Domaro
Reklama

24. Tyjátrfest na Kaňku začne už pátečním programem!

16. srpen 2023, 07:54

Kaňk - Každoroční letní zahradní slavnost s programem divadla, hereckých, hudebních, tanečních, akrobatických a dalších uměleckých vystoupení vstupuje do svého 24. pokračování. Svébytné a unikátní setkání se odehraje v domácím amfiteátru Václava Veselého na kutnohorském předměstí Kaňk ve dnech 18. a 19. srpna.

Fotogalerie z loňska:
Foto: Divadelní festival Tyjátrfest 2022 odstartoval divoký kankán!
Foto: 23. Tyjátrfest nabídl herecký koncert Terezy Kostkové s Carmen Mayerovou!

Festival s neopakovatelnou přátelskou atmosférou letos opět namíchá koktejl zábavy z vystoupení profesionálních i amatérských umělců z českých zemí i ze zahraničí.

Díky podpoře města Kutná Hora, tradičních partnerů a sponzorů se podařilo sestavit program pro všechny generace návštěvníků.
Na své si přijdou milovníci zahradního divadla v alternativní podobě oproti těm kamenným. Na scéně zahradního divadla se letos představí herci ze souborů z Ostravy, Kutné Hory, Prahy i oblíbeného slovenského Túlavého divadla. Ti přivezou komedii Hamlet alebo Nález lebky.

Po delší době v programu herecky vystoupí principál a organizátor TyjátrFestu Václav Veselý, který na svých divadelních prknech oslaví 55. narozeniny. S Tomášem Vinduškou zahrají představení Mafiáni na zabití.

Návštěvníci uvidí také Commedii dell´morte od Divadla bez střechy či hru Sbal kachle a vypadni od Divadla za oponou. Mezi vyhledávanou zábavou bude také vystoupení imitátora Zdeňka Barnetta, Kabinet létajících úžasností kejklíře Vojty Vrtka či stand-up 50 na 50 komika Arnošta Frauenberga.

Z hudebníků se představí jazz-folková formace Hořký kafe ze Sázavy či kutnohorská zpěvačka Veronika Havránková. O vyvrcholení jednoho z večerů se postará laserová bubenická show skupiny Ritmo factory.

Ani tentokrát návštěvníci festivalu nepřijdou o možnost pobytu ve vlastních stanech, oblíbené tradiční domácí občerstvení, víno z kutnohorských vinic a pivo z pivovaru v Lorci.

Podrobnější informace najdete také na www.tyjatrfest.cz nebo na facebooku.

TYJÁTRFEST

TyjátrFest vznikl v roce 2000 z původně zahradní narozeninové slavnosti Václava Veselého. Open air festival se těší velké oblibě lidí z umělecké branže i publika z různých koutů Čech a Moravy a také Slovenska. Na scéně TyjátrFestu již excelovala divadla z Brna, Olomouce, Mladé Boleslavi, Pardubic, Trnavy, Kutné Hory, Turnova, Zruče nad Sázavou, Českých Budějovic, Prahy, Zlína a odjinud. V historii festivalu nechyběli ani mediáně známí umělci: Tereza Kostková, Petr Kostka, Carmen Mayerová, Voxel, Pavel Callta, Richard Nedvěd, Anna Polívková, Marcela Březinová, Petr Jablonský, Železný Zekon, Michal Novotný a další.

Účinkující i diváci o své účasti na TyjátrFestu v Kutné Hoře hovoří vždy jako o nezapomenutelné události, kam se rádi vracejí. Kaňkovský areál zahradního divadla se v době festivalu stává křižovatkou setkávání lidí. Otevírá další možnosti vzájemné umělecké i lidské spolupráce a propojování občanských aktivit.

Zakladatel TyjátrFestu Václav Veselý za něj získal Cenu města Kutné Hory v oblasti kultury.

Letošní 24. TyjátrFest nese podtitul NAROZENINOVÝ. A oslavíme hned tři významná výročí: VÁCLAV VESELÝ bude mít 55 let, jím založená TYLOVA HERECKÁ ŠKOLA si letos připomněla 10. výročí vzniku a Veselého DIVADLO ZA OPONOU 5 let existence na scéně. Oslavence i jeho studenty a herce uvidíte v některých představeních, které jsou zařazeny v programu. Blahopřejeme!

DIVADLO

W.T.F STUDIO KAŇK: MAFIÁNI NA ZABITÍ
Dva nájemní vrazi, kteří pouze plní úkoly, ale netuší nic o svém zaměstnavateli, čekají ve sklepní komoře na svůj příští úkol. Jejich charaktery jsou tak odlišné, že společné soužití v dočasné izolaci při čekání na další oběť vyvolává spoustu absurdních okamžiků. Po chvíli zjistíte, že sice vypadají jako mafiáni, ale svým chováním jsou prostě oba na zabití.
Představení na motivy hry anglického dramatika Harolda Pintera Mechanický číšník, která byla poprvé v Anglii uvedena 21. ledna 1960 v Hampstead Theatre Club.
Hrají: Václav Veselý a Tomáš Vinduška.
Technická spolupráce: Ondřej Krejčík, Zuzana Klacková.

TÚLAVÉ DIVADLO TRNAVA: HAMLET ALEBO NÁLEZ LEBKY
Úspešná komédia Jakuba Nvotu, ktorá vychádza zo známej drámy Hamlet. Túlavé divadlo však tento príbeh podáva naozaj originálne, s obrovskou dávkou humoru a množstvom improvizácií. Je to unikátna verzia najslávnejšej Shakespearovej hry a komediálna klasika Túlavého divadla!
Hamlet, je možno najslávnejšou Shakespearovou hrou. Čo sa stane, keď sa ju pokúsi zahrať podivná spoločnosť potulných hercov? No predsa skvelá výbušná komédia. Brilantné tempo, skvelé herecké výkony, strhujúca atmosféra zaručili tejto hre cez dve stovky repríz, ovácie divákov aj za hranicami a ocenenia z medzinárodných festivalov.
Hrajú: J.Nvota, Š.Richtárech, L.Hurajova / Z.Kyzeková, Š.Martinovič, P.Buocik / K.Mikulčík

DIVADLO BEZ STŘECHY OSTRAVA: COMMEDIA DELL´MORTE
Výpravná černá komedie s více než 250 reprízami z prostředí středověké mučírny o tom, že i Mistr popravčí může mít rád svou práci.
S dávkou černého humoru se můžete přenést do časů dávno minulých, nahlédnout do temného středověku a zjistit, že nebyl zdaleka tak temný, jak jste si mysleli.
Divadlo bez střechy je volným sdružením herců, šermířů, muzikantů a kejklířů. Jejich doménou jsou autorská divadelně šermířská představení a filmová tvorba, nepostrádající napětí a divokou akci, ale i humor, nadsázku a poučení. Prioritou umělců je úsměv, údiv či zděšení diváka.

DIVADLO ZA OPONOU KUTNÁ HORA: SBAL KACHLE A VYPADNI
Komedie o obkladačích, sprostá jako dlaždiči.
Jeden pracovní den na stavbě a ve společnosti čtyř obkladačů. Šulina, Mudrce, Peťana a Rendyho. Každý z nich má své životní plány a sny. Ale k tomu jsou taky potřeba prachy. A když je nemáš, tak šlohni kachličky. Krádež za bílého dne, bez hollywoodských efektů, má jasný plán, který se ale může šeredně pokazit.
Hrají: Jiří Brzobohatý, Mikuláš Ečer, Ondřej Krejčík, Martin Kubelka.
Režie: Jakub Sloup
Upozornění: V představení zaznívají vulgarismy!

MUZIKA

VERONIKA HAVRÁNKOVÁ, KUTNÁ HORA
Domácí zpěvačka, která si pomalu ale jistě razí cestu na sólovou dráhu se svými autorskými skladbami i cover verzemi písniček různých žánrů. V jejím koncertním vystoupení zazní i známé skladby od Hany Zagorové, Anety Langerové či Anny K.
Veronika nedávno vydala své první autorské CD, na kterém se textařsky podíleli Mia Ježková, Marek Landecký, Miroslav Zdanovec či Mony Dušek. Po hudební stránce spolupracuje s Tomášem Bízkem a Oldou Rokytou z kapely Komat, v níž dva roky pěvecky působila.

HOŘKÝ KAFE, SÁZAVA
Od roku 2006 známé jako duo s vlastní autorskou tvorbou zpěváka a kytaristy Jana Rejhona a baskytaristy Petra Babce. Jejich hudební tvorba se dá klasifikovat jako osobní, interní, ba až intimní zpovědi, balené v rytmické a basové ochranné atmosféře. Od letošního roku je bluesfolkové akusticko-elektrické trio nově doplněné o bicí Radovana Štechra.
Hořký kafe plánuje letos konečně, zhruba po 16 letech, vydat svoji první desku.

DALŠÍ UMĚNÍ

IMITÁTOR ZDENĚK BARNETT
Na scénu zábavy vstoupil nedávno, avšak velice brzy se na ní zabydlel a s narůstajícím počtem vystoupení baví diváky na veřejných produkcích, plesech, svatbách, narozeninových oslavách či firemních večírcích. Nejen hlasem, ale také výrazem dokáže přesně a věrohodně napodobit několik známých osobností a při vystoupení „v jejich kůži“ se pobavíte nad povedenými parodiemi. A tak TyjátrFest spolu se Zdeňkem Barnettem navštíví třeba Karel Gott, Luděk Sobota, Hana Zagorová, ale i Miloš Zeman či Andrej Babiš. Své show předvedl také v pořadu Československo má talent.

RITMO FACTORY: BUBENICKÁ LASEROVÁ SHOW
Moderní bubenická show, hrající rytmy celého světa v originálním podání. Nejvíce jsou inspirováni Brazílií, Jižní Amerikou a sambou. Stylové vystoupení profesionálních bubeníků plné energie a temperamentu. Ritmo Factory založil perkusista Jakub Škrha, který žil a studoval rytmy přímo v Rio de Janeiru. Stal se součástí největšího a nejslavnějšího karnevalu v Riu, kde hrál v bubenickém orchestru. Soubor účinkoval jsme na mnoha akcích různého druhu a festivalech mezinárodního jména. Divákům předvedou dechberoucí podívanou, doplněnou o laserovou show.

KEJKLÍŘ VOJTA VRTEK: KABINET LÉTAJÍCÍCH ÚŽASNOSTÍ
Kabinet létajících úžasností je výběr originálních i klasických kejklířských kusů, spojených do svébytného alternativního divadelního představení. Vojta Vrtek v něm plně využívá své schopnosti komunikovat s publikem, reagovat na konkrétní situace, improvizovat a zapojit diváka do hry.
Italský žonglérus Vojtáno Vitorio z Doudleb vás seznámí s užitím žonglování v běžném životě. Přímo před vašimi zraky dojde na žonglérskou svačinku, magický oběd i čarodějné koště po babičce. Dech se vám bude tajit při pohledu na rej speciálních italských nožů či ohnivé žonglování na jednokolce. Odejdete poučeni, udiveni i pobaveni.

ARNOŠT FRAUENBERG: STAND-UP 50 NA 50
Pořad 50 na 50 je celovečerním best of stand-upem Arnošta Frauenberga, stand-up komika, herce, písničkáře a moderátora. Jeho show je kombinací nejlepších výstupů s těmi nejnovějšími. Arny se objeví i neobvykle s kytarou, takže uslyšíte pár jeho songů.  Arnošta můžete znát z pořadů Na Stojáka, Comedy Club nebo Brzda Evropy 2. Spolu s Václavem Veselým se stali reklamní tváří Branických rytířů a v loňském roce natočil festivalovou znělku – oficiální trailer 56. KVIFF s Ivou Janžurovou.
Arnyho upozornění k jeho vystoupení: Děti a předsudky nechte doma!

2023_tyjatrfest.jpg

tz
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
24. Tyjátrfest na Kaňku začne už pátečním programem!

24. Tyjátrfest na Kaňku začne už pátečním programem!

16. srpen 2023

Kaňk - Každoroční letní zahradní slavnost s programem divadla, hereckých, hudebních, tanečních, akrobatických a dalších uměleckých vystoupení vstupuje do svého 24. pokračování. Svébytné a unikátní setkání se odehraje v domácím amfiteátru Václava Veselého na kutnohorském předměstí Kaňk ve dnech 18. a 19. srpna.

Fotogalerie z loňska:
Foto: Divadelní festival Tyjátrfest 2022 odstartoval divoký kankán!
Foto: 23. Tyjátrfest nabídl herecký koncert Terezy Kostkové s Carmen Mayerovou!

Festival s neopakovatelnou přátelskou atmosférou letos opět namíchá koktejl zábavy z vystoupení profesionálních i amatérských umělců z českých zemí i ze zahraničí.

Díky podpoře města Kutná Hora, tradičních partnerů a sponzorů se podařilo sestavit program pro všechny generace návštěvníků.
Na své si přijdou milovníci zahradního divadla v alternativní podobě oproti těm kamenným. Na scéně zahradního divadla se letos představí herci ze souborů z Ostravy, Kutné Hory, Prahy i oblíbeného slovenského Túlavého divadla. Ti přivezou komedii Hamlet alebo Nález lebky.

Po delší době v programu herecky vystoupí principál a organizátor TyjátrFestu Václav Veselý, který na svých divadelních prknech oslaví 55. narozeniny. S Tomášem Vinduškou zahrají představení Mafiáni na zabití.

Návštěvníci uvidí také Commedii dell´morte od Divadla bez střechy či hru Sbal kachle a vypadni od Divadla za oponou. Mezi vyhledávanou zábavou bude také vystoupení imitátora Zdeňka Barnetta, Kabinet létajících úžasností kejklíře Vojty Vrtka či stand-up 50 na 50 komika Arnošta Frauenberga.

Z hudebníků se představí jazz-folková formace Hořký kafe ze Sázavy či kutnohorská zpěvačka Veronika Havránková. O vyvrcholení jednoho z večerů se postará laserová bubenická show skupiny Ritmo factory.

Ani tentokrát návštěvníci festivalu nepřijdou o možnost pobytu ve vlastních stanech, oblíbené tradiční domácí občerstvení, víno z kutnohorských vinic a pivo z pivovaru v Lorci.

Podrobnější informace najdete také na www.tyjatrfest.cz nebo na facebooku.

TYJÁTRFEST

TyjátrFest vznikl v roce 2000 z původně zahradní narozeninové slavnosti Václava Veselého. Open air festival se těší velké oblibě lidí z umělecké branže i publika z různých koutů Čech a Moravy a také Slovenska. Na scéně TyjátrFestu již excelovala divadla z Brna, Olomouce, Mladé Boleslavi, Pardubic, Trnavy, Kutné Hory, Turnova, Zruče nad Sázavou, Českých Budějovic, Prahy, Zlína a odjinud. V historii festivalu nechyběli ani mediáně známí umělci: Tereza Kostková, Petr Kostka, Carmen Mayerová, Voxel, Pavel Callta, Richard Nedvěd, Anna Polívková, Marcela Březinová, Petr Jablonský, Železný Zekon, Michal Novotný a další.

Účinkující i diváci o své účasti na TyjátrFestu v Kutné Hoře hovoří vždy jako o nezapomenutelné události, kam se rádi vracejí. Kaňkovský areál zahradního divadla se v době festivalu stává křižovatkou setkávání lidí. Otevírá další možnosti vzájemné umělecké i lidské spolupráce a propojování občanských aktivit.

Zakladatel TyjátrFestu Václav Veselý za něj získal Cenu města Kutné Hory v oblasti kultury.

Letošní 24. TyjátrFest nese podtitul NAROZENINOVÝ. A oslavíme hned tři významná výročí: VÁCLAV VESELÝ bude mít 55 let, jím založená TYLOVA HERECKÁ ŠKOLA si letos připomněla 10. výročí vzniku a Veselého DIVADLO ZA OPONOU 5 let existence na scéně. Oslavence i jeho studenty a herce uvidíte v některých představeních, které jsou zařazeny v programu. Blahopřejeme!

DIVADLO

W.T.F STUDIO KAŇK: MAFIÁNI NA ZABITÍ
Dva nájemní vrazi, kteří pouze plní úkoly, ale netuší nic o svém zaměstnavateli, čekají ve sklepní komoře na svůj příští úkol. Jejich charaktery jsou tak odlišné, že společné soužití v dočasné izolaci při čekání na další oběť vyvolává spoustu absurdních okamžiků. Po chvíli zjistíte, že sice vypadají jako mafiáni, ale svým chováním jsou prostě oba na zabití.
Představení na motivy hry anglického dramatika Harolda Pintera Mechanický číšník, která byla poprvé v Anglii uvedena 21. ledna 1960 v Hampstead Theatre Club.
Hrají: Václav Veselý a Tomáš Vinduška.
Technická spolupráce: Ondřej Krejčík, Zuzana Klacková.

TÚLAVÉ DIVADLO TRNAVA: HAMLET ALEBO NÁLEZ LEBKY
Úspešná komédia Jakuba Nvotu, ktorá vychádza zo známej drámy Hamlet. Túlavé divadlo však tento príbeh podáva naozaj originálne, s obrovskou dávkou humoru a množstvom improvizácií. Je to unikátna verzia najslávnejšej Shakespearovej hry a komediálna klasika Túlavého divadla!
Hamlet, je možno najslávnejšou Shakespearovou hrou. Čo sa stane, keď sa ju pokúsi zahrať podivná spoločnosť potulných hercov? No predsa skvelá výbušná komédia. Brilantné tempo, skvelé herecké výkony, strhujúca atmosféra zaručili tejto hre cez dve stovky repríz, ovácie divákov aj za hranicami a ocenenia z medzinárodných festivalov.
Hrajú: J.Nvota, Š.Richtárech, L.Hurajova / Z.Kyzeková, Š.Martinovič, P.Buocik / K.Mikulčík

DIVADLO BEZ STŘECHY OSTRAVA: COMMEDIA DELL´MORTE
Výpravná černá komedie s více než 250 reprízami z prostředí středověké mučírny o tom, že i Mistr popravčí může mít rád svou práci.
S dávkou černého humoru se můžete přenést do časů dávno minulých, nahlédnout do temného středověku a zjistit, že nebyl zdaleka tak temný, jak jste si mysleli.
Divadlo bez střechy je volným sdružením herců, šermířů, muzikantů a kejklířů. Jejich doménou jsou autorská divadelně šermířská představení a filmová tvorba, nepostrádající napětí a divokou akci, ale i humor, nadsázku a poučení. Prioritou umělců je úsměv, údiv či zděšení diváka.

DIVADLO ZA OPONOU KUTNÁ HORA: SBAL KACHLE A VYPADNI
Komedie o obkladačích, sprostá jako dlaždiči.
Jeden pracovní den na stavbě a ve společnosti čtyř obkladačů. Šulina, Mudrce, Peťana a Rendyho. Každý z nich má své životní plány a sny. Ale k tomu jsou taky potřeba prachy. A když je nemáš, tak šlohni kachličky. Krádež za bílého dne, bez hollywoodských efektů, má jasný plán, který se ale může šeredně pokazit.
Hrají: Jiří Brzobohatý, Mikuláš Ečer, Ondřej Krejčík, Martin Kubelka.
Režie: Jakub Sloup
Upozornění: V představení zaznívají vulgarismy!

MUZIKA

VERONIKA HAVRÁNKOVÁ, KUTNÁ HORA
Domácí zpěvačka, která si pomalu ale jistě razí cestu na sólovou dráhu se svými autorskými skladbami i cover verzemi písniček různých žánrů. V jejím koncertním vystoupení zazní i známé skladby od Hany Zagorové, Anety Langerové či Anny K.
Veronika nedávno vydala své první autorské CD, na kterém se textařsky podíleli Mia Ježková, Marek Landecký, Miroslav Zdanovec či Mony Dušek. Po hudební stránce spolupracuje s Tomášem Bízkem a Oldou Rokytou z kapely Komat, v níž dva roky pěvecky působila.

HOŘKÝ KAFE, SÁZAVA
Od roku 2006 známé jako duo s vlastní autorskou tvorbou zpěváka a kytaristy Jana Rejhona a baskytaristy Petra Babce. Jejich hudební tvorba se dá klasifikovat jako osobní, interní, ba až intimní zpovědi, balené v rytmické a basové ochranné atmosféře. Od letošního roku je bluesfolkové akusticko-elektrické trio nově doplněné o bicí Radovana Štechra.
Hořký kafe plánuje letos konečně, zhruba po 16 letech, vydat svoji první desku.

DALŠÍ UMĚNÍ

IMITÁTOR ZDENĚK BARNETT
Na scénu zábavy vstoupil nedávno, avšak velice brzy se na ní zabydlel a s narůstajícím počtem vystoupení baví diváky na veřejných produkcích, plesech, svatbách, narozeninových oslavách či firemních večírcích. Nejen hlasem, ale také výrazem dokáže přesně a věrohodně napodobit několik známých osobností a při vystoupení „v jejich kůži“ se pobavíte nad povedenými parodiemi. A tak TyjátrFest spolu se Zdeňkem Barnettem navštíví třeba Karel Gott, Luděk Sobota, Hana Zagorová, ale i Miloš Zeman či Andrej Babiš. Své show předvedl také v pořadu Československo má talent.

RITMO FACTORY: BUBENICKÁ LASEROVÁ SHOW
Moderní bubenická show, hrající rytmy celého světa v originálním podání. Nejvíce jsou inspirováni Brazílií, Jižní Amerikou a sambou. Stylové vystoupení profesionálních bubeníků plné energie a temperamentu. Ritmo Factory založil perkusista Jakub Škrha, který žil a studoval rytmy přímo v Rio de Janeiru. Stal se součástí největšího a nejslavnějšího karnevalu v Riu, kde hrál v bubenickém orchestru. Soubor účinkoval jsme na mnoha akcích různého druhu a festivalech mezinárodního jména. Divákům předvedou dechberoucí podívanou, doplněnou o laserovou show.

KEJKLÍŘ VOJTA VRTEK: KABINET LÉTAJÍCÍCH ÚŽASNOSTÍ
Kabinet létajících úžasností je výběr originálních i klasických kejklířských kusů, spojených do svébytného alternativního divadelního představení. Vojta Vrtek v něm plně využívá své schopnosti komunikovat s publikem, reagovat na konkrétní situace, improvizovat a zapojit diváka do hry.
Italský žonglérus Vojtáno Vitorio z Doudleb vás seznámí s užitím žonglování v běžném životě. Přímo před vašimi zraky dojde na žonglérskou svačinku, magický oběd i čarodějné koště po babičce. Dech se vám bude tajit při pohledu na rej speciálních italských nožů či ohnivé žonglování na jednokolce. Odejdete poučeni, udiveni i pobaveni.

ARNOŠT FRAUENBERG: STAND-UP 50 NA 50
Pořad 50 na 50 je celovečerním best of stand-upem Arnošta Frauenberga, stand-up komika, herce, písničkáře a moderátora. Jeho show je kombinací nejlepších výstupů s těmi nejnovějšími. Arny se objeví i neobvykle s kytarou, takže uslyšíte pár jeho songů.  Arnošta můžete znát z pořadů Na Stojáka, Comedy Club nebo Brzda Evropy 2. Spolu s Václavem Veselým se stali reklamní tváří Branických rytířů a v loňském roce natočil festivalovou znělku – oficiální trailer 56. KVIFF s Ivou Janžurovou.
Arnyho upozornění k jeho vystoupení: Děti a předsudky nechte doma!

2023_tyjatrfest.jpg

Zlata banka
Reklama
tz