka bude slavnostně otevřena v sobotu 14. května během programu, který odstartuje v deset hodin dopoledne.

Rozhledna je svou celkovou výškou 52,2 m a originálním řešením (kulaté dřevo je spojeno pomocí ocelových spojů) jedinečná nejen v České republice, ale i v celé Evropě.

 Rozhledna Bohdanka se stane jednou z největších zajímavostí místního regionu - Bohdanečska.

Investorem projektu byla obec Bohdaneč ve spolupráci s holdingem LESS a za finanční spoluúčasti evropských a českých fondů. Technické parametry jsou unikátní:

  • výška rozhledny  -  52,2 m; 
  • výška horní vyhlídky    - 42,0 m
  • výška spodní vyhlídky - 22,5 m
  • počet schodů   -  216
  • nadmořská výška paty rozhledny - 498 m n. m.          
  • půdorys při zemi -  8 x 8 m
  • půdorys ve výšce 42 m -  6,3 x 6,3 m 
  • množství použité kulatiny - 160 m3
  • množství použitého řeziva – 30 m3      
  • množství použitého železa - 30 t

Časová posloupnost výstavby

Nápad majitele holdingu LESS Jana Mičánka se začal realizovat v roce 2005 zpracováním návrhu a projektové dokumentace pro stavební povolení. Poté probíhalo v letech 2006-2009 zpracování technické projektové dokumentace včetně jejího ověření a prověření spojů pomocí trhacích zkoušek. V roce 2009 pak obec Bohdaneč podala žádost o poskytnutí dotace, kterou úspěšně získala. V březnu pak vybrala dodavatele stavby - společnost PSK a.s. Zlín. Práce byly zahájeny v červenci 2010, kolaudace  proběhla v dubnu 2011.

Co rozhledna nabízí?

Především nevšední pohledy na kraj, kde se úrodná rovina Polabí začíná zvedat do kopců Českomoravské vysočiny. Hluboké lesy střídají ovocné zahrady a aleje, potoky protínají hluboká údolí. Obzor vám přiblíží i nainstalovaný dalekohled. Přímo u rozhledny si budete moci vypůjčit horské kolo či pořídit kvalitní občerstvení.

Slavnostní otevření – 14. 5. 2011

Kromě samotné rozhledny a mnoha turistických lákadel v Bohdanči a jejím okolí nabídne sobotní den také bohatý doprovodný program. Můžete se těšit například na trubače, ukázku požárního sportu, záchranu sebevraha před skokem z rozhledny, soutěž o nejrychlejší výstup na rozhlednu, vystoupení hudebních skupin Lokálka a Právě teď, historický šerm, práci s koňmi (tanec na koních), výcvik psů a dravého ptactva, rytířské souboje, ohňovou show a další atraktivní vystoupení.

Exkurze do Bohdanečské palírny

Součástí sobotního dne bude i možnost exkurze s výkladem do Bohdanečské palírny, která letos slaví 10 let své činnosti. Výroba domácí pálenky měla kdysi v tomto kraji velkou tradici, což dokládají i četné záznamy v místních kronikách. Bohdanečská palírna na tradici navazuje a vyrábí ovocné destiláty, které jsou jako jedny z mála na našem trhu vyráběny výhradně přírodním postupy, z přírodních surovin, bez použití průmyslově vyráběného lihu a umělých přísad.  Suroviny jsou získávány převážně z vlastních sadů, případně jsou vykupovány od osvědčených pěstitelů. Samozřejmostí bude i možnost zakoupení nejen pálenek a likérů, ale také dalších výrobků společnosti LESS & PATRICK  - tedy hlavně medu a medoviny. O zhruba 500 včelstev rozmístěných hlavně na Bohdančsku a Čáslavsku se ve společnosti stará včelař Pavel Jurášek. Letos by mělo přibýt dalších 700 včelstev, v konečném součtu bude mít včelí farma 2000 včelstev.

Další zajímavosti Bohdanečska

V širším okolí Bohdanče je dnes již vybudováno na 200 km cyklotras. V přímé návaznosti na Bohdanečsko to jsou místní cyklotrasy vedené pod ev.č. 0096, 0097, 0098 a 0099, které jsou napojené na dálkové trasy:  Posázavskou trasu, dlouhou 243 km a Pražskou trasu, dlouhou 250 km. Předpokládá se i napojení na navrhovanou mezinárodní Pražskou trasu (Eurovelo 4). Na tyto cyklotrasy se můžete vydat i na kolech z nově otevřené půjčovny u rozhledny Bohdanka.

Regionem prochází i hustá síť turistických stezek. Mezi tyto pěší trasy lze zařadit i dvě nově zbudované naučné stezky vedoucí přes přírodně cenná území, doplněné zastávkami s vysvětlujícím textem jak k přírodě tak i historii regionu. Obě trasy začínají i končí u rozhledny Bohdanka.

„Putování po vodních plochách“ (19,2 km)

Stezka nás povede krásnou krajinou okraje Středočeské vrchoviny, kde se seznámíme s místními zajímavostmi z oblasti biologie, historie i současnosti, postupně navštívíte rybníky

Pilský, Karbanův, Dubí, Tasický rybník, Nový rybník, Katlov a Řeplického rybníku.

„Historie českého sklářství“ (9,2 km)

Stezka vede zprvu po stejné trase jako stezka „Putování po vodních plochách“. U obce Tasice se odkloní k historické peci na výrobu skla, ve které se natáčel i známý seriál „Synové a dcery Jakuba skláře“. Zájemci budou mít možnost poslechnout si informace a případně i vidět výrobu skla. Podobná možnost bude  i v obci Bělá, kde byla nedávno otevřená malá pec s občasnou výrobou skleněných výrobků. Na obou místech se výrobky ze skla i prodávají. Z obce Bělá pokračuje stezka do osady Dvorecko na Bohdanečsku, která je známá z událostí ve 2. světové válce, o kterých píše ve své knize „Lidé stateční a ti druzí“ spisovatel  František Ťopek. Na počest partyzánské skupině „Zarevo“, která v této osadě také působila, byl v minulosti odhalen i památník. Odtud nás stezka zavede kolem rybníka Karbanův a lomu na vápenec zpět do Bohdanče k rozhledně.

Kostel Zvěstování páně

Gotický kostel, jehož vznik lze datovat do druhé poloviny 13. století, do období bohdanečských vladyků, i když první písemná zpráva je až z roku 1350.

Kostel v gotickém slohu má obdélníkovou loď a pětiboce ukončený presbytář s přilehlou sakristií na severní straně.

Socha Zvěstování Panny Marie

Tato socha netradičně pojatého pohledu na Pannu Marii byla postavena společností LESS v roce 2007. Její návrh vytvořil pražský sochař Pavel Purkrabek a vysvěcení provedl královohradecký pomocný světící biskup mons. Josef  Kajnek.

Trojboká kaplička

Památkově chráněná, trojboká, zděná výklenková barokní kaple se stanovou střechou. Postavena je na kraji obce Bohdanče při hlavní komunikaci směrem od Zbraslavic či Štipoklas. Letopočet jejího postavení se sice oficielně nepodařilo dochovat, ale dá se odhadovat dle stáří v její blízkosti stojící státem chráněné lípy na polovinu 19 stol..

Ostrov

Nedaleko Bohdanče se rozkládá osada Ostrov s ranně barokním zámkem, kolem kterého se rozkládal v minulosti poplužní dvůr. Prvá zmínka o obci se datuje k roku 1257, a to přímo predikátem (Petr z Ostrova).  O nejstarší podobě původní tvrze nejsou dochovány žádné hmotné či jiné údaje. Prvá zmínka o tvrzi je z roku 1580 při prodeji ostrova Jiříkovi Hostačovskému z Petrovic jako „tvrz Vostrov“ a „při tom dvůr poplužní s poplužím“.

V letech 2007-2008 byl  celý areál společností LESS & PATRICK s.r.o. nákladně rekonstruován při maximálním  zachování původních prvků. Nyní slouží jako sídlo společnosti LESS.

Sklárna – huť Jakub v Tasicích

Byla dějištěm televizního seriálu z roku 1985, režiséra Jaroslava Dudka „Synové a dcery Jakuba skláře“. Od r. 1960 je prohlášená kulturní a technickou památkou. Nyní je provozována jako sklářský skanzen. Sklárna byla založena v roce 1796 huťmistrem Ferdinandem Čapkem na místě kde již od 15. století stávaly staré sklářské pece.

1844 se stala majitelem sklárny rodina Rüklova. Poslední majitel sklárny z této rodiny -Ignác Rückel je pohřben v Bohdanči. Ve 30 letech si ji pronajal a později koupil Čeněk František Císař – vedl ji se svým bratrem. Oba dva také v té době provozovali i sklárnu Josefodol u Světlé nad Sázavou.

Těšíme se na vás!

Otevírací doba rozhledny
květen + říjen denně, všední dny  12-20 hod.; So,Ne  9-20 hod.
červen – září denně  9-20 hod.
duben + listopad; So, Ne 12-18 hod.
 
Mimo provozní dobu je možné si zapůjčit klíče na Obecním úřadě nebo si zavolat na číslo 604 211 001.

Provozovatel Obec Bohdaneč, Bohdaneč 97, 285 25 Bohdaneč

Tel 237 591 528, 604 211 001
E-mail: podatelna@obecbohdanec.cz
www.obecbohdanec.cz

 

Zlata banka
Reklama
PR
Prohlédnout galerii