Domaro
Reklama

Vladimír Střihavka: V příštím ročníku bychom se mohli pokusit o návrat do ČFL

2. prosinec 2016, 08:24

Čáslav - Po podzimní části divize C patří fotbalistům FK Čáslav čtvrtá příčka se ziskem 27 bodů. Jak v Čáslavi hodnotí výkony a výsledky prvního týmu? Jaké změny v mužstvu nastanou? Jaké vylepšení areálu připravují pro příští rok? Na tyto i další otázky odpověděl sportovní manažer klubu Vladimír Střihavka:

Můžete prosím shrnout podzimní sezonu?
Předně se nám v létě podařilo stabilizovat kádr A týmu. Když jsem do Čáslavi v létě přišel, mělo mužstvo čtyři, pět zkušenějších fotbalistů a dále se v ČFL doplňovalo mladými hráči z béčka a z farmy z Vlašimi. Farmy skončily, a vlastních hráčů kteří by mohli hrát divizi zbylo v Čáslavi jen několik. Divize C je těžká soutěž - ostatně jsem si ji zažil už v Suchdole - a bylo jasné, že se stávajícím kádrem, který navíc opustil Tomáš Mlynka, by Čáslav obstála jen velmi těžko. Do týmu tak v létě přišlo osm nových hráčů. Bohužel se brzy zranil Jakub Svoboda, který nám na podzim moc nepomohl. Doufám, že se přes zimu dá dohromady a do týmu opět naskočí. Přes jeho absenci byl kádr na divizi slušný.

Naše sportovní forma se pohybovala ve vlnách: Na začátku nám chyběla sehranost, přece jen v základní sestavě nastupovalo šest, v některých zápasech i sedm nováčků. Kluci se s tím ale poprali dobře, bojovali a nakonec vykrystalizovala celkem stabilní základní sestava, která odehrála většinu zápasů.

Začátek jsme se poměrně chytili, i přesto, že hra nebyla ideální, pravidelně jsme bodovali. Uprostřed sezony nás po sérii dobrých výkonů přibrzdil vždy nezvládnutý zápas venku. Sedmadvacet bodů po podzimu je o trochu méně, než jsem očekával, určitě tedy nastanou nějaké změny v kádru.

Jak se kabina áčka v průběhu podzimu dala dohromady?
Kolektiv se vytvořil dobrý, kabina fungovala, tady nebyl žádný problém. Hodně nám herně i v kabině pomohl Lukáš Vebr, kterého se mi podařilo přemluvit, aby přišel z Vlašimi a pomohl nám. Odehrál všechny zápasy, v defenzivě byl hodně cítit. Škoda, že nebyl tolik cítit v ofenzivě, přece jen jsem od něj očekával nějaký ten gól. Bohužel se do listiny střelců snad kromě proměněné penalty  nezapsal.

Většina kluků pracovala poctivě, k tréninku  přistupovali zodpovědně. Všichni se snaží pracovat maximálně, tréninková účast byla dobrá. Nechybí nám chuť, nasazení, tréninkový zápal a zápal poprat se o body. V některých fázích sezony jsme možná postrádali trochu vyšší hráčskou formu, s tím se ale perou všechny týmy v divizi. Za sezonu bych chtěl klukům poděkovat za poctivý přístup.
Velký rozdíl byl v tom, jak jsme se prezentovali doma a v zápasech venku. Doma jsme chtěli hrát atraktivní fotbal, s vysunutou hrou hodně vysoko, vyloženě do ofenzivy. Také jsme dali hodně gólů a v tomto směru jsme s dvaceti vstřelenými brankami jední z nejproduktivnějších mužstev divize C. Také jsme měli velkou oporu v bráně - Michal Kubát, snad kromě jednoho případu, neudělal za celý podzim žádnou zásadní chybu a ve většině zápasů nás podržel.

Venku jsme na hřištích papírově silných soupeřů chtěli hrát odpovědně zezadu a většinou se nám dařilo bodovat. Bohužel na hřištích soupeřů ze spodní poloviny tabulky jsme ztráceli, tam jsme měli rezervy. Z pěti utkání s týmy v současné době na posledních místech tabulky jsme snad ve čtyřech zápasech body ztratili. Tam vidím velké manko - například zápasy v Náchodě a Trutnově se nám nepovedly. Tam jsem očekával plný bodový zisk, ale bohužel.

Kam se vytratili mladší hráči z Čáslavi - například Blinkiewicz, Král, Richard, Ronovský, Lebduška...?
Bilinkiewicz je po operaci vazů, ještě netuším, kdy začne trénovat. Richard se zranil hned na začátku sezony a nemohli jsme s ním bohužel počítat ani za béčko. Michal Král hrát v prvních kolech pravidelně v základní sestavě, potom to byl takovým prvním střídajícím hráčem. Jenže pak nastoupil do Prahy do práce tak jeho tréninková účast poklesla. Podobný případ je i Milan Antoš. Oba získali novou práci, jsou týdny, kdy nemohou trénovat, pak třeba jen jednou nebo dvakrát a to je samozřejmě málo. Vzhledem k tomu, že jsme kádr měli široký, dostávali přednost ti, kteří trénovali více.

Ronovský hrál pravidelně za béčko, myslím že i v dorostu je pár šikovných kluků. Připravovali jsme se minimálně dvakrát týdně společně - áčko, béčko a někdy i dorost. Jak jsem kluky z béčka viděl, musím říci, že bohužel jejich výkonnost není na takové úrovni, abychom je s klidným svědomím mohli posunout do A týmu. Tím nechci říci, že se to nemůže stát v příští sezoně, kluci jsou mladí, potřebují hrát a získat herní praxi. Do přípravy s nimi samozřejmě počítáme.

Z Kutné Hory v létě přišel Milan Antoš, ale asi neodehrál tolik minut, jak byste si představovali...
Jak Špičák, tak Maxa jsou kvalitními útočníky, ovšem nejsou to rychlostní typy. Nám v některých zápasech Antoš chyběl, protože jsme nemohli použít variantu s rychlým křídelním útočníkem. Třeba v posledním kole s Kolínem jsme s ním počítali a měli jsme připravený nějaký taktický záměr, bohužel ale nebyl uvolněný z práce. Je to však mladý kluk a má vše před sebou, i když do Čáslavi přišel s velkým tréninkovým mankem snažil  se ho poctivě dohnat, bohužel když se dostal do formy a hrál pravidelně, přišla mu do toho práce.

Čáslav má také nejlepšího střelce celé soutěže - Jakub Špičák dal třináct branek, nejvíce ze všech útočníků z divize C...
Po prvních čtyřech kolech se rozstřílel, pak dal všechny svoje branky a v posledních třech kolech zase nic. Hrál s drobným zdravotním problémem, určitě byl jedním ze strůjcům toho, že nám to v ofenzivě šlapalo. V prvních čtyřech kolech sice neskóroval, bylo ovšem otázkou času, kdy mu to tam začne padat. Výkony podával dobré, střelecky však měl smůlu. Potom naopak sedm kol do čeho kopnul, to skončilo v bráně. Bohužel jsme nenašli nikoho dalšího, kdo by ho doplnil. Třeba Matěj Bodlák z obrany dal  tři góly to je na obránce kvalitní bilance, lepší produktivitu bych si ale představoval u ofenzivních záložníků. To je jeden z důvodů, proč chci, aby v zimní pauze přišel typicky ofenzivní fotbalista, který může hrát ze strany, na hrotu, v podhrotu a který bude gólově produktivní. Po trestu Petra Jeníčka budeme v zimě  hledat stopera. Je otázkou, jestli sáhneme do vlastních zdrojů a nebo se poohlédneme jinde, to zatím nevím.

Dlouho to vypadalo, že se Čáslav udrží v těsném kontaktu se špičkou tabulky...
To jsme také chtěli a věděli jsme, že kádr, tak jak jsme ho poskládali, má svou kvalitu . Bohužel závěr podzimu se nám příliš nepovedl - v Ústí nad Orlicích jsme prohráli zaslouženě, když jsme směrem dopředu nepředvedli vůbec nic. Největší kaňkou na sezoně je ale poslední zápas s Kolínem. A to ani nemyslím výsledkově - prohrát se samozřejmě může, i když to nikdo nemá rád. My jsme ale předvedli hodně špatný výkon, který jsme bohužel korunovali zákrokem našeho stopera na hráče hostů. Ten skončil v nemocnici s těžkým zraněním a za to bych se chtěl omluvit jemu, ale také zástupcům kolínského fotbalu. Samotný zápas nijak vyhrocený nebyl, padla jen jedna žlutá karta. Bohužel náš hráč Jeníček naprosto špatně vyhodnotil jednu situaci u postranní čáry a zákrokem, který do fotbalu nepatří, nám zkazil sezonu. Jak já, tak celé vedení klubu jsme z toho velmi špatní, to je věc, kterou bych ve fotbale už nikdy více vidět určitě nechtěl.

Máte už jasno o změnách v prvním mužstvu?
Hráčský kádr jsme na podzim udržovali poměrně široký, někteří se do hry dostávali málo. Od trenérů teď chci nějaké vyhodnocení sezony. Podíváme se také celkově na výkonnost a přínos jednotlivých hráčů a uděláme z toho závěry. Tým bych určitě rád okysličil minimálně jedním až dvěma hráči. Mám něco vytipovaného, jednám s nimi a uvidíme, jestli se dohodneme. Jedná se o hráče z vyšších soutěží a se vztahem k regionu - ostatně strategií klubu je stavět na hráčích právě z regionu.

Zbavovat se rozhodně se nikoho  nechceme, na druhou stranu, pokud někdo cítil menší herní vytížení a chtěl by přejít z áčka do béčka, případně by chtěl vyzkoušet angažmá jinde, úplně zásadně se tomu bránit  nebudeme. Chceme, aby v Čáslavi hráli jen ti, co za Čáslav hrát chtějí. Myslím, že šanci dostávají všichni, i když si osobně myslím, že náhradníci v některých zápasech mohli dostat větší prostor a na můj vkus trenéři točili sestavou poměrně málo. Je to ale věc trenérů, které sice tlačím k tomu, aby zátěž rozložili na více hráčů ale za sestavu a výsledek zodpovídají oni... Trenéři  chtějí výsledky, v určité fázi zápasu se do týmu bojí zasáhnout. Tam jsem s duem trenérů trochu ve sporu. To bude také jedna z věcí, které si vyříkáme v rámci naší hráčské schůze.

V divizní soutěži je Čáslav jediným týmem s dvěma rovnocennými trenéry. Jak se tento model osvědčil?
Čáslavské vedení někdy před koncem ČFL 2015 - 2016 jednalo se stávajícím trenérem Jiřím Antošem o tom, že by měl zůstat i pro divizi. Potom začalo intenzivně jednat se mnou a jednou z mých podmínek příchodu do Čáslavi bylo, že si přivedu ze Suchdola trenéra Radima Truksu.  Vedení klubu tak stálo před úkolem splnění slibu trenérovi Antošovi a před mou podmínkou příchodu k týmu.  Nakonec máme dva trenéry a myslím, že přes počáteční malé konflikty, když oba byli zvyklí být prvním a  trenérem, se nakonec oba dohodli jako lidi, práci si rozdělili a slušně to fungovalo.

Mít dva trenéry ale pochopitelně zatěžuje rozpočet, v rámci vyhodnocení sezony se budeme muset podívat na to, jak dalece nám tato situace rozpočet komplikovala, jaké máme finanční možnosti pro jarní sezonu a potom se nějak rozhodneme. Rozhodně si nemyslím, že by to nefungovalo, proto se může stát, že budeme pokračovat s dvojicí trenérů, může se také stát, že z důvodu ušetření peněz přikročíme ke klasické variantě jednoho hlavního trenéra a jednoho asistenta.

Jak je na tom tým ekonomicky?
S financemi máme svoje problémy, jako většina klubů. Město i sponzoři jsou k nám nakloněni, za což jim samozřejmě velmi děkuji. Bohužel ze skříně vypadávají kostlivci z dob bývalého vedení, čelíme některým arbitrážím za neuhrazené hráčské smlouvy z předchozích let. To nám značně zatěžuje rozpočet, jedná se minimálně o tři hráče a částka, kterou by Čáslav měla hradit, je poměrně vysoká - jde téměř o třetinu ročního rozpočtu na A tým. Tyto peníze nám samozřejmě chybějí. Situaci  chceme vyřešit,  jednáme s novými sponzory a věříme i v pomoc města. To, co se objevilo za pohledávky musíme splnit, protože jinak nám v rámci arbitráže hrozí od fotbalového svazu zastavení přestupů, odebrání bodů a podobně. Máme s bývalými hráči nějaké splátkové kalendáře, proti některým požadavkům hráčů jsme se u arbitráže odvolali. Je to ale nepříjemná situace, protože peníze na současný provoz klubu utrácíme za staré a vysoké hráčské smlouvy. Podle dluhů z předchozích let, museli mít hráči v Čáslavi  neuvěřitelné podmínky, škoda, že za ty, kteří jim podobné smlouvy podepsali, je nyní musí řešit nové vedení klubu bez možnosti pohnat někoho z bývalého vedení ke splnění jeho závazků Dnes se snažíme šetřit, myslím že máme velmi průměrný divizní rozpočet.

Chtěla by se Čáslav někdy vrátit do vyšší soutěže?
Pokud budeme mít podporu města a sponzorů, tak se netajíme tím, že bychom se v příští sezoně rádi pokusili o návrat do ČFL. Zázemí klubu je určitě na úrovni třetí ligy, proto bychom rádi zabojovali o postup. Tím nechci říci, že pokud by se na jaře mimořádně dařilo, odmítli bychom z principu boj o postup již nyní. Naše bodová ztráta je už ale poměrně značná, proto bude rozumnější na jaře kádr ještě více stabilizovat a zkvalitnit. Přeci jen máme ve svém středu i starší hráče a nejsem si úplně jistý, jestli ti by chtěli  ČFL ještě hrát. Příští soutěžní rok by ale podle mě byl ideální k pokusu o návrat do vyšší soutěže pokud budeme finančně stabilizovaní. Liga by Čáslavi slušela a je to i mojí ambicí a důvodem proč jsem v Čáslavi.

Před sezonou jste se nechal slyšet, že by B tým měl bojovat o postup do I. A třídy...
V létě jsem viděl seznam hráčů, kteří měli být pro B tým k dispozici. Bohužel v rámci možnosti volně přestoupit zvolili  někteří kluci odchod do Tupadel, Hlízova, či dalších týmů. Z třinácti, čtrnácti hráčů, které jsem viděl na papíře a měli hrát z B tým, jich zůstalo v Čáslavi šest, sedm. Béčko jsme se tak snažili doplňovat dorostenci a v zápasech, které se termínově nekryly, jsme posílali i kluky z áčka. Pokud béčko nastoupilo posílené o hráče z áčka, bodovalo, pokud jsme ho neposílili, bodovalo minimálně. Proto je potřeba kádr porovnat tak, aby B tým měl svých deset, dvanáct stabilních hráčů, které budeme doplňovat dorostenci i kluky z áčka. Nemůže se už stát, že béčko odjíždělo na zápas do Radimi, mělo šest hráčů a čekalo, až přijede pět dorostenců, kteří měli v nohách dopolední zápas. Před zimu musíme tým doplnit.

Čáslav zejména v deštivých dnech trpí hodně těžkým terénem. Dá se s tím něco udělat?
Jednali jsme přímo v Čáslavi se zástupci Fotbalové asociace a se starostou Čáslavi. Bavili jsme se o podkladu hrací plochy a dostali jsme příslib, že pokud uspějeme se žádostí o dotaci hřiště přes léto zrekonstruujeme. Chtěli bychom kompletně vyměnit hrací plochu . Ze hřiště neodtéká voda, navíc nás trápí vysoká hladina spodní vody a také jsou zřejmě ucpané veškeré drenáže. Když v Čáslavi deset minut prší, zůstává voda stát na trávníku.

V současné době má tým dovolenou?
Budeme trénovat až do 20. prosince, jde nám o to, aby hráči zůstali v zátěži. Čeká nás hráčská schůze, vyhodnocení sezony. Žádné zápasy už hrát nebudeme, dvakrát týdně si na umělce zahrajeme fotbal. Vzhledem k počtu zraněných hráčů bych byl nerad, abychom hráli nějaké hokeje, či podobně. Vím, jak to dopadá, jako hráč jsem se sranda hokejů také několikrát účastnil a většinou se to bez sanitky neobešlo :o). Nemyslím si, že je to dobrý nápad, ale pokud si kluci budou chtít hokej zahrát, těžko jim můžu bránit, brusle ani lyže jim schovávat nebudu :o).

Jak bude probíhat zimní příprava?
Máme naplánovanou hodně intenzivní zimní přípravu s devíti přátelskými zápasy se soupeři většinou z ČFL, a také začátkem února plánujeme asi pětidenní soustředění v Krkonoších. Poprvé se k přípravě sejdeme 7. ledna 2017.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem fanouškům za jejich podporu, všem členům realizačního týmu za odvedenou práci a doufám, že na jaře budeme předvádět kvalitní sportovní výkony.

René Svoboda
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Vladimír Střihavka: V příštím ročníku bychom se mohli pokusit o návrat do ČFL

Vladimír Střihavka: V příštím ročníku bychom se mohli pokusit o návrat do ČFL

2. prosinec 2016

Čáslav - Po podzimní části divize C patří fotbalistům FK Čáslav čtvrtá příčka se ziskem 27 bodů. Jak v Čáslavi hodnotí výkony a výsledky prvního týmu? Jaké změny v mužstvu nastanou? Jaké vylepšení areálu připravují pro příští rok? Na tyto i další otázky odpověděl sportovní manažer klubu Vladimír Střihavka:

Můžete prosím shrnout podzimní sezonu?
Předně se nám v létě podařilo stabilizovat kádr A týmu. Když jsem do Čáslavi v létě přišel, mělo mužstvo čtyři, pět zkušenějších fotbalistů a dále se v ČFL doplňovalo mladými hráči z béčka a z farmy z Vlašimi. Farmy skončily, a vlastních hráčů kteří by mohli hrát divizi zbylo v Čáslavi jen několik. Divize C je těžká soutěž - ostatně jsem si ji zažil už v Suchdole - a bylo jasné, že se stávajícím kádrem, který navíc opustil Tomáš Mlynka, by Čáslav obstála jen velmi těžko. Do týmu tak v létě přišlo osm nových hráčů. Bohužel se brzy zranil Jakub Svoboda, který nám na podzim moc nepomohl. Doufám, že se přes zimu dá dohromady a do týmu opět naskočí. Přes jeho absenci byl kádr na divizi slušný.

Naše sportovní forma se pohybovala ve vlnách: Na začátku nám chyběla sehranost, přece jen v základní sestavě nastupovalo šest, v některých zápasech i sedm nováčků. Kluci se s tím ale poprali dobře, bojovali a nakonec vykrystalizovala celkem stabilní základní sestava, která odehrála většinu zápasů.

Začátek jsme se poměrně chytili, i přesto, že hra nebyla ideální, pravidelně jsme bodovali. Uprostřed sezony nás po sérii dobrých výkonů přibrzdil vždy nezvládnutý zápas venku. Sedmadvacet bodů po podzimu je o trochu méně, než jsem očekával, určitě tedy nastanou nějaké změny v kádru.

Jak se kabina áčka v průběhu podzimu dala dohromady?
Kolektiv se vytvořil dobrý, kabina fungovala, tady nebyl žádný problém. Hodně nám herně i v kabině pomohl Lukáš Vebr, kterého se mi podařilo přemluvit, aby přišel z Vlašimi a pomohl nám. Odehrál všechny zápasy, v defenzivě byl hodně cítit. Škoda, že nebyl tolik cítit v ofenzivě, přece jen jsem od něj očekával nějaký ten gól. Bohužel se do listiny střelců snad kromě proměněné penalty  nezapsal.

Většina kluků pracovala poctivě, k tréninku  přistupovali zodpovědně. Všichni se snaží pracovat maximálně, tréninková účast byla dobrá. Nechybí nám chuť, nasazení, tréninkový zápal a zápal poprat se o body. V některých fázích sezony jsme možná postrádali trochu vyšší hráčskou formu, s tím se ale perou všechny týmy v divizi. Za sezonu bych chtěl klukům poděkovat za poctivý přístup.
Velký rozdíl byl v tom, jak jsme se prezentovali doma a v zápasech venku. Doma jsme chtěli hrát atraktivní fotbal, s vysunutou hrou hodně vysoko, vyloženě do ofenzivy. Také jsme dali hodně gólů a v tomto směru jsme s dvaceti vstřelenými brankami jední z nejproduktivnějších mužstev divize C. Také jsme měli velkou oporu v bráně - Michal Kubát, snad kromě jednoho případu, neudělal za celý podzim žádnou zásadní chybu a ve většině zápasů nás podržel.

Venku jsme na hřištích papírově silných soupeřů chtěli hrát odpovědně zezadu a většinou se nám dařilo bodovat. Bohužel na hřištích soupeřů ze spodní poloviny tabulky jsme ztráceli, tam jsme měli rezervy. Z pěti utkání s týmy v současné době na posledních místech tabulky jsme snad ve čtyřech zápasech body ztratili. Tam vidím velké manko - například zápasy v Náchodě a Trutnově se nám nepovedly. Tam jsem očekával plný bodový zisk, ale bohužel.

Kam se vytratili mladší hráči z Čáslavi - například Blinkiewicz, Král, Richard, Ronovský, Lebduška...?
Bilinkiewicz je po operaci vazů, ještě netuším, kdy začne trénovat. Richard se zranil hned na začátku sezony a nemohli jsme s ním bohužel počítat ani za béčko. Michal Král hrát v prvních kolech pravidelně v základní sestavě, potom to byl takovým prvním střídajícím hráčem. Jenže pak nastoupil do Prahy do práce tak jeho tréninková účast poklesla. Podobný případ je i Milan Antoš. Oba získali novou práci, jsou týdny, kdy nemohou trénovat, pak třeba jen jednou nebo dvakrát a to je samozřejmě málo. Vzhledem k tomu, že jsme kádr měli široký, dostávali přednost ti, kteří trénovali více.

Ronovský hrál pravidelně za béčko, myslím že i v dorostu je pár šikovných kluků. Připravovali jsme se minimálně dvakrát týdně společně - áčko, béčko a někdy i dorost. Jak jsem kluky z béčka viděl, musím říci, že bohužel jejich výkonnost není na takové úrovni, abychom je s klidným svědomím mohli posunout do A týmu. Tím nechci říci, že se to nemůže stát v příští sezoně, kluci jsou mladí, potřebují hrát a získat herní praxi. Do přípravy s nimi samozřejmě počítáme.

Z Kutné Hory v létě přišel Milan Antoš, ale asi neodehrál tolik minut, jak byste si představovali...
Jak Špičák, tak Maxa jsou kvalitními útočníky, ovšem nejsou to rychlostní typy. Nám v některých zápasech Antoš chyběl, protože jsme nemohli použít variantu s rychlým křídelním útočníkem. Třeba v posledním kole s Kolínem jsme s ním počítali a měli jsme připravený nějaký taktický záměr, bohužel ale nebyl uvolněný z práce. Je to však mladý kluk a má vše před sebou, i když do Čáslavi přišel s velkým tréninkovým mankem snažil  se ho poctivě dohnat, bohužel když se dostal do formy a hrál pravidelně, přišla mu do toho práce.

Čáslav má také nejlepšího střelce celé soutěže - Jakub Špičák dal třináct branek, nejvíce ze všech útočníků z divize C...
Po prvních čtyřech kolech se rozstřílel, pak dal všechny svoje branky a v posledních třech kolech zase nic. Hrál s drobným zdravotním problémem, určitě byl jedním ze strůjcům toho, že nám to v ofenzivě šlapalo. V prvních čtyřech kolech sice neskóroval, bylo ovšem otázkou času, kdy mu to tam začne padat. Výkony podával dobré, střelecky však měl smůlu. Potom naopak sedm kol do čeho kopnul, to skončilo v bráně. Bohužel jsme nenašli nikoho dalšího, kdo by ho doplnil. Třeba Matěj Bodlák z obrany dal  tři góly to je na obránce kvalitní bilance, lepší produktivitu bych si ale představoval u ofenzivních záložníků. To je jeden z důvodů, proč chci, aby v zimní pauze přišel typicky ofenzivní fotbalista, který může hrát ze strany, na hrotu, v podhrotu a který bude gólově produktivní. Po trestu Petra Jeníčka budeme v zimě  hledat stopera. Je otázkou, jestli sáhneme do vlastních zdrojů a nebo se poohlédneme jinde, to zatím nevím.

Dlouho to vypadalo, že se Čáslav udrží v těsném kontaktu se špičkou tabulky...
To jsme také chtěli a věděli jsme, že kádr, tak jak jsme ho poskládali, má svou kvalitu . Bohužel závěr podzimu se nám příliš nepovedl - v Ústí nad Orlicích jsme prohráli zaslouženě, když jsme směrem dopředu nepředvedli vůbec nic. Největší kaňkou na sezoně je ale poslední zápas s Kolínem. A to ani nemyslím výsledkově - prohrát se samozřejmě může, i když to nikdo nemá rád. My jsme ale předvedli hodně špatný výkon, který jsme bohužel korunovali zákrokem našeho stopera na hráče hostů. Ten skončil v nemocnici s těžkým zraněním a za to bych se chtěl omluvit jemu, ale také zástupcům kolínského fotbalu. Samotný zápas nijak vyhrocený nebyl, padla jen jedna žlutá karta. Bohužel náš hráč Jeníček naprosto špatně vyhodnotil jednu situaci u postranní čáry a zákrokem, který do fotbalu nepatří, nám zkazil sezonu. Jak já, tak celé vedení klubu jsme z toho velmi špatní, to je věc, kterou bych ve fotbale už nikdy více vidět určitě nechtěl.

Máte už jasno o změnách v prvním mužstvu?
Hráčský kádr jsme na podzim udržovali poměrně široký, někteří se do hry dostávali málo. Od trenérů teď chci nějaké vyhodnocení sezony. Podíváme se také celkově na výkonnost a přínos jednotlivých hráčů a uděláme z toho závěry. Tým bych určitě rád okysličil minimálně jedním až dvěma hráči. Mám něco vytipovaného, jednám s nimi a uvidíme, jestli se dohodneme. Jedná se o hráče z vyšších soutěží a se vztahem k regionu - ostatně strategií klubu je stavět na hráčích právě z regionu.

Zbavovat se rozhodně se nikoho  nechceme, na druhou stranu, pokud někdo cítil menší herní vytížení a chtěl by přejít z áčka do béčka, případně by chtěl vyzkoušet angažmá jinde, úplně zásadně se tomu bránit  nebudeme. Chceme, aby v Čáslavi hráli jen ti, co za Čáslav hrát chtějí. Myslím, že šanci dostávají všichni, i když si osobně myslím, že náhradníci v některých zápasech mohli dostat větší prostor a na můj vkus trenéři točili sestavou poměrně málo. Je to ale věc trenérů, které sice tlačím k tomu, aby zátěž rozložili na více hráčů ale za sestavu a výsledek zodpovídají oni... Trenéři  chtějí výsledky, v určité fázi zápasu se do týmu bojí zasáhnout. Tam jsem s duem trenérů trochu ve sporu. To bude také jedna z věcí, které si vyříkáme v rámci naší hráčské schůze.

V divizní soutěži je Čáslav jediným týmem s dvěma rovnocennými trenéry. Jak se tento model osvědčil?
Čáslavské vedení někdy před koncem ČFL 2015 - 2016 jednalo se stávajícím trenérem Jiřím Antošem o tom, že by měl zůstat i pro divizi. Potom začalo intenzivně jednat se mnou a jednou z mých podmínek příchodu do Čáslavi bylo, že si přivedu ze Suchdola trenéra Radima Truksu.  Vedení klubu tak stálo před úkolem splnění slibu trenérovi Antošovi a před mou podmínkou příchodu k týmu.  Nakonec máme dva trenéry a myslím, že přes počáteční malé konflikty, když oba byli zvyklí být prvním a  trenérem, se nakonec oba dohodli jako lidi, práci si rozdělili a slušně to fungovalo.

Mít dva trenéry ale pochopitelně zatěžuje rozpočet, v rámci vyhodnocení sezony se budeme muset podívat na to, jak dalece nám tato situace rozpočet komplikovala, jaké máme finanční možnosti pro jarní sezonu a potom se nějak rozhodneme. Rozhodně si nemyslím, že by to nefungovalo, proto se může stát, že budeme pokračovat s dvojicí trenérů, může se také stát, že z důvodu ušetření peněz přikročíme ke klasické variantě jednoho hlavního trenéra a jednoho asistenta.

Jak je na tom tým ekonomicky?
S financemi máme svoje problémy, jako většina klubů. Město i sponzoři jsou k nám nakloněni, za což jim samozřejmě velmi děkuji. Bohužel ze skříně vypadávají kostlivci z dob bývalého vedení, čelíme některým arbitrážím za neuhrazené hráčské smlouvy z předchozích let. To nám značně zatěžuje rozpočet, jedná se minimálně o tři hráče a částka, kterou by Čáslav měla hradit, je poměrně vysoká - jde téměř o třetinu ročního rozpočtu na A tým. Tyto peníze nám samozřejmě chybějí. Situaci  chceme vyřešit,  jednáme s novými sponzory a věříme i v pomoc města. To, co se objevilo za pohledávky musíme splnit, protože jinak nám v rámci arbitráže hrozí od fotbalového svazu zastavení přestupů, odebrání bodů a podobně. Máme s bývalými hráči nějaké splátkové kalendáře, proti některým požadavkům hráčů jsme se u arbitráže odvolali. Je to ale nepříjemná situace, protože peníze na současný provoz klubu utrácíme za staré a vysoké hráčské smlouvy. Podle dluhů z předchozích let, museli mít hráči v Čáslavi  neuvěřitelné podmínky, škoda, že za ty, kteří jim podobné smlouvy podepsali, je nyní musí řešit nové vedení klubu bez možnosti pohnat někoho z bývalého vedení ke splnění jeho závazků Dnes se snažíme šetřit, myslím že máme velmi průměrný divizní rozpočet.

Chtěla by se Čáslav někdy vrátit do vyšší soutěže?
Pokud budeme mít podporu města a sponzorů, tak se netajíme tím, že bychom se v příští sezoně rádi pokusili o návrat do ČFL. Zázemí klubu je určitě na úrovni třetí ligy, proto bychom rádi zabojovali o postup. Tím nechci říci, že pokud by se na jaře mimořádně dařilo, odmítli bychom z principu boj o postup již nyní. Naše bodová ztráta je už ale poměrně značná, proto bude rozumnější na jaře kádr ještě více stabilizovat a zkvalitnit. Přeci jen máme ve svém středu i starší hráče a nejsem si úplně jistý, jestli ti by chtěli  ČFL ještě hrát. Příští soutěžní rok by ale podle mě byl ideální k pokusu o návrat do vyšší soutěže pokud budeme finančně stabilizovaní. Liga by Čáslavi slušela a je to i mojí ambicí a důvodem proč jsem v Čáslavi.

Před sezonou jste se nechal slyšet, že by B tým měl bojovat o postup do I. A třídy...
V létě jsem viděl seznam hráčů, kteří měli být pro B tým k dispozici. Bohužel v rámci možnosti volně přestoupit zvolili  někteří kluci odchod do Tupadel, Hlízova, či dalších týmů. Z třinácti, čtrnácti hráčů, které jsem viděl na papíře a měli hrát z B tým, jich zůstalo v Čáslavi šest, sedm. Béčko jsme se tak snažili doplňovat dorostenci a v zápasech, které se termínově nekryly, jsme posílali i kluky z áčka. Pokud béčko nastoupilo posílené o hráče z áčka, bodovalo, pokud jsme ho neposílili, bodovalo minimálně. Proto je potřeba kádr porovnat tak, aby B tým měl svých deset, dvanáct stabilních hráčů, které budeme doplňovat dorostenci i kluky z áčka. Nemůže se už stát, že béčko odjíždělo na zápas do Radimi, mělo šest hráčů a čekalo, až přijede pět dorostenců, kteří měli v nohách dopolední zápas. Před zimu musíme tým doplnit.

Čáslav zejména v deštivých dnech trpí hodně těžkým terénem. Dá se s tím něco udělat?
Jednali jsme přímo v Čáslavi se zástupci Fotbalové asociace a se starostou Čáslavi. Bavili jsme se o podkladu hrací plochy a dostali jsme příslib, že pokud uspějeme se žádostí o dotaci hřiště přes léto zrekonstruujeme. Chtěli bychom kompletně vyměnit hrací plochu . Ze hřiště neodtéká voda, navíc nás trápí vysoká hladina spodní vody a také jsou zřejmě ucpané veškeré drenáže. Když v Čáslavi deset minut prší, zůstává voda stát na trávníku.

V současné době má tým dovolenou?
Budeme trénovat až do 20. prosince, jde nám o to, aby hráči zůstali v zátěži. Čeká nás hráčská schůze, vyhodnocení sezony. Žádné zápasy už hrát nebudeme, dvakrát týdně si na umělce zahrajeme fotbal. Vzhledem k počtu zraněných hráčů bych byl nerad, abychom hráli nějaké hokeje, či podobně. Vím, jak to dopadá, jako hráč jsem se sranda hokejů také několikrát účastnil a většinou se to bez sanitky neobešlo :o). Nemyslím si, že je to dobrý nápad, ale pokud si kluci budou chtít hokej zahrát, těžko jim můžu bránit, brusle ani lyže jim schovávat nebudu :o).

Jak bude probíhat zimní příprava?
Máme naplánovanou hodně intenzivní zimní přípravu s devíti přátelskými zápasy se soupeři většinou z ČFL, a také začátkem února plánujeme asi pětidenní soustředění v Krkonoších. Poprvé se k přípravě sejdeme 7. ledna 2017.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem fanouškům za jejich podporu, všem členům realizačního týmu za odvedenou práci a doufám, že na jaře budeme předvádět kvalitní sportovní výkony.

Zlata banka
Reklama
René Svoboda