Domaro
Reklama

Zkušenosti z kutnohorských škol: Karanténa rozhodně neznamená prázdniny!

20. březen 2020, 08:02

Kutná Hora - Zpráva o uzavření škol zastihla kutnohorské studenty a žáky ještě o jarních prázdninách. Mnozí se možná radovali z prodlouženého volna, ovšem ne dlouho - většina škol začala "vzdělávat na dálku":

Gymnázium Jiřího Ortena

"Učíme samozřejmě z domova, ale snažíme se studenty zbytečně nepřetěžovat. Ono by bylo jednoduché jim nasázet spoustu úkolů, ale bez řádného procvičení by to bylo jen klasické probírání látky, nikoliv osvojení učiva," uvedl ředitel školy Vladislav Slavíček a upřesnil: "Zaměřujeme se hlavně na cizí jazyky, matematiku a češtinu, v maturitním ročníku i na další maturitní předměty. Komunikujeme na nejrůznějších platformách, se všemi studenty sdílíme Moodle, interaktivně využíváme Office 365 a Google. Hodně se soustřeďujeme na individuální kontakt např. přes Messenger skupiny nebo Skype."

Škola samozřejmě zrušila všechny výjezdy do zahraničí. "Maturitní minimum samozřejmě také. žijeme a distribujeme roušky, to všechno máme na webu, FB a Instagramu," doplnil Vladislav Slavíček.

Plány pedagoga GJO:
Budu psát pouze o sobě a mých předmětech ve svých třídách... což je nezavazující vůči maturantům.

Rozhodně si uvědomuji, že tímto způsobem neproberu zameškané učivo a že to ani můj cíl nebude. Spíš se chci zaměřit na toto: tak teď konečně poznejte krásu biologie a chemie v praxi :) (znovu opakuji, že nejsem vázána maturitou, ani žádnými přijímačkami!)
Nechci dětem dávat povinné pracovní listy (těch si o hodinách užijí až dost - myslím těch mých hodinách - koneckonců jsem přesvědčená, že jeden či dva studenti to vyřeší a přes FB či jiné platformy si to vyřešené předají, v tom jsou zdatní).

Chtěla bych realizovat toto:
př. prima BIO:
V kuchařce najdi recept na kynutý koláč (ovocný, s drobenkou....dle chuti). Podle receptu připrav kvásek a pozoruj co se s ním děje: do sešitu slovně popiš průběh a podmínky tvého pozorování (čas, teplota místnosti, popř. teplota surovin...). Poté zformuluj hypotézu, k čemu v tomto pokusu dochází....

S rodiči upeč koláč :)
Poté si na youtube najdi toto video (dám odkaz na video, které znázorňuje pučení kvasinek). Zjisti si, co jsou to vlastně kvasinky... Byla tvá hypotéza správná? V čem jsi se spletl(a)? Proč?....

Můžeš se i s koláčem vyfotit a vlepit si památnou fotku do sešitu... ráda si ji o hodině biologie, až se uvidíme osobně, prohlédnu...
V tuto chvíli budu rozhodně dávat možnost volby... je mi jasné, že to někoho nezaujme, rodiče nebudou mít třeba ani náladu.... nic se neděje... vžij se do role kvasinky a popiš její žití na tomto světě :) Ani to nezaujme, tak napiš zajímavé povídání o kvasinkách, já ho pak vytisknu a děti si ho vlepí do sešitu...

Toto bude rozhodně úkol na celý týden... Myslím, že rozhodně budou mít přednost čeština, matematika, cizí jazyky... Asi v tento čas bude platit: méně znamená více.

Církevní gymnázium Kutná Hora

"Vzniklé situaci jsme se museli rychle přizpůsobit a aktivovat komunikační cesty, jak se spojit se studenty," předeslala ředitelka Stanislava Lisková. "Ke studiu na dálku se využívají produkty Google a do budoucna budeme dle situace zvažovat další komunikační kanály v závislosti na konkrétních potřebách žáků, učitelů a jejich předmětů," dodala s tím, že elektronické nástroje bude škola využívat i v budoucnu.

"Pokud jde o časový plán přijímacích zkoušek a maturit, MŠMT zatím žádné vyjádření nedalo, takže prozatím platí původní termíny," uzavřela Stanislava Lisková.

ZŠ T.G. Masaryka Kutná Hora

"Na Masaryčce se kolegové do řešení této nám dosud neznámé situace, kdy nemáme možnost být s dětmi v přímém kontaktu, pustili velmi statečně," upozornila ředitelka Zdenka Mačinová. Škola využívá jako hlavní komunikační kanál s žáky i rodiči webové aplikace programu Bakalář. "Je to prostředí, které žáci i rodiče již znají, a tudíž je jim nejbližší," vysvětlila a pokračovala: "Každý žák (i rodič) vidí denní rozvrh svého dítěte se zapsanými tématy hodin a zadané domácí úkoly. V poznámkách k hodinám učitelé informují žáky (i rodiče) o dalších podpůrných materiálech k tématu jako jsou prezentace, pracovní listy či odkazy na on-line cvičení či videa na internetu, které může vkládat každý učitel do své složky veřejných dokumentů. Některé vypracované úkoly žáci mohou zasílat zpět ke kontrole učiteli nebo obdrží následně správné řešení pro samostatnou kontrolu. Bez zodpovědného přístupu žáků se v této době neobejdeme."

Na Masaryčce ovšem nepracují jen s ´Bakalářem´. "Někteří kolegové využívají k procvičování i jiné vzdělávací portály, které nabídly školám nyní možnost jejich využívání zdarma, posílají žákům odkazy na hravá cvičení, zajímavá edukační videa, někteří kolegové dokonce sami svou výuku žákům natáčejí a zveřejňují," popisuje práci pedagogů Zdenka Mačinová a pokračuje: "Proto se domnívám, že rozhodně není na místě představa části veřejnosti, že učitelé si jen prodloužili prázdniny, nic nedělají a svou práci přesouvají na rodiče. I když zrovna nejsme ve škole, věřte, že téměř každý učitel prosedí mnohem více času u svého počítače nad přípravou pracovních listů, zadání, stráví mnoho hodin navíc nad rámec své běžné pracovní doby vyhledáváním vhodných odkazů na internetu, jakými by dětem učení ozvláštnil, odpovídáním na stovky elektronických zpráv od rodičů i žáků denně - a to mnohdy i v pozdních nočních hodinách - a pak následnou kontrolou a poskytováním zpětné vazby žákům. Jsou to hodiny a hodiny práce, která ale není navenek vidět. Já jsem za ni svým kolegům vděčná a moc si jí vážím."

ZŠ Žižkov

Na ZŠ Žižkov třídní učitelé pravidelně komunikují s rodiči žáků 1. - 4. třídy přes e-mail, whatsapp a podobně. "V brzké době chystáme pro jednotlivé třídy založit ve školní aplikaci G Suite sdílené disky," naplánovala ředitelka školy Alena Kotrbová a dodala: "Prostředí  G Suite je určeno pro školy, lze jej nastavit podle našich potřeb, je chráněné a bezpečné."

Ke komunikaci se žáky 5. až 9. ročníků škola používá iSkolu - obdobu aplikace Bakalář. "iSkolu využíváme již řadu let, tak ji všichni dobře znají. Její neocenitelnou předností v současné situaci jsou "školní emaily" pro všechny žáky, rodiče i učitele. Nemuseli jsme nic shánět, zbytečně telefonovat," řekla Alena Kotrbová.

"Možnosti výuky od příštího týdne obohatíme o prostředím Učebna (Google Classroom), které je komfortní a umožní využívá různé druhy materiálů, včetně prezentací, audio i video souborů, odkazů na web atd. Vše bude na jednom místě, jednoduché, přehledné, se snadnou kontrolou jak kdo pracuje. Aplikace dobře umožňuje i prověřování znalostí," nastínila plány školy ředitelka a dodala: "Musím poděkovat a ocenit iniciativu řady webů, nakladatelství, portálů, ministerstva, kteří většinou zdarma poskytují vzdělávací aplikace, učebnice, procvičovací úlohy a další obsah školám a jejich žákům. Je toho hodně, učitelé jednotlivé materiály posuzují a nasdílí je nebo doporučí žákům."

Na současné situaci Alena Kotrbová našla i pozitiva: "Pozitivní přínos nastalé situace vidím v tom, že nás všechny posouvá a učí nás v praxi novým způsobům práce i komunikace. Myslím, že to je přínos jak pro žáky, tak i pro učitele."

ZŠ Kamenná stezka

"Nastalou situaci se u nás snažíme řešit operativně, zatím intuitivně a hlavně společně," podělila se o dojmy zástupkyně ředitele pověřená řízením školy Andrea Melechová Ruthová.

"Po pondělní schůzce jsme si s kolegyněmi a kolegou dali za úkol zkontaktovat prostřednictvím třídních učitelů rodiče všech našich žáků, ověřit si, že se dostanou do své elektronické žákovské, případně jim pomoci se do ní dostat nebo se domluvit na jiném způsobu komunikace - telefon, mail, fb/messenger/whatsapp skupina," popsala události na škola a pokračovala: "Prozatím jsme se - v rámci zkušebního provozu - omezili na zadávání práce navazující na práci předprázdninovou. S tím, že se kolegyně a kolega poohlédnou po způsobu, jak do dalších týdnů s dětmi komunikovat, vzájemně je propojit, udržet kontakt, kontinuitu a dále pracovat. Společně s kolegy jsme si vytvořili společnou komunikační skupinu, kde sdílíme své nápady a zkušenosti."

Také na Kamenné stezce by rádi vyzkoušeli výuku on-line. "Paní učitelka, která je na naší škole metodikem předmětu Informační a komunikační technologie, se seznamuje s nástrojem Google Classroom, abychom ho mohli společně "na vlastním těle" vyzkoušet jako možnost vyučování online."

"Další kolegyně se s rodiči a dětmi domluvila na pravidelných hodinách/konzultacích po skypu. Jiná kolegyně s dětmi resp. rodiči komunikuje přes uzavřenou facebookovou skupinu, některé třídy mají skupinu na messenger nebo whatsapp, kde spolu mohou komunikovat. Máme ale také děti, které nemají možnost být online - tam způsob hledáme, zatím jsme pro některé třídy vyvěsili instrukce do naší vývěsky, jiná kolegyně píše rodičům SMS nebo jim volá," přiblížila Andrea Melechová Ruthová.

"Jako nejdůležitější se nám zdá získat si rodiče, znovu je přesvědčit o tom, že jsme partneři a že jim v jejich aktuální nelehké situaci chceme s dětmi pomoci, stejně jako jsme se o to snažili v minulosti a snažit se budeme i v budoucnosti, že budeme "pokračovat spolu" :-)," upozornila a dodala: "Zkoušíme a budeme společně zkoušet různé cesty, dle možností našich i našich rodičů a žáků a postupně se budeme o své takto nabyté zkušenosti dělit, motivovat se, inspirovat se. Pomocnou ruku nám nabízí i MAP s EDUzměnou, tak uvidíme, jak se s touto výzvou - příležitostí společně s ostatními školami popasujeme."

René Svoboda
AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Zkušenosti z kutnohorských škol: Karanténa rozhodně neznamená prázdniny!

Zkušenosti z kutnohorských škol: Karanténa rozhodně neznamená prázdniny!

20. březen 2020

Kutná Hora - Zpráva o uzavření škol zastihla kutnohorské studenty a žáky ještě o jarních prázdninách. Mnozí se možná radovali z prodlouženého volna, ovšem ne dlouho - většina škol začala "vzdělávat na dálku":

Gymnázium Jiřího Ortena

"Učíme samozřejmě z domova, ale snažíme se studenty zbytečně nepřetěžovat. Ono by bylo jednoduché jim nasázet spoustu úkolů, ale bez řádného procvičení by to bylo jen klasické probírání látky, nikoliv osvojení učiva," uvedl ředitel školy Vladislav Slavíček a upřesnil: "Zaměřujeme se hlavně na cizí jazyky, matematiku a češtinu, v maturitním ročníku i na další maturitní předměty. Komunikujeme na nejrůznějších platformách, se všemi studenty sdílíme Moodle, interaktivně využíváme Office 365 a Google. Hodně se soustřeďujeme na individuální kontakt např. přes Messenger skupiny nebo Skype."

Škola samozřejmě zrušila všechny výjezdy do zahraničí. "Maturitní minimum samozřejmě také. žijeme a distribujeme roušky, to všechno máme na webu, FB a Instagramu," doplnil Vladislav Slavíček.

Plány pedagoga GJO:
Budu psát pouze o sobě a mých předmětech ve svých třídách... což je nezavazující vůči maturantům.

Rozhodně si uvědomuji, že tímto způsobem neproberu zameškané učivo a že to ani můj cíl nebude. Spíš se chci zaměřit na toto: tak teď konečně poznejte krásu biologie a chemie v praxi :) (znovu opakuji, že nejsem vázána maturitou, ani žádnými přijímačkami!)
Nechci dětem dávat povinné pracovní listy (těch si o hodinách užijí až dost - myslím těch mých hodinách - koneckonců jsem přesvědčená, že jeden či dva studenti to vyřeší a přes FB či jiné platformy si to vyřešené předají, v tom jsou zdatní).

Chtěla bych realizovat toto:
př. prima BIO:
V kuchařce najdi recept na kynutý koláč (ovocný, s drobenkou....dle chuti). Podle receptu připrav kvásek a pozoruj co se s ním děje: do sešitu slovně popiš průběh a podmínky tvého pozorování (čas, teplota místnosti, popř. teplota surovin...). Poté zformuluj hypotézu, k čemu v tomto pokusu dochází....

S rodiči upeč koláč :)
Poté si na youtube najdi toto video (dám odkaz na video, které znázorňuje pučení kvasinek). Zjisti si, co jsou to vlastně kvasinky... Byla tvá hypotéza správná? V čem jsi se spletl(a)? Proč?....

Můžeš se i s koláčem vyfotit a vlepit si památnou fotku do sešitu... ráda si ji o hodině biologie, až se uvidíme osobně, prohlédnu...
V tuto chvíli budu rozhodně dávat možnost volby... je mi jasné, že to někoho nezaujme, rodiče nebudou mít třeba ani náladu.... nic se neděje... vžij se do role kvasinky a popiš její žití na tomto světě :) Ani to nezaujme, tak napiš zajímavé povídání o kvasinkách, já ho pak vytisknu a děti si ho vlepí do sešitu...

Toto bude rozhodně úkol na celý týden... Myslím, že rozhodně budou mít přednost čeština, matematika, cizí jazyky... Asi v tento čas bude platit: méně znamená více.

Církevní gymnázium Kutná Hora

"Vzniklé situaci jsme se museli rychle přizpůsobit a aktivovat komunikační cesty, jak se spojit se studenty," předeslala ředitelka Stanislava Lisková. "Ke studiu na dálku se využívají produkty Google a do budoucna budeme dle situace zvažovat další komunikační kanály v závislosti na konkrétních potřebách žáků, učitelů a jejich předmětů," dodala s tím, že elektronické nástroje bude škola využívat i v budoucnu.

"Pokud jde o časový plán přijímacích zkoušek a maturit, MŠMT zatím žádné vyjádření nedalo, takže prozatím platí původní termíny," uzavřela Stanislava Lisková.

ZŠ T.G. Masaryka Kutná Hora

"Na Masaryčce se kolegové do řešení této nám dosud neznámé situace, kdy nemáme možnost být s dětmi v přímém kontaktu, pustili velmi statečně," upozornila ředitelka Zdenka Mačinová. Škola využívá jako hlavní komunikační kanál s žáky i rodiči webové aplikace programu Bakalář. "Je to prostředí, které žáci i rodiče již znají, a tudíž je jim nejbližší," vysvětlila a pokračovala: "Každý žák (i rodič) vidí denní rozvrh svého dítěte se zapsanými tématy hodin a zadané domácí úkoly. V poznámkách k hodinám učitelé informují žáky (i rodiče) o dalších podpůrných materiálech k tématu jako jsou prezentace, pracovní listy či odkazy na on-line cvičení či videa na internetu, které může vkládat každý učitel do své složky veřejných dokumentů. Některé vypracované úkoly žáci mohou zasílat zpět ke kontrole učiteli nebo obdrží následně správné řešení pro samostatnou kontrolu. Bez zodpovědného přístupu žáků se v této době neobejdeme."

Na Masaryčce ovšem nepracují jen s ´Bakalářem´. "Někteří kolegové využívají k procvičování i jiné vzdělávací portály, které nabídly školám nyní možnost jejich využívání zdarma, posílají žákům odkazy na hravá cvičení, zajímavá edukační videa, někteří kolegové dokonce sami svou výuku žákům natáčejí a zveřejňují," popisuje práci pedagogů Zdenka Mačinová a pokračuje: "Proto se domnívám, že rozhodně není na místě představa části veřejnosti, že učitelé si jen prodloužili prázdniny, nic nedělají a svou práci přesouvají na rodiče. I když zrovna nejsme ve škole, věřte, že téměř každý učitel prosedí mnohem více času u svého počítače nad přípravou pracovních listů, zadání, stráví mnoho hodin navíc nad rámec své běžné pracovní doby vyhledáváním vhodných odkazů na internetu, jakými by dětem učení ozvláštnil, odpovídáním na stovky elektronických zpráv od rodičů i žáků denně - a to mnohdy i v pozdních nočních hodinách - a pak následnou kontrolou a poskytováním zpětné vazby žákům. Jsou to hodiny a hodiny práce, která ale není navenek vidět. Já jsem za ni svým kolegům vděčná a moc si jí vážím."

ZŠ Žižkov

Na ZŠ Žižkov třídní učitelé pravidelně komunikují s rodiči žáků 1. - 4. třídy přes e-mail, whatsapp a podobně. "V brzké době chystáme pro jednotlivé třídy založit ve školní aplikaci G Suite sdílené disky," naplánovala ředitelka školy Alena Kotrbová a dodala: "Prostředí  G Suite je určeno pro školy, lze jej nastavit podle našich potřeb, je chráněné a bezpečné."

Ke komunikaci se žáky 5. až 9. ročníků škola používá iSkolu - obdobu aplikace Bakalář. "iSkolu využíváme již řadu let, tak ji všichni dobře znají. Její neocenitelnou předností v současné situaci jsou "školní emaily" pro všechny žáky, rodiče i učitele. Nemuseli jsme nic shánět, zbytečně telefonovat," řekla Alena Kotrbová.

"Možnosti výuky od příštího týdne obohatíme o prostředím Učebna (Google Classroom), které je komfortní a umožní využívá různé druhy materiálů, včetně prezentací, audio i video souborů, odkazů na web atd. Vše bude na jednom místě, jednoduché, přehledné, se snadnou kontrolou jak kdo pracuje. Aplikace dobře umožňuje i prověřování znalostí," nastínila plány školy ředitelka a dodala: "Musím poděkovat a ocenit iniciativu řady webů, nakladatelství, portálů, ministerstva, kteří většinou zdarma poskytují vzdělávací aplikace, učebnice, procvičovací úlohy a další obsah školám a jejich žákům. Je toho hodně, učitelé jednotlivé materiály posuzují a nasdílí je nebo doporučí žákům."

Na současné situaci Alena Kotrbová našla i pozitiva: "Pozitivní přínos nastalé situace vidím v tom, že nás všechny posouvá a učí nás v praxi novým způsobům práce i komunikace. Myslím, že to je přínos jak pro žáky, tak i pro učitele."

ZŠ Kamenná stezka

"Nastalou situaci se u nás snažíme řešit operativně, zatím intuitivně a hlavně společně," podělila se o dojmy zástupkyně ředitele pověřená řízením školy Andrea Melechová Ruthová.

"Po pondělní schůzce jsme si s kolegyněmi a kolegou dali za úkol zkontaktovat prostřednictvím třídních učitelů rodiče všech našich žáků, ověřit si, že se dostanou do své elektronické žákovské, případně jim pomoci se do ní dostat nebo se domluvit na jiném způsobu komunikace - telefon, mail, fb/messenger/whatsapp skupina," popsala události na škola a pokračovala: "Prozatím jsme se - v rámci zkušebního provozu - omezili na zadávání práce navazující na práci předprázdninovou. S tím, že se kolegyně a kolega poohlédnou po způsobu, jak do dalších týdnů s dětmi komunikovat, vzájemně je propojit, udržet kontakt, kontinuitu a dále pracovat. Společně s kolegy jsme si vytvořili společnou komunikační skupinu, kde sdílíme své nápady a zkušenosti."

Také na Kamenné stezce by rádi vyzkoušeli výuku on-line. "Paní učitelka, která je na naší škole metodikem předmětu Informační a komunikační technologie, se seznamuje s nástrojem Google Classroom, abychom ho mohli společně "na vlastním těle" vyzkoušet jako možnost vyučování online."

"Další kolegyně se s rodiči a dětmi domluvila na pravidelných hodinách/konzultacích po skypu. Jiná kolegyně s dětmi resp. rodiči komunikuje přes uzavřenou facebookovou skupinu, některé třídy mají skupinu na messenger nebo whatsapp, kde spolu mohou komunikovat. Máme ale také děti, které nemají možnost být online - tam způsob hledáme, zatím jsme pro některé třídy vyvěsili instrukce do naší vývěsky, jiná kolegyně píše rodičům SMS nebo jim volá," přiblížila Andrea Melechová Ruthová.

"Jako nejdůležitější se nám zdá získat si rodiče, znovu je přesvědčit o tom, že jsme partneři a že jim v jejich aktuální nelehké situaci chceme s dětmi pomoci, stejně jako jsme se o to snažili v minulosti a snažit se budeme i v budoucnosti, že budeme "pokračovat spolu" :-)," upozornila a dodala: "Zkoušíme a budeme společně zkoušet různé cesty, dle možností našich i našich rodičů a žáků a postupně se budeme o své takto nabyté zkušenosti dělit, motivovat se, inspirovat se. Pomocnou ruku nám nabízí i MAP s EDUzměnou, tak uvidíme, jak se s touto výzvou - příležitostí společně s ostatními školami popasujeme."

Zlata banka
Reklama
René Svoboda