vv auto
Reklama

Handicapovaný sportovec Leoš Lacina z Kutné Hory uzavřel velmi úspěšnou sezonu 2012

18. prosinec 2012, 09:52
(aktualizováno: 10. leden 2013, 23:14)

Kutná Hora - Ing. Leoš Lacina, reprezentant České republiky ve sportovní disciplíně zvané Boccia, patří k české špičce v kategorii BC4 - určena pro osoby po těžkých úrazech páteře. Hraje za východočeskou TJ Léčebna Košumberk, žije a trénuje v Kutné Hoře a je jejím patriotem. Rozhovoru prozradil své plány do konce roku, o paralympijských hrách v Londýně 2012, kde vybojoval se svým kolegou z TJ a kamarádem Radkem Procházkou stříbrnou medaili a v jednotlivcích obsadil 11. místo na světě. Co jej čeká v roce 2013?

Jak pokračovala vaše podzimní část sportovní sezóny po paralympiádě? Motivovaly vás skvělé výsledky z Londýna?
Po LPH 2012 v Londýně, kde jsme skončili jako vicemistři světa v párech v Boccie, pokračovala dvěma koly Národní ligová soutěž jednotlivců "Český pohár v Boccie" tzv. OZP Cup pořádaná Českou federací Spastic Handicap (ČFSH). Zde se rozhodlo na základě výsledků po čtyřech kolech, kdo bude v příštím roce opět v kádru užší reprezentace ČR a k tomu ta motivace přímo vybízela. V prosinci mě ještě čekal Mikulášský turnaj v Litomyšli, který je vždy takovou krásnou tečkou za roční bočistickou sezónou a společenská událost – Vyhlášení nejúspěšnějších sportovců ČSFH za rok 2012.

Jak jste si vedl v národní soutěži?
Docela se mi dařilo. Z prvního a druhého kola jsem vystoupal v tabulce OZP Cupu na průběžné 5. místo. Přede mnou byla ještě dvě kola, proto jsem musel v tom třetím a čtvrtém zabrat, protože soupeři byli o jeden až šest bodů přede mnou. Ve dnech 13. - 14. října 2012 proběhlo třetí kolo I. ligy celoroční soutěže v boccie OZP CUP, a to pro sportovce zdravotních tříd BC1, BC2, BC3, BC4 bez rozdílu věku a pohlaví. Turnaj se konal ve Sportovní hale Teplice, kde hlavním pořadatelem byla TJ zdravotně postižených Nola z pověření ČFSH ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje. Generálním partnerem OZP Cupu v Boccie je Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví. V I. lize startuje pouze prvních dvanáct hráčů ze žebříčku OZP Cupu 2011. Kategorie BC4 je otevřená pro nové hráče. V celé soutěži hráči bojují nejenom o dobré umístění, ale i o odvrácení hrozby sestupu do II. ligy. Nejlépe hodnocený hráč po čtyřech kolech v každé kategorii získá do ročního držení putovní pohár OZP.
V sobotu 13. 10. se soutěžilo o postup ze skupiny. V neděli 14. 10. probíhaly čtvrtfinálové, semifinálové a finálové zápasy. V semifinále jsem vyhrál nad reprezentačním kolegou Radkem Procházkou 4:2 a ve finálovém zápase turnaje jsem vyhrál nad a po třech odehraných turnajích jsem se dostal na druhou průběžnou příčku za Radkem Procházkou.
Ve dnech 27. - 28. října 2012 proběhlo závěrečné 4. kolo I. ligy celoroční soutěže v Boccie OZP Cup, opět pro sportovce čtyř zdravotních tříd BC. Turnaj se konal v tělocvičně Fakulty sportovních studií Masarykovy university, v areálu univerzitního kampusu v Brně-Bohuni-cích, kde hlavním pořadatelem je Sportovní klub Kociánka Brno z pověření ČFSH a ve spolupráci s ÚSP pro TPM Kociánka, FSpS MU a Jihomoravským krajem. V sobotu se opět soutěžilo o postup ze skupiny a v neděli probíhaly čtvrtfinálové, semifinálové a finálové zápasy. Do semifinálového boje jsem postoupil z první příčky a utkal s reprezentačním kolegou Petrem Hubalovským , kde jsem zvítězil  po počáteční vyrovnané hře 5:2. Ve finálovém zápase turnaje jsem se utkal s Radkem Procházkou, který po velmi vyrovnané hře ve třetí směně uhrál na dálku 4 body a ty rozhodly, že Radek zvítězil. Po čtyřech odehraných turnajích jsem skončil celkově druhý.

V úvodu jste zmínil Mikulášský turnaj. Jaký byl?
Mikulášský turnaj je úplně něco jiného než Národní ligová soutěž OZP Cup, kde jde o každý bod. Je to takové pravidelné sportovní a přátelské setkání, které již podvanácté uspořádala Tělovýchovná jednota Léčebny Košumberk v Městské sportovní hale v Litomyšli. Na rozdíl od ligových a jiných velkých soutěží se jej mohou zúčastnit i lidé, kteří sice jsou handicapovaní, ale podle klasifikačních kritérií na Bocciu, na sport pro nejvíc postižené, jsou příliš zdraví. Turnaje, na který se sjeli se svítícími rohy a vydařeným čertovským a mikulášským make-upem závodníci z celé republiky, se již tradičně účastní i část z naší reprezentace. Kvůli tomu, aby si všichni zahráli, byli závodníci rozděleni do dvou turnajů: „malého“ pro méně zdatné boccisty a začátečníky, a "velkého pro ligové hráče. A i když nešlo o body do OZP Cupu, chtěl samozřejmě každý dosáhnout co nejlepšího výsledku. Já a Radek jsme měli tentokrát jinou roli. Vystupovali jsme zde jako maskoti paralympijských her. Já vysvětloval začínajícím bočistům jak se hraje Boccia,  přednášel jsem o paralympiádě v Londýně a fotil se sportovci u stolku s trofejemi z turnajů uskutečněných v čtyřletém paralympijském cyklu. Radek sehrál exhibiční zápas s panem senátorem za Pardubický kraj Radko Martínkem, který byl předtím hejtmanem kraje, velmi nám pomáhal a přijal výzvu a pozvání na mikulášský turnajový den. V závěru turnaje senátor předával ocenění jednotlivým sportovcům.  Atmosféra turnaje byla skvělá, užili jsme si předvánoční náladu a udělali něco pro tělo i ducha. Víte, Boccia není jen výkonnostní sport, ale také relaxace a příležitost pro setkávání. Zároveň může být i zábavou a inspirací pro začínající postižené sportovce.

Mohl byste říci, něco k vyhlášení nejlepších sportovců ČSFH za rok 2012?
V úterý 4. prosince 2012 se konalo Slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců, trenérů a osobností České federace Spastic Handicap za rok 2012. Slavnostní večer proběhl v Lidovém domě Dubí-Pozorka. Programem provázel moderátor Petr Jílek s doprovodem hudební skupiny Flash. Nejdříve byli vyhlášeni nejlepší jednotlivci v Boccie v jednotlivých kategoriích národní prvoligové soutěže OZP Cup 2012, kde jsem se umístil na druhém místě za Radkem Procházkou a před Petrem Hubalovským.  Po té následovalo vyhlášení  v Atletické lize s OZP, nejlepší TJ/SK, Manažer roku, Nejlepší sportovci TJ a SK do 23 let, Trenér roku, Síň slávy, Výroční cena - osob k 20. výročí založení České federace Spastic Handicap a na závěr Nejlepší sportovci ČFSH za rok 2012
1. Drahonínský David, lukostřelba, TJ Spastic Sport Praha
2. Lacina Leoš a Procházka Radek, boccia, TJ Léčebna Košumberk
3. Bouška Jiří – cyklistika, SC Jedličkova ústavu Praha
4. Vondráček David, cyklistika, TJ Spastic Sport Praha
5. Berná Eva – atletika, TJ zdravotně postižených Nola Teplice
6. Koblasa Ivo – cyklistika, SK Kociánka Brno
7. Serbus František, atletika, SC Jedličkova ústavu Praha
8. Sidková Markéta – lukostřelba, TJ zdravotně postižených Nola Teplice
9. Bartoš Leoš – lukostřelba, TJ zdravotně postižených Nola Teplice
10. Luxová Anna – atletika, SC Jedličkova ústavu Praha
Letošní rok, pro Českou federaci Spastic Handicap již jubilejní dvacátý, byl zejména rokem Paralympijských her v Londýně, které byly dominantním vrcholem letošní sportovní sezóny. Letošní XIV. letní paralympijské hry (LPH) v Londýně byly završením čtyřletého úsilí sportovců a jejich trenérů. Konaly se ale i další významné mezinárodní sportovní akce, v nichž jsme měli své zastoupení.

Co vás čeká v roce příštím?
V roce 2013 bude prioritou opět týmová národní a hlavně zahraniční příprava, která je sice finančně náročnější, ale pro účast na  mistrovství Evropy 2013 v Portugalsku v Boccie nezbytná. Pro úspěch je nutností zajistit především účast na kvalitně obsazených přípravných zahraničních akcích párů a tím zlepšit naše výkony a úroveň. V únoru začínáme s národní, prvoligovou, čtyřkolovou soutěží OZP Cupem, na jaře nás čeká otevřené mistrovství Anglie párů ve Wiganu a turnaj na Slovensku. Mezi tím se účastním Velikonočního turnaje párů v Litomyšli a MČR v Boccie v Praze.
Hlavním turnajem roku je pro nás mistrovství Evropy 2013 v Portugalsku konající se v polovině června, které je důležité pro nominaci na nejprestižnější akci pro handicapované sportovce, na Letní paralympijské hry 2016 v Riu, na kterých může startovat v Boccie pouze 7 párů ze světového žebříčku + 1 pár pořádající země. Světový žebříček je sestavován na základě bodů získaných na kontinentálních mistrovství, na ME 2013, na Mistrovství světa 2014 a na Světovém poháru 2015. V současné době jsme sice na začátku paralympijského cyklu přesto již trénujeme jak individuálně, tak v týmově.

Přeji vám, aby se vám vše povedlo.
Dovolte mi toto cestou ještě poděkovat paní ředitelce základní školy Jana Palacha, že mohu trénovat Bocciu individuálně dvakrát v týdnu 2 hodiny na kurtu základní školy s mou asistentkou podporující mě v tomto sportu. Dále děkuji trenérovi Jaroslavu Hantlovi a  manažerce Martině Vránové z TJ lečebna Košumberk za celoroční obětavou práci kolem nás, městu Kutná Hora za finanční pomoc, Nadaci ČEZ a dalším současným sponzorům a příznivcům za podporu. Bez nich bychom úspěchů rozhodně nemohli dosáhnout.

Děkuji za rozhovor

tz, foto archiv Leoše Laciny
Galerie
Předchozí Následující
Komentáře
AVE_CZ
Reklama
Handicapovaný sportovec Leoš Lacina z Kutné Hory uzavřel  velmi úspěšnou sezonu 2012

Handicapovaný sportovec Leoš Lacina z Kutné Hory uzavřel velmi úspěšnou sezonu 2012

18. prosinec 2012
(aktualizováno: 10. leden 2013, 23:14)

Kutná Hora - Ing. Leoš Lacina, reprezentant České republiky ve sportovní disciplíně zvané Boccia, patří k české špičce v kategorii BC4 - určena pro osoby po těžkých úrazech páteře. Hraje za východočeskou TJ Léčebna Košumberk, žije a trénuje v Kutné Hoře a je jejím patriotem. Rozhovoru prozradil své plány do konce roku, o paralympijských hrách v Londýně 2012, kde vybojoval se svým kolegou z TJ a kamarádem Radkem Procházkou stříbrnou medaili a v jednotlivcích obsadil 11. místo na světě. Co jej čeká v roce 2013?

Jak pokračovala vaše podzimní část sportovní sezóny po paralympiádě? Motivovaly vás skvělé výsledky z Londýna?
Po LPH 2012 v Londýně, kde jsme skončili jako vicemistři světa v párech v Boccie, pokračovala dvěma koly Národní ligová soutěž jednotlivců "Český pohár v Boccie" tzv. OZP Cup pořádaná Českou federací Spastic Handicap (ČFSH). Zde se rozhodlo na základě výsledků po čtyřech kolech, kdo bude v příštím roce opět v kádru užší reprezentace ČR a k tomu ta motivace přímo vybízela. V prosinci mě ještě čekal Mikulášský turnaj v Litomyšli, který je vždy takovou krásnou tečkou za roční bočistickou sezónou a společenská událost – Vyhlášení nejúspěšnějších sportovců ČSFH za rok 2012.

Jak jste si vedl v národní soutěži?
Docela se mi dařilo. Z prvního a druhého kola jsem vystoupal v tabulce OZP Cupu na průběžné 5. místo. Přede mnou byla ještě dvě kola, proto jsem musel v tom třetím a čtvrtém zabrat, protože soupeři byli o jeden až šest bodů přede mnou. Ve dnech 13. - 14. října 2012 proběhlo třetí kolo I. ligy celoroční soutěže v boccie OZP CUP, a to pro sportovce zdravotních tříd BC1, BC2, BC3, BC4 bez rozdílu věku a pohlaví. Turnaj se konal ve Sportovní hale Teplice, kde hlavním pořadatelem byla TJ zdravotně postižených Nola z pověření ČFSH ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje. Generálním partnerem OZP Cupu v Boccie je Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví. V I. lize startuje pouze prvních dvanáct hráčů ze žebříčku OZP Cupu 2011. Kategorie BC4 je otevřená pro nové hráče. V celé soutěži hráči bojují nejenom o dobré umístění, ale i o odvrácení hrozby sestupu do II. ligy. Nejlépe hodnocený hráč po čtyřech kolech v každé kategorii získá do ročního držení putovní pohár OZP.
V sobotu 13. 10. se soutěžilo o postup ze skupiny. V neděli 14. 10. probíhaly čtvrtfinálové, semifinálové a finálové zápasy. V semifinále jsem vyhrál nad reprezentačním kolegou Radkem Procházkou 4:2 a ve finálovém zápase turnaje jsem vyhrál nad a po třech odehraných turnajích jsem se dostal na druhou průběžnou příčku za Radkem Procházkou.
Ve dnech 27. - 28. října 2012 proběhlo závěrečné 4. kolo I. ligy celoroční soutěže v Boccie OZP Cup, opět pro sportovce čtyř zdravotních tříd BC. Turnaj se konal v tělocvičně Fakulty sportovních studií Masarykovy university, v areálu univerzitního kampusu v Brně-Bohuni-cích, kde hlavním pořadatelem je Sportovní klub Kociánka Brno z pověření ČFSH a ve spolupráci s ÚSP pro TPM Kociánka, FSpS MU a Jihomoravským krajem. V sobotu se opět soutěžilo o postup ze skupiny a v neděli probíhaly čtvrtfinálové, semifinálové a finálové zápasy. Do semifinálového boje jsem postoupil z první příčky a utkal s reprezentačním kolegou Petrem Hubalovským , kde jsem zvítězil  po počáteční vyrovnané hře 5:2. Ve finálovém zápase turnaje jsem se utkal s Radkem Procházkou, který po velmi vyrovnané hře ve třetí směně uhrál na dálku 4 body a ty rozhodly, že Radek zvítězil. Po čtyřech odehraných turnajích jsem skončil celkově druhý.

V úvodu jste zmínil Mikulášský turnaj. Jaký byl?
Mikulášský turnaj je úplně něco jiného než Národní ligová soutěž OZP Cup, kde jde o každý bod. Je to takové pravidelné sportovní a přátelské setkání, které již podvanácté uspořádala Tělovýchovná jednota Léčebny Košumberk v Městské sportovní hale v Litomyšli. Na rozdíl od ligových a jiných velkých soutěží se jej mohou zúčastnit i lidé, kteří sice jsou handicapovaní, ale podle klasifikačních kritérií na Bocciu, na sport pro nejvíc postižené, jsou příliš zdraví. Turnaje, na který se sjeli se svítícími rohy a vydařeným čertovským a mikulášským make-upem závodníci z celé republiky, se již tradičně účastní i část z naší reprezentace. Kvůli tomu, aby si všichni zahráli, byli závodníci rozděleni do dvou turnajů: „malého“ pro méně zdatné boccisty a začátečníky, a "velkého pro ligové hráče. A i když nešlo o body do OZP Cupu, chtěl samozřejmě každý dosáhnout co nejlepšího výsledku. Já a Radek jsme měli tentokrát jinou roli. Vystupovali jsme zde jako maskoti paralympijských her. Já vysvětloval začínajícím bočistům jak se hraje Boccia,  přednášel jsem o paralympiádě v Londýně a fotil se sportovci u stolku s trofejemi z turnajů uskutečněných v čtyřletém paralympijském cyklu. Radek sehrál exhibiční zápas s panem senátorem za Pardubický kraj Radko Martínkem, který byl předtím hejtmanem kraje, velmi nám pomáhal a přijal výzvu a pozvání na mikulášský turnajový den. V závěru turnaje senátor předával ocenění jednotlivým sportovcům.  Atmosféra turnaje byla skvělá, užili jsme si předvánoční náladu a udělali něco pro tělo i ducha. Víte, Boccia není jen výkonnostní sport, ale také relaxace a příležitost pro setkávání. Zároveň může být i zábavou a inspirací pro začínající postižené sportovce.

Mohl byste říci, něco k vyhlášení nejlepších sportovců ČSFH za rok 2012?
V úterý 4. prosince 2012 se konalo Slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců, trenérů a osobností České federace Spastic Handicap za rok 2012. Slavnostní večer proběhl v Lidovém domě Dubí-Pozorka. Programem provázel moderátor Petr Jílek s doprovodem hudební skupiny Flash. Nejdříve byli vyhlášeni nejlepší jednotlivci v Boccie v jednotlivých kategoriích národní prvoligové soutěže OZP Cup 2012, kde jsem se umístil na druhém místě za Radkem Procházkou a před Petrem Hubalovským.  Po té následovalo vyhlášení  v Atletické lize s OZP, nejlepší TJ/SK, Manažer roku, Nejlepší sportovci TJ a SK do 23 let, Trenér roku, Síň slávy, Výroční cena - osob k 20. výročí založení České federace Spastic Handicap a na závěr Nejlepší sportovci ČFSH za rok 2012
1. Drahonínský David, lukostřelba, TJ Spastic Sport Praha
2. Lacina Leoš a Procházka Radek, boccia, TJ Léčebna Košumberk
3. Bouška Jiří – cyklistika, SC Jedličkova ústavu Praha
4. Vondráček David, cyklistika, TJ Spastic Sport Praha
5. Berná Eva – atletika, TJ zdravotně postižených Nola Teplice
6. Koblasa Ivo – cyklistika, SK Kociánka Brno
7. Serbus František, atletika, SC Jedličkova ústavu Praha
8. Sidková Markéta – lukostřelba, TJ zdravotně postižených Nola Teplice
9. Bartoš Leoš – lukostřelba, TJ zdravotně postižených Nola Teplice
10. Luxová Anna – atletika, SC Jedličkova ústavu Praha
Letošní rok, pro Českou federaci Spastic Handicap již jubilejní dvacátý, byl zejména rokem Paralympijských her v Londýně, které byly dominantním vrcholem letošní sportovní sezóny. Letošní XIV. letní paralympijské hry (LPH) v Londýně byly završením čtyřletého úsilí sportovců a jejich trenérů. Konaly se ale i další významné mezinárodní sportovní akce, v nichž jsme měli své zastoupení.

Co vás čeká v roce příštím?
V roce 2013 bude prioritou opět týmová národní a hlavně zahraniční příprava, která je sice finančně náročnější, ale pro účast na  mistrovství Evropy 2013 v Portugalsku v Boccie nezbytná. Pro úspěch je nutností zajistit především účast na kvalitně obsazených přípravných zahraničních akcích párů a tím zlepšit naše výkony a úroveň. V únoru začínáme s národní, prvoligovou, čtyřkolovou soutěží OZP Cupem, na jaře nás čeká otevřené mistrovství Anglie párů ve Wiganu a turnaj na Slovensku. Mezi tím se účastním Velikonočního turnaje párů v Litomyšli a MČR v Boccie v Praze.
Hlavním turnajem roku je pro nás mistrovství Evropy 2013 v Portugalsku konající se v polovině června, které je důležité pro nominaci na nejprestižnější akci pro handicapované sportovce, na Letní paralympijské hry 2016 v Riu, na kterých může startovat v Boccie pouze 7 párů ze světového žebříčku + 1 pár pořádající země. Světový žebříček je sestavován na základě bodů získaných na kontinentálních mistrovství, na ME 2013, na Mistrovství světa 2014 a na Světovém poháru 2015. V současné době jsme sice na začátku paralympijského cyklu přesto již trénujeme jak individuálně, tak v týmově.

Přeji vám, aby se vám vše povedlo.
Dovolte mi toto cestou ještě poděkovat paní ředitelce základní školy Jana Palacha, že mohu trénovat Bocciu individuálně dvakrát v týdnu 2 hodiny na kurtu základní školy s mou asistentkou podporující mě v tomto sportu. Dále děkuji trenérovi Jaroslavu Hantlovi a  manažerce Martině Vránové z TJ lečebna Košumberk za celoroční obětavou práci kolem nás, městu Kutná Hora za finanční pomoc, Nadaci ČEZ a dalším současným sponzorům a příznivcům za podporu. Bez nich bychom úspěchů rozhodně nemohli dosáhnout.

Děkuji za rozhovor

Zlata banka
Reklama
tz, foto archiv Leoše Laciny
Prohlédnout galerii