vv auto
Reklama

Krajský úřad vyměřil společnosti AVE poplatek za ukládání odpadu na čáslavskou skládku za rok 2018 ve výši 128 223 747,- Kč

18. březen 2020, 08:08

Čáslav - Čáslavská radnice se dožaduje doplacení poplatků, které jsou podle jejího názoru vyměřeny špatně. Zhruba řečeno jde o to, že původce odpadu neplatí poplatek za materiál, který lze využít jako konstrukční prvek skládky. Krajský úřad Středočeského kraje vede několik správních řízení, vydal několik nepravomocných rozhodnutí. To poslední 9. března, kterým uložil společnosti AVE doplatit poplatky za rok 2018 ve výši 128 223 747,- korun.

Celkově si Čáslav nárokuje za roky 2016 - 2018 částku zhruba 616 milionů korun. "Poplatky se řídí v režimu daňového řádu, proto můžeme uplatňovat nároky tři roky zpět," upozornil  starosta Čáslavi Vlastislav Málek a dodal: "Dále jsme učinili propočet poplatků, které by měly připadnout Státnímu fondu životního prostředí. Ta se jedná o částku přesahující 800 milionů korun. To je za rizikovou složku u nebezpečného odpadu."

V současné době krajský úřad vede více jak 330 správních řízení s původci odpadů, kterými jsou například firmy nebo i obce. "Krajský úřad Středočeského kraje zatím vydal tři rozhodnutí, která nejsou pravomocná. Za zcela zásadní považuji rozhodnutí z 9. března, kde uložil původci odpadu AVE CZ odpadové hospodářství zaplatit dlužný poplatek za ukládání odpadu za rok 2018 ve výši 128 223 747,- korun," uvedl Vlastislav Málek. "Ostatní původci, kteří dluží poplatky za ukládání odpadu, při své obraně používají stejnou argumentaci, jak se hájí společnost AVE. To znamená, že poplatky se platit nemusí, protože odpady lze využívat i v první fázi provozu skládky a vše je v souladu s integrovaným povolením skládky a provozním řádem. Za této situace je rozhodnutí krajského úřadu precedenční a nedovedu si představit, že by úřad v obdobných kauzách rozhodoval odlišně," konstatoval starosta Čáslavi.

Historie kauzy z pohledu starosty Vlastislava Málka

Město Čáslav na konci roku 2019 podalo návrhy na doměření poplatků původcům odpadu. "V nich jsme vyčíslili své nároky z let 2016 - 2018," předeslal starosta Čáslavi Vlastislav Málek. "Krajský úřad zahajuje správní řízení s původci odpadu, ke kterým se vyjadřují. My jako účastníci řízení dostáváme jejich stanoviska k vyjádření, zejména k části před vydáním rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že těch řízení budou stovky, znnamená to nejen administrativní zátěž," upozornil.

Podle Vlastislava Málka se někteří původci odpadu, mezi kterými jsou například některé obce v okolí, obrací na Čáslav přímo. "Řízení je zaskočilo, snaží se prokázat, že zaplatili fakturu od provozovatele skládky. Tím se domnívají, že splnili svou povinnost," upozornil a doplnil: "Musíme také reagovat na situaci, že společnost AVE rozesílá původcům odpadu, a to i těm, se kterými krajský úřad ještě nezahájil správní řízení, přípis, ve kterém jim sděluje, že AVE postupuje v souladu se zákonem a nabízí koordinaci postupu vůči městu, které podle AVE vznáší neoprávněné požadavky. Původcům odpadu je z různých stran doporučováno, aby žádali o prodloužení lhůty pro vyjádření. Z našeho pohledu je to tak trochu obstrukční jednání."

Podle Vlastislava Málka z jednání Středočeského kraje zaznívalo doporučení o prodloužení lhůty k vyjádření. "Konkrétně od Miloše Petery," upřesnil a navázal: "Prodlouženou lhůtu k vyjádření by si prý měli vyžádat, že se ve věci jedná s Ministerstvem životního prostředí. Toto zaznělo i na jednání obcí ORP na kraji v prosinci, kdy na můj dotaz bylo řečeno, že kraj zaujme stanovisko potom, co získá vyjádření ministerstva. To jsem považoval za nesdandardní a to jsem také písemně oznámil náměstkovi Miloši Peterovi. Na to jsem nedostal žádnou reakci."

Vlastislav Málek dále uvedl, že Středočeský kraj má k dispozici dvě stanoviska Ministerstva životního prostředí. "První je z dubna 2019 a je podepsáno ředitelem odboru odpadů panem Manhartem. Na kraji jsme tehdy řešili otázku, zda poplatky původcům odpadů lze vůbec doměřit, pokud nebyly stanoveny přímo provozovatelem skládky. Toto stanovisko bylo přelomové v tom, že obsahuje vyjádření: ´Ve slovech stanovené výši je třeba rozumět zákonem stanovené výši.´ Zároveň toto stanovisko obsahuje vyjádření, že obec, na jejímž území skládka leží, nemá pravomoc poplatek dodatečně vyměřit. Tato obec jako příjemce poplatku ale může krajskému úřadu podat návrh, aby dal původci odpadu povinnost poplatek zaplatit."

Druhé stanovisko z Legislativního odboru Ministerstva životního prostředí je z listopadu 2019. "Je adresováno přímo odboru životního prostředí panu Patočkovi," řekl čáslavský starosta. "Toto stanovisko je v souladu s tím prvním, říká, že povinnost vyměřit poplatek je povinnost provozovatele skládky, povinnost původce odpadu platit poplatek nezaniká, pokud poplatek nebyl vyměřen a nelze poplatkovou povinnost přenášet z původce na provozovatele skládky. Zároveň původce musí zaplatit poplatek v zákonem stanovené výši i přesto, že jej provozovatel skládky od něj nevybral nebo porušil jinou svou zákonnou povinnost," citoval ze stanoviska s tím, že podle něj obě stanoviska potvrzují názor, že Město Čáslav je oprávněné podat návrh na doměření poplatku.

Vlastislav Málek dále zmínil žalobu společnosti AVE z roku 2016 proti uložené pokutě České inspekce životního prostředí za evidenci odpadů. "Tuto žalobu správní soud zamítl," připomněl a pokračoval: "Město též obdrželo oznámení České inspekce životního prostředí o zahájení řízení o přestupcích, kterých se společnost AVE měla dopustit v letech 2013 - 2018. Jako provozovatel skládky Čáslav a Benátky n. J. nepřevedla podle zákona na zvláštní účet peněžní prostředky vytvářené finanční rezervy za odpady uložené do těchto skládek. Podle citovaného oznámení se opět jedná o přestupek související s aplikací tzv. konstrukčních prvků."

Dále se Město Čáslav podle starosty zabývalo jako účastník řízení vedeného krajským úřadem dvacátou změnou integrovaného povolení pro Centrum komplexního nakládání s odpady Čáslav. "Jedná se o povolení, na které se AVE opakovaně odkazuje s tím, že ho má krajským úřadem schválené a tudíž nic neporušuje, když odpady na skládce eviduje jako konstrukční prvky odpady využívá, poplatky nevyměřuje a nevybírá v rozsahu, v jakém se domníváme že by mělo," poznamenal starosta.

Vlastislav Málek potom zmínil dotaz, který učinil přimo premiérovi: "Odpověď přišla od Ministra životního prostředí Richarda Brabce. Z ní vyplývá, že Ministerstvo životního prostředí akceptuje postup Inspekce životního prostředí, která provádí pravidelné kontroly a v případě porušení zákona o odpadech uděluje sankce. To je případ kontrol na skládce AVE v Čáslavi. Pan ministr se odkazuje také na aktualizaci technických norem v oblasti skládkování odpadů, kde byl institut konstrukčních prvků skládky definován tak, aby Ministerstvo životního prostředí zamezilo jeho zneužívání pro obcházení poplatků."

Čáslavský starosta podle svých slov nechtěl po premiérovi a ministrovi, aby vstupovali do živých kauz. "Jde o to, že živé kauzy se týkají období 2016 - 2018, máme období 2019, 2020 a podle legislativy bude s nejvyšší pravděpodobností skládkování povoleno až do roku 2030. Myslíme si, že by mělo být naprosto jasno mezi krajem, Ministerstvem životního prostředí, státním fondem, českou inspekcí jak vykládat odpadový zákon," zůdraznil.

Za společnost AVE CZ reagoval jednatel společnosti Roman Mužík

"Kauza je založená na tom, že Město Čáslav si vykládá zákony jinak než si je vykládáme my," předeslal jednatel společnosti AVE Roman Mužík. "Celá kauza spočívá v tom, že město tvrdí, že využívat odpad na skládce není možné, my tvrdíme, že odpad využívat na skládce možné je a že to zákon o odpadech umožňuje," zdůraznil a pokračoval: "Tato kauza je zcela politicky zneužívaná, protože nejjednodušší politické body se získávají tím, že budete střílet do skládky nebo do nové spalovny, protože když se zeptáte občanů, kdo je pro spalovnu nebo skládku, bude to jeden z deseti. Hra proti skládce je od této radnice zcela evidentní."

Podle Romana Mužíka si kauza bere jako rukojmí obce kolem Čáslavi. "Jako rukojmí si bere spoustu průmyslových podniků, kterých jsou stovky. Řada těchto podniků řeší existenční problémy a je před možným krachem," upozornil a navázal: "Kauza si bere za rukojmí i nás AVE CZ. Kauza nás maximálně poškozuje. Ztráty, které evidujeme, počítáme do desítek milionů korun a spočívají v tom, že všechny firmy, které dříve vozily odpad na skládku v Čáslav, se teď vyjadřují ve smyslu: ´Odpad bychom k vám rádi vozili, ale vozit nebudeme, protože starosta si za tři roky vymyslí zase nějaké poplatky a my zase budeme muset platit´. Až si spravedlnost najde cestičku, v ten moment my budeme požadovat kompenzaci ztrát, které nám Čáslav způsobila."

Roman Mužík dále označil správní řízení vedené krajským úřadem ve věci poplatků za nejméně transparentní, které "zažil za 25 let své praxe". "Od začátku nám úředníci tvrdili, že musí rozhodnout ve prospěch Města Čáslav. Bylo tam naprosto nerovné postavení mezi AVE a Čáslaví. Krajský úřad nám neumožňoval nahlížení do spisů, do spisů nás pustil až na přelomu února a března. Krajský úřad manipuloval se spisem, kdy náš pracovník pan Bočan objevil ve spisu zápisky pana Patočky, který mu zápisky vytrhl z ruky a vyměnil materiál ve spisu. Rozhodnutí je zcela netransparentní a je až neuvěřitelné, co se tam dělo," tvrdil Roman Mužík. "Věřím, že nadřízený orgán toto všechno posoudí a bude to posouzeno správně tak, jak se má," dodal.

Roman Mužík potom zmínil některé historické souvislosti. "Co se týká provozování konstrukčních prvků na skládce Čáslav, na toto máme první povolení od 1. dubna 2009. V tu dobu bylo majitel Město Čáslav a my jsme byli provozovatelé. Město jako majitel skládky proti tomu nic nenamítalo a v roce 2012 nám Město Čáslav skládku prodalo. Tři roky běžely konstrukční prvky, přesto nám Město Čáslav prodalo skládku za 1000,- Kč. Zase tak super zisky ty konstrukční prvky asi nedělaly, jak se nám snaží někdo vsugerovat. Město Čáslav a krajský úřad každý měsíc a rok kontrolovaly odvedené poplatky a nikdy nám nic nevytkly. Až v roce 2019 přišla tato kauza," řekl jednatel AVE CZ. "Z odpadu, který navážen na skládku, třeba zeminy, jsme dělali tzv. konstrukční prvky, tzn. cesty, svršky a podobně. Základní premisou zákona o odpadech Evropské unie je to, aby odpad než se definitivně zneškodní, byl využit. My jsme ten odpad takto využívali a krajský úřad nám to povolil ve svém IPCC, což je nejvyšší zákonná norma. My jsme skládku v souladu s touto normou provozovali, odpady jsme využívali. Poplatky jsme ani nevybrali, ani neodvedli, nezbyla nám ani koruna a přesto jsme napadeni v miliardových částkách."

Prohlášení společnosti AVE CZ

Společnosti AVE CZ bylo doručeno nepravomocné rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK), kterým se ukládá dodatečná povinnost odvést poplatek za vybrané odpady využité jako materiál pro tzv. konstrukční prvky skládky v Čáslavi.

Společnost AVE CZ s tímto rozhodnutím nesouhlasí - z důvodů procesních i věcných, a odvolává se k Ministerstvu životního prostředí ČR.

Jako provozovatel skládky v Čáslavi jsme především přesvědčeni, že:
1) využívání vhodných odpadů (zemina, suť, štěrk a jiný inertní materiál) pro účely konstrukčních prvků skládky bylo zavedeno v době, kdy skládku vlastnilo samotné město Čáslav, nyní však Čáslav tento způsob využití odpadů napadá;

2) využívání vhodných odpadů (zemina, suť, štěrk a jiný inertní materiál) pro účely konstrukčních prvků skládky bylo povoleno Krajským úřadem Středočeského kraje v integrovaném povolení a ve schváleném provozním řádu skládky;

3) Ministerstvo životního prostředí ČR sice vyzývalo Krajský úřad Středočeského kraje k tomu, aby dotčené integrované povolení a schválený provozní řád skládky změnil, ale k tomu nikdy nedošlo. Tato nečinnost KÚSK by neměla být přičítána k tíži společnosti AVE CZ, ale spíše Krajskému úřadu Středočeského kraje.

Kromě výše uvedeného jsme přesvědčeni, že dochází ke zneužívání tohoto odborného tématu pro sledování politických cílů (k tomu viz medializované výstupy radnice v Čáslavi) a ekonomických cílů na úkor okolních obcí a dalších subjektů včetně naší společnosti.

Vyjádření starosty města Čáslav k prohlášení společnosti AVE CZ odpadové hospodaření s.r.o. k situaci kolem skládky v Čáslavi a k vyjádření jednatele AVE na tiskové konferenci města Čáslav

Společnost AVE CZ vydalo dne 12. 3. 2020 tiskovou zprávu k nepravomocnému rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK), kterým se mu ukládá povinnost doplatit  dlužné poplatky za odpady ukládané na skládku v Čáslavi v roce 2018 ve výši 128 223 747,-Kč.

AVE CZ sděluje, že se proti rozhodnutí KÚSK odvolává a vyjádřilo své přesvědčení, že:
1) Využívání vhodných odpadů pro účely tzv. konstrukčních prvků bylo zavedeno v době, kdy skládku vlastnilo samotné město Čáslav, které tento způsob využití odpadů napadá
Stanovisko města Čáslav: Město Čáslav skládku pronajalo v roce 1999, tuto neprovozovalo a nemělo žádný vliv na způsob nakládání s odpady a zavedení pojmu tzv. konstrukčních prvků, který nemá oporu v zákoně o odpadech.

2) Využití vhodných odpadů pro účely tzv. konstrukčních prvků skládky bylo povoleno KÚSK v integrovaném povolení a ve schváleném provozním řádu skládky.
Stanovisko města Čáslavi: Uvádění pojmu konstrukční prvky v žádném případě neopravňuje provozovatele skládky překračovat maximální celkové množství odpadů uložených na skládku jako materiál pro technické zabezpečení skládky, za které se neplatí poplatek, který činí 20% celkové hmotnosti odpadů uložených na skládku v daném kalendářním roce ( § 45 odst. 3 zákona o odpadech)

3) Ministerstvo životního prostředí ČR vyzývalo KÚSK k tomu, aby integrované povolení a provozní řád změnil, ale k tomu nedošlo.
Stanovisko města Čáslav: Ministerstvo životního prostředí ČR ve svém rozhodnutí  č.j. 929/500/14 ze dne 14.7.2014 uvádí, že pokud jde o konstrukční prvky, že se nejedná o odpady, které by byly ze zákona osvobozeny od poplatků za uložení odpadů (TZS) . Z hlediska zákona to jednoznačně znamená, že jde o odstraňovaný odpad. (Plné znění citovaného rozhodnutí zveřejňujeme na webu města Čáslavi)

Kromě toho je AVE přesvědčeno, že: „dochází ke zneužívání tohoto odborného tématu pro sledování politických cílů (k tomu viz medializované výstupy radnice v Čáslavi) a ekonomických cílů na úkor okolních obcí a další subjektů včetně naší společnosti.“

Stanovisko města Čáslavi:
1. Město Čáslav zásadně odmítá, že by zneužívalo toto odborné téma pro sledování politických cílů. Současné vedení města se řešením vymáhání nevyměřených poplatků za odpady na skládce v Čáslavi nevymezuje proti předchozímu vedení města. Věříme, že v tomto úsilí máme společný cíl. Jde o finanční prostředky pro město a jeho občany a město hájí své zájmy i pro příští volební období bez ohledu, kdo bude včele města stát. Nekonkrétní odkaz na mediální výstupy radnice nic neprokazuje a ani nemůže prokázat.

2. Nařčení ze sledování ekonomických cílů na úkor okolních obcí a dalších subjektů včetně AVE je naprosto absurdní. Má podobnou váhu, jako tvrdit, že vystavením účtu v restauraci sleduje hostinský své ekonomické zájmy na úkor strávníka.

3. Kategoricky odmítáme, že ohrožujeme život okolních obcí, které musí pozastavovat kvůli našim nárokům investiční akce, jako jsou opravy vodovodů, silnic a škol. Se všemi dotčenými obcemi jsme jednali a vysvětlili jsme jim náš postoj a doložili jsme jim, o co ho opíráme. Pro drtivou většinu obcí jsou naše návrhy na doměření poplatků v řádu tisíců, maximálně desetitisíců korun, což nemá a nemůže mít uváděné dopady. Informovali jsme v tomto směru i media, přesto některá neustále šíří informace, které používá i společnost AVE.

4. Vedeme věcnou diskusi, své požadavky dokládáme argumenty a odkazujeme na právní normy, případně rozhodnutí státních orgánů. Tím prokazujeme, že pro nás je to skutečně odborné, věcné, právní téma. Na rozdíl od AVE jsme se zúčastnili otevřené diskuse u kulatého stolu v Poslanecké sněmovně, kam se AVE odmítlo dostavit, byť mohlo svá stanoviska otevřeně prezentovat.

5. Poskytli jsme jednateli společnosti též nepřerušovaný prostor pro vyjádření na naší tiskové konferenci, aby media získala vyvážené informace, což byl z naší strany vstřícný krok. Za to jsme se dočkali následujícího opakovaného přerušování  mého komentáře k vyjádření jednatele AVE.

6. Za nehorázné považuji naznačování, že Krajský úřad Středočeského kraje  snad musel rozhodnout ve prospěch Čáslavi na základě nějakého zadání. Naprosto se distancuji od toho, že by se město Čáslav pokoušelo jakýmkoliv způsobem ovlivnit rozhodnutí tohoto úřadu. Není to náš styl a nedovedu si ani představit, jakými cestami bych se mohl o něco takového pokoušet.

René Svoboda
AVE_CZ
Reklama
Krajský úřad vyměřil společnosti AVE poplatek za ukládání odpadu na čáslavskou skládku za rok 2018 ve výši 128 223 747,- Kč

Krajský úřad vyměřil společnosti AVE poplatek za ukládání odpadu na čáslavskou skládku za rok 2018 ve výši 128 223 747,- Kč

18. březen 2020

Čáslav - Čáslavská radnice se dožaduje doplacení poplatků, které jsou podle jejího názoru vyměřeny špatně. Zhruba řečeno jde o to, že původce odpadu neplatí poplatek za materiál, který lze využít jako konstrukční prvek skládky. Krajský úřad Středočeského kraje vede několik správních řízení, vydal několik nepravomocných rozhodnutí. To poslední 9. března, kterým uložil společnosti AVE doplatit poplatky za rok 2018 ve výši 128 223 747,- korun.

Celkově si Čáslav nárokuje za roky 2016 - 2018 částku zhruba 616 milionů korun. "Poplatky se řídí v režimu daňového řádu, proto můžeme uplatňovat nároky tři roky zpět," upozornil  starosta Čáslavi Vlastislav Málek a dodal: "Dále jsme učinili propočet poplatků, které by měly připadnout Státnímu fondu životního prostředí. Ta se jedná o částku přesahující 800 milionů korun. To je za rizikovou složku u nebezpečného odpadu."

V současné době krajský úřad vede více jak 330 správních řízení s původci odpadů, kterými jsou například firmy nebo i obce. "Krajský úřad Středočeského kraje zatím vydal tři rozhodnutí, která nejsou pravomocná. Za zcela zásadní považuji rozhodnutí z 9. března, kde uložil původci odpadu AVE CZ odpadové hospodářství zaplatit dlužný poplatek za ukládání odpadu za rok 2018 ve výši 128 223 747,- korun," uvedl Vlastislav Málek. "Ostatní původci, kteří dluží poplatky za ukládání odpadu, při své obraně používají stejnou argumentaci, jak se hájí společnost AVE. To znamená, že poplatky se platit nemusí, protože odpady lze využívat i v první fázi provozu skládky a vše je v souladu s integrovaným povolením skládky a provozním řádem. Za této situace je rozhodnutí krajského úřadu precedenční a nedovedu si představit, že by úřad v obdobných kauzách rozhodoval odlišně," konstatoval starosta Čáslavi.

Historie kauzy z pohledu starosty Vlastislava Málka

Město Čáslav na konci roku 2019 podalo návrhy na doměření poplatků původcům odpadu. "V nich jsme vyčíslili své nároky z let 2016 - 2018," předeslal starosta Čáslavi Vlastislav Málek. "Krajský úřad zahajuje správní řízení s původci odpadu, ke kterým se vyjadřují. My jako účastníci řízení dostáváme jejich stanoviska k vyjádření, zejména k části před vydáním rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že těch řízení budou stovky, znnamená to nejen administrativní zátěž," upozornil.

Podle Vlastislava Málka se někteří původci odpadu, mezi kterými jsou například některé obce v okolí, obrací na Čáslav přímo. "Řízení je zaskočilo, snaží se prokázat, že zaplatili fakturu od provozovatele skládky. Tím se domnívají, že splnili svou povinnost," upozornil a doplnil: "Musíme také reagovat na situaci, že společnost AVE rozesílá původcům odpadu, a to i těm, se kterými krajský úřad ještě nezahájil správní řízení, přípis, ve kterém jim sděluje, že AVE postupuje v souladu se zákonem a nabízí koordinaci postupu vůči městu, které podle AVE vznáší neoprávněné požadavky. Původcům odpadu je z různých stran doporučováno, aby žádali o prodloužení lhůty pro vyjádření. Z našeho pohledu je to tak trochu obstrukční jednání."

Podle Vlastislava Málka z jednání Středočeského kraje zaznívalo doporučení o prodloužení lhůty k vyjádření. "Konkrétně od Miloše Petery," upřesnil a navázal: "Prodlouženou lhůtu k vyjádření by si prý měli vyžádat, že se ve věci jedná s Ministerstvem životního prostředí. Toto zaznělo i na jednání obcí ORP na kraji v prosinci, kdy na můj dotaz bylo řečeno, že kraj zaujme stanovisko potom, co získá vyjádření ministerstva. To jsem považoval za nesdandardní a to jsem také písemně oznámil náměstkovi Miloši Peterovi. Na to jsem nedostal žádnou reakci."

Vlastislav Málek dále uvedl, že Středočeský kraj má k dispozici dvě stanoviska Ministerstva životního prostředí. "První je z dubna 2019 a je podepsáno ředitelem odboru odpadů panem Manhartem. Na kraji jsme tehdy řešili otázku, zda poplatky původcům odpadů lze vůbec doměřit, pokud nebyly stanoveny přímo provozovatelem skládky. Toto stanovisko bylo přelomové v tom, že obsahuje vyjádření: ´Ve slovech stanovené výši je třeba rozumět zákonem stanovené výši.´ Zároveň toto stanovisko obsahuje vyjádření, že obec, na jejímž území skládka leží, nemá pravomoc poplatek dodatečně vyměřit. Tato obec jako příjemce poplatku ale může krajskému úřadu podat návrh, aby dal původci odpadu povinnost poplatek zaplatit."

Druhé stanovisko z Legislativního odboru Ministerstva životního prostředí je z listopadu 2019. "Je adresováno přímo odboru životního prostředí panu Patočkovi," řekl čáslavský starosta. "Toto stanovisko je v souladu s tím prvním, říká, že povinnost vyměřit poplatek je povinnost provozovatele skládky, povinnost původce odpadu platit poplatek nezaniká, pokud poplatek nebyl vyměřen a nelze poplatkovou povinnost přenášet z původce na provozovatele skládky. Zároveň původce musí zaplatit poplatek v zákonem stanovené výši i přesto, že jej provozovatel skládky od něj nevybral nebo porušil jinou svou zákonnou povinnost," citoval ze stanoviska s tím, že podle něj obě stanoviska potvrzují názor, že Město Čáslav je oprávněné podat návrh na doměření poplatku.

Vlastislav Málek dále zmínil žalobu společnosti AVE z roku 2016 proti uložené pokutě České inspekce životního prostředí za evidenci odpadů. "Tuto žalobu správní soud zamítl," připomněl a pokračoval: "Město též obdrželo oznámení České inspekce životního prostředí o zahájení řízení o přestupcích, kterých se společnost AVE měla dopustit v letech 2013 - 2018. Jako provozovatel skládky Čáslav a Benátky n. J. nepřevedla podle zákona na zvláštní účet peněžní prostředky vytvářené finanční rezervy za odpady uložené do těchto skládek. Podle citovaného oznámení se opět jedná o přestupek související s aplikací tzv. konstrukčních prvků."

Dále se Město Čáslav podle starosty zabývalo jako účastník řízení vedeného krajským úřadem dvacátou změnou integrovaného povolení pro Centrum komplexního nakládání s odpady Čáslav. "Jedná se o povolení, na které se AVE opakovaně odkazuje s tím, že ho má krajským úřadem schválené a tudíž nic neporušuje, když odpady na skládce eviduje jako konstrukční prvky odpady využívá, poplatky nevyměřuje a nevybírá v rozsahu, v jakém se domníváme že by mělo," poznamenal starosta.

Vlastislav Málek potom zmínil dotaz, který učinil přimo premiérovi: "Odpověď přišla od Ministra životního prostředí Richarda Brabce. Z ní vyplývá, že Ministerstvo životního prostředí akceptuje postup Inspekce životního prostředí, která provádí pravidelné kontroly a v případě porušení zákona o odpadech uděluje sankce. To je případ kontrol na skládce AVE v Čáslavi. Pan ministr se odkazuje také na aktualizaci technických norem v oblasti skládkování odpadů, kde byl institut konstrukčních prvků skládky definován tak, aby Ministerstvo životního prostředí zamezilo jeho zneužívání pro obcházení poplatků."

Čáslavský starosta podle svých slov nechtěl po premiérovi a ministrovi, aby vstupovali do živých kauz. "Jde o to, že živé kauzy se týkají období 2016 - 2018, máme období 2019, 2020 a podle legislativy bude s nejvyšší pravděpodobností skládkování povoleno až do roku 2030. Myslíme si, že by mělo být naprosto jasno mezi krajem, Ministerstvem životního prostředí, státním fondem, českou inspekcí jak vykládat odpadový zákon," zůdraznil.

Za společnost AVE CZ reagoval jednatel společnosti Roman Mužík

"Kauza je založená na tom, že Město Čáslav si vykládá zákony jinak než si je vykládáme my," předeslal jednatel společnosti AVE Roman Mužík. "Celá kauza spočívá v tom, že město tvrdí, že využívat odpad na skládce není možné, my tvrdíme, že odpad využívat na skládce možné je a že to zákon o odpadech umožňuje," zdůraznil a pokračoval: "Tato kauza je zcela politicky zneužívaná, protože nejjednodušší politické body se získávají tím, že budete střílet do skládky nebo do nové spalovny, protože když se zeptáte občanů, kdo je pro spalovnu nebo skládku, bude to jeden z deseti. Hra proti skládce je od této radnice zcela evidentní."

Podle Romana Mužíka si kauza bere jako rukojmí obce kolem Čáslavi. "Jako rukojmí si bere spoustu průmyslových podniků, kterých jsou stovky. Řada těchto podniků řeší existenční problémy a je před možným krachem," upozornil a navázal: "Kauza si bere za rukojmí i nás AVE CZ. Kauza nás maximálně poškozuje. Ztráty, které evidujeme, počítáme do desítek milionů korun a spočívají v tom, že všechny firmy, které dříve vozily odpad na skládku v Čáslav, se teď vyjadřují ve smyslu: ´Odpad bychom k vám rádi vozili, ale vozit nebudeme, protože starosta si za tři roky vymyslí zase nějaké poplatky a my zase budeme muset platit´. Až si spravedlnost najde cestičku, v ten moment my budeme požadovat kompenzaci ztrát, které nám Čáslav způsobila."

Roman Mužík dále označil správní řízení vedené krajským úřadem ve věci poplatků za nejméně transparentní, které "zažil za 25 let své praxe". "Od začátku nám úředníci tvrdili, že musí rozhodnout ve prospěch Města Čáslav. Bylo tam naprosto nerovné postavení mezi AVE a Čáslaví. Krajský úřad nám neumožňoval nahlížení do spisů, do spisů nás pustil až na přelomu února a března. Krajský úřad manipuloval se spisem, kdy náš pracovník pan Bočan objevil ve spisu zápisky pana Patočky, který mu zápisky vytrhl z ruky a vyměnil materiál ve spisu. Rozhodnutí je zcela netransparentní a je až neuvěřitelné, co se tam dělo," tvrdil Roman Mužík. "Věřím, že nadřízený orgán toto všechno posoudí a bude to posouzeno správně tak, jak se má," dodal.

Roman Mužík potom zmínil některé historické souvislosti. "Co se týká provozování konstrukčních prvků na skládce Čáslav, na toto máme první povolení od 1. dubna 2009. V tu dobu bylo majitel Město Čáslav a my jsme byli provozovatelé. Město jako majitel skládky proti tomu nic nenamítalo a v roce 2012 nám Město Čáslav skládku prodalo. Tři roky běžely konstrukční prvky, přesto nám Město Čáslav prodalo skládku za 1000,- Kč. Zase tak super zisky ty konstrukční prvky asi nedělaly, jak se nám snaží někdo vsugerovat. Město Čáslav a krajský úřad každý měsíc a rok kontrolovaly odvedené poplatky a nikdy nám nic nevytkly. Až v roce 2019 přišla tato kauza," řekl jednatel AVE CZ. "Z odpadu, který navážen na skládku, třeba zeminy, jsme dělali tzv. konstrukční prvky, tzn. cesty, svršky a podobně. Základní premisou zákona o odpadech Evropské unie je to, aby odpad než se definitivně zneškodní, byl využit. My jsme ten odpad takto využívali a krajský úřad nám to povolil ve svém IPCC, což je nejvyšší zákonná norma. My jsme skládku v souladu s touto normou provozovali, odpady jsme využívali. Poplatky jsme ani nevybrali, ani neodvedli, nezbyla nám ani koruna a přesto jsme napadeni v miliardových částkách."

Prohlášení společnosti AVE CZ

Společnosti AVE CZ bylo doručeno nepravomocné rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK), kterým se ukládá dodatečná povinnost odvést poplatek za vybrané odpady využité jako materiál pro tzv. konstrukční prvky skládky v Čáslavi.

Společnost AVE CZ s tímto rozhodnutím nesouhlasí - z důvodů procesních i věcných, a odvolává se k Ministerstvu životního prostředí ČR.

Jako provozovatel skládky v Čáslavi jsme především přesvědčeni, že:
1) využívání vhodných odpadů (zemina, suť, štěrk a jiný inertní materiál) pro účely konstrukčních prvků skládky bylo zavedeno v době, kdy skládku vlastnilo samotné město Čáslav, nyní však Čáslav tento způsob využití odpadů napadá;

2) využívání vhodných odpadů (zemina, suť, štěrk a jiný inertní materiál) pro účely konstrukčních prvků skládky bylo povoleno Krajským úřadem Středočeského kraje v integrovaném povolení a ve schváleném provozním řádu skládky;

3) Ministerstvo životního prostředí ČR sice vyzývalo Krajský úřad Středočeského kraje k tomu, aby dotčené integrované povolení a schválený provozní řád skládky změnil, ale k tomu nikdy nedošlo. Tato nečinnost KÚSK by neměla být přičítána k tíži společnosti AVE CZ, ale spíše Krajskému úřadu Středočeského kraje.

Kromě výše uvedeného jsme přesvědčeni, že dochází ke zneužívání tohoto odborného tématu pro sledování politických cílů (k tomu viz medializované výstupy radnice v Čáslavi) a ekonomických cílů na úkor okolních obcí a dalších subjektů včetně naší společnosti.

Vyjádření starosty města Čáslav k prohlášení společnosti AVE CZ odpadové hospodaření s.r.o. k situaci kolem skládky v Čáslavi a k vyjádření jednatele AVE na tiskové konferenci města Čáslav

Společnost AVE CZ vydalo dne 12. 3. 2020 tiskovou zprávu k nepravomocnému rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje (KÚSK), kterým se mu ukládá povinnost doplatit  dlužné poplatky za odpady ukládané na skládku v Čáslavi v roce 2018 ve výši 128 223 747,-Kč.

AVE CZ sděluje, že se proti rozhodnutí KÚSK odvolává a vyjádřilo své přesvědčení, že:
1) Využívání vhodných odpadů pro účely tzv. konstrukčních prvků bylo zavedeno v době, kdy skládku vlastnilo samotné město Čáslav, které tento způsob využití odpadů napadá
Stanovisko města Čáslav: Město Čáslav skládku pronajalo v roce 1999, tuto neprovozovalo a nemělo žádný vliv na způsob nakládání s odpady a zavedení pojmu tzv. konstrukčních prvků, který nemá oporu v zákoně o odpadech.

2) Využití vhodných odpadů pro účely tzv. konstrukčních prvků skládky bylo povoleno KÚSK v integrovaném povolení a ve schváleném provozním řádu skládky.
Stanovisko města Čáslavi: Uvádění pojmu konstrukční prvky v žádném případě neopravňuje provozovatele skládky překračovat maximální celkové množství odpadů uložených na skládku jako materiál pro technické zabezpečení skládky, za které se neplatí poplatek, který činí 20% celkové hmotnosti odpadů uložených na skládku v daném kalendářním roce ( § 45 odst. 3 zákona o odpadech)

3) Ministerstvo životního prostředí ČR vyzývalo KÚSK k tomu, aby integrované povolení a provozní řád změnil, ale k tomu nedošlo.
Stanovisko města Čáslav: Ministerstvo životního prostředí ČR ve svém rozhodnutí  č.j. 929/500/14 ze dne 14.7.2014 uvádí, že pokud jde o konstrukční prvky, že se nejedná o odpady, které by byly ze zákona osvobozeny od poplatků za uložení odpadů (TZS) . Z hlediska zákona to jednoznačně znamená, že jde o odstraňovaný odpad. (Plné znění citovaného rozhodnutí zveřejňujeme na webu města Čáslavi)

Kromě toho je AVE přesvědčeno, že: „dochází ke zneužívání tohoto odborného tématu pro sledování politických cílů (k tomu viz medializované výstupy radnice v Čáslavi) a ekonomických cílů na úkor okolních obcí a další subjektů včetně naší společnosti.“

Stanovisko města Čáslavi:
1. Město Čáslav zásadně odmítá, že by zneužívalo toto odborné téma pro sledování politických cílů. Současné vedení města se řešením vymáhání nevyměřených poplatků za odpady na skládce v Čáslavi nevymezuje proti předchozímu vedení města. Věříme, že v tomto úsilí máme společný cíl. Jde o finanční prostředky pro město a jeho občany a město hájí své zájmy i pro příští volební období bez ohledu, kdo bude včele města stát. Nekonkrétní odkaz na mediální výstupy radnice nic neprokazuje a ani nemůže prokázat.

2. Nařčení ze sledování ekonomických cílů na úkor okolních obcí a dalších subjektů včetně AVE je naprosto absurdní. Má podobnou váhu, jako tvrdit, že vystavením účtu v restauraci sleduje hostinský své ekonomické zájmy na úkor strávníka.

3. Kategoricky odmítáme, že ohrožujeme život okolních obcí, které musí pozastavovat kvůli našim nárokům investiční akce, jako jsou opravy vodovodů, silnic a škol. Se všemi dotčenými obcemi jsme jednali a vysvětlili jsme jim náš postoj a doložili jsme jim, o co ho opíráme. Pro drtivou většinu obcí jsou naše návrhy na doměření poplatků v řádu tisíců, maximálně desetitisíců korun, což nemá a nemůže mít uváděné dopady. Informovali jsme v tomto směru i media, přesto některá neustále šíří informace, které používá i společnost AVE.

4. Vedeme věcnou diskusi, své požadavky dokládáme argumenty a odkazujeme na právní normy, případně rozhodnutí státních orgánů. Tím prokazujeme, že pro nás je to skutečně odborné, věcné, právní téma. Na rozdíl od AVE jsme se zúčastnili otevřené diskuse u kulatého stolu v Poslanecké sněmovně, kam se AVE odmítlo dostavit, byť mohlo svá stanoviska otevřeně prezentovat.

5. Poskytli jsme jednateli společnosti též nepřerušovaný prostor pro vyjádření na naší tiskové konferenci, aby media získala vyvážené informace, což byl z naší strany vstřícný krok. Za to jsme se dočkali následujícího opakovaného přerušování  mého komentáře k vyjádření jednatele AVE.

6. Za nehorázné považuji naznačování, že Krajský úřad Středočeského kraje  snad musel rozhodnout ve prospěch Čáslavi na základě nějakého zadání. Naprosto se distancuji od toho, že by se město Čáslav pokoušelo jakýmkoliv způsobem ovlivnit rozhodnutí tohoto úřadu. Není to náš styl a nedovedu si ani představit, jakými cestami bych se mohl o něco takového pokoušet.

Zlata banka
Reklama
René Svoboda