Stavex
Reklama

Vladimír Střihavka: "Jako bývalý útočník vím, že se nedá proměnit všechno"

6. prosinec 2011, 21:24
(aktualizováno: 6. prosinec 2011, 21:24)

Suchdol - Fotbalisté Sokola Suchdol splnili polovinu předsezonního cíle a do jarních bojů o postup do I. B třídy půjdou z prvního místa. "Určitě u nás převládá spokojenost, hlavně se závěrem sezony, který se nám opravdu povedl. Pět, šest posledních zápasů jsme odehráli podle mých představ," uvedl manažer suchdolského týmu Vladimír Střihavka, který mužstvo budoval s cílem postupu. "Také jsem chtěl, aby mělo svůj herní styl, což se nám zazačátku úplně nedařilo," připustil.

Proč zkušení hráči neprodukovali fotbal podle vašich představ už od prvního podzimního kola?
Přece jen přišlo hodně nových hráčů a poskládat tým dohromady nebylo úplně jednoduché. Až časem se nám vykrystalizovala ta správná sestava, hodně nám pomohlo, že se nám po těžké operaci uzdravil Martin Mikeš.  I když kondičně ještě nebyl úplně stoprocentní, v okamžiku, kdy se zařadil na kraj obrany, hra vzadu se nám uklidnila. Postupně jsme se dostávali ke kombinaci, což jsme chtěli hrát místo nakopávaného "hurá" stylu.

Měl suchdolský tým vůbec nějaké nedostatky?
Rezervy jsem tam samozřejmě viděl, hrubě se nám nepovedly dva zápasy a v nich jsme také prohráli. Přišly ale i další utkání, ve kterých se nám nedařilo, například v Horních Bučicích nebo doma se Zbýšovem jsme nepředvedli žádný velký výkon. Na druhou stranu si vážím, že jsme v těchto zápasech body urvali, protože později se už nikdo neptá, jak jsme ty tři body získali, jestli po vítězství 8:0 nebo 4:3.

Suchdolských hráčů, kteří mají na svém kontě alespoň polovinu podzimních zápasů je čtrnáct. Není to příliš velké riziko v boji o postup?
Bylo nás málo a to hodnotím negativně. Kádr, který jsme poskládali, čítal 17 hráčů včetně dvou brankářů. Ukázalo se, že to je málo. V prvním zápase se nám zranil Jan Krejča a už nás bylo jen čtrnáct. Nastaly záležitosti se zaměstnáním, směnami a podobně. V mnoha zápasech se nám stalo, že jsem na střídání byl jen já, což samozřejmě není vůbec ideální. Osa mužstva podzim odehrála velmi kvalitně - za osu týmu považuji Davida Linharta jako hrajícího trenéra, Radovana Kličku, který odehrál velmi dobrý podzim. A Jirku Štainze, i když bych k němu měl výhrady k jeho ne vždy stoprocentnímu nasazení. Dal ale osmnáct gólů a na třináct přihrál, což je slušný výkon a od toho tam útočník je. Proto jsem mu odpustil, že byl někdy lajdák a že některé věci a hlavně nasazení nebyly  vždy stoprocentní. Ke konci sezony se rozehrál Petr Janovský, kterému hodně prospělo, že jsme ho v jednom zápase nechali sedět. Myslím, že si uvědomil, že místo v sestavě nemá úplně jisté a hodně mu to prospělo. V závěru podzimu patřil k hráčům s nejlepší formou a to se odrazilo i na hře celého týmu.

Slova o stabilizaci sestavy a zejména obrany potvrzují statistická data - v posledních šesti zápasech Suchdol dostal jen dvě branky...
To souvisí s posunutím Martina Mikeše na kraj obrany, který po zranění začínal většinou na lavičce. Na tréninku jsme viděli, že se po těžké operaci křížových vazů do toho opět dostává. Přece jen navzdory věku jde o hráče zkušeného, který si prošel například I. A třídu, za Suchdol nastupoval už v osmnácti letech. Nebojí se s míčem hrát ani na kraji obrany, dokáže hru otočit zpět a neuchyluje se k nakopávání míčů. S jeho příchodem do sestavy se naše hra hodně změnila, začínáme od obrany a prostory si otevíráme tím, že se vzadu posunujeme. Máme i některé věci nacvičené. Vše se změnilo po prohraném zápase ve Žlebech, kde jsme se nesešli a domácí podali pro mě neuvěřitelně kvalitní výkon, kterým jsem byl překvapený. Od té doby se silně zlepšila naše tréninková morálka, hráči chodili trénovat jak mohli, nikdo se nevymlouval. I přesto, jak nás bylo málo, chodili jsme trénovat ve dvanácti, třinácti. Kluci k tomu v závěru přistoupili dobře a odměnilo je to tím, že je fotbal bavil. Vyhrávali a atmosféra kolem mužstva je docela dobrá.

Čtyřiapadesát vstřelených branek je slušný počin i na okresní přebor...
Rezervy máme vždycky, já jako bývalý útočník vím, že se nedá proměnit všechno. Někdy si představuji lepší řešení situací a určitě to tak cítí i kluci. Třeba speciálně Petr Janovský své šance řešil zbrkle. Dal si ale říct, mnohokrát jsme se o tom bavili. Docela mě potěšilo, že po posledním zápase přišel a dal mi za pravdu. Dokazuje to, že i v osmadvaceti letech se může něco přiučit. O druhém útočníkovi Jiřímu Štainzovi se nemusíme bavit, ten má talentu tolik, že by asi zdaleka neměl hrát okresní přebor. Jeho přístup někdy není stoprocentní, ale ten svoje příležitosti řeší fotbalově a automaticky. I když v posledních zápasech dal méně gólů i přes dostatek šancí - v posledním zápase se Zručí šel třikrát sám na bránu a nebyl schopný dát gól - je jeho výsledek osmnáct branek a třináct asistencí dobrý.

Padne na jaře stá vstřelená branka a bude vypsaná prémie za jubilejní gól?
Tak hráči už by chytěli prémie vypisovat za všechno :) Samozřejmě jsme se o tom bavili a sto gólů bychom nastřílet chtěli. Ale to by byla jen třešnička na dortu, pro nás je důležité, abychom tým doplnili, aby nás pro jaro bylo více. Máme vytipované čtyři hráče a doufám, že minimálně dva, raději bych tři přivedeme. Jsou to hráči z vyšší soutěže, jeden z okresního přeboru. Určitě chceme zvýšit konkurenci v týmu, do každé řady potřebujeme minimálně jednoho hráče.

Jak bude probíhat v Suchdole zimní příprava?
Tréninky máme připravené, přihlásili jsme se do áčkového turnaje v Červených Pečkách, kde narazíme na kvalitní soupeře z I. A třídy, I. B třídy. Plánujeme spinning, chodit budeme do haly na gymnáziu, která je v Kutné Hoře asi nejšetrnější ke kloubům. Tam chodíme už teď, trénovat jsme nepřestali. Scházíme se každý čtvrtek v poměrně hojném počtu - patnáct, šestnáct hráčů. Chodí s námi kluci z béčka, kteří mají fotbal rádi. Teď si chodíme jen zahrát, ale od ledna k tomu přibyde posilovna, sauna. V neděli máme připravenou malou umělou trávu na Žižkově. Předpokládám, že bychom v zimě měli trénovat čtyřikrát týdně, pokud budou zápasy, vynecháme asi nedělní trénink. Hráči z vyšších soutěží většinou dobře vědí, že bez kvalitní přípravy to nejde a myslím, že svým profesionálním přístupem k fotbalu jsou vzorem i pro kluky ze Suchdola, kterým to pomohlo. Například devatenáctiletému Jakubu Langrovi, který měl výbornou tréninkovou docházku. Pomáhá mu to, dostal se do základní sestavy a hrál velmi dobře. Dal i nějaké góly, v Suchdole má určitě budoucnost. Chtěli bychom tyto mladší hráče do Suchdola přivádět, máme nějakou dohodu s dorostem v Čáslavi a dorostem z Kolína.

Mají v suchdolském áčku šanci i mladíci z béčka?
Určitě, jestli se tam nějaký mladím najde :) Psychicky jsou tam ale mladí všichni, před některými, kterým je přes padesát let a ještě pořád hrají špičku III. třídu, smekám klobouček. Do áčka mají samozřejmě dveře otevřené, ale obávám se, že rozdíl mezi třetí třídou a okresním přeborem už je velký. Osobně jsme si zkusil obě soutěže, proto vím, že skok je poměrně významný. Ale třeba Petr Hampl nám ještě vloni pomáhal, Standa Jakubů nikdy neodmítl, když jsme potřebovali pomoct. Naopak hráči z áčka odehráli několik zápasů za béčko, když jich bylo málo. Myslím, že jsme si v Suchdole schopní pomoct.

Ze sestavy postupem času zmizel Ondřej Radil. Proč?
to je kapitola sama o sobě. Neskončil, vykoupil jsem ho z Kolína za poměrně velkou částku. Ale já jsem v něm hráčský potenciál viděl a ten v něm pořád je. Bohužel si ale musí uvědomit, jestli fotbal chce hrát, protože v průběhu kalendářního roku 2011 skončil dvakrát. My jsme zápasy zvládli i bez něj, což znamená, že naše hra nestojí na jednom hráči a už vůbec ne na Radilovi. Fotbalista je to kvalitní, musí si ale rozmyslet, jestli hrát chce a nebo ne. Pokud by se rozhodl vrátit, myslím, že jeho fotbalové kvality jsou takové, že by určitě byl platným hráčem.

Suchdol má v tabulce tři body na Sedlec, nečekal jste před sezonou, že by náskok mohl být přece jen výraznější?
Na rovinu řeknu, že moje vize byla po podzimu pět až šest bodů náskok. Samozřejmě jsem nevěřil, že vyhrajeme všechno, protože ani Barcelona všechno nevyhraje a to nás s ní nechci srovnávat. Nám se to stalo v zápase v Nových Dvorech, kde jsme byli jednoznačně lepší, neproměnili jsme řadu příležitostí včetně pokutového kopu. Místo toho jsme úplně z náhodného útoku branku inkasovali. Prohráli jsme i ve Žlebech, které sice podaly velmi kvalitní výkon, nám tam ale chyběli čtyři hráči ze základní sestavy. Navíc ti, kteří sestavu mohli doplnit, měli v nohách páteční zápas staré gardy, opravdu to pro nás bylo složité. Ztráta těchto šesti bodů mě samozřejmě mrzí, ale nemyslím, že jde o nějakou fatální ztrátu. Myslím, že rozdíl vidět je - střetnutí se Sedlcí jsme zvládli a myslím, že byli lepším týmem, stejně i se Zručí, kterou jsme přehráli fotbalově, i když ne tolik výsledkově. Jara se nebojíme, samozřejmě to bude o doplnění a rozšíření kádru, kvalitním potrénování. Na jaro se dokonce těším, bude mít náboj. Těšíme se do Sedlce, protože tam je vždy velmi vypjatá atmosféra. To k fotbalu patří a asi by to nikoho nebavilo, kdyby tam bylo ticho a chyběly emoce, pokud se udrží v nějakých mantinelech.

Suchdol určitě tipujete na jasného vítěze okresního přeboru, ale co dolní polovina tabulky na jaře?

To je vždycky hrozně těžké, v první řadě musím říct, že bych problémy nepřál nikomu. Ale samozřejmě vím, že sestup se odvíjí od dlouhodobé práce. Pokud se mužstva nedoplňují, není tam dobrá atmosféra a ani dobré fotbalové výsledky přijít nemůžou. Předpokládám, že velké problémy bude mít stoprocentně Kaňk. V kuloárech se říká, že tam míří významné posily, hráči s druholigovými zkušenostmi. Nevím, co je na tom pravdy. Fotbalový projev Horních Bučic v zápase s námi nebyl špatný, navíc tam byly asi dvě stovky diváků, což se mi líbilo. Fotbal by se měl hrát pro lidi a ne pro šest křiklounů. Ani si myslím, že mají špatné mužstvo, ale tady se ukazuje, že tým ze špičky třetí třídy, pokud se nedoplní kvalitními hráči a postoupí do okresního přeboru, na vyšší soutěž nestačí. Sám jsem za svou kariéru postupoval třikrát ze třetí třídy do okresního přeboru a vím, že fotbal je jiný. Ve třetí třídě se hodně útočí, jde o bezstarostný fotbal, soupeře prakticky přestřílíte. V okresním přeboru je ale potřeba systém hry úplně předělat, kvalita mužstev je tam vyšší. Kdo to nepochopí, dopadne jako nyní Horní Bučice.

Mimochodem my jsme před třemi, čtyřmi lety měli po podzimu stejné problémy. Po postupu jsme měli šest bodů. Potrénovali jsme, na jaře získali 26 bodů a zachránili se úplně v pohodě. Museli jsme ale změnit hru, alespoň o dva lidi zkvalitnit kádr. Horní Bučice mají mladší mužstvo a měly by šanci, pokud udělají kvalitní zimní přípravu a přivedou tak dvě kvalitní posily. Já bych je ještě neodepisoval, to spíš situace na Kaňku nahrává tomu, že - aniž bych mu to přál - to odmarodí Kaňk. Venku z toho nejsou ani Nové Dvory, které jsou klasickou ukázkou toho, jak to vypadá, když je mužstvo zvyklé vyhrávat, potom si zkusí vyšší soutěž. To si zažil Suchdol i já taky a víme, jak to dopadlo. Novým Dvorům bych to také nepřál, i když nám se na ně dlouhodobě nedaří. Mají tam podobný problém na Kaňku, u nich jde navíc o to, jak se jim uzdraví hráči a budou udržovat disciplínu. Kromě těchto tří mužstev se tam může namočit i někdo další, bodové rozdíly nejsou velké. Pro mě překvapivě hodně bodů udělaly Křesetice, které jsem tipoval na to, že se budou pohybovat v trochu nižších patrech.

Jinak podzimní tabulka dpovídá vašim předsezonním představám?
Ano. Vrdy se posílily, doma si něco uhrály, ale také to podle mě nebudou mít jednoduché. Okres se podle mě rozdělí na tři skupiny. Na špici budeme my, Sedlec a Zruč, pokud udrží svou podzimní formu, což se jí v předcházejících letech úplně nedařilo. Malešov poskládat mladé a perspektivní mužstvo, také bude mít šanci hrát do čtvrtého místa. Pak bude skupina klidného středu - Malín, letos asi U. Janovice B. Sedm dalších mužstev bude hrát o záchranu.

Sejdete se v červnu s hráči kutnohorského áčka opět v Jámě?
Samozřejmě :)))) Teď to bylo neplánované a velké. Samozřejmě Kutné Hoře postup hodně přeji, Radim Truksa jako trenér v Kutné Hoře odvedl velký kus práce. Na některých zápasech jsem se byl podívat. Ne vždycky výkony Kutné Hory byly úplně přesvědčivé, ale i trocha štěstí se k ní přiklonila. Je ale důležité, že kvalita týmu je vyrovnaná. Když se podívám na lavičku náhradníků, nevidím rozdíl ve kvalitě s hráči základní sestavy. A to si myslím, že je strašně dobře. To Kutnou Horu posunulo, lavička je silná a pro mě nebyl vidět rozdíl jestli hraje ten nebo ten. Kutné Hoře bych to přál, jsem rád, že situace kolem fotbalu se tady lepší, i když jsem tomu moc nevěřil. Divize se tady hrála leta a Spartě by určitě slušela, stejně jako I. B třída Suchdolu, kde se leta hrála krajská soutěž. Udělali jsme kus práce i na hřišti, podobně jako Kutná Hora. Vybudovali jsme nové střídačky, opravili kabiny. V létě se budeme snažit náš areálek zase o něco vylepšit. Mezi Suchdolem a Kutnou Horou bych ale žádnou velkou paralelu nehledal, ale bylo by hezké, sejít se v létě v Jámě a zakřičet si "tak jsme první no a co" :)

Statistiku okresního přeboru najdete zde, hlasovat pro nejlepšího hráče okresu můžete v anketě www.svoboda.info na Facebookové stránce www.facebook.com/svoboda.info

Komentáře
Re: - vložil Hugoss - 7. prosinec 2011, 18:03

Přesně, je to dobrý, když se udělá takovejhle článek :)

Re: - vložil Anonymous - 7. prosinec 2011, 11:31

mě se taky tato analýza líbí..aspon se neco dozvíme! a né jen dvou až čtyř řádkové odpovedi..jako nekdy mene je vice..ale sem rad za takto velky clanek!

Re: - vložil fanoušek - 7. prosinec 2011, 09:57

No vidíš a mně se ten rozbor líbí. Navíc si myslím, že úroveň OP jde nahoru.

AVE_CZ
Reklama
Vladimír Střihavka: "Jako bývalý útočník vím, že se nedá proměnit všechno"

Vladimír Střihavka: "Jako bývalý útočník vím, že se nedá proměnit všechno"

6. prosinec 2011
(aktualizováno: 6. prosinec 2011, 21:24)

Suchdol - Fotbalisté Sokola Suchdol splnili polovinu předsezonního cíle a do jarních bojů o postup do I. B třídy půjdou z prvního místa. "Určitě u nás převládá spokojenost, hlavně se závěrem sezony, který se nám opravdu povedl. Pět, šest posledních zápasů jsme odehráli podle mých představ," uvedl manažer suchdolského týmu Vladimír Střihavka, který mužstvo budoval s cílem postupu. "Také jsem chtěl, aby mělo svůj herní styl, což se nám zazačátku úplně nedařilo," připustil.

Proč zkušení hráči neprodukovali fotbal podle vašich představ už od prvního podzimního kola?
Přece jen přišlo hodně nových hráčů a poskládat tým dohromady nebylo úplně jednoduché. Až časem se nám vykrystalizovala ta správná sestava, hodně nám pomohlo, že se nám po těžké operaci uzdravil Martin Mikeš.  I když kondičně ještě nebyl úplně stoprocentní, v okamžiku, kdy se zařadil na kraj obrany, hra vzadu se nám uklidnila. Postupně jsme se dostávali ke kombinaci, což jsme chtěli hrát místo nakopávaného "hurá" stylu.

Měl suchdolský tým vůbec nějaké nedostatky?
Rezervy jsem tam samozřejmě viděl, hrubě se nám nepovedly dva zápasy a v nich jsme také prohráli. Přišly ale i další utkání, ve kterých se nám nedařilo, například v Horních Bučicích nebo doma se Zbýšovem jsme nepředvedli žádný velký výkon. Na druhou stranu si vážím, že jsme v těchto zápasech body urvali, protože později se už nikdo neptá, jak jsme ty tři body získali, jestli po vítězství 8:0 nebo 4:3.

Suchdolských hráčů, kteří mají na svém kontě alespoň polovinu podzimních zápasů je čtrnáct. Není to příliš velké riziko v boji o postup?
Bylo nás málo a to hodnotím negativně. Kádr, který jsme poskládali, čítal 17 hráčů včetně dvou brankářů. Ukázalo se, že to je málo. V prvním zápase se nám zranil Jan Krejča a už nás bylo jen čtrnáct. Nastaly záležitosti se zaměstnáním, směnami a podobně. V mnoha zápasech se nám stalo, že jsem na střídání byl jen já, což samozřejmě není vůbec ideální. Osa mužstva podzim odehrála velmi kvalitně - za osu týmu považuji Davida Linharta jako hrajícího trenéra, Radovana Kličku, který odehrál velmi dobrý podzim. A Jirku Štainze, i když bych k němu měl výhrady k jeho ne vždy stoprocentnímu nasazení. Dal ale osmnáct gólů a na třináct přihrál, což je slušný výkon a od toho tam útočník je. Proto jsem mu odpustil, že byl někdy lajdák a že některé věci a hlavně nasazení nebyly  vždy stoprocentní. Ke konci sezony se rozehrál Petr Janovský, kterému hodně prospělo, že jsme ho v jednom zápase nechali sedět. Myslím, že si uvědomil, že místo v sestavě nemá úplně jisté a hodně mu to prospělo. V závěru podzimu patřil k hráčům s nejlepší formou a to se odrazilo i na hře celého týmu.

Slova o stabilizaci sestavy a zejména obrany potvrzují statistická data - v posledních šesti zápasech Suchdol dostal jen dvě branky...
To souvisí s posunutím Martina Mikeše na kraj obrany, který po zranění začínal většinou na lavičce. Na tréninku jsme viděli, že se po těžké operaci křížových vazů do toho opět dostává. Přece jen navzdory věku jde o hráče zkušeného, který si prošel například I. A třídu, za Suchdol nastupoval už v osmnácti letech. Nebojí se s míčem hrát ani na kraji obrany, dokáže hru otočit zpět a neuchyluje se k nakopávání míčů. S jeho příchodem do sestavy se naše hra hodně změnila, začínáme od obrany a prostory si otevíráme tím, že se vzadu posunujeme. Máme i některé věci nacvičené. Vše se změnilo po prohraném zápase ve Žlebech, kde jsme se nesešli a domácí podali pro mě neuvěřitelně kvalitní výkon, kterým jsem byl překvapený. Od té doby se silně zlepšila naše tréninková morálka, hráči chodili trénovat jak mohli, nikdo se nevymlouval. I přesto, jak nás bylo málo, chodili jsme trénovat ve dvanácti, třinácti. Kluci k tomu v závěru přistoupili dobře a odměnilo je to tím, že je fotbal bavil. Vyhrávali a atmosféra kolem mužstva je docela dobrá.

Čtyřiapadesát vstřelených branek je slušný počin i na okresní přebor...
Rezervy máme vždycky, já jako bývalý útočník vím, že se nedá proměnit všechno. Někdy si představuji lepší řešení situací a určitě to tak cítí i kluci. Třeba speciálně Petr Janovský své šance řešil zbrkle. Dal si ale říct, mnohokrát jsme se o tom bavili. Docela mě potěšilo, že po posledním zápase přišel a dal mi za pravdu. Dokazuje to, že i v osmadvaceti letech se může něco přiučit. O druhém útočníkovi Jiřímu Štainzovi se nemusíme bavit, ten má talentu tolik, že by asi zdaleka neměl hrát okresní přebor. Jeho přístup někdy není stoprocentní, ale ten svoje příležitosti řeší fotbalově a automaticky. I když v posledních zápasech dal méně gólů i přes dostatek šancí - v posledním zápase se Zručí šel třikrát sám na bránu a nebyl schopný dát gól - je jeho výsledek osmnáct branek a třináct asistencí dobrý.

Padne na jaře stá vstřelená branka a bude vypsaná prémie za jubilejní gól?
Tak hráči už by chytěli prémie vypisovat za všechno :) Samozřejmě jsme se o tom bavili a sto gólů bychom nastřílet chtěli. Ale to by byla jen třešnička na dortu, pro nás je důležité, abychom tým doplnili, aby nás pro jaro bylo více. Máme vytipované čtyři hráče a doufám, že minimálně dva, raději bych tři přivedeme. Jsou to hráči z vyšší soutěže, jeden z okresního přeboru. Určitě chceme zvýšit konkurenci v týmu, do každé řady potřebujeme minimálně jednoho hráče.

Jak bude probíhat v Suchdole zimní příprava?
Tréninky máme připravené, přihlásili jsme se do áčkového turnaje v Červených Pečkách, kde narazíme na kvalitní soupeře z I. A třídy, I. B třídy. Plánujeme spinning, chodit budeme do haly na gymnáziu, která je v Kutné Hoře asi nejšetrnější ke kloubům. Tam chodíme už teď, trénovat jsme nepřestali. Scházíme se každý čtvrtek v poměrně hojném počtu - patnáct, šestnáct hráčů. Chodí s námi kluci z béčka, kteří mají fotbal rádi. Teď si chodíme jen zahrát, ale od ledna k tomu přibyde posilovna, sauna. V neděli máme připravenou malou umělou trávu na Žižkově. Předpokládám, že bychom v zimě měli trénovat čtyřikrát týdně, pokud budou zápasy, vynecháme asi nedělní trénink. Hráči z vyšších soutěží většinou dobře vědí, že bez kvalitní přípravy to nejde a myslím, že svým profesionálním přístupem k fotbalu jsou vzorem i pro kluky ze Suchdola, kterým to pomohlo. Například devatenáctiletému Jakubu Langrovi, který měl výbornou tréninkovou docházku. Pomáhá mu to, dostal se do základní sestavy a hrál velmi dobře. Dal i nějaké góly, v Suchdole má určitě budoucnost. Chtěli bychom tyto mladší hráče do Suchdola přivádět, máme nějakou dohodu s dorostem v Čáslavi a dorostem z Kolína.

Mají v suchdolském áčku šanci i mladíci z béčka?
Určitě, jestli se tam nějaký mladím najde :) Psychicky jsou tam ale mladí všichni, před některými, kterým je přes padesát let a ještě pořád hrají špičku III. třídu, smekám klobouček. Do áčka mají samozřejmě dveře otevřené, ale obávám se, že rozdíl mezi třetí třídou a okresním přeborem už je velký. Osobně jsme si zkusil obě soutěže, proto vím, že skok je poměrně významný. Ale třeba Petr Hampl nám ještě vloni pomáhal, Standa Jakubů nikdy neodmítl, když jsme potřebovali pomoct. Naopak hráči z áčka odehráli několik zápasů za béčko, když jich bylo málo. Myslím, že jsme si v Suchdole schopní pomoct.

Ze sestavy postupem času zmizel Ondřej Radil. Proč?
to je kapitola sama o sobě. Neskončil, vykoupil jsem ho z Kolína za poměrně velkou částku. Ale já jsem v něm hráčský potenciál viděl a ten v něm pořád je. Bohužel si ale musí uvědomit, jestli fotbal chce hrát, protože v průběhu kalendářního roku 2011 skončil dvakrát. My jsme zápasy zvládli i bez něj, což znamená, že naše hra nestojí na jednom hráči a už vůbec ne na Radilovi. Fotbalista je to kvalitní, musí si ale rozmyslet, jestli hrát chce a nebo ne. Pokud by se rozhodl vrátit, myslím, že jeho fotbalové kvality jsou takové, že by určitě byl platným hráčem.

Suchdol má v tabulce tři body na Sedlec, nečekal jste před sezonou, že by náskok mohl být přece jen výraznější?
Na rovinu řeknu, že moje vize byla po podzimu pět až šest bodů náskok. Samozřejmě jsem nevěřil, že vyhrajeme všechno, protože ani Barcelona všechno nevyhraje a to nás s ní nechci srovnávat. Nám se to stalo v zápase v Nových Dvorech, kde jsme byli jednoznačně lepší, neproměnili jsme řadu příležitostí včetně pokutového kopu. Místo toho jsme úplně z náhodného útoku branku inkasovali. Prohráli jsme i ve Žlebech, které sice podaly velmi kvalitní výkon, nám tam ale chyběli čtyři hráči ze základní sestavy. Navíc ti, kteří sestavu mohli doplnit, měli v nohách páteční zápas staré gardy, opravdu to pro nás bylo složité. Ztráta těchto šesti bodů mě samozřejmě mrzí, ale nemyslím, že jde o nějakou fatální ztrátu. Myslím, že rozdíl vidět je - střetnutí se Sedlcí jsme zvládli a myslím, že byli lepším týmem, stejně i se Zručí, kterou jsme přehráli fotbalově, i když ne tolik výsledkově. Jara se nebojíme, samozřejmě to bude o doplnění a rozšíření kádru, kvalitním potrénování. Na jaro se dokonce těším, bude mít náboj. Těšíme se do Sedlce, protože tam je vždy velmi vypjatá atmosféra. To k fotbalu patří a asi by to nikoho nebavilo, kdyby tam bylo ticho a chyběly emoce, pokud se udrží v nějakých mantinelech.

Suchdol určitě tipujete na jasného vítěze okresního přeboru, ale co dolní polovina tabulky na jaře?

To je vždycky hrozně těžké, v první řadě musím říct, že bych problémy nepřál nikomu. Ale samozřejmě vím, že sestup se odvíjí od dlouhodobé práce. Pokud se mužstva nedoplňují, není tam dobrá atmosféra a ani dobré fotbalové výsledky přijít nemůžou. Předpokládám, že velké problémy bude mít stoprocentně Kaňk. V kuloárech se říká, že tam míří významné posily, hráči s druholigovými zkušenostmi. Nevím, co je na tom pravdy. Fotbalový projev Horních Bučic v zápase s námi nebyl špatný, navíc tam byly asi dvě stovky diváků, což se mi líbilo. Fotbal by se měl hrát pro lidi a ne pro šest křiklounů. Ani si myslím, že mají špatné mužstvo, ale tady se ukazuje, že tým ze špičky třetí třídy, pokud se nedoplní kvalitními hráči a postoupí do okresního přeboru, na vyšší soutěž nestačí. Sám jsem za svou kariéru postupoval třikrát ze třetí třídy do okresního přeboru a vím, že fotbal je jiný. Ve třetí třídě se hodně útočí, jde o bezstarostný fotbal, soupeře prakticky přestřílíte. V okresním přeboru je ale potřeba systém hry úplně předělat, kvalita mužstev je tam vyšší. Kdo to nepochopí, dopadne jako nyní Horní Bučice.

Mimochodem my jsme před třemi, čtyřmi lety měli po podzimu stejné problémy. Po postupu jsme měli šest bodů. Potrénovali jsme, na jaře získali 26 bodů a zachránili se úplně v pohodě. Museli jsme ale změnit hru, alespoň o dva lidi zkvalitnit kádr. Horní Bučice mají mladší mužstvo a měly by šanci, pokud udělají kvalitní zimní přípravu a přivedou tak dvě kvalitní posily. Já bych je ještě neodepisoval, to spíš situace na Kaňku nahrává tomu, že - aniž bych mu to přál - to odmarodí Kaňk. Venku z toho nejsou ani Nové Dvory, které jsou klasickou ukázkou toho, jak to vypadá, když je mužstvo zvyklé vyhrávat, potom si zkusí vyšší soutěž. To si zažil Suchdol i já taky a víme, jak to dopadlo. Novým Dvorům bych to také nepřál, i když nám se na ně dlouhodobě nedaří. Mají tam podobný problém na Kaňku, u nich jde navíc o to, jak se jim uzdraví hráči a budou udržovat disciplínu. Kromě těchto tří mužstev se tam může namočit i někdo další, bodové rozdíly nejsou velké. Pro mě překvapivě hodně bodů udělaly Křesetice, které jsem tipoval na to, že se budou pohybovat v trochu nižších patrech.

Jinak podzimní tabulka dpovídá vašim předsezonním představám?
Ano. Vrdy se posílily, doma si něco uhrály, ale také to podle mě nebudou mít jednoduché. Okres se podle mě rozdělí na tři skupiny. Na špici budeme my, Sedlec a Zruč, pokud udrží svou podzimní formu, což se jí v předcházejících letech úplně nedařilo. Malešov poskládat mladé a perspektivní mužstvo, také bude mít šanci hrát do čtvrtého místa. Pak bude skupina klidného středu - Malín, letos asi U. Janovice B. Sedm dalších mužstev bude hrát o záchranu.

Sejdete se v červnu s hráči kutnohorského áčka opět v Jámě?
Samozřejmě :)))) Teď to bylo neplánované a velké. Samozřejmě Kutné Hoře postup hodně přeji, Radim Truksa jako trenér v Kutné Hoře odvedl velký kus práce. Na některých zápasech jsem se byl podívat. Ne vždycky výkony Kutné Hory byly úplně přesvědčivé, ale i trocha štěstí se k ní přiklonila. Je ale důležité, že kvalita týmu je vyrovnaná. Když se podívám na lavičku náhradníků, nevidím rozdíl ve kvalitě s hráči základní sestavy. A to si myslím, že je strašně dobře. To Kutnou Horu posunulo, lavička je silná a pro mě nebyl vidět rozdíl jestli hraje ten nebo ten. Kutné Hoře bych to přál, jsem rád, že situace kolem fotbalu se tady lepší, i když jsem tomu moc nevěřil. Divize se tady hrála leta a Spartě by určitě slušela, stejně jako I. B třída Suchdolu, kde se leta hrála krajská soutěž. Udělali jsme kus práce i na hřišti, podobně jako Kutná Hora. Vybudovali jsme nové střídačky, opravili kabiny. V létě se budeme snažit náš areálek zase o něco vylepšit. Mezi Suchdolem a Kutnou Horou bych ale žádnou velkou paralelu nehledal, ale bylo by hezké, sejít se v létě v Jámě a zakřičet si "tak jsme první no a co" :)

Statistiku okresního přeboru najdete zde, hlasovat pro nejlepšího hráče okresu můžete v anketě www.svoboda.info na Facebookové stránce www.facebook.com/svoboda.info

Zlata banka
Reklama