vv auto
Reklama

Z hráčů na hostování by Oldřich Abrhám v Čáslavi i nadále rád udržel Jana Mojdla

16. červen 2011, 23:30
(aktualizováno: 16. červen 2011, 23:41)

Čáslav - Čáslav do II. ligy 2010 - 2011 nevstoupila dobře. Po devíti kolech byla s pěti body předposlední a v roli hlavního trenéra Pavla Malury nahradil Oldřich Abrhám. Ten vyhrál hned ve svém prvním utkání u týmu doma s Hlučínem 3:2 a až do konce soutěže nedokázal v Čáslavi žádný soupeř bodovat naplno. Celkově Zenit skončil osmý a už nyní musí budovat nové mužstvo pro další sezonu. Oldřich Abrhám bude kromě funkce trenéra v Čáslavi působit i v roli sportovního ředitele a proto hodně počítá:

Čáslav skončila v tabulce II. ligy 2010 - 2011 na osmém místě, což je po počátečních potížích úspěch. Souhlasíte?
Úspěch to je, i když se přiznám, že ve svých původních kalkulacích jsem předpokládal vyšší příčky. Někteří lidé si možná řeknou, že jsem až moc nahoře, ale opravdu si myslím, že za určitých okolností jsme mohli dosáhnout dokonce i na šesté místo. Bodově od této příčky daleko a mužstvo, které v Čáslavi působilo, na to určitě mělo. S osmým místem jsem ale spokojený, mým cílem bylo skončit v té lepší polovině tabulky. Jsem ale trenérem, který úplně spokojený nebude nikdy. Uvědomuji si, že jsme na tom mohli být lépe. Podívejte se na zápasy, které nám nevyšly - například v Mostě, Znojmě, doma s Jihlavou. V nich se dalo určitě bodovat více a v konečné tabulce jsme mohli skončit ještě lépe.

Pojďme si zahrát na "kdyby..." - Kdyby Čáslav nasbírala na podzim pětadvacet bodů jako na jaře, bojovala by o postup...
Kdyby jsou kdyby, ale je pravda, že kdyby se taková tabulka postavila, Čáslav by byla hodně vysoko. To je po všech těch problémech fantastický výkon.

Co považujete za klíčové pro úspěch, které mužstvo slavilo na jaře?
Vždycky je důležité, jaký charakter mužstvo má. A tým, který v Čáslavi byl, charakter měl. Nejdůležitější ze všeho je, že hráči "chtěli". Pokud trenér má takový materiál podle svých představ, pracuje se s ním velmi dobře a výsledky se dostaví. Hráči v Čáslavi "chtěli" a charakter měli a to byla základní věc, která vedla ke konečnému úspěchu.

Základem čáslavského úspěchu byly jarní zápasy doma - ve kterých spolu s Duklou a Karvinou Zenit jako jediný neprohrál. Navíc v nich inkasoval jen čtyři branky...
Ještě to trochu rozšířím, Čáslav doma neprohrála i na podzim pod mým vedením. (pozn.: Čáslav doma naposledy prohrála 19. září 2010 s Mostem 0:1). Tento parametr vypovídá o kvalitě a charakteru mužstva. Některé remízové zápasy se určitě mohly nechat strhnout k vítězství, ale buďme na zemi.

Navíc v některých domácích zápasech Čáslav otáčela vedení soupeře, například s Kladnem...
To právě souvisí s charakterem mužstva, který se ukáže zejména v zápasech, které se dobře nevyvíjí. Kromě zápasu s Kladnem bych vzpomenul i poslední utkání s Vlašimí. Prohrávali jsme, ale pořád věděli a cítili, že máme sílu na obrat v zápase. A to je pro každého trenéra důležité, když cítí, že mužstvo má i přes nepříznivý vývoj sílu a kvalitu. Že má na to něco s výsledkem udělat samo, že nemusí čekat, zda soupeř nebude chybovat. Měli jsme takovou kvalitu, že jsme byli schopní sami svým výkonem ovlivňovat zápasy. A to je ta úžasná věc.

V bráně se vystřídali Michal Bárta a Vít Ducheček. Byla pro vás tato dvojice vyrovnaná?
Michal Bárta předváděl fantastické výkony na podzim. To, jak nám v podzimních zápasech pomohl, bylo úžasné. Bohužel na tuto svou výkonnost na jaře navázat nedokázal. Měl jsem pocit, že v hlavě nemá jen fotbal. Že tam má spoustu jiných myšlenek a na fotbal se nedokáže tak soustředit. Je výborný brankář proti střelbě a podobně, má ovšem bohužel velký nedostatek v chytání centrovaných míčů. Pokud na sobě bude pracovat a tento nedostatek odstraní, má určitě ligové parametry.

Musím se přiznat, že Vítek Ducheček mě překvapil. Mnoho lidí se na něj dívalo svrchu, spousta lidí si myslelo, že na to nemá. Musím říct, že s ním mám ty nejlepší zkušenosti. Ať se jedná o tréninkovou morálku, o to, jak se chová v kabině, jak je pozitvní. Když jde do zápasu, chová se opravdu jako profesionál, na každý zápas se jako profesionál dokáže připravit. Výkony, který v zápasech předvedl, podle mě byly vynikající. V jarní části soutěže byl trochu před Bártou.

V jarních zápasech Vít Ducheček odstranil i zbrklou rozehrávku a zbrklé řešení situací, které ukázal v některých přípravných zápasech v zimě. Souhlasíte?
Má spoustu předností, jednou z nich je právě výborná rozehrávka. Má výbornou kopací techniku, oběma nohama. Souhlasím, že se trochu zklidnil a rozehrávka byla jeho velkou předností.

Obrana nastupovala ve stabilním složení, na jaře i s překvapivým stoperem Janem Šislerem.
Jsem známý tím, že nerad střídám defenzivní hráče. Natolik si věřím, že z hráčů, které mám k dispozici, dokážu poskládat v dané situaci tu nejlepší možnou obranu. To se myslím povedlo, včetně zařazení Jana Šislera do stoperské dvojice. Když mám vnitřní pocit, že obrana je v tom nejlepším možném složení, které můžu v danou chvíli sestavit, už ji potom neměním. Je pravdou, že čáslavská obrana byla kvalitní. Sice jsme ve dvou zápasech dostali po pěti brankách a jednou čtyři, ale to nebyla otázka obrany. V těchto zápasech sehrály svou roli další věci.

Čáslav dostala po pěti brankách na Dukle a v Karviné, čtyři branky inkasovala na Spartě B. Kde vydíte hlavní příčiny?
Na tyto výsledky dnes koukám doopravdy s nadhledem. Dukla z nás měla obrovský respekt a my to cítili. V počátečních pár minutách zápasu jsme možná byli i lepší, jenže Dukla hned z první nebo druhé střely dala gól a pak jí tam spadlo vše, co kopla na branku. Pro nás to bylo utkání "blbec", na které je nejlepší co nejrychleji zapomenout.

Pak přišel příděl od Sparty B a musím říci, že po dvě třetiny utkání jsme byli lepším týmem. Zasloužili jsme si na Spartě bodovat, nechci spekulovat o naší neuznané druhé brance ani o tom, že asistenti sudích na nás byli trochu přísnější než na Spartu. Na tyto věci jsem se nikdy nevymlouval a vymlouvat nebudu, ale je fakt, že za normálních okolností bychom na Spartě neprohráli. I když nás prohra mrzela, věděl jsem, že náš výkon měl kvalitu a že přijdou další zápasy, ve kterých se kvalita musí projevit.

Není potřeba dělat katastrofu ani z pěti branek v Karviné. Jeli jsme tam v době, kdy mužstvo mělo mnoho zraněných a žlutých karet. Jeli jsme tam bez sedmi hráčů, z toho minimálně bez šesti ze základní sestavy. Torzo týmu doplnili kluci z béčka a při kvalitě Karviné bylo jen otázkou, kolik dostaneme branek. Prostě jsme na to neměli. Také je potřeba říci, že Karviná nastoupila v plné síle, možná, že hráči byli trochu "heclí" od Petera Mráze. V tom zápase s námi Karviná svou kvalitu prokázala.

To byla tři utkání, která nám nevyšla, ale není třeba je dál rozebírat. Snad jsem je dostatečně vysvětlil, takové zápasy prostě přijdou. Pro nás je důležité, že bylo více střetnutí, ve kterých jsme naplno bodovali, prokázali svou kvalitu a dokázali soupeře přehrát.

V záloze se v průběhu jara vystřídalo hráčů více, ať už kvůli zraněním nebo kartám...
Patřím k těm, kteří prosazují rozestavení 4 - 3 - 3. To je moderní trend, takto hrají světová mužstva. Přiznám se, že jsem trenérem s ambicemi trénovat i výše než ve druhé lize. Proto všechny trendy a moderní věci bedlivě sleduji a zajímám se o ně. Netajím se tím, že mám rád běhavé hráče, protože v našich podmínkách, kdy hráči nejsou úplně na "top" úrovni z hlediska technických dovedností, dokážeme právě pohybem spoustu věcí nahradit a eliminovat. To je důležité zejména v případě, kdy je záloha trojčlenná. Proto jsem v záloze preferoval hráče jako byli Mojdl, Růžička nebo Špidlen. To jsou velmi běhaví hráči a mají i svou kvalitu. Je potřeba zmínit, že když bylo potřeba, dokázal je nahradit dnes už můj asistent Ondřej Prášil. Ten i přes menší pohyblivost do hry přinesl zase jiné důležité prvky. Se hrou zálohy jsem byl spokojený, klukům v kabině vždy říkám: Záloha je srdce týmu a pokud nefunguje, nefunguje celý tým a vždy nastane nějaký problém, ať už směrem dopředu nebo směrem dozadu. Kvalita zálohy ovlivní kvalitu celého mužstva. Přestože v Čáslavi v záložní řadě nastupovali hráči, kteří třeba neměli tak zvučná jména, o to více byli pracovití, o to více si nechali poradit a byli odpovědní. Nám se určitě vyplatilo, že jsme na tyto hráče vsadili.

Pět vstřelených gólů Tomáše Sedláčka asi dostatečně vyvrací teorii, že Čáslav skórovala pouze ze standardních situací...
Poměr branek ze hry a standardek měla Čáslav hodně vyvážený, i když možná ze standardek dala o nějaký ten gól více. A v tom je prostě síla, když se nedaří herně a mužstvo není schopné dát branku ze hry, pomůže si standardkou. A přesně naopak. V útoku samozřejmě dominoval Tomáš Sedláček. Pakliže lituji ztráty některých hráčů, kteří momentálně odcházejí, tak nejvíce nás postihne ztráta Tomáše Sedláčka a Jiřího Ptáčka. To byli skutečně hráči, kteří nás drželi nad vodou. Nejen že Sedláček má velmi dobrou fotbalovou kvalitu, je i dobrým hráčem do kabiny. Je prostě kamarád, v kabině dokáže navodit správnou atmosféru, ostatní dokáže vybičovat. Také je pozitivní, což je také důležité. Když jdou hráči na hřitě se svěšenými hlavami, prohrávají už 1:0 aniž by vstoupili na trávník. A Tomáše Sedláček je pravým opakem: Když jde na hřiště, už vede 1:0. To je přesně ono, takto jsme chtěli na mužstvo působit. Aby šlo na trávník s hlavami nahoře, aby si bylo vědomo svých kvalit a schopností a ničeho se nebálo. Aby věřilo trenérovi, který ho připravoval, aby hráči věřili sami sobě i mezi sebou. To jsou věci, které nás dostaly nahoru. Proto ztráta Sedláčka pro nás bude veliká a je to věc, z které mám opravdu strach. Budeme se samozřejmě snažit ho nahradit, ale nebude to jednoduché.

Také je potřeba říct, že Sedláček v útoku nehrál sám. Vždycky k sobě měl dva parťáky, většinou Džafiče, Šturmu nebo Fikejze. I tito tři hráči mají dobrou kvalitu, o Šturmu se zajímá prvoligové mužstvo, to samé u Džafiče. Také proto nelze o kvalitě vůbec pochybovat. I David Fikejz prokázal, že je pro tým velmi platný. Dal poměrně důležité góly, kdyby šance, které má, dokázal ještě více proměňovat, bude v ligovém mužstvu. Jeho sráží problémy s koncovkou u gólových šancí.

Útok jsme měli kvalitní, po mém příchodu jsme góly začaly dávat a dávali jich poměrně dost. Možná, že jsme měli trochu problém s tím, že v některých momentech jsme to nehráli úplně tak, jak bych si představoval a na tom bych přes léto s novým mužstvem rád zapracoval. Na druhou stranu to je těžké. Chci hrát moderním způsobem 4 - 3 - 3 tak, aby krajní hráči byli hodně vepředu. Z mého pohledu některé návyky hráčů z minulosti nebyly ideální, mnohdy hráli až zbytečně moc v hloubce a v některých chvílích i dost daleko od sebe. To pak možná budilo dojem, že hrajeme na jednoho útočníka, ale opravdu jsme se vždy bavili jen o tříčlenné záloze a tříčlenném útoku. Uznávám, že někteří kluci to v určitých chvílích takticky a organizačně nezvládali. Proto jsme tady ale my, trenéři, abychom o tom s nimi mluvili a vysvětlovali jim to. Aby v příštích zápasech v příští sezoně se toto na hřišti už neobjevovalo.

Čáslav v létě začne budovat nový tým, kteří hráči odejdou?
Určitě skončí všichni, kteří byli na hostování. O některé hráče - a těch je opravdu minimum - zájem nemáme my, ve druhé skupině hráčů jsou bohužel ti, o které mají zájem ligové celky. K těm patří například Šturma, Ptáček, Růžička, Sedláček a další. Kdybychom dělali co mohli, memáme šanci tyto hráče udržet.  Priznejme si, že jsme tyto kluky v Čáslavi zviditelnili a mateřské kluby o ně mají najednou zájem, i když před půl rokem to tak třeba nebylo. Z bývalého kádru se snažíme jednat jen o prodloužení hostování Mojdla z Příbrami, přestože Příbram ho eminentně chce do svého ligového kádru.  Rádi bychom, aby Mojdl jako jediný z hráčů, kteří byli v Čáslavi na hostování, zůstal i nadále. Přístup Příbrami je pragmatický, záležitost jsme si vysvětlili a já věřím, že Mojdla snad udržíme.

Proč usilujete právě o služby Jana Mojdla?
Ač to třeba není ve hře tolik vidět, je obrovským pracantem. V jedné chvíli operuje nahoře, pak hned zase dole. On dělá tu černou práci, která možná není až tak vidět. Právě tito pracanti jsou pro mužstvo hrozně důležití. A to nemluvím o tom, že umí kopnout standardku. On bude asi jediný hráč, kterého se nám snad podaří udržet. Příbram o tom zpočátku nechtěla ani slyšet, nyní máme příslib, i když jen ústní, že by v Čáslavi měl zůstat.

Josef Rajm hovořil o tom, že Čáslav bude muset pracovat ve skromnějších podmínkách. Nebojíte se toho, že bude těžší postavit kvalitní tým?
O tom vůbec nepochybujme, to je prostě dané. Pokud na hráče máte menší balík peněz, přivedete možná ty horší. Já se toho ale nebojím, protože jsme navázali spolupráci s Hradcem Králové. Ten by nám měl poskytnout několik hráčů, spolupráce s Hradcem Králové je velice vstřícná a dobrá. Věříme, že naplníme i očekávání Hradce. Nezdá se to, ale i taková spolupráce v konečném důsledku je o penězích: Odhadnu, že příspěvek Hradce bude někde mezi milionem korun a dvěma. Z tohoto úhlu pohledu jsme vlastně sehnali velkého sponzora. Když bychom tuto spolupráci nenavázali, museli bychom odpovídající finanční prostředky někde najít. Naštěstí se to povedlo formou spolupráce. Je potřeba vidět, že nám Hradec Králové nepomůže jen hráčsky, ale vlastně i ekonomicky. A to je hrozně důležité.

Hráče pro nový tým si budete vybírat sám?

O mně je známo, že kontakty a vazby na některá ligová mužstva mám. Mám poměrně slušný přehled o hráčích, takže si opět přivedu hráče, o kterých jsem přesvědčený, že na druhou ligu mají a přitom jejich finanční nároky zatím nejsou velké. Přiznám se, že pokud to vyjde podle mých představ, budu spokojený a Čáslav bude mít mužstvo slušné. I když některá jména našim fanouškům nic neřeknou, ale myslím, že už pochopili, že fotbalu trochu rozumím a věří, že bych do Čáslavi špatného hráče nepřivedl.

Přece jen - můžou fanoušci očekávat v čáslavském týmu i některé "známé" a zkušené fotbalisty?
Je potřeba se na to dívat střízlivě: Čáslav samozřejmě nemůže mít tak kvalitní kádr jako Jihlava, Brno se čtyřicetimilionovým rozpočtem, nebo Karviná a další. Na tyto mužstvo nemáme rozpočtem a proto nemůžeme mít ani hráče se jménem. Ti si vybírají kluby, které jsou schopné a ochotné jim nabídnout velké smlouvy. To v Čáslavi rozhodně dělat nebudeme, nyní chceme jít cestou střízlivosti a zdravého rozumu, chceme šetřit, kde se dá. Chceme ukázat, že se druhá liga dá dělat na slušné úrovni za minimální finanční prostředky. To jsme už trochu ukázali, protože když spočítáme, za jaké peníze jsme v Čáslavi dělali jaro, tak jsme dokázali, že druhá liga se dá slušně dělat i s nižším rozpočtem.

Kdy začne letní příprava?
Začneme 4. července a dělám vše pro to, abychom hned 4. července měli k dispozici kompletní kádr. Uvidíme, jak to vyjde, samozřejmě ještě někdo může přijít v průběhu přípravy, ale snažím se, aby 4. července byli v Čáslavi pokud možno všichni - jak hráči z Hradce Králové, tak i ti ostatní, kteří přijdou z ligových mužstev. Až na Petra Kunáška, se kterým jsme se dohodli na jeho o pár dní prodloužené dovolené.

Letní příprava bude krátká, přípravných zápasů asi příliš nebude...
Do pětitýdenní přípravy se toho moc vměstnat nejde. Na začátku přípravy tam mám zhruba týdenní kondiční blok a v této době chci opravdu pracovat na kondici a nechci plánovat zápas. To nebývá dobře, alespoň podle mých zkušeností. Pokud odečteme z letní přípravy tento kondiční týden, budeme hrát přípravné utkání každou sobotu a středu. Víc už se do těchto termínu nevejde. Letní příprava je krátká i s ohledem na to, že Čáslav buduje úplně nové mužstvo. Může v něm figurovat pět, šest hráčů staré sestavy, to určitě ano. Mužstvo ale bude úplně jiné, s novými tvářemi. Mám představu o způsobu hry a budu se snažit, aby nám to fungovalo podobně jako na jaře. Bude to ale velká "hoňka", ale věřím si, že to zvládneme a mužstvo bude mít kvalitu na druhou ligu.

Co si myslíte o složení druhé ligy 2011 - 2012?
Na šampionátech se občas hovoří o skupinách "smrti" a podobně, já si myslím, že příští ročník bude "II. liga smrti". Tak kvalitní druhou ligu, která nás čeká v nadcházejícím ročníku, já nepamatuji. Ve druhé lize se pohybuji šest, sedm let a pokud jde o jména mužstev, která v této soutěži budou nastupovat, takto kvalitní druhá liga ještě nebyla. Nebude to pro nás jednoduché, čeká nás náročná soutěž. Brno z první ligy sestoupilo s rozpočtem 80 milionů korun. Musel jsem se zasmát, když vyhlásili, že musí šetřit a pro druhou ligu sníží rozpočet na polovinu. Se čtyřiceti miliony si já v Čáslavi dovolím hrát druhou ligu pět, šest let. Pokud bych chtěl hrát o postup, stačilo by mi čtyřicet milionů na tři roky. Uvidíme, jak nám to bude šlapat, uvidíme, zda přijdou všechny hráči, které bychom si přáli. Z druhé ligy strach nemáme, ale určitě u ní v tuto chvíli respekt mám a budeme muset hodně tvrdě pracovat, abychom byli úspěšní.

Tabulky II. ligy 2010 - 2011 jsou zde.

Komentáře
RE: Oldo, Oldo - vložil Anonymous - 17. červen 2011, 18:50

Vzhledem k tomu, že jsme už byli asi týden v ČFL, je současný stav super. Pokud by měl být nějaký pád, tak ten, který jsme si skoro naplánovali. Pokud se OA nezblázní lidsky, profesionálně bych řekl, že to nehrozí. Asi bych to přirovnal takhle. Jeden vydělal milion, pak ho během jednoho roku prohrál v kasinu.Obecně tragedie, objektivně nic se nestalo.

Re: - vložil Anonymous - 17. červen 2011, 14:19

Pane Abrhám, moc si vás vážím za to, co jste v Čáslavi dokázal. Přeji vám , ale i celému čáslavskému fotbalu, aby se vám dařilo v nové sezoně neméně dobře tak jako letos.

Re: - vložil Anonymous - 17. červen 2011, 12:07

Oldo,Oldo jseš pěkně na hrušce (asi zaslouženě), ale ty pády bývají kruté....

AVE_CZ
Reklama
Z hráčů na hostování by Oldřich Abrhám v Čáslavi i nadále rád udržel Jana Mojdla

Z hráčů na hostování by Oldřich Abrhám v Čáslavi i nadále rád udržel Jana Mojdla

16. červen 2011
(aktualizováno: 16. červen 2011, 23:41)

Čáslav - Čáslav do II. ligy 2010 - 2011 nevstoupila dobře. Po devíti kolech byla s pěti body předposlední a v roli hlavního trenéra Pavla Malury nahradil Oldřich Abrhám. Ten vyhrál hned ve svém prvním utkání u týmu doma s Hlučínem 3:2 a až do konce soutěže nedokázal v Čáslavi žádný soupeř bodovat naplno. Celkově Zenit skončil osmý a už nyní musí budovat nové mužstvo pro další sezonu. Oldřich Abrhám bude kromě funkce trenéra v Čáslavi působit i v roli sportovního ředitele a proto hodně počítá:

Čáslav skončila v tabulce II. ligy 2010 - 2011 na osmém místě, což je po počátečních potížích úspěch. Souhlasíte?
Úspěch to je, i když se přiznám, že ve svých původních kalkulacích jsem předpokládal vyšší příčky. Někteří lidé si možná řeknou, že jsem až moc nahoře, ale opravdu si myslím, že za určitých okolností jsme mohli dosáhnout dokonce i na šesté místo. Bodově od této příčky daleko a mužstvo, které v Čáslavi působilo, na to určitě mělo. S osmým místem jsem ale spokojený, mým cílem bylo skončit v té lepší polovině tabulky. Jsem ale trenérem, který úplně spokojený nebude nikdy. Uvědomuji si, že jsme na tom mohli být lépe. Podívejte se na zápasy, které nám nevyšly - například v Mostě, Znojmě, doma s Jihlavou. V nich se dalo určitě bodovat více a v konečné tabulce jsme mohli skončit ještě lépe.

Pojďme si zahrát na "kdyby..." - Kdyby Čáslav nasbírala na podzim pětadvacet bodů jako na jaře, bojovala by o postup...
Kdyby jsou kdyby, ale je pravda, že kdyby se taková tabulka postavila, Čáslav by byla hodně vysoko. To je po všech těch problémech fantastický výkon.

Co považujete za klíčové pro úspěch, které mužstvo slavilo na jaře?
Vždycky je důležité, jaký charakter mužstvo má. A tým, který v Čáslavi byl, charakter měl. Nejdůležitější ze všeho je, že hráči "chtěli". Pokud trenér má takový materiál podle svých představ, pracuje se s ním velmi dobře a výsledky se dostaví. Hráči v Čáslavi "chtěli" a charakter měli a to byla základní věc, která vedla ke konečnému úspěchu.

Základem čáslavského úspěchu byly jarní zápasy doma - ve kterých spolu s Duklou a Karvinou Zenit jako jediný neprohrál. Navíc v nich inkasoval jen čtyři branky...
Ještě to trochu rozšířím, Čáslav doma neprohrála i na podzim pod mým vedením. (pozn.: Čáslav doma naposledy prohrála 19. září 2010 s Mostem 0:1). Tento parametr vypovídá o kvalitě a charakteru mužstva. Některé remízové zápasy se určitě mohly nechat strhnout k vítězství, ale buďme na zemi.

Navíc v některých domácích zápasech Čáslav otáčela vedení soupeře, například s Kladnem...
To právě souvisí s charakterem mužstva, který se ukáže zejména v zápasech, které se dobře nevyvíjí. Kromě zápasu s Kladnem bych vzpomenul i poslední utkání s Vlašimí. Prohrávali jsme, ale pořád věděli a cítili, že máme sílu na obrat v zápase. A to je pro každého trenéra důležité, když cítí, že mužstvo má i přes nepříznivý vývoj sílu a kvalitu. Že má na to něco s výsledkem udělat samo, že nemusí čekat, zda soupeř nebude chybovat. Měli jsme takovou kvalitu, že jsme byli schopní sami svým výkonem ovlivňovat zápasy. A to je ta úžasná věc.

V bráně se vystřídali Michal Bárta a Vít Ducheček. Byla pro vás tato dvojice vyrovnaná?
Michal Bárta předváděl fantastické výkony na podzim. To, jak nám v podzimních zápasech pomohl, bylo úžasné. Bohužel na tuto svou výkonnost na jaře navázat nedokázal. Měl jsem pocit, že v hlavě nemá jen fotbal. Že tam má spoustu jiných myšlenek a na fotbal se nedokáže tak soustředit. Je výborný brankář proti střelbě a podobně, má ovšem bohužel velký nedostatek v chytání centrovaných míčů. Pokud na sobě bude pracovat a tento nedostatek odstraní, má určitě ligové parametry.

Musím se přiznat, že Vítek Ducheček mě překvapil. Mnoho lidí se na něj dívalo svrchu, spousta lidí si myslelo, že na to nemá. Musím říct, že s ním mám ty nejlepší zkušenosti. Ať se jedná o tréninkovou morálku, o to, jak se chová v kabině, jak je pozitvní. Když jde do zápasu, chová se opravdu jako profesionál, na každý zápas se jako profesionál dokáže připravit. Výkony, který v zápasech předvedl, podle mě byly vynikající. V jarní části soutěže byl trochu před Bártou.

V jarních zápasech Vít Ducheček odstranil i zbrklou rozehrávku a zbrklé řešení situací, které ukázal v některých přípravných zápasech v zimě. Souhlasíte?
Má spoustu předností, jednou z nich je právě výborná rozehrávka. Má výbornou kopací techniku, oběma nohama. Souhlasím, že se trochu zklidnil a rozehrávka byla jeho velkou předností.

Obrana nastupovala ve stabilním složení, na jaře i s překvapivým stoperem Janem Šislerem.
Jsem známý tím, že nerad střídám defenzivní hráče. Natolik si věřím, že z hráčů, které mám k dispozici, dokážu poskládat v dané situaci tu nejlepší možnou obranu. To se myslím povedlo, včetně zařazení Jana Šislera do stoperské dvojice. Když mám vnitřní pocit, že obrana je v tom nejlepším možném složení, které můžu v danou chvíli sestavit, už ji potom neměním. Je pravdou, že čáslavská obrana byla kvalitní. Sice jsme ve dvou zápasech dostali po pěti brankách a jednou čtyři, ale to nebyla otázka obrany. V těchto zápasech sehrály svou roli další věci.

Čáslav dostala po pěti brankách na Dukle a v Karviné, čtyři branky inkasovala na Spartě B. Kde vydíte hlavní příčiny?
Na tyto výsledky dnes koukám doopravdy s nadhledem. Dukla z nás měla obrovský respekt a my to cítili. V počátečních pár minutách zápasu jsme možná byli i lepší, jenže Dukla hned z první nebo druhé střely dala gól a pak jí tam spadlo vše, co kopla na branku. Pro nás to bylo utkání "blbec", na které je nejlepší co nejrychleji zapomenout.

Pak přišel příděl od Sparty B a musím říci, že po dvě třetiny utkání jsme byli lepším týmem. Zasloužili jsme si na Spartě bodovat, nechci spekulovat o naší neuznané druhé brance ani o tom, že asistenti sudích na nás byli trochu přísnější než na Spartu. Na tyto věci jsem se nikdy nevymlouval a vymlouvat nebudu, ale je fakt, že za normálních okolností bychom na Spartě neprohráli. I když nás prohra mrzela, věděl jsem, že náš výkon měl kvalitu a že přijdou další zápasy, ve kterých se kvalita musí projevit.

Není potřeba dělat katastrofu ani z pěti branek v Karviné. Jeli jsme tam v době, kdy mužstvo mělo mnoho zraněných a žlutých karet. Jeli jsme tam bez sedmi hráčů, z toho minimálně bez šesti ze základní sestavy. Torzo týmu doplnili kluci z béčka a při kvalitě Karviné bylo jen otázkou, kolik dostaneme branek. Prostě jsme na to neměli. Také je potřeba říci, že Karviná nastoupila v plné síle, možná, že hráči byli trochu "heclí" od Petera Mráze. V tom zápase s námi Karviná svou kvalitu prokázala.

To byla tři utkání, která nám nevyšla, ale není třeba je dál rozebírat. Snad jsem je dostatečně vysvětlil, takové zápasy prostě přijdou. Pro nás je důležité, že bylo více střetnutí, ve kterých jsme naplno bodovali, prokázali svou kvalitu a dokázali soupeře přehrát.

V záloze se v průběhu jara vystřídalo hráčů více, ať už kvůli zraněním nebo kartám...
Patřím k těm, kteří prosazují rozestavení 4 - 3 - 3. To je moderní trend, takto hrají světová mužstva. Přiznám se, že jsem trenérem s ambicemi trénovat i výše než ve druhé lize. Proto všechny trendy a moderní věci bedlivě sleduji a zajímám se o ně. Netajím se tím, že mám rád běhavé hráče, protože v našich podmínkách, kdy hráči nejsou úplně na "top" úrovni z hlediska technických dovedností, dokážeme právě pohybem spoustu věcí nahradit a eliminovat. To je důležité zejména v případě, kdy je záloha trojčlenná. Proto jsem v záloze preferoval hráče jako byli Mojdl, Růžička nebo Špidlen. To jsou velmi běhaví hráči a mají i svou kvalitu. Je potřeba zmínit, že když bylo potřeba, dokázal je nahradit dnes už můj asistent Ondřej Prášil. Ten i přes menší pohyblivost do hry přinesl zase jiné důležité prvky. Se hrou zálohy jsem byl spokojený, klukům v kabině vždy říkám: Záloha je srdce týmu a pokud nefunguje, nefunguje celý tým a vždy nastane nějaký problém, ať už směrem dopředu nebo směrem dozadu. Kvalita zálohy ovlivní kvalitu celého mužstva. Přestože v Čáslavi v záložní řadě nastupovali hráči, kteří třeba neměli tak zvučná jména, o to více byli pracovití, o to více si nechali poradit a byli odpovědní. Nám se určitě vyplatilo, že jsme na tyto hráče vsadili.

Pět vstřelených gólů Tomáše Sedláčka asi dostatečně vyvrací teorii, že Čáslav skórovala pouze ze standardních situací...
Poměr branek ze hry a standardek měla Čáslav hodně vyvážený, i když možná ze standardek dala o nějaký ten gól více. A v tom je prostě síla, když se nedaří herně a mužstvo není schopné dát branku ze hry, pomůže si standardkou. A přesně naopak. V útoku samozřejmě dominoval Tomáš Sedláček. Pakliže lituji ztráty některých hráčů, kteří momentálně odcházejí, tak nejvíce nás postihne ztráta Tomáše Sedláčka a Jiřího Ptáčka. To byli skutečně hráči, kteří nás drželi nad vodou. Nejen že Sedláček má velmi dobrou fotbalovou kvalitu, je i dobrým hráčem do kabiny. Je prostě kamarád, v kabině dokáže navodit správnou atmosféru, ostatní dokáže vybičovat. Také je pozitivní, což je také důležité. Když jdou hráči na hřitě se svěšenými hlavami, prohrávají už 1:0 aniž by vstoupili na trávník. A Tomáše Sedláček je pravým opakem: Když jde na hřiště, už vede 1:0. To je přesně ono, takto jsme chtěli na mužstvo působit. Aby šlo na trávník s hlavami nahoře, aby si bylo vědomo svých kvalit a schopností a ničeho se nebálo. Aby věřilo trenérovi, který ho připravoval, aby hráči věřili sami sobě i mezi sebou. To jsou věci, které nás dostaly nahoru. Proto ztráta Sedláčka pro nás bude veliká a je to věc, z které mám opravdu strach. Budeme se samozřejmě snažit ho nahradit, ale nebude to jednoduché.

Také je potřeba říct, že Sedláček v útoku nehrál sám. Vždycky k sobě měl dva parťáky, většinou Džafiče, Šturmu nebo Fikejze. I tito tři hráči mají dobrou kvalitu, o Šturmu se zajímá prvoligové mužstvo, to samé u Džafiče. Také proto nelze o kvalitě vůbec pochybovat. I David Fikejz prokázal, že je pro tým velmi platný. Dal poměrně důležité góly, kdyby šance, které má, dokázal ještě více proměňovat, bude v ligovém mužstvu. Jeho sráží problémy s koncovkou u gólových šancí.

Útok jsme měli kvalitní, po mém příchodu jsme góly začaly dávat a dávali jich poměrně dost. Možná, že jsme měli trochu problém s tím, že v některých momentech jsme to nehráli úplně tak, jak bych si představoval a na tom bych přes léto s novým mužstvem rád zapracoval. Na druhou stranu to je těžké. Chci hrát moderním způsobem 4 - 3 - 3 tak, aby krajní hráči byli hodně vepředu. Z mého pohledu některé návyky hráčů z minulosti nebyly ideální, mnohdy hráli až zbytečně moc v hloubce a v některých chvílích i dost daleko od sebe. To pak možná budilo dojem, že hrajeme na jednoho útočníka, ale opravdu jsme se vždy bavili jen o tříčlenné záloze a tříčlenném útoku. Uznávám, že někteří kluci to v určitých chvílích takticky a organizačně nezvládali. Proto jsme tady ale my, trenéři, abychom o tom s nimi mluvili a vysvětlovali jim to. Aby v příštích zápasech v příští sezoně se toto na hřišti už neobjevovalo.

Čáslav v létě začne budovat nový tým, kteří hráči odejdou?
Určitě skončí všichni, kteří byli na hostování. O některé hráče - a těch je opravdu minimum - zájem nemáme my, ve druhé skupině hráčů jsou bohužel ti, o které mají zájem ligové celky. K těm patří například Šturma, Ptáček, Růžička, Sedláček a další. Kdybychom dělali co mohli, memáme šanci tyto hráče udržet.  Priznejme si, že jsme tyto kluky v Čáslavi zviditelnili a mateřské kluby o ně mají najednou zájem, i když před půl rokem to tak třeba nebylo. Z bývalého kádru se snažíme jednat jen o prodloužení hostování Mojdla z Příbrami, přestože Příbram ho eminentně chce do svého ligového kádru.  Rádi bychom, aby Mojdl jako jediný z hráčů, kteří byli v Čáslavi na hostování, zůstal i nadále. Přístup Příbrami je pragmatický, záležitost jsme si vysvětlili a já věřím, že Mojdla snad udržíme.

Proč usilujete právě o služby Jana Mojdla?
Ač to třeba není ve hře tolik vidět, je obrovským pracantem. V jedné chvíli operuje nahoře, pak hned zase dole. On dělá tu černou práci, která možná není až tak vidět. Právě tito pracanti jsou pro mužstvo hrozně důležití. A to nemluvím o tom, že umí kopnout standardku. On bude asi jediný hráč, kterého se nám snad podaří udržet. Příbram o tom zpočátku nechtěla ani slyšet, nyní máme příslib, i když jen ústní, že by v Čáslavi měl zůstat.

Josef Rajm hovořil o tom, že Čáslav bude muset pracovat ve skromnějších podmínkách. Nebojíte se toho, že bude těžší postavit kvalitní tým?
O tom vůbec nepochybujme, to je prostě dané. Pokud na hráče máte menší balík peněz, přivedete možná ty horší. Já se toho ale nebojím, protože jsme navázali spolupráci s Hradcem Králové. Ten by nám měl poskytnout několik hráčů, spolupráce s Hradcem Králové je velice vstřícná a dobrá. Věříme, že naplníme i očekávání Hradce. Nezdá se to, ale i taková spolupráce v konečném důsledku je o penězích: Odhadnu, že příspěvek Hradce bude někde mezi milionem korun a dvěma. Z tohoto úhlu pohledu jsme vlastně sehnali velkého sponzora. Když bychom tuto spolupráci nenavázali, museli bychom odpovídající finanční prostředky někde najít. Naštěstí se to povedlo formou spolupráce. Je potřeba vidět, že nám Hradec Králové nepomůže jen hráčsky, ale vlastně i ekonomicky. A to je hrozně důležité.

Hráče pro nový tým si budete vybírat sám?

O mně je známo, že kontakty a vazby na některá ligová mužstva mám. Mám poměrně slušný přehled o hráčích, takže si opět přivedu hráče, o kterých jsem přesvědčený, že na druhou ligu mají a přitom jejich finanční nároky zatím nejsou velké. Přiznám se, že pokud to vyjde podle mých představ, budu spokojený a Čáslav bude mít mužstvo slušné. I když některá jména našim fanouškům nic neřeknou, ale myslím, že už pochopili, že fotbalu trochu rozumím a věří, že bych do Čáslavi špatného hráče nepřivedl.

Přece jen - můžou fanoušci očekávat v čáslavském týmu i některé "známé" a zkušené fotbalisty?
Je potřeba se na to dívat střízlivě: Čáslav samozřejmě nemůže mít tak kvalitní kádr jako Jihlava, Brno se čtyřicetimilionovým rozpočtem, nebo Karviná a další. Na tyto mužstvo nemáme rozpočtem a proto nemůžeme mít ani hráče se jménem. Ti si vybírají kluby, které jsou schopné a ochotné jim nabídnout velké smlouvy. To v Čáslavi rozhodně dělat nebudeme, nyní chceme jít cestou střízlivosti a zdravého rozumu, chceme šetřit, kde se dá. Chceme ukázat, že se druhá liga dá dělat na slušné úrovni za minimální finanční prostředky. To jsme už trochu ukázali, protože když spočítáme, za jaké peníze jsme v Čáslavi dělali jaro, tak jsme dokázali, že druhá liga se dá slušně dělat i s nižším rozpočtem.

Kdy začne letní příprava?
Začneme 4. července a dělám vše pro to, abychom hned 4. července měli k dispozici kompletní kádr. Uvidíme, jak to vyjde, samozřejmě ještě někdo může přijít v průběhu přípravy, ale snažím se, aby 4. července byli v Čáslavi pokud možno všichni - jak hráči z Hradce Králové, tak i ti ostatní, kteří přijdou z ligových mužstev. Až na Petra Kunáška, se kterým jsme se dohodli na jeho o pár dní prodloužené dovolené.

Letní příprava bude krátká, přípravných zápasů asi příliš nebude...
Do pětitýdenní přípravy se toho moc vměstnat nejde. Na začátku přípravy tam mám zhruba týdenní kondiční blok a v této době chci opravdu pracovat na kondici a nechci plánovat zápas. To nebývá dobře, alespoň podle mých zkušeností. Pokud odečteme z letní přípravy tento kondiční týden, budeme hrát přípravné utkání každou sobotu a středu. Víc už se do těchto termínu nevejde. Letní příprava je krátká i s ohledem na to, že Čáslav buduje úplně nové mužstvo. Může v něm figurovat pět, šest hráčů staré sestavy, to určitě ano. Mužstvo ale bude úplně jiné, s novými tvářemi. Mám představu o způsobu hry a budu se snažit, aby nám to fungovalo podobně jako na jaře. Bude to ale velká "hoňka", ale věřím si, že to zvládneme a mužstvo bude mít kvalitu na druhou ligu.

Co si myslíte o složení druhé ligy 2011 - 2012?
Na šampionátech se občas hovoří o skupinách "smrti" a podobně, já si myslím, že příští ročník bude "II. liga smrti". Tak kvalitní druhou ligu, která nás čeká v nadcházejícím ročníku, já nepamatuji. Ve druhé lize se pohybuji šest, sedm let a pokud jde o jména mužstev, která v této soutěži budou nastupovat, takto kvalitní druhá liga ještě nebyla. Nebude to pro nás jednoduché, čeká nás náročná soutěž. Brno z první ligy sestoupilo s rozpočtem 80 milionů korun. Musel jsem se zasmát, když vyhlásili, že musí šetřit a pro druhou ligu sníží rozpočet na polovinu. Se čtyřiceti miliony si já v Čáslavi dovolím hrát druhou ligu pět, šest let. Pokud bych chtěl hrát o postup, stačilo by mi čtyřicet milionů na tři roky. Uvidíme, jak nám to bude šlapat, uvidíme, zda přijdou všechny hráči, které bychom si přáli. Z druhé ligy strach nemáme, ale určitě u ní v tuto chvíli respekt mám a budeme muset hodně tvrdě pracovat, abychom byli úspěšní.

Tabulky II. ligy 2010 - 2011 jsou zde.

Zlata banka
Reklama