Domaro
Reklama

Tomáš Haniak: "Druhou ligu chceme v Čáslavi rozhodně udržet!"

24. listopad 2012, 21:43
(aktualizováno: 24. listopad 2012, 21:43)

Čáslav - V podzimní části II. ligy fotbalisté FK Čáslav nasbírali čtrnáct bodů, které je řadí na čtrnáctou příčku tabulky. Navíc pouhých deset vstřelených branek je nejhorším útočným výkonem druholigých týmů. "Na začátku jsme uspěli v Táborsku, sehráli jsme doma výborný zápas s Vlašimí, špatné nebyly zápasy na Viktorii Žižkov i Bohemians Praha. Získali jsme pět bodů ze čtyř utkání, z toho tří venku, určitě jsme si mysleli, že to po sportovní stránce bude lepší," přiznal nad podzimními výsledky týmu čáslavský manažer Tomáš Haniak.

Kdy tedy přišel ten zlom?
Domácí zápas s Ústí nad Labem v pátém kole jsme prohráli 1:2 a srazil nás psychicky. Od té doby to s námi šlo z kopce. Hráči si přestali věřit.

Stojí tedy za nedobrými výsledky ve střední části sezony hlavně psychika hráčů?
V týmu máme většinou mladší hráče, kteří druhou ligu teprve zkouší. Ještě nepoznali, co to je opravdová krize a když přišla, tak se z ní těžko dostávali. Zkušenější členové mužstva, jako jsou Kunášek, Prášil nebo Fikejz, měli problémy sami se sebou.

První změna v realizačním týmu nastala po sedmém kole a domácí prohře s Mostem 0:3...
Vedení klubu se rozhodlo odvolat od týmu trenéra Petra Vrabce, žádná jiná varianta nebyla. Vedením týmu dočasně pověřilo asistenty Jusku a Prášila, kterým jsem pomáhal já. V té době jsme sehráli i výborný pohárový zápas s Mladou Boleslaví, získali jsme bod s Bohemians 1905. To byl zápas, ve kterém hrál první celek s předposledním, proto je bod cenný. Věděli jsme ale, že potřebujeme najít trenéra se zkušeností, který dokáže mužstvo zvednout hlavně psychicky a fotbalově.

Čáslav oslovila dva trenéry - Ivana Kopeckého a Ivana Koleva. Angažování dvou trenérů není v českém fotbale příliš standardní, proč jste se k tomuto kroku rozhodli?
Zahraniční majitelé klubu přivedli Ivana Koleva, po domluvě jsme chtěli přivést i trenéra z Čech. Do té doby v kabině pět, šest zahraničních hráčů pořádně nevědělo o co jde, když mluvil český trenér. V případě jednoho zahraničního by to bylo naopak - osmnáct hráčů by nevědělo, co mluví zahraniční trenér. Proto jsme oslovili Ivana Kopeckého, kterého znám. Byla to jasná volba a myslím, že to byl i dobrý tah: Na zahraniční hráče funguje zahraniční trenér a na ty domácí český. Trochu jsem se toho bál, ale přesvědčilo mě to, že to klape. Škoda, že nepřišli o tři, čtyři dny dříve.

Ivan Kopecký a Ivan Kolev k týmu nastoupili těsně před zápasem s Pardubicemi...
Oba trenéři nastoupili v sobotu a hned v neděli hráli s Pardubicemi. Čas na poznání se s týmem a případné změny byl krátký. Od té doby to ale šlapalo.

Důkazem toho je série sedmi bodů ze tří následujících zápasů...
Pomohl nám zápas v Karviné, i když i ten jsme měli vyhrát! Opravdu jsme tam měli dvě obrovské, tutové příležitosti, které jsme neproměnili. Každý bod z venku je ale dobrý. Doma jsme potvrdili třemi body s Opavou, kdy se nám vyplatil hlad po vítězství až do úplného konce. Nečekaně jsme vyhráli i ve Znojmě - to jsou cenné body, kdybychom je nezískali, bylil bychom asi hodně dole.

Jak probíhá komunikace v kabině "multinárodního" týmu?
Tak to je velmi zajímavé a složité. Když mluví trenér Kolev, tak hovoří řecky a řecký hráč to překládá do angličtiny a český hráč pak do češtiny. A naopak. Musíme se s tím ale vyrovnat.

Čáslav v průběhu podzimu vystřídala pětadvacet hráčů, nenastupovala v příliš stabilní sestavě. Změní se to?
V létě jsme vytvořili nějaký kádr a v průběhu sezony do Čáslavi docházeli další hráči. V komentářích pod články nám diváci vyčítali, že máme v kádru třicet hráčů. Ano, to jsme měli, ale z toho jich bylo pod smlouvou dvaadvacet. Do Čáslavi přicházeli zahraniční hráči, kteří smlouvu neměli a my je neplatili. My jsme je zaregistrovali a chtěli vědět, jak jsou fotbalově na tom. Třeba v zápasech béčka nebo v tréninku. Měli ukázat, jestli na druhou ligu mají a nebo ne.

Postupem času se do sestavy prosadili Řekové - například Achemaistos, Pavlos Efthymiadis nebo Pollalis. Je to důkaz toho, že Čáslav jde správným směrem?
Pro zahraniční hráče to bylo hrozně těžké - přišli do Čáslavi a do českého fotbalu a české nátury byli hození bez přípravy. Neměli tady nikoho - trenéra ani žádnou jinou oporu. Nevěděli, jak se fotbal v Čechách dělá, jak to funguje. Postupem času si zvykali, pomohl i trenér Kolev, který mluví řecky. To je nakoplo a povzbudilo. Achemaistos v závěru podával opravdu dobré výkony, chtělo to jen čas, aklimatizace je dlouhá. Kdyby některý z českých hráčů přišel do cizího prostředí, bude to stejné.

Výkony Pavlose Efthymiadose možná mohly být lepší, kdyby trochu vylepšil disciplínu...
Po nesmyslném faulu ze zadu na HFK Olomouc zvládnul i červenou kartu. Tam to vyplývalo z toho, že se mu ten zápas nepovedl a vyvrcholilo to faulem. Je to ale zarputilý hráč, který pro Čáslav určitě bude přínosem. Například si udělal ošklivý výron kotníku a během měsíce se dal dohromady. Strašně moc se chtěl vrátit na hřiště, chtěl hrát a udělal pro to všechno. A to je vidět i v zápase. Je to tahoun a bijec. Všechno to je o fyzické síle a o tom, aby si věřil. Časem se zvedal i výkon Iliase Pollalise, který zahrál výborně ve Znojmě. Patřil k nejlepším na hřišti. Na druhou stranu v následujícím zápase s Varnsdorfem se mi zdál v útlumu. Mladí hráči musí zapracovat na tom, aby si výkonnost udrželi stabilní. To ale není problém jen řeckých hráčů, ale třeba i Leibla. V poháru proti Mladé Boleslavi hrál výborně, naopak další zápas byl špatný. To souvisí s mládím - zahrají dobře a už si myslí, že to půjde samo.

Konkrétní čísla asi nemá příliš cenu rozebírat, jednoznačnou slabinou byl útok...
Závary před brankami soupeřů jsme měli, chyběl nám ale hráč, který by to tam dorazil. S trenéry se mám zdálo, že jsme útok i málo doplňovali. V systému s jedním útočníkem má pět hráčů útočit s tím, aby byli aspoň čtyři ve vápně. Byli jsme líní v pohybu do šestnáctky soupeře, proto jsme dali málo gólů. Více jsem si sliboval od příchodu Jakuba Synka. Byl to náš jediný hrotový útočník a myslel jsem, že góly dávat bude. Ublížilo mu ale, že s námi neabsolvoval celou přípravu a že se ve finální fázi přípravy musel vrátil do Mladé Boleslavi. V Českých Budějovicích sehrál výborný zápas, chybělo nám čtrnáct dní do generálky. V Mladé Boleslavi vůbec nehrál, chodil pomáhat béčku a juniorce. Kvůli nemoci měsíc netrénoval a pak přišel do Čáslavi. Prostě se do toho nedostal.

Hodně diváků by v sestavě rádo vidělo častěji Jana Hodase, kterému se povedl zápas s Vlašimí...
Myslím, že šancí dostal dost. Do týmu přišel později, než ostatní hráči. Dobře zahrál s Táborskem i Vlašimí, naopak se mu nepovedl zápas na Viktorii Žižkov. V útoku zůstal sám a proti urostlým stoperům domácích se prostě neprosadil. Záleží na tom, jak kdo svou šanci chytí. Nás bylo hodně a chtěli jsme, aby každý svou šanci dostal. Záleželo pak už na každém, kdo jak se jí chytil. Jana Hodase beru jako poctivého kluka, je to fotbalista, který má před sebou velkou budoucnost. Na podzim byl i sám zklamaný, že se na hřiště tolik nedostával. Možná měl hrát poslední zápas ve Vlašimi.

Už jste provedli nějaké změny v hráčském kádru?
Po sezoně jsme si sedli a počítáme, že šest, sedm hráčů z kádru vyřadíme. Jmenovat je zatím předčasné, fanouškům dáme včas vědět.

Vlastimil Karal je na odchodu z Čáslavi?
Zájem o něj určitě máme, hostování mu ale na konci roku vyprší. Jednání bude složité, má totiž nějaké nabídky a to i ze zahraničí.

Na kterých postech by Čáslav chtěla nejvíce posílit?
Na příchodech pracujeme, chtěli bychom získat tři až čtyři hráče. Ne ale na zkoušku, ale do sestavy. Jde o krajního obránce, protože v současné době tam máme Kunáška a na druhé straně Achemaistose. Kdyby se s nimi něco stalo, nemáme náhradu. Teď jsme to měli tak, že Kunášek mohl jít třeba napravo a nalevo mohl zaskočit Hloušek nebo Beránek. Dále by měl přijít krajní a střední záložník. Špílmachr, který by hru usměrnil. Doteď se naše hra ve středu příliš nezastavovala, chyběla nám mezihra a servis pro útočníky. Bude ale těžké najít nějakého zkušeného, devětadvacetiletého hráče, který by naší hru režíroval. Samozřejmě musí přijít útočník. Přišel Senegalec Diouf a vypadá dobře. Mohl by být platným hráčem, musí ale potrénovat.

Jaký je další program týmu?
Po dobu tří týdnů trénujeme třikrát týdně, první týden ještě na hřišti, od pondělí máme v pondělí tenis, ve středu hokej, ve čtvrtek nebo pátek florbal. Tento blok uzavře fotbálek "staří - mladí". Po měsíční vánoční přestávce nastoupíme 7. ledna zimní přípravu. Máme dobré zázemí - posilovnu, bazén, stezky v areálu ve Vodrantech a rybníky. Také bychom rádi přichystali s hráči nějakou akci na Mikuláše.

Jedním z cílů klubu bylo i rozšíření týmu o "kmenové" hráče...
Chceme získávat hráče, kteří budou patřit Čáslavi. Budou mít čáslavské srdce a budou vědět, že hrají o svou další budoucnost. Záleží na nich, jestli budou trénink a hru flákat a spadnou do ČFL a nebo jestli budou dřít a budou hrát druhou ligu. V Čáslavi to fungovalo tak, že přišlo vždy patnáct, šestnáct hráčů z první a druhé ligy, vyhodily se peníze za hostování a hráči zase odešli. Stálo to více, než kdyby klub v sezoně dva, tři hráče koupil. Chceme si vychovávat své fotbalisty, proto jsme zvolili hráče z nižších soutěží nebo i ze zahraničí. Je to ale běh na dlouhou trať, nejde po hráči z divize hned chtít špičkové druholigové výkony. Chce to čas, proto apeluji i na fanoušky. Na druhou stranu nelze dávat čas na úkor výsledků, abychom se nedostali tam, kde jsme třeba nyní. Druhou ligu chceme zachránit, to je jasné, ale chceme si vychovat i vlastní hráče.

Josef Rajm: "V květnu 2011 padlo rozhodnutí, že se v Čáslavi druhá liga zruší"

Jakou majetkovou strukturu má v současné době FK Čáslav?
Josef Rajm: Rád bych se vrátil do května 2011, kdy bylo rozhodnuté, že Čáslav opustí druhou ligu. Po mých schůzkách se starostou města Čáslavi Jaromírem Strnadem jsme se dohodli, že to ještě jeden rok zkusíme s tím, že se pokusíme sehnat strategického partnera, který by byl ochotný do Čáslavi investovat. S touto ideou jsme také oslovili našeho sponzora Aloise Holíka (majitel Silnice Čáslav,a.s.), který nás vždy významně podporoval - tento nápad se mu také líbil a slíbil veškerou podporu. Nebylo řešením sestoupit do ČFL, v té bychom se podle mě totiž ani nezastavili! Hráči by se rozutekli a chyběla nám základna, abychom A tým doplnili.

Zhruba po půlroce jsme navázali spolupráci s novým vhodným partnerem, s kterým jsme vyjednávali o vstupu do čáslavského klubu. Trval na tom, aby se v Čáslavi hrála II. liga. Proto nám pomohl doplnit tým třemi hráči, měl ale podmínku, že si přivede i svého trenéra, což také v osobě Miloše Sezimy splnil. Klub také spěšně dokončil sezónu 2011-2012. Od nového ročníku 2012 - 2013 chtěl do Čáslavi vstoupit naplno. Do klubu přišel jako sportovní ředitel Tomáš Haniak a měl vybudovat stabilní tým pro novou sezónu. Jednání o vstupu strategického partnera ale pokračovala dál. Od léta se změnily orgány a.s. - byl jsem zvolen na předsedu představenstva, Tasoulas je místopředsedou a Tomáš Haniak se stal řadovým členem s tím, že rozhodovací právo máme já s Tasoulasem, ale jen společně.

V létě jsem byl trochu nesvůj, když jsem v Čáslavi viděl pětatřicet, někdy i čtyřicet hráčů. Jednání s řeckými partnery pokračovala dále a k cíli dospěla zhruba před měsícem, kdy jsme uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí. V těchto dnech by měla přijít konečná fáze - a to prodej pětasedmdesáti procent akcií řeckým partnerům. Zbytek bude vlastnit občanské sdružení. Podmínkou prodeje je i to, že druhá liga musí zůstat v Čáslavi, že se nemůžeme přesunout do jiného města.

Proč se ta jednání vlekla tak dlouho?
Josef Rajm: Jednání byla složitá a došlo i k několika nedorozuměním. Hlavní příčinou byla jazyková bariéra například v překladech důležitých smluv. Všechny tyto věci jsme už vyřešili a všechny finanční závazky vůči hráčům plníme v termínech.

Tomáš Haniak: Po finanční stránce klub nyní šlape, horší je ta stránka sportovní. I ta se ale zvedne. Vedení klubu se svého úkolu zhostilo velmi dobře, fotbalem žije. Ať Tasoulas nebo další členové vedení klubu makají a čáslavský fotbal mají rádi. Vzali ho za svůj, velmi prožívají každý zápas. Zaslechl jsem, že bych měl být bílým koněm a oni by tady měli prát špinavé peníze - to je ale nesmysl! To nás uráží! Trochu nás od fanoušků, kteří do chodu klubu a týmu nevidí a jen spekulují šíří nepravdivé informace, podobné názory mrzely. Na tyto fanoušky - které ani za čáslavské fanoušky nepovažuji - jsem naštvaný. Jsou to nepříjící lidé, kteří závidí, když něco šlape a chtějí škodit. Snad bych je ani radši neviděl na stadionu. Samozřejmě chápeme, že fanoušci byli z výsledků zklamaní, situaci ale hodnotí objektivně a reálně. Nejsou to ale ti, kteří po prohraném zápase dokází házet jen špínu a když se vyhraje, jsou ticho. A to samé je i u béčka - Jakub Stach je slušný člověk a trenér a fotbalem žije. Určitě si nezaslouží urážky tzv. "fanoušků". Je to smutné. Pro fanoušky se snažíme dělat hodně - vylepšili jsme web, o poločase mohou vyhrát různé ceny. Měli by s námi ale spolupracovat a s klubem držet. Určitě neplánujeme záměrný sestup z druhé ligy. Vydali jsme se ale cestou, která vyžaduje svůj čas. A fanoušci by měli být trochu trpěliví a aby nám dali čas na práci.

Jak se osvědčila spolupráce s farmou - Admirou Praha?
Tomáš Haniak: Ze začátku jsme tam posílali jednoho hráče, ale pražský klub vyhlásil boj o ČFL. Tým se chytil a ani jedna strana do něj nechtěla zasahovat a nechtěl jsem jim ve vítězné sérii posílat kluky, abych jim naboural sestavu. Dohodli jsme se tak, že pokud nebudou potřebovat, nikoho jim posílat nebudeme. Proto jsme po dohodě s trenérem Jakubem Stachem posílali do béčka tři, čtyři hráče. Které ale on potřeboval. Má to také složité, protože kluci z béčka chodí do práce. Jednou se jich sejde šestnáct, podruhé jedenáct nebo devět. Že kluci, kteří do béčka chodili, neodevzdávali sto procent, je druhou věcí. Samozřejmě mají být lepší - ale podívejte se, kdo za béčko chodil: Například osmnáctiletý Suk, který vyšel z dorostu Slavie. Leibla, který přišel z I. A třídy nebo Vrabce z divize. Na profesionální fotbal si musí zvyknout, musí ale hrát se stoprocentním nasazením. Samozřejmě se nemusí dařit, musí ale odevzdat všechno. Souhlasím s diváky, že v zápasech béčka to kolikrát u našich hráčů chybělo.

Nakonec poděkování?
Josef Rajm: Rád bych poděkoval za pomoc klubu městu Čáslav a firmám AVE a.s., Silnice Čáslav a.s., také čáslavským fotbalovým nadšencům, kteří nás podporují jak radou, pomocí, sponzorským darem. Určitě uvítáme i další menší sponzory, kterým můžeme nabídnout reklamu na ploše stadionu, na webu, ve zpravodaji s nákladem 500 ks. Jsme rádi, že máme řeckého partnera a finančně je klub stabilizovaný, ale peněz nadbytek v této době nemáme.

Tomáš Haniak: Poděkování patří i trenérům mládeže, Václavu Vondrovi. Zmínit musíme i družstvu žen a oběma trenérům - klobou dolů. Holky jsem vidět dvakrát a doufám, že to do druhé ligy dotáhnout.

Komentáře
Re: - vložil Anonymous - 6. prosinec 2012, 15:20

Další hlupák se ozval. At' žije demence.

Re: - vložil Anonymous - 6. prosinec 2012, 14:58

Tak to je bomba. Hodas, který odehrál parádní zápas s Vlašimí, nedostával dále příležitost, odchází a má na to, aby se prosadil v ligovém týmu. To mi rozum nebere.

FK Čáslav - vložil Tomáš Haniak - 5. prosinec 2012, 21:26

Dobrý den,s Vlastou Karalem vedeme jednání,aby u nás zůstal. Máme o něj velký zájem a chceme,aby zůstal i další roky. Hodas se vrací zpět do Hradce Králové,kde zahájí přípravu s A týmem. Myslím,že má na to,aby se probojoval do kádru.Děkuji Tomáš Haniak

AVE_CZ
Reklama
Domaro
Reklama
Tomáš Haniak: "Druhou ligu chceme v Čáslavi rozhodně udržet!"

Tomáš Haniak: "Druhou ligu chceme v Čáslavi rozhodně udržet!"

24. listopad 2012
(aktualizováno: 24. listopad 2012, 21:43)

Čáslav - V podzimní části II. ligy fotbalisté FK Čáslav nasbírali čtrnáct bodů, které je řadí na čtrnáctou příčku tabulky. Navíc pouhých deset vstřelených branek je nejhorším útočným výkonem druholigých týmů. "Na začátku jsme uspěli v Táborsku, sehráli jsme doma výborný zápas s Vlašimí, špatné nebyly zápasy na Viktorii Žižkov i Bohemians Praha. Získali jsme pět bodů ze čtyř utkání, z toho tří venku, určitě jsme si mysleli, že to po sportovní stránce bude lepší," přiznal nad podzimními výsledky týmu čáslavský manažer Tomáš Haniak.

Kdy tedy přišel ten zlom?
Domácí zápas s Ústí nad Labem v pátém kole jsme prohráli 1:2 a srazil nás psychicky. Od té doby to s námi šlo z kopce. Hráči si přestali věřit.

Stojí tedy za nedobrými výsledky ve střední části sezony hlavně psychika hráčů?
V týmu máme většinou mladší hráče, kteří druhou ligu teprve zkouší. Ještě nepoznali, co to je opravdová krize a když přišla, tak se z ní těžko dostávali. Zkušenější členové mužstva, jako jsou Kunášek, Prášil nebo Fikejz, měli problémy sami se sebou.

První změna v realizačním týmu nastala po sedmém kole a domácí prohře s Mostem 0:3...
Vedení klubu se rozhodlo odvolat od týmu trenéra Petra Vrabce, žádná jiná varianta nebyla. Vedením týmu dočasně pověřilo asistenty Jusku a Prášila, kterým jsem pomáhal já. V té době jsme sehráli i výborný pohárový zápas s Mladou Boleslaví, získali jsme bod s Bohemians 1905. To byl zápas, ve kterém hrál první celek s předposledním, proto je bod cenný. Věděli jsme ale, že potřebujeme najít trenéra se zkušeností, který dokáže mužstvo zvednout hlavně psychicky a fotbalově.

Čáslav oslovila dva trenéry - Ivana Kopeckého a Ivana Koleva. Angažování dvou trenérů není v českém fotbale příliš standardní, proč jste se k tomuto kroku rozhodli?
Zahraniční majitelé klubu přivedli Ivana Koleva, po domluvě jsme chtěli přivést i trenéra z Čech. Do té doby v kabině pět, šest zahraničních hráčů pořádně nevědělo o co jde, když mluvil český trenér. V případě jednoho zahraničního by to bylo naopak - osmnáct hráčů by nevědělo, co mluví zahraniční trenér. Proto jsme oslovili Ivana Kopeckého, kterého znám. Byla to jasná volba a myslím, že to byl i dobrý tah: Na zahraniční hráče funguje zahraniční trenér a na ty domácí český. Trochu jsem se toho bál, ale přesvědčilo mě to, že to klape. Škoda, že nepřišli o tři, čtyři dny dříve.

Ivan Kopecký a Ivan Kolev k týmu nastoupili těsně před zápasem s Pardubicemi...
Oba trenéři nastoupili v sobotu a hned v neděli hráli s Pardubicemi. Čas na poznání se s týmem a případné změny byl krátký. Od té doby to ale šlapalo.

Důkazem toho je série sedmi bodů ze tří následujících zápasů...
Pomohl nám zápas v Karviné, i když i ten jsme měli vyhrát! Opravdu jsme tam měli dvě obrovské, tutové příležitosti, které jsme neproměnili. Každý bod z venku je ale dobrý. Doma jsme potvrdili třemi body s Opavou, kdy se nám vyplatil hlad po vítězství až do úplného konce. Nečekaně jsme vyhráli i ve Znojmě - to jsou cenné body, kdybychom je nezískali, bylil bychom asi hodně dole.

Jak probíhá komunikace v kabině "multinárodního" týmu?
Tak to je velmi zajímavé a složité. Když mluví trenér Kolev, tak hovoří řecky a řecký hráč to překládá do angličtiny a český hráč pak do češtiny. A naopak. Musíme se s tím ale vyrovnat.

Čáslav v průběhu podzimu vystřídala pětadvacet hráčů, nenastupovala v příliš stabilní sestavě. Změní se to?
V létě jsme vytvořili nějaký kádr a v průběhu sezony do Čáslavi docházeli další hráči. V komentářích pod články nám diváci vyčítali, že máme v kádru třicet hráčů. Ano, to jsme měli, ale z toho jich bylo pod smlouvou dvaadvacet. Do Čáslavi přicházeli zahraniční hráči, kteří smlouvu neměli a my je neplatili. My jsme je zaregistrovali a chtěli vědět, jak jsou fotbalově na tom. Třeba v zápasech béčka nebo v tréninku. Měli ukázat, jestli na druhou ligu mají a nebo ne.

Postupem času se do sestavy prosadili Řekové - například Achemaistos, Pavlos Efthymiadis nebo Pollalis. Je to důkaz toho, že Čáslav jde správným směrem?
Pro zahraniční hráče to bylo hrozně těžké - přišli do Čáslavi a do českého fotbalu a české nátury byli hození bez přípravy. Neměli tady nikoho - trenéra ani žádnou jinou oporu. Nevěděli, jak se fotbal v Čechách dělá, jak to funguje. Postupem času si zvykali, pomohl i trenér Kolev, který mluví řecky. To je nakoplo a povzbudilo. Achemaistos v závěru podával opravdu dobré výkony, chtělo to jen čas, aklimatizace je dlouhá. Kdyby některý z českých hráčů přišel do cizího prostředí, bude to stejné.

Výkony Pavlose Efthymiadose možná mohly být lepší, kdyby trochu vylepšil disciplínu...
Po nesmyslném faulu ze zadu na HFK Olomouc zvládnul i červenou kartu. Tam to vyplývalo z toho, že se mu ten zápas nepovedl a vyvrcholilo to faulem. Je to ale zarputilý hráč, který pro Čáslav určitě bude přínosem. Například si udělal ošklivý výron kotníku a během měsíce se dal dohromady. Strašně moc se chtěl vrátit na hřiště, chtěl hrát a udělal pro to všechno. A to je vidět i v zápase. Je to tahoun a bijec. Všechno to je o fyzické síle a o tom, aby si věřil. Časem se zvedal i výkon Iliase Pollalise, který zahrál výborně ve Znojmě. Patřil k nejlepším na hřišti. Na druhou stranu v následujícím zápase s Varnsdorfem se mi zdál v útlumu. Mladí hráči musí zapracovat na tom, aby si výkonnost udrželi stabilní. To ale není problém jen řeckých hráčů, ale třeba i Leibla. V poháru proti Mladé Boleslavi hrál výborně, naopak další zápas byl špatný. To souvisí s mládím - zahrají dobře a už si myslí, že to půjde samo.

Konkrétní čísla asi nemá příliš cenu rozebírat, jednoznačnou slabinou byl útok...
Závary před brankami soupeřů jsme měli, chyběl nám ale hráč, který by to tam dorazil. S trenéry se mám zdálo, že jsme útok i málo doplňovali. V systému s jedním útočníkem má pět hráčů útočit s tím, aby byli aspoň čtyři ve vápně. Byli jsme líní v pohybu do šestnáctky soupeře, proto jsme dali málo gólů. Více jsem si sliboval od příchodu Jakuba Synka. Byl to náš jediný hrotový útočník a myslel jsem, že góly dávat bude. Ublížilo mu ale, že s námi neabsolvoval celou přípravu a že se ve finální fázi přípravy musel vrátil do Mladé Boleslavi. V Českých Budějovicích sehrál výborný zápas, chybělo nám čtrnáct dní do generálky. V Mladé Boleslavi vůbec nehrál, chodil pomáhat béčku a juniorce. Kvůli nemoci měsíc netrénoval a pak přišel do Čáslavi. Prostě se do toho nedostal.

Hodně diváků by v sestavě rádo vidělo častěji Jana Hodase, kterému se povedl zápas s Vlašimí...
Myslím, že šancí dostal dost. Do týmu přišel později, než ostatní hráči. Dobře zahrál s Táborskem i Vlašimí, naopak se mu nepovedl zápas na Viktorii Žižkov. V útoku zůstal sám a proti urostlým stoperům domácích se prostě neprosadil. Záleží na tom, jak kdo svou šanci chytí. Nás bylo hodně a chtěli jsme, aby každý svou šanci dostal. Záleželo pak už na každém, kdo jak se jí chytil. Jana Hodase beru jako poctivého kluka, je to fotbalista, který má před sebou velkou budoucnost. Na podzim byl i sám zklamaný, že se na hřiště tolik nedostával. Možná měl hrát poslední zápas ve Vlašimi.

Už jste provedli nějaké změny v hráčském kádru?
Po sezoně jsme si sedli a počítáme, že šest, sedm hráčů z kádru vyřadíme. Jmenovat je zatím předčasné, fanouškům dáme včas vědět.

Vlastimil Karal je na odchodu z Čáslavi?
Zájem o něj určitě máme, hostování mu ale na konci roku vyprší. Jednání bude složité, má totiž nějaké nabídky a to i ze zahraničí.

Na kterých postech by Čáslav chtěla nejvíce posílit?
Na příchodech pracujeme, chtěli bychom získat tři až čtyři hráče. Ne ale na zkoušku, ale do sestavy. Jde o krajního obránce, protože v současné době tam máme Kunáška a na druhé straně Achemaistose. Kdyby se s nimi něco stalo, nemáme náhradu. Teď jsme to měli tak, že Kunášek mohl jít třeba napravo a nalevo mohl zaskočit Hloušek nebo Beránek. Dále by měl přijít krajní a střední záložník. Špílmachr, který by hru usměrnil. Doteď se naše hra ve středu příliš nezastavovala, chyběla nám mezihra a servis pro útočníky. Bude ale těžké najít nějakého zkušeného, devětadvacetiletého hráče, který by naší hru režíroval. Samozřejmě musí přijít útočník. Přišel Senegalec Diouf a vypadá dobře. Mohl by být platným hráčem, musí ale potrénovat.

Jaký je další program týmu?
Po dobu tří týdnů trénujeme třikrát týdně, první týden ještě na hřišti, od pondělí máme v pondělí tenis, ve středu hokej, ve čtvrtek nebo pátek florbal. Tento blok uzavře fotbálek "staří - mladí". Po měsíční vánoční přestávce nastoupíme 7. ledna zimní přípravu. Máme dobré zázemí - posilovnu, bazén, stezky v areálu ve Vodrantech a rybníky. Také bychom rádi přichystali s hráči nějakou akci na Mikuláše.

Jedním z cílů klubu bylo i rozšíření týmu o "kmenové" hráče...
Chceme získávat hráče, kteří budou patřit Čáslavi. Budou mít čáslavské srdce a budou vědět, že hrají o svou další budoucnost. Záleží na nich, jestli budou trénink a hru flákat a spadnou do ČFL a nebo jestli budou dřít a budou hrát druhou ligu. V Čáslavi to fungovalo tak, že přišlo vždy patnáct, šestnáct hráčů z první a druhé ligy, vyhodily se peníze za hostování a hráči zase odešli. Stálo to více, než kdyby klub v sezoně dva, tři hráče koupil. Chceme si vychovávat své fotbalisty, proto jsme zvolili hráče z nižších soutěží nebo i ze zahraničí. Je to ale běh na dlouhou trať, nejde po hráči z divize hned chtít špičkové druholigové výkony. Chce to čas, proto apeluji i na fanoušky. Na druhou stranu nelze dávat čas na úkor výsledků, abychom se nedostali tam, kde jsme třeba nyní. Druhou ligu chceme zachránit, to je jasné, ale chceme si vychovat i vlastní hráče.

Josef Rajm: "V květnu 2011 padlo rozhodnutí, že se v Čáslavi druhá liga zruší"

Jakou majetkovou strukturu má v současné době FK Čáslav?
Josef Rajm: Rád bych se vrátil do května 2011, kdy bylo rozhodnuté, že Čáslav opustí druhou ligu. Po mých schůzkách se starostou města Čáslavi Jaromírem Strnadem jsme se dohodli, že to ještě jeden rok zkusíme s tím, že se pokusíme sehnat strategického partnera, který by byl ochotný do Čáslavi investovat. S touto ideou jsme také oslovili našeho sponzora Aloise Holíka (majitel Silnice Čáslav,a.s.), který nás vždy významně podporoval - tento nápad se mu také líbil a slíbil veškerou podporu. Nebylo řešením sestoupit do ČFL, v té bychom se podle mě totiž ani nezastavili! Hráči by se rozutekli a chyběla nám základna, abychom A tým doplnili.

Zhruba po půlroce jsme navázali spolupráci s novým vhodným partnerem, s kterým jsme vyjednávali o vstupu do čáslavského klubu. Trval na tom, aby se v Čáslavi hrála II. liga. Proto nám pomohl doplnit tým třemi hráči, měl ale podmínku, že si přivede i svého trenéra, což také v osobě Miloše Sezimy splnil. Klub také spěšně dokončil sezónu 2011-2012. Od nového ročníku 2012 - 2013 chtěl do Čáslavi vstoupit naplno. Do klubu přišel jako sportovní ředitel Tomáš Haniak a měl vybudovat stabilní tým pro novou sezónu. Jednání o vstupu strategického partnera ale pokračovala dál. Od léta se změnily orgány a.s. - byl jsem zvolen na předsedu představenstva, Tasoulas je místopředsedou a Tomáš Haniak se stal řadovým členem s tím, že rozhodovací právo máme já s Tasoulasem, ale jen společně.

V létě jsem byl trochu nesvůj, když jsem v Čáslavi viděl pětatřicet, někdy i čtyřicet hráčů. Jednání s řeckými partnery pokračovala dále a k cíli dospěla zhruba před měsícem, kdy jsme uzavřeli smlouvu o smlouvě budoucí. V těchto dnech by měla přijít konečná fáze - a to prodej pětasedmdesáti procent akcií řeckým partnerům. Zbytek bude vlastnit občanské sdružení. Podmínkou prodeje je i to, že druhá liga musí zůstat v Čáslavi, že se nemůžeme přesunout do jiného města.

Proč se ta jednání vlekla tak dlouho?
Josef Rajm: Jednání byla složitá a došlo i k několika nedorozuměním. Hlavní příčinou byla jazyková bariéra například v překladech důležitých smluv. Všechny tyto věci jsme už vyřešili a všechny finanční závazky vůči hráčům plníme v termínech.

Tomáš Haniak: Po finanční stránce klub nyní šlape, horší je ta stránka sportovní. I ta se ale zvedne. Vedení klubu se svého úkolu zhostilo velmi dobře, fotbalem žije. Ať Tasoulas nebo další členové vedení klubu makají a čáslavský fotbal mají rádi. Vzali ho za svůj, velmi prožívají každý zápas. Zaslechl jsem, že bych měl být bílým koněm a oni by tady měli prát špinavé peníze - to je ale nesmysl! To nás uráží! Trochu nás od fanoušků, kteří do chodu klubu a týmu nevidí a jen spekulují šíří nepravdivé informace, podobné názory mrzely. Na tyto fanoušky - které ani za čáslavské fanoušky nepovažuji - jsem naštvaný. Jsou to nepříjící lidé, kteří závidí, když něco šlape a chtějí škodit. Snad bych je ani radši neviděl na stadionu. Samozřejmě chápeme, že fanoušci byli z výsledků zklamaní, situaci ale hodnotí objektivně a reálně. Nejsou to ale ti, kteří po prohraném zápase dokází házet jen špínu a když se vyhraje, jsou ticho. A to samé je i u béčka - Jakub Stach je slušný člověk a trenér a fotbalem žije. Určitě si nezaslouží urážky tzv. "fanoušků". Je to smutné. Pro fanoušky se snažíme dělat hodně - vylepšili jsme web, o poločase mohou vyhrát různé ceny. Měli by s námi ale spolupracovat a s klubem držet. Určitě neplánujeme záměrný sestup z druhé ligy. Vydali jsme se ale cestou, která vyžaduje svůj čas. A fanoušci by měli být trochu trpěliví a aby nám dali čas na práci.

Jak se osvědčila spolupráce s farmou - Admirou Praha?
Tomáš Haniak: Ze začátku jsme tam posílali jednoho hráče, ale pražský klub vyhlásil boj o ČFL. Tým se chytil a ani jedna strana do něj nechtěla zasahovat a nechtěl jsem jim ve vítězné sérii posílat kluky, abych jim naboural sestavu. Dohodli jsme se tak, že pokud nebudou potřebovat, nikoho jim posílat nebudeme. Proto jsme po dohodě s trenérem Jakubem Stachem posílali do béčka tři, čtyři hráče. Které ale on potřeboval. Má to také složité, protože kluci z béčka chodí do práce. Jednou se jich sejde šestnáct, podruhé jedenáct nebo devět. Že kluci, kteří do béčka chodili, neodevzdávali sto procent, je druhou věcí. Samozřejmě mají být lepší - ale podívejte se, kdo za béčko chodil: Například osmnáctiletý Suk, který vyšel z dorostu Slavie. Leibla, který přišel z I. A třídy nebo Vrabce z divize. Na profesionální fotbal si musí zvyknout, musí ale hrát se stoprocentním nasazením. Samozřejmě se nemusí dařit, musí ale odevzdat všechno. Souhlasím s diváky, že v zápasech béčka to kolikrát u našich hráčů chybělo.

Nakonec poděkování?
Josef Rajm: Rád bych poděkoval za pomoc klubu městu Čáslav a firmám AVE a.s., Silnice Čáslav a.s., také čáslavským fotbalovým nadšencům, kteří nás podporují jak radou, pomocí, sponzorským darem. Určitě uvítáme i další menší sponzory, kterým můžeme nabídnout reklamu na ploše stadionu, na webu, ve zpravodaji s nákladem 500 ks. Jsme rádi, že máme řeckého partnera a finančně je klub stabilizovaný, ale peněz nadbytek v této době nemáme.

Tomáš Haniak: Poděkování patří i trenérům mládeže, Václavu Vondrovi. Zmínit musíme i družstvu žen a oběma trenérům - klobou dolů. Holky jsem vidět dvakrát a doufám, že to do druhé ligy dotáhnout.

Zlata banka
Reklama